ObGyn-molim vas za savet

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

ObGyn-molim vas za savet

Post od Ksenija72 »

Poštovana doktorko, želela bih da ostavim cigarete uz pomoć leka Zyban-bupropion HCL. Isto tako, htela bih da ostanem u drugom stanju. Imam 34 godine i četvorogodišnjeg sina. Prva trudnoća mi je protekla normalno sa urednim nalazima. Lekove ne pijem i dobrog sam zdravlja.
Molim vas, možete li me posavetovati, a verujem da ima još zainteresovanih, koje vreme je potrebno da protekne od prestanka uzimanja Zybana do začeća bez opasnosti po plod i trudnoću?
Hvala Vam unapred
Ksenija
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od OljaA »

A zašto da piješ lekove koji će da ti izazivaju veštačku mučninu da bi ti se gadile cigare.
Moraš da imaš:
1. jaku volju
2. podršku porodice i prijatelja
3. uviđajnost da ako su oni pušači ne puše pred tobom i ne "mame" te
4. ispunjen i srećan život, da si zadovoljna trenutno i da se pripremaš za pravljenje nove bebe.

To će da ti da volje da isrtraješ u svojoj nameri.

Srećno!
Slika
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

ObGyn-molim vas za savet

Post od Ksenija72 »

Hvala OljaA na savetima ali mi nisi odgovorila na pitanje o produženom teratogenom dejstvu leka odnosno o brzini metabolisanja istog iz organizma. Inače, Zyban ne izaziva mučninu niti gadljivost, bar nije kod mog supruga i mnogih prijatelja koji su ga koristili i uspešno ostavili duvan. On jednostavno ne izaziva želju za cigaretom što kudikamo olakšava proces ostavljanja duvana.I, naravno, motivacija je bitna. Ne kažem da je bezazlen lek ali uz lekarsku kontrolu ljudi ga masovno koriste....Pozdrav.
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

ObGyn-molim vas za savet

Post od Ksenija72 »

I zaista bih volela da mi ObGin ili neki drugi lekar koji je imao iskustva sa ovim lekom u svojoj ginekološkoj praksi odgovori na ovo pitanje.
Hvala Vam
bibba
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 27, 2005 12:13 am

Post od bibba »

I ja bih volela da znam odgovor, ali cini mi se da dejstvo tog leka nije do kraja ispitano jer bi se vec javio neko sa odgovorom. Ujedno zelim da podignem temu jer je zanimljiva. Moja drugarica je koristila Zyban i slucajno ostala trudna. Mislim da to nije ni pomenula lekarima i rodila je zdravu devojcicu. Naravno, prestala je da ga koristi cim je saznala za trudnocu. I pored toga i ja se ne usudjujem da ga pijem. Mislim da na "Batutu" postoji savetovaliste za odvikavanje od pusanje i da ga neki lekar preporucuje, pa bi mozda mogao vise da zna o ovom problemu. Ja nisam u mogucnosti da odem tamo, ali ako ti uspes molim te podeli sa nama.
Puno pozdrava :wink:
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

ObGyn-molim vas za savet

Post od Ksenija72 »

Bibba, hvala ti što podižeš temu. Sudeći po broju poruka izgleda da su nam kolege forumaši listom nepušači, blago njima :P Šalim se naravno. Konsultovala sam kuma koji je neuropsihijatar i on tvrdi da se antidepresivi, u koje spada i Zyban, ne zadržavaju u organizmu duže od dve nedelje. Prema tome, mesec dana bi bila neka razumna pauza...ali, opet se ne bih kockala bez stručnog mišljenja ginekologa. Nadam se da ih Nikolina35 i Nenad74 nisu sve rasterali :(
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

ObGyn-molim vas za savet

Post od Ksenija72 »

Podižem temu u nadi da će mi neko odgovoriti. :P
Hvala unapred.
Ksenija
ambra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 12:34 pm

Post od ambra »

Ja sam pila zyban 12 nedelja,koliko i pise u uputstvu,bila sam u "Batutu" kod dr. Plavsic koja se bavi odvikavanjem od pusenja i ona je imala samo reci hvale za taj lek kao i veliki broj apotekara koje sam "smarala" dugo pre nego sto sam pocela da ga pijem! Ja ga nisam bas najbolje podnosila i nisam se bas lagodno osecala u pocetku,ali se ispostavilo da je sve na nervnoj bazi jer sam bila uplasena jer sam slusala svakakve price cak mi je i jedan taksista rekao da je njegov neki poznanik pio Zyban i umro,uzas Bozji sta sve ljudi lupaju! Ja sam imala lupanje srca i veoma sam se cudno osecala ali kao sto rekoh sve se smirilo nakon sto sam razgovarala sa tom doktorkom!
Koliko znam mnogi (gotovo svi) lekovi se ne preporucuju u trudnoci iz prostog razloga sto nisu testirani na toj populaciji (trudnice) sto ne znaci da lose deluju. Stvarno ne znam da li i kako uticu na trudnocu,o tome nisam pricala sa doktorkom ali ti preporucujem da odes u Batut ako ikako mozes jer ces tamo dobiti najtacniju informaciju!
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

ObGyn-molim vas za savet

Post od Ksenija72 »

Ambra, hvala ti puno na odgovoru. Možeš li mi reći više podataka od dr Plavšić-ime, odelenje, lokal da bi žena na centrali "Batuta" znala koga tražim. Nisam u mogućnosti da dođem u Beograd i za sada su moji telefonski pokušaji da uspostavim vezu sa dr Plavšić bezuspešni. Hvala ti.
Ksenija
ambra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 12:34 pm

Post od ambra »

Ja sam zvala telefonom "Antituberkulozni dispanzer" u ul. ***** Burdzevica i raspitala se ko vodi odn. da li uopste postoji neko ko se bavi problematikom odvikavanja od pusenja i tu sam dobila informaciju da je to dr. Plavsic,raspitala sam se kad radi i otisla do nje! Sad,ne znam kakve su sanse da je dobijes telefonom,pokusaj mozda uspe! A mozda ce ti, u medjuvremenu,odgovoriti i neko od lekara sa foruma- dr. PedjaDj ili ObGyn!
Pozdrav!
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

ObGyn-molim vas za savet

Post od Ksenija72 »

... i ja se nadam da će se Obgyn ili dr Peđa javiti. Veoma bi mi značilo njihovo mišljenje..
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

POŠTOVANA OBGIN, MOLIM VAS ZA MIŠLJENJE

Post od Ksenija72 »

Ksenija72 napisao:Poštovana doktorko, želela bih da ostavim cigarete uz pomoć leka Zyban-bupropion HCL. Isto tako, htela bih da ostanem u drugom stanju. Imam 34 godine i četvorogodišnjeg sina. Prva trudnoća mi je protekla normalno sa urednim nalazima. Lekove ne pijem i dobrog sam zdravlja.
Molim vas, možete li me posavetovati, a verujem da ima još zainteresovanih, koje vreme je potrebno da protekne od prestanka uzimanja Zybana do začeća bez opasnosti po plod i trudnoću?
Hvala Vam unapred
Ksenija
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Re: POŠTOVANA OBGIN, MOLIM VAS ZA MIŠLJENJE

Post od Ksenija72 »

Ksenija72 napisao:
Ksenija72 napisao:Poštovana doktorko, želela bih da ostavim cigarete uz pomoć leka Zyban-bupropion HCL. Isto tako, htela bih da ostanem u drugom stanju. Imam 34 godine i četvorogodišnjeg sina. Prva trudnoća mi je protekla normalno sa urednim nalazima. Lekove ne pijem i dobrog sam zdravlja.
Hvala Vam unapred
Ksenija
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Hej Ksenija,

Nekako je Vase pitanje stalno 'skliznulo' na dno liste, i uvijek ga previdim...dakle, buprionin pripada grupi B lijekova u trudnoci, sto znaci da istrazivanja na zivotinjama sugeriraju vrlo male rizike za plode, a istrazivanje na ljudima ne postoji. Ono sto se citira u literaturi su veliki brojevi pacijenata koji su bili izlozeni ovom lijeku u razlicitim fazama trudnoce, ukljucujuci i prvi trimestar i % javljanje odredjenih anomalija ( minor and major ) je vrlo nizak.
Dakle niko Vam nece reci da uzimate lijek, ali ako morate uzimati i to je jedino nacin koji moze da Vam pomogne, onda mozete da ga uzimate, ali morate biti svjesni da mali rizik ipak postoji...najcesce anomalije koje su se javljale su rescjepljena usna, zadebljanje aorte, et cetera.

Odluka je Vasa.
Srecno.

Da imate problem depresije i da uzimate ovaj lijek, i odlucili da ostanete trudni, ja Vam ne bih preporucila da prestanete uzimati buprionin, jer sam imala mali broj trudnica, koji ga je uzimali i nije bilo nikakvih problema sa fetusima, ali isto tako rizici neuzimanja su bili manji od rizika uzimanja. Sto se tice prestanka pusenja kao indikacije, je nesto sto bih ostavila Vama.
Pozdrav,
ObGyn
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

ObGyn-molim vas za savet

Post od Ksenija72 »

Hvala Vam puno na odgovoru...Bilo mi je prosto neprijatno što u moru ozbiljnih problema i nedoumica koje neke članice foruma imaju, ja postavljam pitanje o pušenju...a niko mi nije kriv što sam tako glupo propušila u dvadesetoj godini.
Vidite, ne mislim da pijem lek u toku trudnoće...Planirala sam da završim terapiju sa Zybanom, sačekam da prođe izvesno vreme dok se lek ne izluči iz organizma i tek onda ostanem u drugom stanju. E, sada, zanima me koje je vreme potrebno da protekne od prestanka uzimanja Zybana do začeća bez opasnosti po plod i trudnoću? Dobijam oprečne informacije- od nedelju dana pauze do mesec dana pa do tri meseca...Bila bih Vam zahvalna ako bi mi odgovorili i na ovo pitanje. Pozdravite Kanadu...tamo je i moj rođeni brat.
Hvala Vam
Ksenija
Odgovori