Imam 23 godine i vec 4 godine mi je menstruacija neredovna...prosle godine sam pila diane35 11 meseci i cima sam prestala da ih uzimam problem se vratio.Doktor mi je rekao da je to normalno al ne vjerujem da je bas 5 meseci normalno da nema.
Na papa nalazu je stepen cistoce 3,grupa 2 pa me zanima sta je to?
Na gin.nalazu pise-znaci kolpitisa i cervicitisa(erythroplakia)????
Moj dr.je rekao da ima upale,al da to nije strasno i da pijem orvagil.
Molim nekog ko zna da mi napise sta znace ti rezultati jer ja vec ludim!
HVALA
POMOC-nalaz
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
kolpitis- zapaljenje vagine
cervicitis - zapaljenje grlica materice
Ukoliko sam dobro razumela papa je 2 grupa -to je OK.
cervicitis - zapaljenje grlica materice
papa nalaz nema stepen cistoce - to je verovatno stepen cistoce vaginalnog sekreta (brisa) i oznaka 3. (grupa sekreta) ukazuje upravo na kolpitis i to verovatno bakterijski obzirom da ti je prepisan Orvagil.Na papa nalazu je stepen cistoce 3,grupa 2 pa me zanima sta je to?
Ukoliko sam dobro razumela papa je 2 grupa -to je OK.
-
sanja-sanja
- Novi član

- Pridružio se: Uto Feb 03, 2009 5:13 pm
- tamaraft
- Stalni član

- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Zapalenje grlića materice (cervicitis)
Cervicitis je izraz kojim se označava zapaljenje ili infekcija grlića materice. Većina rezultata pregleda brisa metodom Papanikolau označena je kao cervicitis, ali to ujedno neznači da se radi o pravom oboljenju ili poremećaju. Zapaljenje grlića materice uvek jeprisutno kod infekcija vagine, bolesti koje se prenose seksualnim kontaktom ili kod oboljenjaorgana male karlice. Ovo oboljenje javlja se kada dođe do povrede tkiva prilikom nameštanja spirale, abortusa ili porođaja. Ako se ne leči, zapaljenje grlića materice može daizazove neplodnost, pošto pojačano lučenje sluzi onemogućava prolazak sperme.
Subjektivne i objektivne smetnje zavise od jačine i dužine trajanja bolesti. Obično se javljaju smetnje u vagini i bolovi pri seksualnom odnosu. Takođe je čest bol u donjem delu trbuha i/ili postoji nagon za čestim mokranjem. Kod jakih zapaljenja javlja se i povišena temperatura.
POSTAVLJANJE DIJAGNOZENa dodir cerviks je osetljiv i povećan, a pri pomeranju se javlja nelagodan osećaj.Ukoliko se samopregled vrši spekulumom, vidi se da je grlić crven i lako natečen. Ako je zahvaćen samo kanal grlića nema vidljivih promena, ali se primećuje žućkasti iscedak izspoljašnjeg ušća grlića. Ginekološki pregled kod lekara/ke je potreban da bi se odredio uzrok bolesti.
LEČENJEKod zapaljenja grlića materice se primenjuju antibiotici zavisno od uzroka bolesti. Antibiotici se prepisuju u obliku kapsula, tableta ili injekcija. Vrsta antibiotika se bira prema uzročniku zapaljenja.
Kod hroničnog toka bolesti neki put se kao krajnje metode primenjujuelektrokauterizacija ili krioterapija. Treba imati na umu da ove metode, iako su veomauspešne, u sebi nose opasnost po plodnost žene.
Cervicitis je izraz kojim se označava zapaljenje ili infekcija grlića materice. Većina rezultata pregleda brisa metodom Papanikolau označena je kao cervicitis, ali to ujedno neznači da se radi o pravom oboljenju ili poremećaju. Zapaljenje grlića materice uvek jeprisutno kod infekcija vagine, bolesti koje se prenose seksualnim kontaktom ili kod oboljenjaorgana male karlice. Ovo oboljenje javlja se kada dođe do povrede tkiva prilikom nameštanja spirale, abortusa ili porođaja. Ako se ne leči, zapaljenje grlića materice može daizazove neplodnost, pošto pojačano lučenje sluzi onemogućava prolazak sperme.
Subjektivne i objektivne smetnje zavise od jačine i dužine trajanja bolesti. Obično se javljaju smetnje u vagini i bolovi pri seksualnom odnosu. Takođe je čest bol u donjem delu trbuha i/ili postoji nagon za čestim mokranjem. Kod jakih zapaljenja javlja se i povišena temperatura.
POSTAVLJANJE DIJAGNOZENa dodir cerviks je osetljiv i povećan, a pri pomeranju se javlja nelagodan osećaj.Ukoliko se samopregled vrši spekulumom, vidi se da je grlić crven i lako natečen. Ako je zahvaćen samo kanal grlića nema vidljivih promena, ali se primećuje žućkasti iscedak izspoljašnjeg ušća grlića. Ginekološki pregled kod lekara/ke je potreban da bi se odredio uzrok bolesti.
LEČENJEKod zapaljenja grlića materice se primenjuju antibiotici zavisno od uzroka bolesti. Antibiotici se prepisuju u obliku kapsula, tableta ili injekcija. Vrsta antibiotika se bira prema uzročniku zapaljenja.
Kod hroničnog toka bolesti neki put se kao krajnje metode primenjujuelektrokauterizacija ili krioterapija. Treba imati na umu da ove metode, iako su veomauspešne, u sebi nose opasnost po plodnost žene.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
-
neverending
- Aktivan član

- Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am
Prepisanom terapijom.sanja-sanja napisao:Hvala puno!!!!
Zapaljenje vagine i grlica?Koliko je to opasno i kakose nejcesce leci?
Koliko je opasno je diskutabilna stvar. Ne treba pustiti, ali ne treba ni da premreš od brige. Ja goooodinama muku mučim s upalama kojima niko da otkrije uzrok. Obično se posle terapije povuče, ali ne prođe par meseci i ajmo Jovo nanovo. Šizela sam, jer mi je upala prešla u hroničnu, pojavila se ranica na grliću i po silnim komentarima i savetima trebala sam verovatno da se zamonašim jer su me "dobronamerno" upoznali s "činjenicom" da nikada neću moći ni decu da imam. Gluuuupost. Svaku upalu treba lečiti, ovih dana se i sama nosim s još jednom turom
-
sanja-sanja
- Novi član

- Pridružio se: Uto Feb 03, 2009 5:13 pm