U kojoj ordinaciji se radi HSG sa anestezijom?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

noblice
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 16, 2007 10:08 am

Post od noblice »

Jelena
redhorn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 05, 2007 3:34 pm

Post od redhorn »

Ja sam radila u Soldo Medical
noblice
Novi član
Novi član

Hvala na pomoci

Post od noblice »

koliko je trajao ceo pregled? i da li je zaista bolje sa anestezijom ili da istrpim bol?
Jelena
ambra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 12:34 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od ambra »

Radi se u N. Frontu,na uput iz Doma zdravlja!
Ja sam tamo radila u totalnoj anesteziji pre dve godine!
redhorn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 05, 2007 3:34 pm

Post od redhorn »

Sto da trpis bol kad mozes elegantno i bez trauma to da zavrsis. Meni je dr lepo objasnio, to je za neke bol kao kad bi na zivo vadili zub :wink:
noblice
Novi član
Novi član

Post od noblice »

Hvala devojke, ipak bih radije to sa anestezijom. trebala bih sledeci ponedeljak. :-?
Ana19
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Okt 06, 2006 8:48 pm

Post od Ana19 »

Ja sam radila bez anestezije i nije bilo tako strasno kao sto sam mislila da ce biti. Uzela sam samo jedan Brufen sat vremena pre intervencije - tako mi je rekla doktorka. Osecaj je isti kao kad te boli stomak kad treba da dobijes, samo mnogo manje. I traje kratko - samo dok ti ubrizgavaju kontrast tj. nekih pola minuta otprilike.
ambra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 12:34 pm

Post od ambra »

Ok,samo ne znam da li ste me razumele- u N. Frontu rade U TOTALNOJ ANESTEZIJI,ne placa se nista a uslovi su sasvim pristojni obzirom da je sve skoro renovirano! Nista ne boli,naravno,ides kuci za par sati i to je to!
Krajnje rutinska stvar i ne znam zasto bi se to placalo po privratnim klinikama,obzirom da se ja spremam za svoj drugo IVF i da sam naplacala stotine analiza ne vidim zasto ne ustedeti 100-150- eura kad je vec bezbolno i u Frontu i privatno!
Ali svako ima pravo izbora...
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

totalna anestezija nije nesto sto olako treba prihvatati. Svuda u (normalnom) svetu je pravilo da se koristi sto manje anestezije - a da pacijentu bude ok. Ovde rade i carski rez bez totalne. Za totalnu ima jako malo pravih indikacija a vidim iz raznih poruka da je to u Srbiji kao "dobar dan". Zato, ako iole moze da se izdrzi bol, onda nema potrebe da se srce nepotrebno slabi totalnom i da se zena izlaze svim rizicima koje ova anestezija nosi.
D.J.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm

Post od D.J. »

Slazem se sa Majmunchetom..ja sam imala jako losa iskustva sa anestezijom u Narodnog Fronta...a HSG sam radila bez anestezije...i nista nije bolelo..moze da se popije brufen...cisto se samo oseca mala neprijatnost..ovo govorim sa strane osobe koja se uzasno boji lekara..i cesto se onesvestuje...HSG sam radila u Visegradskoj...Laparaskopiju sam trebala da radim u Narodnog Fronta...ali na stolu kad su mi dali anesteziju, puls mi nj epao na 30..jedva su me povratili...ali kad sam privatno radila histoskopiju...sve je proslo super sa sve anestezijom...isla sam posle cak na veceru...

Pozdrav
nane
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 30, 2007 9:27 am

HSG i anastezija

Post od nane »

Ja ne znam o cemu se zapravo radi ali mislim da metod za HSG koji se primenjuje u npr. Narodnog Fronta i onaj koji mozda primenjuju u privatnoj praksi je totalno drugaciji pa samim tim i stepen bola koji se oseca prilikom tih metoda je drugaciji. U Narodnog Fronta tkz. produvavanje jajnika (HSG) se radi sa gasom i iz tog razloga je dosta bolan zbog cega verovatno i daju opciju da se radi sa anastezijom, dok u slucaju ubrizgavanja kontrasta procedura je daleko jednostavnija, kraca i bezbolnija (efekat posle intervencije je kao menstrualni bol koji se da izdrzati) i savremenija (ovo uslovno kazem jer u svetu se odavno primenjuje samo kontrast a ne gas). S toga totalna anastezija nije sala i slazem se sa Majmunche da je ne treba olako shvatiti. E sad ko voli nek izvoli. I jos nesto, za HSG u Narodnom Frontu se cini mi se lezi barem 3 dana (bar je tako bilo 2005. god.) a ako se odlucis za totalnu anasteziju mora da se urade neke osnovne labaratorijske analize (urin, birsevi, krv i cinimi se jos nesto ali ne secam se bas sta, ima obavestenje u NF) dok za kontrast treba samo da su ti brisevi cisti. Ne znam ja sam radila to privatno i odlicno sam prosla jer sam za 10 min znala kako stvari stoje po tom pitanju a skoro ne znatan bol sam osetila i ustedela sam sebi vreme. Ako sam nesto pogresno napisala slobodno me ispravite.
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Ovo mi je prosto neverovatno :o - da su tako primitivne metode u upotrebi u drzavnim ustanovama i da u Srbiji koja je kao tzv socijalna zemlja sa dobrim osiguranjem jedino dobra nega - kod privatnika. Ovde (USA) HSG isto rade ambulantno, sa par brufena pre intervencije (nisam ja radila ali dve moje drugarice jesu - jedna je bas posle toga ostala u drugom stanju!) i to je to. Nazalost, nema svako uslova da plati privatnika... ali gas i totalna?? Potpuna glupost, cini mi se.

A najgore divljastvo, kad vec moram da izrazim svoj revolt ovim povodom - je sto to lekari odlicno znaju i jedan lekar radi gasom pod totalnom pacijentkinji u drzavnoj ustanovi, i onda ode u svoju privatnu ordinaciju i privatnoj pacijentkinji radi modernijom i boljom metodom. Jedina razlika izmedju te dve pacijentkinje nije neka zdravstvena indikacija da je jedna metoda bolja ili ne - nego to koliko su spremne/u mogucnosti da plate. Izgleda da su neki nasi lekari shvatili Hipokratovu zakletvu kao obecanje da ce biti "hipokriticni". :evil:
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Drage Dame!
Polako, ne sudite olako nama grešnima!
Niko nigde u Srbiji, ne znam na krajnjem jugu sam nešto načuo, ne radi produvavanje gasom (CO2). To je tzv. Rubinov test, koji je napušten pre dvadesetak godina...
Svuda se tvrdim HSG radi sa rendgen kontrastom npr. Scanex, Urotrast itd.
Anestezija se najčešće radi kratkotrajna intravenska (bar gde ja radim) savremenim anestetikom Diprivanom, nakon koga su pacijentkinje odmah i bukvalno na nogama. A sve to ukupno košta samo 150€, koliko košta običan pregled u osrednjoj ordinaciji na zapadu ukoliko ne želite da čekate.

Pozdrav i srećno Dr PeđaDj
nane
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 30, 2007 9:27 am

Post od nane »

PedjaDJ iznosenjem nekog naseg iskustva nemamo za cilj da osudimo nikoga po na osob vec i ako osudjujemo osudjujemo zdravstven sistem u globalu. U ovom slucaju iznosimo samo neka nasa iskustva po pitanju HSG-a. Bez vredjanja!
Pedja, ja ne znam gde ti radis ni da li si angazovan u privatnoj ili drzavnoj praksi ali znam da metod HSG -a koji se radi u Nrodnog Fronta je glavni razlog zbog koga sam se i odlucila da od tog postupka pa nadalje lecenje steriliteta nastavim u privatnoj ordinaciji. 2004. godine trebala sam da uradim HSG i dok sam cekala ispred ordinacije Steriliteta u Narodnog Fronta kraj mene je sedela zenica koja je prosla kroz tu proceduru i objasnila mi je kako to izgleda. Znam samo da mi je rekla da ako dodjem u sredu da cu sigurno ostati do ponedeljka jer moram dva do tri dana posle intervencije da odlezim u bolnici. Da se daje totalna anestezija, za koju inace potpisujes posebnu izjavu da snosis licnu odgovornost za to, i da pre nego sto dodjes moras da uradis niz nekih elementarnih labaratorijskih analiza i da im to doneses, nakon cega oni dalje odlucuju da li mozes da radis sa anestezijom ili ne. Ja sam je pitala da li zaista to toliko boli kada se daje totalna anastezija na sta mi je zena odgovorila da ne boli ne bi ti je ni nudili, kao sto po privatnim ordinacijama za istu intervenciju (ali i dalje mislim da se ne radi istom metodom) ne da ne nude nego i ne razmisljaju o bilo kakvoj anasteziji jer zaista nema potrebe za tim kada se radi kontrastom. Medjutim, u magaziju Lepota i Zdravlje naisla sam na reklamu jedne privatne ginekoloske ordinacije koja je u sebi imala reklamu da se u toj ordinaciji radi jednodnevna, bezbolna metoda HSG-a sto me je i uputilo na razmisljanje o toj metodi. Nisam otisla u tu ordinaciju vec u neku drugu i naravno tamo sam odradila ceo postupak za 10-15 minuta gde mi je po ubrizgavanju te tecnosti na ultrazvuku su gledali da li ta tecnost prolazi svuda gde treba. I to je to. Da platila sam tih nekih 150 Eur-a sto mislim da i nije toliko mnogo s obzirom da sam ustedela dragoceno vreme, jos pogotovo sto mi se potrefilo da sam to mogla da odradim u subotu tako da nisam izostajala sa posla (sto vecini zena u Srbiji danas predstavlja problem jer ne mogu da izostaju bas tako cesto sa posla da bi odradili te neke osnovne ginekoloske analize a pogotovo ako jos imaju i taj problem sa sterilitetom sto zahteva veliko angazovanje ako se radi po drzavnim institucijama), a usput nije bilo ni anestezije.
Sto se tice napustanja metoda Rubinovog testa, to zasigurno mogu da ti kazem jer sam u familiji imala takav slucaj, da se cini mi se 1996. godine (jeste pre 10 godina, ali se radilo tako) je zeni mojoj snaji su tom metodom radili na VMA produvavanje jajnika. VMA koji je mozda i najsavremenija pa sad ne znam da li da kazem drzavna zdravstvena institucija. Pa sta da ocekujemo onda od drugih.
Pedja opet ti kazem, ne znam, mozda se nesto od te 2004. godine nesto i promenilo po tom pitanju a i ako jeste, ako rade po principu kontrasta onda su bezobrazni sto zenama uzimaju pare za anesteziju (u Frontu se placa neka participacija cini mi se 3.000 din. je bila) koja u tom slucaju je krajnje bespotrebna, i sto zenama to ne predoce vec koriste priliku za dodatan prihod.

P.S. Pedja nemoj neke kritike suvise licno da shvatas. Znam da moras da branis tvoju profesiju i to je OK, ali treba biti malo i realan i osvrnuti se oko sebe i priznati da u zdravstvu u Srbiji vlada haos i javasluk i da odredjena grupa ljudi jako dobro profitira u svemu tome. Sva sreca pa i pored toga u drzavnim institucijama, postoje doktori koji su pre svega ljudi, i koji krajnje savesno obavljaju svoj posao bez obzira na celokupnu situaciju i ja im se iskreno divim gde nalaze motiv da rade u takvom okruzenju.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Za VMA ne znam dali su radili produvavanje CO2 pre 10 godina, tu bi moga da nam pomogne Dane Nenadić novi član foruma, jer je on sada tamo načelnik.
Ja HSG najčešće radim tj. angažovan sam od strane vlasnika Soldo klinike i nije reklama tvrdim da je odnos cena kvalitet na strani ove kuće.
HSG se svuda u Srbiji radi sa Rtg kontrastom a ne gasom to mogu da tvrdim sa punom odgovornošću!

Pozdrav Dr PeđaDj
Odgovori