pomoc u lecenju primarnog steriliteta

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
partus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 08, 2005 4:44 pm

Post od partus »

Imam 36 godina, suprug 37. U braku smo 5 godina.
Suprugovi rezultati su odlicni, ali kod mene je konstatovan PCOS i izostanak ovulacije.
Uradila sam HSG-u redu je.
Vaginalni i cervekalni brisevi-u redu.
Papa test-u redu
Hormonske analize radjene, ne znam da li je potrebno ovde navoditi rezultate, ali ustanovljen je hormonski disbalans.
Ciklusi neredovni, produzeni, bez pravila.
Posle tretmana Clomifen-om folikul ne puca vec naraste do 50-70 mm, nakon cega se ili tretira lekovima ili sam pukne.
Bila sam na laparoskopiji jednom, pre dve godine.
Sada se spremam ponovo za laparoskopiju i histeroskopiju.
Da li sam na dobrom putu, ili sam nesto jako bitno preskocila.
Sta dalje posle histeroskopije?
partus
Novi član
Novi član

pomic u lecenju primarnog steriliteta

Post od partus »

Ponovo ja. Posto sam pregledala forum, nadjoh sta sve treba da sadrzi pitanje da bi se dobio adekvatan odgovor. Stoga dodajem jos i ove podatke. Imam 36 godina. Zaposlena sam-kancelarijski posao, povremeno stresan. Nisam nikada bila trudna.Nisam alergicna ni na jedne lekove. Nisam ranije bolovala od ozbiljnijih bolesti. Moje dosadasnje lecenje je teklo ovako:
[i]Spermogram supruga[/i]
Volumen 4
Ph 8
Broj spermatozoida u L 80x109/L
Pokretnih posle 30 min. 63 arb.jed.
Slabo pokretnih 25 arb.jed.
Nepokretnih 12 arb.jed.
Normalni oblici 72 arb.jed.
Patoloski oblici 28

[i]Hormonske analize[/i]
2 dan. 3 dan CC test 10 dan 23 dan
FSH 4.0 6.4 4-9 dan cik. 6.3
LH 5.6 4.5 16.2
Progesteron 11.4 11.1
Prolaktin 4.88 9.3
Estradol 0.115 0.3 0.35
Testosteron (delf) 2.82

T3 (nmol/l) 2.2
T4 (nmol/l) 128.6
TSH (μU/ml) 0.83

[i]Analiza endocervekalnog brisa[/i]
Chlamydia trachomatis (DIF) -negativan
Ureaplasma urealyticum -negativan
Mucoplasma hominis -negativan
[i]Citoloski pregled vaginalnog brisa[/i]
Citoloski brisevi- na ucinjenim citoloskim preparatima vide se superficijalne eozinofilne i intermedijalne bazofilne celije plocastoslojevitog epitela, pojedinacne i u manjim grupama, a nadju se i grupisane endocervikalne (po 3-4). Celije ne pokazuju bitne patoloske promene. Granulociti i makrofagi u manjem broju.
Vaginalni bris- Grupe superficijalnih epitelnih celija kao i pojedinacne, manja kolicina bakterija, grupe granulocita i nesto sluzi.
Papanikolau 2
Analiza vaginalnog sekreta III grupa.
Mikrobioloski nalaz sa antibiogramom
Cervikalni bris –sterilno
Vaginalni bris –sterilno
[i]Bolnicki izvestaji i terapije[/i]
06.2001. 6 meseci Diane 35, nakon cega pokusati stimulaciju ovulacije Klomifenom. Folikulometrije. (bez uspeha. Nije ustanovljena ovulacija vec nastaju ciste. 10-ak puta.)
12.2002.Uputna dg.-MTG prolongata. Zavrsna dg.-Metrorrhagia dysfunctionalis. Curettage explorativa. Nalaz.-Phasis secretionis irregularis.
03.2003.Uputna dg.-sterilitas prim. Zavrsna dg.-Infertilitas primaria. Sindroma PCO. Adhaesiones perigenitalis. Videolaparascopia. Chromopertubatio. Adhaesiolysis. Electropunctio ovarii bil. Suturae. Nalaz.-Uterus bez vidljivih promena. Oba adnexa u tankim priraslicama, obe tube propustaju kontrast u trbusnu duplju. Oba jajnika lako povecana, glatka, bez znaka ovulacije. Nakon oslobadjanja od priraslica uradjena elektropunkcija oba jajnika i trbusna duplja isprana. Hemostaza korektna.
01.2004.Uputna dg.-Sterilitas primaria. Zavrsna dg. Sterilitas primaria. St. post adhesiolisis et punctatio ovarii bilateralis laparoscopica aa I. AIH facta. Nalaz.-Pacijentkinja je primljena za AIH. U toku hospitalizacije ultrazvucno je pracen rast folikula 3 puta. Nakon adekvatnog porasta folikula uradjen AIH dva puta. UZ nakon 5 dana.-Uterus-85x39x50. Endometrijum 8.6mm. Ovarium dex.- 39x23. Ovarium sin.-hematicna cista 76x58.
02.2005.HSG nalaz – cervikalni kanal bez osobenosti. Kavum uterusa nehomogeno ispunjen kontrastom, naglasenih rogova, ima se utisak ,,T shirts,, uterusa. Oba jajovoda se projektuju citavom duzinom, propustaju kontrast u trbusnu duplju. Deo kontrasta se izliva u ograniceni prostor moguce peritubarne priraslice
I to je to do sada.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Dobra noc...

Mozete li mi napisati u kojoj ste to bolnici lijeceni i gdje ?
Sa koliko je mg Klomida indukovana ovulacija? i koliko mjeseci ?
Kolika Vam je tezina i visina ?
Imate li pojacanu dlakavost po licu ili /i tijelu ?
Imate li tamne linije oko vrata, tamne pruge sa unutrasnjih strana butina?

Sta znaci AIH facta ?

Nekoliko komentara o dosadasnjem lijecenju...

1. Kiretaza se ne radi kod disfunkcionalnog krvarenja kao metoda lijecenja, a niti kao dijagnosticka metoda, posebno kod nekog ko ima problem infertiliteta.

2. Ovarian drilling, ili elektrokauterizacija jajnika je napustena metoda indukcije ovulacije, vise se ne radi.
U kojoj bolnici Vam je ocitan nalaz HSG-?

3. Rezultati do sada...
- najvjerovatnije anovulatorni ciklusi...potrebna indukcija ovulacije
- normalan spermogram
- prohodne tube
- ? niste mi napisali koliko cesto imate seksualne odnose sa vasim muzem nedjeljno ? u koje vrijeme vaseg ciklusa ? da li koristite lubrikante ? i da li vrsite vaginalna ispiranja ?

Pisemo se opet...
Puno pozdrava i ne gubite nadu
ObGyn
tox
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 7:27 pm

Post od tox »

Za ObGyn
na sta ukazuje pojacana maljavost po licu i telu i tamne linije na unutrasnjosti butina. Ja ih nemem, ali to prvi put cujem pa bih volele malo objasnjenje.
partus
Novi član
Novi član

Post od partus »

Lecila sam se u raznim ustanovama. Najpre u Novom Sadu na Betaniji, zatim u Beogradu u Narodnom frontu i sada u Beogradu u KBC Visegradska.
HSG je radjen u Beogradu u privatnoj klinici Soldo...
Koristila sam Klomifen od 50 mg nekih 5-6 ciklusa.
Visoka sam 164 cm, teska 65-68 kg.
Pojacane dlakavosti i tamnih pruga nemam.
AIH facta je inseminacija.
Ne znam sta su lubrikanti?
Ne vrsim vaginalna ispiranja, a zasto bih?
Seksualni odnosi su nam redovni ne vezano za dane ciklusa. U proseku 2-4 nedeljno, izuzev u toku ciklusa (10-ak mesecno).
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Kao sto rekoh Vasi ciklusi su najvjerovatnije anovulatorni i Klomid od 50 mg dnevno nije izazvao istu...niste napisali od kada do kada ste ga pili u toku ciklusa...ali ako nema ovulacije nakon 50mg, povecava se doza do 100mg, dnevno, pa i to 150 mg kod nekih zena.
Ako nema ovulacije nakon davanja Klomida, pocinje se stimulacija sa GhRH hormonima koje pacijent daje sam sebi, u obliku podkoznih injekcija, koje su slicne onim za insulin.

Ja ne vidim razlog zasto vi boravite u bolnici kada se vrsi indukcija ovulacije...to nema nikakvog klinickog opravdanja...jer ono sto vi trebate jeste analiza 2 hormona svaka 2-3 dana i ultrazvuk - folikulometriju i debljinu endometrijuma, a to mozete da uradite tako da dodjete u bolnici ili neciju kliniku i ne ostajete u bolnici BEZ RAZLOGA !!!

Dakle, ako vam nisu izazvali ovulaciju do sada treba da se promijeni doza ili da se promijeni lijek.
Srecno,
ObGyn

p.s. kada vas pitam da li vrsite vaginalna ispiranja imam razlog zasto Vas pitam, jer neke zene vrse vaginalna ispiranja i time narusavaju normalan pH vagine i cervikalne sluzi i time narusavaju prirodnu sredinu za prezivljavanje spermatozoida.
Neke zene/parovi koriste lubrikante koji djeluju spermacidno, pa pored svakog tretmana ne ostaju trudne, jer lubrikanti ubiju spermatozoide prijje nego ovi dodju do materice.

Zasto Vi ponovo idete na laparoskopiju ?
Sta je objasnjenje Vaseg ginekologa za hysteroskopiju ?
partus
Novi član
Novi član

Post od partus »

Pozdrav,
Klomifen sam primala od petog do devetog dana ciklusa i tako vise puta. Medjutim posle svakog uzimanja klomifena umesto ovulacije, dolazi do rasta folikula preko 20 mm i pretvaranja u cistu. Naraste do 80 mm. To sa sobom nosi izostanak menstroacije po 2-3 meseca dok se ili ne tretira nekim lekom (Dabroston, Pregnil, napr.) ili dodje do pucanja ciste samo od sebe. Bojim se da ne reagujem na klomifen kako treba. Kada bih uzimala jaci sta bi tek onda bilo. Svaki put se nakon klomifena pojavila cista.
Uobicajen slucaj je na primer ovakav.
Nakon pet dana klomifena (5-9 dan ciklusa, na folikulometriji se vidi
10-dan endometrijum 5mm, najveci folikul 5mm,
16-dan najveci folikul 10mm na desnom jajniku,
18-dan najveci folikul 20mm na desnom jajniku,
23-dan hiperehogeno polje 11mm na desnom jajniku,
26-dan na desnom jajniku hiperehogeno polje 25mm,
29-dan endometrijum 10mm, desni jajnik 44x37mm sa cistom zutog tela 29x26mm
U narednom ciklusu
2 dan-uterus 67x38x43mm, homogen u Avf-u. Ovar.sin. 45x23 iza uterusa. Ovar. dex. 48x29. Oba mikrocisticna. Klomifen 5-9 dan.
15-dan endometrijum 5mm, bez folikula vecih od 10mm.
19-dan endometrijum 4mm, na levom jajniku folikul 18mm.
22-dan endometrijum 11mm, na levom jajniku 30mm-pregnil 5000ij.
25-dan endometrijum 11mm, na levom jajniku cista 72x47-dabroston 2x1
32-dan endometrijum 4mm na levom jajiku cista 65x36x57mm
33-dan endometrijum 8mm, na levom jajniku corpus luteum cista 50x30mm, levi jajnik 84x30, desni 38x20mm.
I svaki put slicni rezultati.
Sta su to GhRH hormoni? Moze li malo detaljnije objasnjenje, da bih mogla da se konsultujem sa mojim ginekologom?
U toku stimulacije ovulacije nisam lezala u bolnici, jedino u toku inseminacije.
Koji sve lekovi mogu da se koriste za stimulaciju ovulacije?
Na ponovnu laparoskopiju idem po zahtevu ginekologa, kao i na histeroskopiju. Kako sam razumela, histeroskopija je radi dijagnostike, a laparoskopija kao prvi korak pre davanja terapije za stimulaciju ovulacije koja ne znam kakva ce biti. Svaki novi lekar ima neku svoju pricu i stalno se vrtim u krug. Da li sam nesto vazno preskocila i sta se primenjuje u ovakvim slucajevima kod vas?
Posto zivim u malom mestu, u nasoj zdravstvenoj ustanovi nema uslova ni za kakve intervencije, vec samo dobijam upute za lecenje u vecim centrima. Kada bih znala koja je procedura mogla bih da se konsultujem sa svojim ginekologom i dobijem upute za vrsenje bilo kakve intervencije, pregleda... u vecem centru, ako se i on slozi.
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Da li Vi dobijate ikakvu injekciju za izazivanje ovulacije, ili je taj 'proces' ostavljen vasem tijelu da spontano 'odradi' ?
partus
Novi član
Novi član

Post od partus »

Posle nekog vremena, evo me opet sa novim rezultatima.

07.2005. analiza hormona-2 dan ciklusa- FSH 4,0 IJ/l, LH 5,6 IJ/l, PROGSTERON 11,4 nmol/l, PROLAKTIN 488 m/U/l, ESTRADOL 115 pg/ml, TESTOSTERO 2,82 nmol/l, 21 dan nmol/l, PROLAKTIN ,ciklusa-FSH-3,8 IJ/l, LH-9,3 IJ/l, PROGESTERON-1,9 pmol/l, PROLAKTIN-290 nmol/l, ESTRADOL-88,3 mIJ/l, TESTOSTERON-3,2 IJ/l.
22.11.2005.-hemogram- Er 4,43, Le 7,51, Tr 210, Hgb 143, Hct 40,7, Se 4 mm.
biohemijske analize krvi –u granicama normale.
testovi hemostaze-aPTT 28,7.
vaginalni sekret-II grupa.
12 dan ciklusa-UZ-Uterus AVF 30x41x65. Kavum prazan. E 62 mm hiperehogen. Desni ovarijum 45x33. Levi ovarijum 47x22..
22.11.2005. -14 dan ciklusa-Nalaz laproskopije-Uterus u AVF-u, glatke seroze, uobicajene velicine. Desni jajovod vidi se citavom duzinom jasnih fimbrija, vidljiva manja morgagnijeva cista u paucinastim priraslicama sa jajnikom koji je uvecan i prekriven fibrinskim naslagama bez vidljivih svezih ovulacija. Levi jajovod srastao sa gornjim polom jajnika takodje uvecan, bez svezih ovulacija, a sa oziljcima od prethodnih. U Duglasovom prostoru prisutne mnogobrojne paucinaste priraslice. Kukicom se seku priraslice, a na jajnicima skarifikacija sa 7-8 punktacija. Transcervekalno ubrizgan indigokarmin asira oba jajovoda. Organi trbusne duplje dostupni optici laparoskopa bez mikroskopski vidljivih patoloskih promena.
23.01.2006. 12 dan ciklusa-UZ na levom jajniku folikul 15 mm. Na desnom jajniku nema folikula,

Da li to sve znaci napredak???? Sta dalje??
Pozdarv
Odgovori