vec sam pisala da moja drugarica ima kartagenerov sindrom i da zeli da ostane trudna. Njen ginekolog je rekao DA SE RASPITA NA INTERNETU DA LI JE NEKO NEKADA TO USPEO???!!! pomogla mi je Nabla puno, ali Vas molim da mi kazete da li znate za takve slucajeve i da li je neko nekada uspeo?
Unapred zahvala
za obgyn-molim za pomoc!
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
obgyn
- Stalni član

- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Nazalost nemam iskustvo sa Kartagenerovim sindromom, jer je veoma rijetko oboljenje, ali jeste autosomal recessive, sto znaci da ima sansu od 25 % ukoliko je njen partner zdrav, da ima bebu sa istim problemom.
To je primarno bolest pluca, ali osnovni problem jeste nepokretljivost cilija, sto znaci posto se iste nalaze u jajovodima, da ne postoji mogucnost da se jajna celija nakon oslobadjanja iz jajnika, prenese u jajovod, i poslije oplodnje u jajovodu do materice. Uz to postoji i inverzija polozaja srca ili dekstrokardija.
Sto se tice literature, opisuje da je trudnoca jedino moguca IVF i to se pokazalo uspjesno ! Dakle, to je njena sansa.
To je primarno bolest pluca, ali osnovni problem jeste nepokretljivost cilija, sto znaci posto se iste nalaze u jajovodima, da ne postoji mogucnost da se jajna celija nakon oslobadjanja iz jajnika, prenese u jajovod, i poslije oplodnje u jajovodu do materice. Uz to postoji i inverzija polozaja srca ili dekstrokardija.
Sto se tice literature, opisuje da je trudnoca jedino moguca IVF i to se pokazalo uspjesno ! Dakle, to je njena sansa.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
hitna pomoc i savet
Pokusacu da budem kratka i da sazeto iznesem celu situaciju.
2.Novenbra 2007.godine imala sam prvu kiretazu u zivotu.Inace sam majka dvoje dece i oba porodjaja su protekla normalno i lako. Oporavak posle kiretaze je proteko u redu i nisam imala nikakvih problema. Posele dve uredne menstruacije ponovo ostajem u drugom stanju.Drugu kiretazu sam uradila 20.februara.2008. godine.Isto kao i predhodni put sve je u najboljem redu. Medjutim , imala sam odnos 15.marta.2008 i mislim da sam ponovo trudna.Moje pitanje glasi > Koliko je rizicno raditi kiretaze u ovako kratkom vremenskom razdoblju? Unapred zahvalna!
2.Novenbra 2007.godine imala sam prvu kiretazu u zivotu.Inace sam majka dvoje dece i oba porodjaja su protekla normalno i lako. Oporavak posle kiretaze je proteko u redu i nisam imala nikakvih problema. Posele dve uredne menstruacije ponovo ostajem u drugom stanju.Drugu kiretazu sam uradila 20.februara.2008. godine.Isto kao i predhodni put sve je u najboljem redu. Medjutim , imala sam odnos 15.marta.2008 i mislim da sam ponovo trudna.Moje pitanje glasi > Koliko je rizicno raditi kiretaze u ovako kratkom vremenskom razdoblju? Unapred zahvalna!
Kiretaze su svakako rizicne za zdravlje,a pogotovo u tako kratkom vremenskom razmaku.Bolje pozurite do prve apoteke i trazite neke pilule za jutro posle koje mogu da se popiju i posle 48 sati.Sledeci put koristite neku pouzdaniju kontracepciju,jer vasoj deci je potrebna zdrava majka,a to necete biti ,ako ovako nastavite.