ObGyn, dr Pedja, molim odgovor

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
adjusted
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 10, 2007 12:35 am

ObGyn, dr Pedja, molim odgovor

Post od adjusted »

Postovani,
imam 49 god., redovno idem na sve preglede (ukljucujuci mamografiju) i nemam problema sa zdravljem, ali problem mi cine vaginalni bolovi i peckanje, naravno i bolni odnosi. Ovdasnji ginekolozi nerado prepisuju hormonsku terapiju a iskreno i ja se plasim rizika. Moja gin. je prvo htela da mi prepise terapiju u vidu gela, ali se dvoumi jer iamm miome, koji su doduse mali. Kakvo je vase misljenje i sat mi savetujete? Da li postoji bar neka alternativna terapija kojom se te tegobe mogu ublaziti? Napominjem da nemam drugih menopauzalnih tegoba.
Hvala unapred na odgovoru
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Postoje lubrikanti koji nisu na bazi hormona a koji deluju po dva-tri dana. Ovde (u USA) ima da se kupi Replens i KY marke, ja sam koristila obe zbog suvoce (ali ne usled menopauznih promena). Potpuno su bezopasne jer su samo lubrikanti na bazi vode, bezbedni i sa upotrebom kondoma. Imaju plasticni aplikator i stavljaju se svakih 72h za odrzavanje vlaznosti. Ja sam ih stavljala uvece i malo bi iscurelo ujutru a tog dana bih nosila onaj dnevni ulozak ali mi nije trebalo. Mislim da ce od toga biti lakse do ne nadjete neko trajnije resenje.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Draga gospođo vi ste relativno mladi da bi imali izražene tegobe od atrofičnog senilnog kolpitisa ili sličnih stvari, a za koje se propisuju hormonske kreme, gelovi, flasteri!
Vama treba pregled iskusnog ginekologa da bi isključio neku upalu ili šta je već u pitanju.
Za početak da ste bar naveli da li imate cikluse, a ako ne od kada?

Pozdrav DrPeđaDj
adjusted
Novi član
Novi član

Post od adjusted »

Postovani doktore, hvala na odgovoru.
Ciklus nemam vec godinu dana, zato moja gin. misli da je vreme za falstere i gelove, :(, ali kao to sam rekla dvoumi se zbog mioma na materici kao i jednog polipa na ulazu u ceviks (to sam zaboravila da napomenem).
Kakvom vrstom pregleda se ustanovljava eventualna upala?
Hvala.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Draga adjusted

Ukoliko zaista imate polip, on se mora odstraniti i učiniti tzv. eksplorativna kiretaža, a sav dobijeni materijal histopatološki ispitati.

I posle dve godine volonterskog učestvovanja na ovom forumu ne razumem način iznošenja problema? Lenjost, loše navike stečene uz astrologe, ćaskanje ili iskrena želja da saznate ono što očigledno ne možete u razgovoru sa "vašim" ginekologom.

Dakle hoćete li napisati koliki su vaši miomi, da li ih je iko izmerio a verovatno jeste i njihovu lokalizaciju?
adjusted
Novi član
Novi član

Post od adjusted »

Postovani doktore,
zaista se izvinjavam zbog nacina na koji sam formulisala pitanja.
Nije mi namera da caskam, astrolozi me nikad nisu zanimali, ali priznajem da sam neupucena. Trenutno zivim na drugom kraju sveta, (u jednoj zemlji dalekog istoka), gde je pristup lecenju drugaciji, osim toga i jezik je barijera, a i inace dobijam sture informacije od moje doktorke. Doci do drugog ginekologa i cuti drugacije misljenje, nije bas lako.
Izvinite jos jednom.

A sada evo o velicini i lokalizaciji mioma (mozda je najbolje da postiram tekst nalaza u originalu)

Multiple intrauterine fibroids are seen.
The largest one measuring 16.6 x 16.1 x 16.3 mm is seen along posterior uterine wall
2nd one measuring 13 x 10.7 x 6.4 mm is seen in relation to anterior uterine wall
Th 3rd one meausing 11.3 x 8.7 x 7mm is seen in distal uterine segment
Small polyp is seen in the entrance of cervix

UZ je radjen u septembru mesecu.

Hvala
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Vaši miomi su beznačajni i po veličini i lokalizaciji. Nastavite kako sam vam predhodno napisao.

Srećno DrPeđaDj
Odgovori