pilula-"na svoju ruku"

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

ancicica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 30, 2006 11:14 pm

pilula-"na svoju ruku"

Post od ancicica »

Imam 18 god i od nedavno imam odnose.Poslednja 2 puta je pukao kondom,ali smo,na svu srecu,na vreme primetili.Od tad me je strah,stalno mislim na nezeljenu trudnocu i kako ce bas "sad",bas meni da se desi,pa zato APSTINIRAM sto se sexa tice.Posto necu moci dugo tako,resila sam da pocnem sa pilulom,ali sigurno necu otici sad kod ginekologa samo da bi mi prepisao neku odgovarajucu.
Pre 6-7 meseci sam prvi i jedini put bila kod ginekologa zbog sekreta koji imam vec godinama.Tad sam bila jos nevina,pa je samo uradjen bris sa spoljnih genitalija i ultrazvucni pregled.Nalazi su bili uredu (samo tako mi je receno) i "nadji momka pa dodji da te pregledamo ko svet!" Tad se nisam usudila da pitam za kontracepciju,pa necu ni sad ici samo zbog toga.Zato sam preko neta poslala mail jednom ginekologu objasnivsi mu celokupno zdravstveno stanje.Odgovor je bio da,posto sam dobrog zdravlja i nema potrebe za dodatnim efektima pilule,preporucio mi je Logest. Ali ja se opet bojim da ih kupim i pocnem "na svoju ruku"! Smem li? Koji je rizik?
p.s. par puta kad sam bila u apoteci da kupim neke sitnice,umalo da trazim Logest pilulu,ali...Nikako da prevalim preko usta. :oops:
Ne znam ni kako se izgovara... :-?
Ko peva,zlo ne misli!
Ko misli,nije mu do pevanja!
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Cat »

obgyn napisao:Prije uzimanja kontraceptivnih pilula, za mladu zdravu osobu
nije potrebna nikakva analiza krvi !
Takođe imaš uputstvo kako se uzimaju pilule na sledećoj temi:

http://doktor.rs/forum/viewtopic.php ... 3a3d3f9429

Logest je niskodozna pilula i koliko sam čitala obično se prepisuje tinejdžerkama tako da će ti verovatno odgovarati. Izgovara se onako kako piše. Kao što se kupuju kondomi, tako se kupe i pilule, ništa strašno. :)

Postoji period privikavanja na pilulu, u toku kog može da dođe do nekih vanrednih krvaruckanja i određenih tegoba ali to je individualno. Ako se baš pretvori u problem uvek možeš da promeniš vrstu pilule.

Pošto si seksualno aktivna, svakako bi trebalo da jednom do dvaput godišnje posećuješ ginekologa zbog kontrole sopstvenog zdravlja. Nađi nekog pred kim si opuštena. Dalje, pilula štiti od trudnoće ali ne i od polnih bolesti i ako je tvoj dečko ranije imao nezaštićene odnose trebalo bi proveriti da li je potpuno zdrav pre nego što se upustite u odnose bez kondoma (ako to planirate). Pozdrav
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Hvala Cat ! Petica !

Ovo je komentar na koji ne mogu niti da se nasmijem
..."nadji momka pa dodji da te pregledamo ko svet!"
Pozdrav,
ObGyn
ancicica
Novi član
Novi član

Post od ancicica »

Hvala :P

I ja sam posle te preporuke dosta citala o Logest-u,ali uvek volim zelim jos tudjih misljenja,saveta ili iskustava. Pa nikako da pocnem! :lol:

ima jos jedna stvar...
Za mesec dana idem na more (gde ce mi se kasnije i decko pridruziti),
a plaza i kupanje nije bas "idealno" mesto i vreme za privikavanje na pilulu :x
Ne bi bilo prijatno na belom bikiniju videti krv,ni tackastu ni...
:oops: a cula sam da se uglavnom to desava u pocetku.

Pesak...palme...decko...sex...strah od pucanja kondoma...strah od reagovanja na pilule...uf!
Ko peva,zlo ne misli!
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

obgyn napisao:Hvala Cat ! Petica !
Nema na čemu. Pomažem kad mogu.
Ovo je komentar na koji ne mogu niti da se nasmijem
..."nadji momka pa dodji da te pregledamo ko svet!"
Meni su rekli potpuno isto, pre nekoliko godina...mada, ja sam tad imala 22 godine pa iako se donekle može razumeti da im je bilo neobično :roll:, i dalje je to vrlo neprofesionalno.

Za ancicicu: da sam na tvom mestu ja bih odložila pilule za posle mora. A na moru...ako vam je pukla određena marka kondoma, promenite kondom...kažu da oni Durexovi ultratanki lakše pucaju, ja imam dobra iskustva sa Durex Elite. Neki se kunu u Romed. Pazite da čuvate kondome kako treba, da ih ne izlažete vrućini i svetlosti, kad dečko navlači kondom neka vodi računa da istisne sav vazduh. Za svaki slučaj, neka ne ejakulira u tebi i informiši se gde se nalazi apoteka ako u krajnjem slučaju bude bilo potrebno uzeti tablete "za dan posle". Toliko možeš da uradiš da bi se opustila. Pozdrav
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Mozete u toku tog ljetnog boravka da nosite tampone po danu da ne bi bilo neprijatnosti...svaka kontraceptivna metoda trazi 3 mjeseca prilagodjavanja organizma, i flaster ! Evra i Depo provera injekcija i Nuva Ring ( da li ima Nuva prsten na trzistu u Srbiji ? ).
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
ancicica
Novi član
Novi član

Post od ancicica »

Ne znam... :(
Mislim da cu odloziti pilule za posle odmora,ne zelim da se izlazem dodatnom stresu.
Izbor kondoma sam prepustila decku,mislim da je bio Durex Cllasic,pa sad...da li je zbog neadekvatnog cuvanja ili...ZAKAZAO JE!
Sto sam starija,sve se vise opterecujem i strahujem od mogucih posledica-a sta ako ovo...a sta ako ono...
Dok,gledam moje drugarice,vrsnjakinje,godinama sexualno aktivne,a jedina zastita koju "koriste" je: "...verujem svom decku",a kondom samo prvih nekoliko puta,ili cak ni tad!
Zavidim im na opustenosti i na tome sto znaju da uzivaju,ali ja nisam ta,ne mogu a da ne mislim na "sutra". Samo sto me to izjeda i sto i dalje apstiniram. :-?
Nista,od sad JA kupujem kondome,JA "pazim" na njih,ako treba pomocicu mu i da ga navuce kako treba,pa cu se valjda tad opustiti (malo). Mada...poznajuci sebe...

kao da sam najveci baksuz na svetu i da ce sve bas meni da se desi

Postala sam preopterecena i ne znam kako da se izborim sa tim.
Imam osecaj da bi posle sledeceg odnosa,odmah cim izadje iz mene,prekontrolisala kondom da nije opet zakazao.Ako je citav,onda bi me mucilo-"a da se nije sadrzaj iz kondoma slucajno prosuo u mene tokom izvlacenja,a da ja nisam ni osetila..."

Mozda to znaci da nisam jos spremna za sex,ali ja volim svog decka i zelim sa njim da budem intimna.Stvarno ne znam sta mi je sad ojednom,koliko ce trajati ova faza i na sta ce ovo izaci! A do tad cu odlepiti!

Ako cu se na svaki pocetak ovoliko prilagodjavati...Uf!

:x

Hvala sto pratite ovo moje "nezrelo doba"
Ko peva,zlo ne misli!
ancicica
Novi član
Novi član

Post od ancicica »

Za Nuva Ring nisam jos cula
a sad,da li ga ima na trzistu... Stvarno ne znam!
Ko peva,zlo ne misli!
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

ancicica napisao: Dok,gledam moje drugarice,vrsnjakinje,godinama sexualno aktivne,a jedina zastita koju "koriste" je: "...verujem svom decku",a kondom samo prvih nekoliko puta,ili cak ni tad!
Zavidim im na opustenosti i na tome sto znaju da uzivaju

Zbog te "opuštenosti" danas jako puno ljudi boluje od polnih bolesti i radi se mnogo abortusa...Nije svaka opuštenost pametna.

Možda nisi spremna za seks i njegove rizike (a rizik uvek postoji, ništa u životu nije sigurno, ali nije isti rizik od 20% kod prekinutog snošaja i onaj od 0.1% kod pilule) a možda samo preterano brineš, ako možeš porazgovaraj sa nekim o tome. Ljudi su različiti - na nekoj od ranijih tema sam napisala, nekome je dosta da od "zaštite" praktikuje prekinuti snošaj iako je to vrlo nepouzdana metoda, a neko kombinuje kondom i pilulu da bi bio potpuno siguran.

Nema ničeg čudnog u tome da se proverava kondom posle odnosa, ja to uvek radim iako nisam imala problema sa pucanjem. Možete i da prvih par puta ukombinujete kondom i prekinuti snošaj da se malo oslobodiš straha.
ancicica
Novi član
Novi član

Post od ancicica »

Mozda moj problem potice od toga sto su se u poslednjih godinu dana,nekoliko "opustenijih" drugarica iz mog sireg okruzenja,poudavale jer su se neocekivano nasle u "blagoslovenom stanju".

Ne mogu da ne mislim sta bih ja uradila da mi se to desi,
jer mislim da je to trenutno nesto naj...(ne mogu da kazem najgore),nesto najnepotrebnije sto bi sad moglo da mi se desi.
...a mozda samo preterano brines,ako mozes porazgovaraj sa nekim o tome.
Evo,razgovaram. :)
Mozete i da prvih par puta ukombinujete kondom i prekinuti snosaj da se malo oslobodis straha.
Mislim da ce ovo pomoci. 8)

Mada,u toku odnosa je ok,opusteno,ali do sledece menstruacije... :o
Ko peva,zlo ne misli!
maza
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Apr 29, 2005 11:08 pm

Post od maza »

znam da pitanje nama bas mnogo veze sa temom:
da li je pametnije ici prvo kod lekara opste prakse zbog drugih zdravstvenih problema koji bi mogli da uticu na ciklus ili se moze ici direktno kod ginekologa? u pitanju je samo savetovanje bez pregleda.
ako je ciklus ne redovan da li to utice na efikasnost pilule?
Morrigan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 12, 2006 8:03 pm

Post od Morrigan »

Videla sam da je ovde bilo spominjano pitanje uzimanja prvi put kontraceptivne pilule neposredno pre odlaska na more. Zato cu se nadovezati.

Lekarka mi je dala da pijem Yasmin i kada sam je pitala da li je u redu, zato sto za dve nedelje idem na more, rekla je da tim pre treba da je pijem jer idem sa deckom i treba da smo opusteni. Sutra ocekujem da dobijem menstruaciju, ali se sada malo lomim oko uzimanja... ne plasi me tackasto krvarenje nego ove druge pojave (nervoza, nadutost - mada pise da Yasmin to ne izaziva), pa bih volela da mi neko napise da le 2 nedelje dovoljno da se bar malo organizam privikne na pilulu? Takodje znam da je sve to individualno, ali ja ovde citam samo losa iskustva na pocetku uzimanja, a volela bih da vidim da postoji i neki slucaj kada je sve proteklo glatko, ili bar bez nekih vecih problema :)
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

Mislim da ljudi koji nisu imali problema ni ne pišu. :) A naravno da ih ima. Svaki organizam je drugačiji i mislim da teško može da se predvidi kako i koliko će neko da odreaguje.

Svejedno je odluka tvoja, ja ne mogu da budem baš objektivna, em imam loše iskustvo sa pilulama (doduše ja sam pila Diane 35), em nemam problema sa pucanjem kondoma tako da sam dovoljno opuštena i sa njim i ne vidim potrebu da rizikujem.
Silvie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 12:53 pm

Post od Silvie »

Ja bih ipak uradila analize. Tvoj doktor ce ti napisati uput. Otidi ujutru da izvadis krv, oko 13:00 po rezultate. To je 5 minuta posla ali si makar sigurna.
skorpija_jarac
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 22, 2005 5:10 pm

Post od skorpija_jarac »

aj i ja da pitam nesto na ovu temu...

pre mesec dana sam isla na ginekoloski pregled i rezultati su mi bili dobri, nemam nikakvih zdravstvenih problema ni u kom pogledu.

tada sam zaboravila da pitam gin za kontraceptivne pilule, ustvari nisam tada jos ni bila sigurna da zelim da pocnem da ih uzimam, ali sada sam sigurna da hocu, ali ne znam koje?

imam 31 godinu, i potpuno sam zdrava.
ciklus oduvek redovan na 28-30 dana... kratkotrajan i ne tako obilan.

da li moram opet kod gin, samo da bi mi rekla koje pilule da uzmem?
Odgovori