Draga doktorko,
evo jos jedne pacijentkinje iz Srbije koja je od svog lekara dobila samo papiric sa dijagnozom, a sama mora da trazi pojasnjenje. Ovog puta od vas.
Dijagnoza:Ultrazvuk: uterus normalnog izgleda, endometrijum u sekretornoj fazi. Levi ovarijum normalnog izgleda, desni uvecan, hypoehogen.
Ginekoloski nalaz: pod ekarterima uredan. Palpatorni nalaz: neznatno zadebljanje u predelu desnih adnexa( desni ovarijum), bolno na palpaciju.
Predlog dovicin 2x1, macmiror complex vag, vit. E
Lekar je rekao da je desni jajnik veoma blizu materice, da postoji neko zadebljanje. Mene interesuje- da li je taj janik u funkciji, tj, da li se to moze popraviti, da li on proizvodi folikule. On kaze da je to posledica neke ranije upale. Da dodam da ja nikad nisam imala neke bolne upale jajnika, mozda samo ziganje, tup bol ali,nikad nesnosan bol kao sto zene pricaju da to boli.
Da lin ova terapija dovicinom moze nesto da popravi, jer mi se bas ne piju antibiotici, ako je to bez svrhe.
Hvala lepo na odgovoru.
ZA DR. OBGYN
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Vjerovano kasnim sa odgovorom, ali...lagano bolna adnexa ( jajovod i jajnik ) se mogu naci i na normalnim jajnicima...ako je zena u fazi ovulacije pa ima uvecani folikul pred prsnuce ili neki zaostali neprsnuti folikul...tako da to ne mora da bude patoloski nalaz ! posebno ako zena nema istoriju PID ( pelvic inflamatory disease ) prethodne upale karlice uzrokovane hlamidijom, gonorejom...i prethodno pozitivne cervikalne briseve na trihomonas, E.coli, hlamidiju...!
Dakle, ako Vi nemate nikakve simptome u smislu bolova po dnu abdomena, nemate upalu mokracne besike, bolne seksualne odnose, pojacan iscjedak sa neugodnim mirisom +/- svrabom, onda nema potrebe da se ista lijeci !
Jajnici NORMALNO leze pored materice ! ne kao na slikama za studente ( kao ruke rasirene od tijela )...evo ovako izgleda normalna karlica / zdjelica vidjena laparoskopski.
http://images.google.ca/imgres?imgurl=h ... D%26sa%3DG
Dovicin ginekologu !
Dakle, ako Vi nemate nikakve simptome u smislu bolova po dnu abdomena, nemate upalu mokracne besike, bolne seksualne odnose, pojacan iscjedak sa neugodnim mirisom +/- svrabom, onda nema potrebe da se ista lijeci !
Jajnici NORMALNO leze pored materice ! ne kao na slikama za studente ( kao ruke rasirene od tijela )...evo ovako izgleda normalna karlica / zdjelica vidjena laparoskopski.
http://images.google.ca/imgres?imgurl=h ... D%26sa%3DG
Dovicin ginekologu !
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn

Dovicin doktoru!
Mozda mu i preporucim!![]()
Cinjenica je da ja jesam imala hlamidiju pre dve godine, asimptomatsku, koje sam se nakon sto je otkrivena , brzo resila, samo jednom turom antibiotika i vaginaleta. Bojim se da to nisu mozda njene posledice?! I ako jesu, kako postupati sada s tim? Sto se tice sadasnjeg stanja- sve je u savrsenom redu, nikakvih simptoma koje ste vi naveli nema- ni bola u abdomenu, niti pri odnosu, sekrecija normalna. Menstruacije redovne na 27 dana. Znaci, sada nemam nikave tegobe.
Thank you in advance for your kind answer!
-
- Stalni član
Your welcome,
Prvo pitanje je zasto ste se javili kod svog ginekologa...da li je to bio rutinski pregled ? ili ste prezentovali neke zalbe ? ako jeste koje ?
Drugo pitanje je koji Vam je stav u formiranju porodice sada ? zelite da ostanete u drugom stanju ? ili se niste jos odlucili ?
Trece, ako nemate tegobe...nema sta da se lijeci ! redovna godisnja kontrola, savjet o kontracepciji ako je potrebna...that's it for now !
Good luck,
ObGyn
Prvo pitanje je zasto ste se javili kod svog ginekologa...da li je to bio rutinski pregled ? ili ste prezentovali neke zalbe ? ako jeste koje ?
Drugo pitanje je koji Vam je stav u formiranju porodice sada ? zelite da ostanete u drugom stanju ? ili se niste jos odlucili ?
Trece, ako nemate tegobe...nema sta da se lijeci ! redovna godisnja kontrola, savjet o kontracepciji ako je potrebna...that's it for now !
Good luck,
ObGyn
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
Razlog zasto sam se i javila ginekologu je upravo taj sto pokusavam da ostanem trudna vec 4 meseca, i nekako ne ide, i pored toga sto su mi uredne menstruacije, ovulacija evidentna 8-9 dana ciklusa. Odnosi tempirani bas u to vreme. Zato sam i otisla na jedan opsti gin. pregled, ( UZ, briseve itd.) cisto da se uverim da je s te strane sve ok. I onda saznam za hronicnu upalu desnog jajnika, koji me inace ne boli, i za to zadebljanje. Ja apsolutno nemam nikakve tegobe. Od antibiotika bezim kao djavo od krsta, uvek radim na imunitetu. I sada imam vitaminsko pojacanje A, C, E + selen+ cink. Dobro se osecam.
Sta mi vi draga doktorko preporucujete, osim strpljenja, naravno, jer znam da cete mi to prvo reci. Koje su mi analize jos potrebne, ako i u buducnosti nema rezultata? Da dodam, da nema panike kod nas, tek smo krenuli s radovima, nadamo se najboljem. Muz i ja zdravi.
Sta mi vi draga doktorko preporucujete, osim strpljenja, naravno, jer znam da cete mi to prvo reci. Koje su mi analize jos potrebne, ako i u buducnosti nema rezultata? Da dodam, da nema panike kod nas, tek smo krenuli s radovima, nadamo se najboljem. Muz i ja zdravi.
-
- Stalni član
1. ovo nije razlog za bilo kakvo ispitivanje...
2. ovo se rijetko desava
3. ne vjerujem u dg. hronicne upale desnog jajnika na nacin na koji je posatavljena i ne preporucujem antiobitike.
4. Rx. zabavljajte se...i javite se kada ostanete trudni.
Vec ih se nekolik javilo sa pozitivnim testom trudnoce nakon samo 3 mjeseca ovakvog recepta...dakle ova terapija je veoma uspjesna.
Srecno,
...godina dana redovnih nezasticenih seksualnih odnosa bez trudnoce...ako ste u 20tim i 2...pokusavam da ostanem trudna vec 4 meseca
2. ovo se rijetko desava
obicno je 14 dana prije slijedeceg ciklusa...dakle...odnose tempirajte bas u to vrijeme, ali se ne opterecujte kalendarom i satom !ovulacija evidentna 8-9 dana ciklusa
3. ne vjerujem u dg. hronicne upale desnog jajnika na nacin na koji je posatavljena i ne preporucujem antiobitike.
4. Rx. zabavljajte se...i javite se kada ostanete trudni.
Vec ih se nekolik javilo sa pozitivnim testom trudnoce nakon samo 3 mjeseca ovakvog recepta...dakle ova terapija je veoma uspjesna.
Srecno,
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn