POMOC-nalaz

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
sanja-sanja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 03, 2009 5:13 pm

POMOC-nalaz

Post od sanja-sanja »

Imam 23 godine i vec 4 godine mi je menstruacija neredovna...prosle godine sam pila diane35 11 meseci i cima sam prestala da ih uzimam problem se vratio.Doktor mi je rekao da je to normalno al ne vjerujem da je bas 5 meseci normalno da nema.
Na papa nalazu je stepen cistoce 3,grupa 2 pa me zanima sta je to?
Na gin.nalazu pise-znaci kolpitisa i cervicitisa(erythroplakia)????
Moj dr.je rekao da ima upale,al da to nije strasno i da pijem orvagil.

Molim nekog ko zna da mi napise sta znace ti rezultati jer ja vec ludim!
HVALA
Korisnikov avatar
Bisenija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 28, 2009 7:32 pm

Post od Bisenija »

kolpitis- zapaljenje vagine
cervicitis - zapaljenje grlica materice
Na papa nalazu je stepen cistoce 3,grupa 2 pa me zanima sta je to?
papa nalaz nema stepen cistoce - to je verovatno stepen cistoce vaginalnog sekreta (brisa) i oznaka 3. (grupa sekreta) ukazuje upravo na kolpitis i to verovatno bakterijski obzirom da ti je prepisan Orvagil.
Ukoliko sam dobro razumela papa je 2 grupa -to je OK.
sanja-sanja
Novi član
Novi član

Post od sanja-sanja »

Hvala puno!!!!
Zapaljenje vagine i grlica?Koliko je to opasno i kakose nejcesce leci?
Korisnikov avatar
Bisenija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 28, 2009 7:32 pm

Post od Bisenija »

Trebalo bi svakako da nastavis sa prepisanom terapijom, a nakon toga (ne odmah, bar nedelju dana posle) odes na kontrolu.
Tada ces znati da li je potrebno nastaviti ili promeniti terapiju.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Zapalenje grlića materice (cervicitis)

Cervicitis je izraz kojim se označava zapaljenje ili infekcija grlića materice. Većina rezultata pregleda brisa metodom Papanikolau označena je kao cervicitis, ali to ujedno neznači da se radi o pravom oboljenju ili poremećaju. Zapaljenje grlića materice uvek jeprisutno kod infekcija vagine, bolesti koje se prenose seksualnim kontaktom ili kod oboljenjaorgana male karlice. Ovo oboljenje javlja se kada dođe do povrede tkiva prilikom nameštanja spirale, abortusa ili porođaja. Ako se ne leči, zapaljenje grlića materice može daizazove neplodnost, pošto pojačano lučenje sluzi onemogućava prolazak sperme.

Subjektivne i objektivne smetnje zavise od jačine i dužine trajanja bolesti. Obično se javljaju smetnje u vagini i bolovi pri seksualnom odnosu. Takođe je čest bol u donjem delu trbuha i/ili postoji nagon za čestim mokranjem. Kod jakih zapaljenja javlja se i povišena temperatura.

POSTAVLJANJE DIJAGNOZENa dodir cerviks je osetljiv i povećan, a pri pomeranju se javlja nelagodan osećaj.Ukoliko se samopregled vrši spekulumom, vidi se da je grlić crven i lako natečen. Ako je zahvaćen samo kanal grlića nema vidljivih promena, ali se primećuje žućkasti iscedak izspoljašnjeg ušća grlića. Ginekološki pregled kod lekara/ke je potreban da bi se odredio uzrok bolesti.

LEČENJEKod zapaljenja grlića materice se primenjuju antibiotici zavisno od uzroka bolesti. Antibiotici se prepisuju u obliku kapsula, tableta ili injekcija. Vrsta antibiotika se bira prema uzročniku zapaljenja.

Kod hroničnog toka bolesti neki put se kao krajnje metode primenjujuelektrokauterizacija ili krioterapija. Treba imati na umu da ove metode, iako su veomauspešne, u sebi nose opasnost po plodnost žene.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
neverending
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am

Post od neverending »

sanja-sanja napisao:Hvala puno!!!!
Zapaljenje vagine i grlica?Koliko je to opasno i kakose nejcesce leci?
Prepisanom terapijom.
Koliko je opasno je diskutabilna stvar. Ne treba pustiti, ali ne treba ni da premreš od brige. Ja goooodinama muku mučim s upalama kojima niko da otkrije uzrok. Obično se posle terapije povuče, ali ne prođe par meseci i ajmo Jovo nanovo. Šizela sam, jer mi je upala prešla u hroničnu, pojavila se ranica na grliću i po silnim komentarima i savetima trebala sam verovatno da se zamonašim jer su me "dobronamerno" upoznali s "činjenicom" da nikada neću moći ni decu da imam. Gluuuupost. Svaku upalu treba lečiti, ovih dana se i sama nosim s još jednom turom :( Ali, moje zdravo, pravo, veselo, neumorno biće od četrnaest meseci je pobilo sve gorepomenute prognoze :D
sanja-sanja
Novi član
Novi član

Post od sanja-sanja »

Tamara hvala na iscrpnom objasnjenju...trebalo je neko da mi kaze idi,bre doktoru.
Neverending srecno i da te upale vise ohlade,znam kako ti je!
Odgovori