Zdravo
Imam 30 godina, profesor po zanimanju, imala sam jedan spontani pre 2,5 godina i od tada sam išla kod različitih doktora koji su govorili da je sve u redu, kao i sa suprugom. (samo su vršeni pregledi i praćena folikulometrija jednom je rađen nalaz na hlamidiju i mikoplazmu)Sve dok jedan doktor letos nije uradio kolposkopski nalaz : na poziciji 12 h malo polje punktacije, gde je predložena kontrola za 6 meseci. Takođe, predložio je Hsg, jer smatra da su se jajovodi zapušili od šoka poskle kiretaže. Zatim je pre 15 dana nađen polip 0, 8 cm, za koji smatra da je uzročnik spontanog, a da ga do sada niko nije video iz nepoznatog razloga. Kod drugog doktora na ultrazvuku nema tog polipa, (mada nema taj 3d ultrazvuk, kao prvi doktor) i ovaj doktor predlaže histeroskopiju
Sta treba uraditi od analiza da bih napokon došla do rešenja: U čemu je problem?
pitanje za ginekologa - U čemu je moj problem?
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Draga Lela
"Punktacija" na grliću nije povezana sa sterilitetom. Gotovo po pravilu biopsijom punktacije dobija se neka promena (CIN II-III), tako da nije loše uraditi istu!
S obzirom da je prošlo tri godine nemate šta čekati, uradite HSG, ova dijagnostička metoda služi za utvrđivanje kako stanja-prolaznosti jajovoda tako i materične šupljine (oblik, veličina, defekti).
Tek nakon HSG, (takav je redosled) treba eventualno uraditi histeroskopiju.
Ukoliko zaista postoji endometrijalni polip treba ga ukloniti i poslati dobijeno tkivo na HP pregled.
Mada lično imam 4D UZ, za dijagnozu endometrijalnog polipa može dobro poslužiti i 2D tzv. običan UZ snabdeven vaginalnom sondom, eventualno olakšano ispunjavanjem materične šuljine nekim od rastvora.
Pozdrav i srećno DrPeđaDj
"Punktacija" na grliću nije povezana sa sterilitetom. Gotovo po pravilu biopsijom punktacije dobija se neka promena (CIN II-III), tako da nije loše uraditi istu!
S obzirom da je prošlo tri godine nemate šta čekati, uradite HSG, ova dijagnostička metoda služi za utvrđivanje kako stanja-prolaznosti jajovoda tako i materične šupljine (oblik, veličina, defekti).
Tek nakon HSG, (takav je redosled) treba eventualno uraditi histeroskopiju.
Ukoliko zaista postoji endometrijalni polip treba ga ukloniti i poslati dobijeno tkivo na HP pregled.
Mada lično imam 4D UZ, za dijagnozu endometrijalnog polipa može dobro poslužiti i 2D tzv. običan UZ snabdeven vaginalnom sondom, eventualno olakšano ispunjavanjem materične šuljine nekim od rastvora.
Pozdrav i srećno DrPeđaDj