Nove bolesti za dobar biznis
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Nove bolesti za dobar biznis
"Farmaceutska industrija ne bira sredstva da ostvari profit. Normalne uspone i padove u životu i blage i uobičajne tegobe pretvara u potencijalno ozbiljne bolesti kako bi proširila tržište". Ova pojava je podrobno opisana u knjizi Jerga Bleha "Izumitelji bolesti".
"Da bi mogla da održi vrtoglavu stopu rasta, industrija zdravlja mora da propisuje sve više lekova zdravim osobama", piše Bleh.
Pomoću studija, diskutabilnih sa epidemiološkog stanovišta, neke relativno bezopasne tegobe pretvorene su u ozbiljne sindrome".
Primenjuju se i drugi trikovi: najobičniji faktori rizika, kao što je smanjena gustina kostiju, pretvara se u pravu pravcatu bolest-osteoporozu.
Sve više se snižava prag za parametre kao što su holesterol, krvni pritisak, šećer u krvi... tako se broj pacijenata automatski udvostručuje ili utrostručuje.
Nijedan od tih podataka nije izmišljen i iza svih ovih definicija stoje grupe stručnjaka koji razrađuj smernice za terapiju i postavljanje dijagnoze.
U većini slučajeva te brojke i smernice se objavljuju u važnim medicinskim časopisima.
Ali... "Neke studije pokazuju da 90% istraživača koji razrađuju smernice ima sukob interesa" kaže Đovani Fava, profesor kliničke psihologije na Univerzitetu u Bolonji.
Sa druge strane sakrivaju se štetna dejstva lekova u upotrebi ili se bar prikazuje umanjeno štetno i potencijalno štetno dejstvo.
Da li smo stvarno mi lekari toliko bolesni, da ali od podkupljivosti? Potrošako društvo formira potrošački mentalitet, u kome novcem vrednujemo ljude a i oni nas, a na kraju svi postajemo žrtve tog sistema.
Pozdrav Dr Peđa
"Da bi mogla da održi vrtoglavu stopu rasta, industrija zdravlja mora da propisuje sve više lekova zdravim osobama", piše Bleh.
Pomoću studija, diskutabilnih sa epidemiološkog stanovišta, neke relativno bezopasne tegobe pretvorene su u ozbiljne sindrome".
Primenjuju se i drugi trikovi: najobičniji faktori rizika, kao što je smanjena gustina kostiju, pretvara se u pravu pravcatu bolest-osteoporozu.
Sve više se snižava prag za parametre kao što su holesterol, krvni pritisak, šećer u krvi... tako se broj pacijenata automatski udvostručuje ili utrostručuje.
Nijedan od tih podataka nije izmišljen i iza svih ovih definicija stoje grupe stručnjaka koji razrađuj smernice za terapiju i postavljanje dijagnoze.
U većini slučajeva te brojke i smernice se objavljuju u važnim medicinskim časopisima.
Ali... "Neke studije pokazuju da 90% istraživača koji razrađuju smernice ima sukob interesa" kaže Đovani Fava, profesor kliničke psihologije na Univerzitetu u Bolonji.
Sa druge strane sakrivaju se štetna dejstva lekova u upotrebi ili se bar prikazuje umanjeno štetno i potencijalno štetno dejstvo.
Da li smo stvarno mi lekari toliko bolesni, da ali od podkupljivosti? Potrošako društvo formira potrošački mentalitet, u kome novcem vrednujemo ljude a i oni nas, a na kraju svi postajemo žrtve tog sistema.
Pozdrav Dr Peđa
Postovani,
Ne moze ovako. Kako ste mogli da pokrenete ovaku uzasavajucu temu tako sturo,tako sirovo,bez ijednog detalja,bez necega konkretnije.....a sto je najstrasnije (obzirom na vasu strucnost) bez ikakvog licnog stava,misljenja,ideje........bilo cega......
Citam ovu temu od pocetka i jezivo je(mada sam ponesta o tome i znala),i citam i vidim koju je postavio i kazem sebi polako do kraja ce biti neka ideja,neka uteha,malo nekog razuma.....kao ono nista........
Bez ljutnje,molim,ali kada se uporede vase standardne poruke i ovo.......
pozdrav
Ne moze ovako. Kako ste mogli da pokrenete ovaku uzasavajucu temu tako sturo,tako sirovo,bez ijednog detalja,bez necega konkretnije.....a sto je najstrasnije (obzirom na vasu strucnost) bez ikakvog licnog stava,misljenja,ideje........bilo cega......
Citam ovu temu od pocetka i jezivo je(mada sam ponesta o tome i znala),i citam i vidim koju je postavio i kazem sebi polako do kraja ce biti neka ideja,neka uteha,malo nekog razuma.....kao ono nista........
Bez ljutnje,molim,ali kada se uporede vase standardne poruke i ovo.......
pozdrav
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Za Tunks,
Trebalo bi da vam bude jasno šta je citirano tj. pod znacima navoda, a šta nije?!
Tema je svetska, a ne lokalna, nije od juče, to traje, nova je na ovim prostorima bar u ovom intenzitetu.
Evo i "detalja" za razmišljanje: Ko je osuđen za lažne vakcine protiv Tetanusa za koje se slučajno otkrilo da su obična destilovana voda, a pre toga je dato 1000 doza samo u Beogradu!? Ili da li se bar saznalo ko ih je uvezao ili je javašluk toliki da se ni ne zna ko ih je uvezao!? Biće da kriju nekog guzonjinog sina!
Domaća štampa je ove godine pisala o ovom slučajnom otkriću u domu zdravlja, potvrđena je autentičnost ove vesti i šta, tu se stalo.
Ako o nečemu ćutimo da li to i ne postoji?
Ako ćutimo o nečemu što znamo, zar nismo saučesnici?
Pozz Dr Peđa
Trebalo bi da vam bude jasno šta je citirano tj. pod znacima navoda, a šta nije?!
Tema je svetska, a ne lokalna, nije od juče, to traje, nova je na ovim prostorima bar u ovom intenzitetu.
Evo i "detalja" za razmišljanje: Ko je osuđen za lažne vakcine protiv Tetanusa za koje se slučajno otkrilo da su obična destilovana voda, a pre toga je dato 1000 doza samo u Beogradu!? Ili da li se bar saznalo ko ih je uvezao ili je javašluk toliki da se ni ne zna ko ih je uvezao!? Biće da kriju nekog guzonjinog sina!

Domaća štampa je ove godine pisala o ovom slučajnom otkriću u domu zdravlja, potvrđena je autentičnost ove vesti i šta, tu se stalo.
Ako o nečemu ćutimo da li to i ne postoji?

Pozz Dr Peđa
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
PedjaDj napisao:Za Tunks,
Ko je osuđen za lažne vakcine protiv Tetanusa za koje se slučajno otkrilo da su obična destilovana voda, a pre toga je dato 1000 doza samo u Beogradu!? Ili da li se bar saznalo ko ih je uvezao ili je javašluk toliki da se ni ne zna ko ih je uvezao!? Biće da kriju nekog guzonjinog sina!![]()
Ako o nečemu ćutimo da li to i ne postoji?![]()
Pozz Dr Peđa
Aaaa, necemo da cutimo............

Nisam na ovom podforumu bila mesecima i ne znam sta me je nagnalo da sada bacim oko.......... "kad ja tamo, a ono medjutim"!!

Ne samo da je u pitanju destilovana voda, pa samim tim ljudi nisu ni zasticeni protiv tetanusa, nego se polemisalo, cak se i u stampi pisalo da je moguce da se u tim ampulama nalazio kiseli rastvor koji je mogao da sadrzi viruse HIV-a, hepatitisa B i C i na tome je ostalo. Rec jedna nije vise pomenuta na tu temu!!

Ne 1000 vakcina (tj. mozda je toliko samo za Beograd), 20.000 gradjana Srbije je primilo tu vakcinu, 8.000 je povuceno, a jedan od "srecnih dobitnika" je i moj muz koji se trenutno nalazi na lecenju hepatitisa C. Naravno, nikada se nece utvrditi da li je od vakcine, ali mogucnost postoji!

O tome se cuti, ali nadam se, nece jos zadugo............

Pre neki dan su objavili da je u Kragujevcu proglasena epidemija hepatitisa C, i to mi je dalo ideju da se "dam u akciju"!!! No, cekam sada da prodje ova ludnica oko ovih prazika, jer su svi u transu oko toga, a onda se spremam za medijski rat!

Mozda sam samo igla u plastu sena, ali dacu sve od sebe da se, ako nista drugo, opet digne prasina oko toga, jer mi je pun kofer tih nerazjasnjenih prica i odlaganja slucajeva. Pa valjda neko i za to treba da odgovara!

Najbolje bi bilo kada bi svi gradjeni (ili bar vecina) koji su primili tu vakcinu otisli na testiranje na ove viruse i to bi bila najveca potvrda! Ali avaj, ko ce okupiti 20.000 ljudi??!!

Pozdrav svima, majja

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Maj 02, 2005 10:18 am
Pozdrav za PedjaDj ::, drago mi je da se i od ljudi medecinske struke moze cuti ovako nesto!
Na zalost sve je postalo biznis pa i nase zdravlje!
Farmako mafija ne bira sredstva kako da zgrne lovu!
Igraju se novim virusima, novim bolestima, pa onda sve to pripisuju tamo nekim jadnicima iz siromasnih zemalja-kao afrikanci krivi za AIDS, Kinezi za pticiji grip - posto im ne mogu nista hajde onda da im pobiju zivinu...
Majjo samo napred, drzimo ti fige!!!!
Na zalost sve je postalo biznis pa i nase zdravlje!
Farmako mafija ne bira sredstva kako da zgrne lovu!
Igraju se novim virusima, novim bolestima, pa onda sve to pripisuju tamo nekim jadnicima iz siromasnih zemalja-kao afrikanci krivi za AIDS, Kinezi za pticiji grip - posto im ne mogu nista hajde onda da im pobiju zivinu...
Majjo samo napred, drzimo ti fige!!!!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
nijenina napisao:majjo na kojoj temperaturi se unistava virus hep c? da li ga unistava alkohol? hidrogen? dobila sam nausnice, htela bih da ih dezinfikujem.
Ni hidrogen, ni alkohol (i tu svi prave gresku, jer misle da ga to ubija!!!!).
Jedino se ubija sterilizacijom (u pravom sterilizatoru!!) 2 sata na 180 stepeni!! I nikako drugacije. Ovo ti je 100% pouzdana informacija!!!!
Mozda alkohol ubija druge viruse i sterilise, ali virus hepatitisa C - ne!!!
Pozdrav, Majja

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jun 19, 2008 11:05 pm
Zabrinuh se sada...
Ja sam primila vakcinu protiv tetanusa prosle godine 23.08. pa posle jos jednu za mesec dana, i treba da primim jos jednu opet 23.08.
Primila sam je u jednoj privatnoj klinici. Kako sada mogu da znam da li je ona bila prava ili lazna?
Vide se male bele tackice gde su primljene. Da li je to neki znak da je ok, ili se to tako ne moze utvrditi?
Bio je ujed psa u pitanju pa sam morala...
Ja sam primila vakcinu protiv tetanusa prosle godine 23.08. pa posle jos jednu za mesec dana, i treba da primim jos jednu opet 23.08.
Primila sam je u jednoj privatnoj klinici. Kako sada mogu da znam da li je ona bila prava ili lazna?

Vide se male bele tackice gde su primljene. Da li je to neki znak da je ok, ili se to tako ne moze utvrditi?

Licno poznajem doktoricu koja je otkrila ovu prevaru i javila nadleznima. Ucestvovala je i u razotkrivanju odakle je posiljka stigla. A kako sama svedoci, sve je ubrzo zataskano jer "u vakcine ne sme da se dira". To je sigurna lova. Mogu samo da kazem da trag ima veze sa Crnom Gorom.PedjaDj napisao:Za Tunks,
Trebalo bi da vam bude jasno љta je citirano tj. pod znacima navoda, a љta nije?!
Tema je svetska, a ne lokalna, nije od juиe, to traje, nova je na ovim prostorima bar u ovom intenzitetu.
Evo i "detalja" za razmiљljanje: Ko je osuрen za laћne vakcine protiv Tetanusa za koje se sluиajno otkrilo da su obiиna destilovana voda, a pre toga je dato 1000 doza samo u Beogradu!? Ili da li se bar saznalo ko ih je uvezao ili je javaљluk toliki da se ni ne zna ko ih je uvezao!? Biжe da kriju nekog guzonjinog sina!![]()
Domaжa љtampa je ove godine pisala o ovom sluиajnom otkriжu u domu zdravlja, potvrрena je autentiиnost ove vesti i љta, tu se stalo.
Ako o neиemu жutimo da li to i ne postoji?![]()
Ako жutimo o neиemu љto znamo, zar nismo sauиesnici?
Pozz Dr Peрa
Pozdrav
Posetite moju temu koja se popela na vrh liste posecenosti ... Pedijatrija...
Pozivam vas da se pridruzite otvaranju prve javne rasprave u Srbiji na ovu temu... Uskoro krece ta javna rasprava strucnjaka... Naravno ako mediji ne budu sabotirali.
Na svakoj kutiji vakcine imas podatke o poreklu i oni dobijaju faksom potvrdu o poreklu, ali upravo na taj nacin su zeznuli i ove vakcine u aferi. Tako ih je pomenuta doktorica i razotkrila. Ni papir ti danas ne vazi nista. On samo moze da spere neciju odgovornost i nista drugo.Katija napisao:Zabrinuh se sada...
- zmaj76
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:25 pm
Decenijsko ćutanje,okretanje glave,skretanje pogleda,zataškavanja i potkupljivanja !!!PedjaDj napisao:Za Tunks,
Ako o nečemu ćutimo da li to i ne postoji?![]()
Pozz Dr Peđa
Pa dokle?
Mislim da ova tema nije doživela expanziju kakvu je trebalo,iako ja nisam ni stručna ni elokventna da bih učestvovala ipak želim da se oglasim i kažem da se apsolutno slažem sa dr Pedjom !!!
Da li smo svesni u kakvoj smo situaciji?
dokle ćemo da ćutimo i nadamo se da se to neće desiti nama?
...