Kondilomi kod device??!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Sonja05
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 14, 2010 9:27 pm

Kondilomi kod device??!

Post od Sonja05 »

Pozdrav,

Imam jedan po malo neobican problem,jos nisam imala seksualne odnose ali sam uprkos tome dobila kondilome.Nikakav dodir sa telom druge osobe nisam imala niti bilo sta,nije mi jasno odakle.
Kondilom izgleda poput malog siljka i nalazi se pored klitorisa.Nikakvih drugih promena nema,osim da osecam da mi je kozica koja prekriva klitoris nekako zadebljana i cini klitoris manje vidljivim nego inace.Koristila sam aciklovir kremu i tablete ali se nista nije promenilo.Planiram ici na tipizaciju pa me zanima kakvu uopste terapiju ja mogu da koristim u slucaju da bude rizicni tip virusa?? I kako uopste da se sve uradi kako treba kad nije moguce obaviti uobicajen pregled? Mozda i unutra ima nekih promena a da ja to ne znam.Sta se u stvari postize uklanjanjem kondiloma,da li se virus oslabljuje, jer opet nista ne moze proci bez lekova.Ja sam spremna uraditi sve sto situacija bude zahtevala,pa i uklanjanje himena(ako se to uopste radi).Mnogo sam zabrinuta oko ovoga,nadam se da neko moze da mi pomogne.Hvala!!
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Re: Kondilomi kod device??!

Post od donka »

Je li ti ginekolog postavio dijagnozu, da je to kondilom? Da li je radio test sa sircetnom kiselinom? Neophodno je da se virus prenese sa koze druge osobe, sto se desava ili seksualnim kontaktom ili upotrebom vec koriscenih peskira, vesa, ili ako virus predje sa koze inficirane osobe na kozu tvoje ruke, pa ga ti tako preneses na genitalnu sluzokozu.

Aciklovir se ne prepisuje za kondilome, nego podofilin, tako da ako jos nisi bila kod lekara prvo idi i uradi taj test, nemoj na svoju ruku da koristis lekove. Ako podofilin ne pomogne, onda se radi hirursko uklanjanje. Uklanjanjem kondiloma se sprecava njihov rast i umnozavanje, tako da to u svakom slucaju treba uraditi. Himen obicno nije prepreka ginekoloskom pregledu posto u njemu vec postoji otvor, jedino ako je otvor previse mali onda mora da se prosiri ali to je mali procenat slucajeva.

Rizicni tipovi virusa ne izazivaju kondilome, ali moze da se desi da imas vise tipova virusa tako da ako imas i rizican tip treba da redovno ides na preglede da bi se na vreme uocilo ako se pojave prekancerogene promene. Osim toga nema posebnog tretmana, ako se izuzme naravno jacanje imuniteta. Dobro je sto ces da uradis tu tipizaciju, ako nista drugo da bi znala da li mozes da primis vakcinu (ako recimo imas samo jedan od tipova HPVa od kojih stiti vakcina, ona ce te zastititi od ostala 3)
Sonja05
Novi član
Novi član

Post od Sonja05 »

Hvala vam puno! Bila sam kod doktorice,ali ona je samo odokativno rekla da su to kondilomi,nista nije radila.Ona je prepisala te lekove takodje.Stvari se ocigledno tako ne rade,ali eto.Ja imam slab imunitet i imala sam jako puno stresa u proteklih godinu i po,moguce da je to sve pridonelo,ali opet mi nije jasno kako se tacno to prenelo na mene.Da li je moguce preko bazena? ili eventualno wc solja... Sad se pitam da li neka druga vrsta virusa(osim hpv)moze izazvati te izrastaje? Ja cu uraditi tipizaciju u svakom slucaju pa cemo videti.Hvala na javljanju jos jednom.
Sonja05
Novi član
Novi član

Post od Sonja05 »

Evo da je javim ponovo sa novostima,jutros sam isla na tipizaciju,medjutim kad sma rekla doktorici o svemu ona nije mogla da veruje da to moze biti hpv,tj. njih 2 su bile i obe su se cudile jer kazu da je verovatnoca za prenosenje drugim putem osim polnog jako mala.Takodje su mi rekla da se tipizacija moze obaviti samo uzimanjem brisa sa grlica (sto je u mom slucaju nemoguce uraditi) jer se virus samo tu zadrzava,ali ne i spolja gde se meni nalazi kondilom.Tako da nista nisam ni uradila,ostalo je na tome da to verovatno nije hpv i da dodjem na pregled kada budem imala odnos pa ce onda videti sta je u stvari.Preporucile su mi neku kremu Aldara i to je to.Ja se nadam se da ce ovo samo od sebe nestati zavisno od toga koliko se imunitet popravi....
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dannina »

Podofilin je odavno izbacen iz upotrebe, jer je kancerogen. A vi nemojte nista da cekate, idite lepo na neku od ginekoloskih klinika ili dermatoloskih i to skinite ili azotom, radiotalasima i neka druga metoda. Pojacano unosit vit C, jacajte imunitet i to je to... Ne treba sa tim da imate odnose, jer cete preneti tom nekom, a i moze da se prosiri i kod vas na druga mesta...
Sonja05
Novi član
Novi član

Post od Sonja05 »

Pa i planiram ici na krioterapiju,mada su ove doktorice jutros bile suzdrzane po pitanju skidanja,jer ni same nisu sigurne da je to kondilom(imam samo jedan mali siljak,mozda 1-2 mm)....ne znam vise,mozda je najbolje da zatrazim jos neko misljenje.Voljela bih da mi se javi ginekolog ako ga ima ovdje.Pozdrav
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Dannina, jesi li sigurna za podofilin, mozda si ga pomesala sa albotilom? Koliko ja znam podofilin se jos koristi, tj. njegov aktivni sastojak podofilotoksin.

Sonja, ako predmet na kome je eventualno virus nije bio u direktnom kontaktu sa mestom na kome se on pojavio (znaci kao donji ves ili peskir koji je neko vec koristio) sanse da je to kondilom su minimalne do nepostojece. Takodje je potrebno da se virus da tako kazem utrlja u kozu, jer on ne moze da zivi u gornjem, mrtvom sloju koze, nego mora da prodre u unutrasnje, zive celije. Bazeni i WC solje zato otpadaju. Postoje neke indicije da HPV moze da kolonizuje kozu ispod nokata, pa da se odatle prenese na genitalije ali to je vec dosta neistrazeno. Moj ti je savet da posetis dermatovenerologa, jer je to njihova specijalnost i strucniji su za to od ginekologa, i oni bi trebalo da znaju sta je to ako nije kondilom.
Sonja05
Novi član
Novi član

Post od Sonja05 »

Hvala mnogo na odgovorima,otici cu i kod dermatovenerologa pa cemo videti,javicu se sa rezultatima.Pozdrav
Odgovori