I ja sam bila istraumirana, tako da znam kako se osecas. Ja idem kod doc. Svetlane Vujovic. Radi u Klinickom centru kao nacelnik odeljenja za endokrinologiju gonada na Institutu za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma- Interna B klinika u Beogradu, ul. doktora Subotica.
Inace primarna oblast su joj preuranjene menopauze.
Radi i privatno sredom u ordinaciji Polimedic. Trenutno drzi predavanja u Kini ali se vraca polovinom novembra.
Ja sam prezadovoljna njome i kao lekarom i kao ljudskim bicem.
Prelistala sam malo tvoje predjasnje poruke. Vidim da planirate bebu i da tvoj muz pije lekove koju mogu uticati na spermatogenezu.
Ako do sada niste radili spermogram, uradite to odmah da vidis da li je taj lek ostavio traga. Usput odradite i spermokulturu iz istog uzorka da bi eliminisali postojanje eventualno nekih bakterija.
Cini mi se da ti je progesteron (koji si ranije napisala na nekoj temi) dobar (bez obzira sto izlazi iz okvira ref. vrednosti)- to znaci da si u tom ciklusu imala ovulaciju. Obzirom da su ti ciklusi "uvremenjeni" trebalo bi da imas i "normalnu" duzinu folikulogeneze, odn. da ti se ovulacija odigrava izmedju 12-15 dana.
Od hormonskih analiza koje je meni dr. Vujovic trazila da uradim su fsh, lh, estradiol, dhea-so4, 17-oh porgesteron, kortizol, profil prolaktina, free testosteron, inhibin B i antimullerian hormon.
Vidim da si od hormonskih analiza odradila vec dosta, ali ces svakako morati da ponovo proveravas nivo fsh, lh, estradiola i dodatno da uradis inhibin B i Antimuller. horm. Ako mozes najbolje je da to odradis u Konzilijumu. Ako se odlucis da odes kod nje ja bih ti savetovala da vec u sledecem ciklusu ponovis ove hormone i da s rezultatima dodjes kod nje, da ne bi gubila vreme jer ce ti svakako traziti da to odradis.
Pretpostavljam da ce ti traziti i analizu kako reagujes na pregnyl (obzirom da ti je i lh povisen)- ja nemam taj problem ali znam da je ostalim devojkama sa foruma (serbiancafe) trazila da to urade. Trazice i da odradis i neke autoimunoloske analize kako bi otkrila uzrok povisenoj vrednosti fsh.
Ponesi joj i nalaze UZ dojki, da ti ne bi to radila ponovo.
Estradiol ti je malo snizen. Mislim da u tom slucaju davanjem sintetickog estrogena dolazi do smanjena vrednosti fsh.
Bitno je da se ne prestravljujes vec da smireno krenes u akciju i da ne gubis vreme.
Jedna nasa forumasica je proletos sa tvojim vrednostima fsh ostala trudna.
Pridruzi nam se na
http://www2.serbiancafe.com/lat/diskusi ... plodnost?1
Tu ti je najbrzi protok raznih informacija sto se tice problema plodnosti i kojim lekarima se obratiti.
Sta god ti treba javi se. Osecam se veterankom u ovim vodama

a valjda ce i meni vec jednom da sleti neka roda