Kolposkopski pregled - misljenje

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Bonochka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 17, 2010 12:39 am

Kolposkopski pregled - misljenje

Post od Bonochka »

Pozdrav svima,
nova sam ovdje pa sam htjela da cujem vase misljenje (po mogucnosti neko ko je strucan) vezano za moje kolposkopske preglede.
Moja doktorica ih radi na svakih godinu dana i meni se cini da tu nesto nije ok ali ona kaze da je sve pod kontrolom.
Imam 26 godina, nisam radjala, ali planiram trudnocu (koja usput receno nikako da se desi :(

Nalaz 2008.: oko OUE neprevilno, ovalno polje ektopichnog epitela sa rubno izrazenom TZ otvorenog tipa i mnogobrojnim otvorima cervikalnih zlijezda, na 11h cetvrtasto polje mozaika.

Nalaz 2009.: oko OUE neprevilno, ovalno polje ektopichnog epitela sa rubno izrazenom TZ otvorenog tipa i mnogobrojnim otvorima cervikalnih zlijezda, na 11h cetvrtasto polje mozaika. (isto kao prethodni)

Nalaz 2010.: oko OUE neprevilno, ovalno polje ektopichnog epitela sa rubno izrazenom TZ narocito na prednjoj usni, na 11h visocije na egzocervixu vece trouglasto polje mozaika, na 9h manje polje punktacije, Po aplikaciji sol. Lugoli se ukazuje nepravilno jod-negativno polje oko OUE i visocije na egzocervixu na 11h trouglasto gram negativno polje mozaika.

Molim vas da mi kazete sta sve ovo znaci i da li mogu da rijesim nekako ovaj problem.

Unaprijed hvala
Tajna.adresa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 6:10 pm

Re: Kolposkopski pregled - misljenje

Post od Tajna.adresa »

Mislim da bi bilo najbolje da potrazis misljenje jos jednog ginekologa.
Ni meni ovo ne izlgeda sasvim ok....zbog toga sto je jod minus..zbog punktacija..i mozaika..znaci imas nekoliko atipicnih promena na koje svakako treba obratiti paznju.Ovo ti kazem cisto zbog toga sto se to ( ako sam naravno u pravu, ogradjujem se jer nisam lekar...samo pacijent) moze leciti , dok je u zacetku...te promenice...a ako se ne lece, postoji mogucnost da se zakomplikuje.
Molim te potrazi savet jos jednog ginekologa. Ja to nisam uradila...i nagrabusila sam.
Duskica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Nov 16, 2006 3:00 pm

Post od Duskica »

Nedavno sam zbog slicne situacije pronasla podatak da bi svaki odgovoran ginekolog uradio biopsiju cim vidi mozaik.Mozaik nije nista strasno,ali posle biopsije znas na cemu si i kako dalje treba da bude terapija,ponekad terapija i ne treba,ali to se bez biopsije ne moze znati.Inace biopsija ne boli,vise je neprijatan osecaj posle,kao menstrualni bol neke blage do srednje jacine.Moj savet idi kod drugog gin.,stvarno mi nije jasno zasto lekari ne objasnjavaju dijagnoze i terapiju,sledeci put zapisi sva pitanja i sve pitaj ,pa to je tvoje telo.Inace i sama cekam rezultat biopsije zbog mozaika,a ranicu vucem vise godina,s tim sto se na zapadu pacijentu sve objasni ako pacijent pokaze bilo kakvo interesovanje,inace tuzba koju svi dr. ovde imaju na pameti,i znaju da niko nece stati iza njih vec iza pacijenta.Ne kazem da je ovde savrseno,ali imaju protokole koji se postuju ,a i pacijent je osoba ,a ne broj u kartonu.Javi sta si uradila!P.S. Za biopsiju je najbolje da do sledece menstruacije imas bar 10ak dana,da se ranica malo sredi.
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dannina »

Niste nam napisali koja grupa je Papa test i da li ste radili vaginalni i cervikalni bris.
S obzirom da ste dve godine imali indentican nalaz, a ovaj poslednji je losiji od predhodnih-PROMENITE ginekologa. Mozaik, punktacije nisu uredni kolposkopsi nalazi i neophodno je da se dodatno proveri..Pogotovo sto tek treba da radjate. Sto se tice popularne "ranice" hiljadu puta je ovde objasnjeno da to spada u regularan deo kolposkopskog nalaza zena u generativnom periodu, ako je Papa u redu i ako nema nikakvih drugih promena i tegoba. Ali, sve ostalo zahteva dodatno ispitivanje.
Tajna.adresa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 6:10 pm

Post od Tajna.adresa »

Ja moram da napomenem da sam ja uvek imala uredan papa nalaz...tj papa2...Tacnije sve 3 poslednje pape koje sam radila bile su papa2...par meseci posle toga , zavrsila sam sa rakom grlica amterice. Definitivno se ne treba oslanjati na Papa test. Takodje radila sam i kolposkopiju...postojale su promene, ali je moj ginekolog smatrao da je to sve ok...jer je papa ok.
Promenite ginekologa ponovo vam kazem.
Pozzz
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

Tajna.adresa napisao:Ja moram da napomenem da sam ja uvek imala uredan papa nalaz...tj papa2...Tacnije sve 3 poslednje pape koje sam radila bile su papa2...par meseci posle toga , zavrsila sam sa rakom grlica amterice. Definitivno se ne treba oslanjati na Papa test. Takodje radila sam i kolposkopiju...postojale su promene, ali je moj ginekolog smatrao da je to sve ok...jer je papa ok.
Promenite ginekologa ponovo vam kazem.
Pozzz
Apsolutno se slazem sa Vama. po cim kolposkopski nalaz nije uredan, ispitivati dalje. Necemo sad da vas plasimo, ali malo ozbiljnije treba pristupiti ovome. Pozdrav
Bonochka
Novi član
Novi član

Post od Bonochka »

Uhhh.....
Sada sam se bas prepala.
Sutra cu pokusati da zakazem pregled kod jedne druge doktorice za koju sam cula da je jako dobra. Doduse i za moju su mi govorili da je jako dobra (ali izgleda da su mislili na to kako je ljubazna a ne na to koliko je strucna).
Uglavnom, pregledala sam nalaze i evo nekih dodatnih informacija:

januar 2008:
vaginalni sekret (negativno): VI grupa
uzeta kultura vaginalnog sekreta i ATB: izolovani - streptococcus foecalis - candida
uzet vaginalni bris na ureaplasmu urelythicum i microplasmu hominis: izolovani ureaplasma U.I Microplasma H

april 2008:
vaginalni sekret (negativno): II/III grupa
uzeta kultura vaginalnog sekreta i ATB: izolovani - streptococcus foecalis - candida
uzet vaginalni bris na ureaplasmu urelythicum i microplasmu hominis: izolovani ureaplasma U.I Microplasma H

jul 2008:
PAPA test:
stepen cistoce 3
grupa II

oktobar 2008:
PAPA test:
stepen cistoce II
grupa I

april 2009:
PAPA test:
stepen cistoce II
grupa I

Jul 2009:
Imam neke laboratorijse nalaze:
Kultura vaginalnog sekreta: - patogene bakterije nisu izolovane; izolovane su gljivice roda candida spp(cista kultura)
Bris cervikisa - chiamyona trachomatis (moguce da nisam pravilno napisala jer je losa kopija): negativan

s-HSV2 IgG - 36.0 IU/ml
s-HSV2 IgM - negativan (ovo je valjda test na HPV koji je pozitivan - nisam sigurna)

april 2010:
Uzet PAPA test (kopiju ovog testa na zalost nemam, ali koliko se sjecam sve je bilo ok)
Tada sam imala infekciju urino trakta zbog esherihije colli i rekla mi je da imam neku cistu na jajniku (pila sam tablete i trebalo je da ona pukne).

Od 2008 sam u braku i jos uvijek nisam u drugom stanju.
Doktorica kaze da je to normalno jer jos uvijek nema dvije godine kako pokusavamo.
Nije radila nikakve testove iako sam ja pitala da li treba da vec pocnemo nesto da provjeravamo, jer ce sada u oktobru biti 2 godine pokusavanja bez ikakvih rezultata.

Hvala puno!
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

1. Vidim bilo je nekih infekcija, trebalo bi potrvditi brisevima da li je to sve zaleceno i da li ima mozda neka infekcija jos.
2. Najnoviji standardi su da kad jedan par ima redovne seksualne odnose godinu dana i ne ostvari potomstvo, onda se krece u ispitivanja. To sa cekanjem dve godine nije tacno i razlog vise da PROMENITE dr.
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

I nemojte da vas hvata panika, sve je resivo, samo napred, ima jos doktora, koji vam mogu pomoci :)
Duskica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Nov 16, 2006 3:00 pm

Post od Duskica »

Bonocha,kada nadjes drugog lekara trazi ultrazvucni pregled i da ti kazu kakva je cista u pitnju i da li je uopste sada ima,uradi ponovo briseve na hlamidiju,mikoplazmu i ureaplazmu(najbolje pcr metodom,a ako radis dif metodom i bude negativna ,onda je radi i tvoj suprug i ako njemu bude negativna onda ste mirni,a ako bude pozitivna bilo koja metoda,oboje uzimate terapiju),ponovi vaginalni i cervikalni bris na bakterije , gljivice i trihomonas.Sto se tice eserihije i ostalih bakt. iz creva kod zena su jako ceste te infekcije ne samo urinarne vec i vaginalne,i bilo bi dobro da popijes turu nekih probiotika(ovo sam ja radila po preporuci lekara),takodje i tvoj muz treba da uradi analize spermogram i spermokulturu.Pre trudnoce 3 meseca treba poceti sa folnom kiselinom,i vit. c (od 50mg-deciji),ja cu uskoro poceti i sa omega masnim kiselinama,ali to ti ne preporucujem bez saveta tvog lekara(neke tab.mogu imati teske metale i kao aspirin deluju na krv,pa lekar treba da ti kaze da li da to uzimas).Ako imas visak kg bez ekstremnih dijeta poradi i na tome(i ja pokusavam da skinem koji kg:),i na kraju mozes uraditi i hormone stitne cisto da si mirna,ali to vec mozes sa lekarom da se dogovoris.U svakom slucaju ne smes biti pod stresom,jer cesto zbog stresa zene ne ostaju u drugom stanju,sta god da bude dijagnoza i terapija,moze da se leci,a to je najvaznije. Sledeci put kada budes kod lekara moras imati cvrst stav i traziti da ti uradi sve analize i naglasi koliko pokusavas ostati u drugom stanju na prvom pregledu!Nadam se da ce nam se obema uskoro osmehnuti sreca,pa cemo se javiti sa nekim lepim novostima:).Samo pozitivno razmisljaj,drzim fige:)! Sve najbolje !
Bonochka
Novi član
Novi član

Post od Bonochka »

Hvala na savjetima.
U srijedu sam bila kod druge doktorice (opsta bolnica) koju mi je preporucila prijateljica, koja je zatrudnila uz njenu pomoc.
Uglavnom radila mi je i ultrazvucni pregled i rekla je da ona ne vidi nista sto bi moglo da predstavlja problem.
Ciste vise nema, vezano za mozaik je rekla da samo treba da ga pratim i radim redovno papa test.
Takodje je pogledala sve moje ranije nalaze i kako joj se cini moja prosla doktorica (na privatnoj klinici) je samo izvlacila novac.
Cisto da spomenem za svaki pregled je uzimala izmedju 120 i 150 € + sama sam placala analize u labaratoriji.
Nekoliko puta me je pitala da li sam dobila ikakvu terapiju ili uputnicu za neke testove koji su konkretno vezani za postizanje trudnoce i kada sam rekla da nisam nista od toga imala to joj je bilo jako cudno, s obzirom na to koliko dugo pokusavam da zatrudnim.

Eto!
Sve u svemu, posle sledece menstruacije mi je vec zakazala neki pregled/analizu na kojoj ce da vidi da li dolazi do ovulacije.
Tada cu imati vise informacija.
Pozdrav!
Odgovori