U kojoj ordinaciji se radi HSG sa anestezijom?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

nane
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 30, 2007 9:27 am

Post od nane »

Ovako Pedja,
S obzirom da si ti ovde doktor a ne mi, bilo bi najbolje da, kada su tako razlicita iskustva zena, opises detaljno kako se taj postupak radi, kako bi zene imale potpunu predstavu o HSG-u i njegovoj metodi koja se danas primenjuje, barem kada je u pitanju privatna praksa.
A one zene koje se odluce da to ipak obave u drzavnoj instituciji na osnovu toga sto budes opisao, neka se raspitaju kod svojih doktora koji ce to da im rade kako to izgleda u drzavnoj praksi pa nek uporede ta dva postupka i ako su ista barem ce imati predstavu o tome da li im uopste treba anestezija ili ne, i koliko traje, koliko je bolan postupak i sl.
Ja mogu da iznesem svoje iskustvo i da opisem detaljno ceo postupak ali plasim se da se ne bih bas mogla adekvatno izraziti da me zene razumeju tako da bih te molila da im pomognes i stvoris potpuni uvid u ovaj postupak i odgonetnes sve dileme sto se toga tice.
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Pedja - ako se radi sa kontrastom a ne gasom, zasto je potrebna anestezija (i to totalna!!! kako to moze biti saveremeno??) a u privatnim ordinacijama nije i ni jedna zena nije morala nigde da lezi niti da se previja od bola? Kako objasnjavate taj disparitet? Ili treba da verujemo da u ustanovama gde se najcesce posle nepotrebne epiziotomije sije bez anestezije su toliko fini da za nesto sto ne boli daju totalnu?
ambra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 12:34 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od ambra »

Ne znam ljudi cemu tolika frka oko HSG-a!
Ja sam radila u Frontu 2005. godine,otisla ujutru izasla istog dana oko 13h,radjeno u anesteziji od nekih 15 minuta,nista strasno! Verovatno postoji razlog zasto se daje ta anestezija,sigurno je tako i konfornije,telo je opusteno pa se redje desava da dodje do "spazma" i da se dobije lazan rezultat da jajovodi nisu prohodni jer ta tecnost (mislim da se zove metilensko plavo) ne prolazi kroz njih!
Nista ne kosta na uput a tacno je da traze neke rezultate-briseve samo koliko se secam!
Sto se tice privatnih ordinacija,tamo sam radila biopsiju grlica takodje u totalnoj (od 10-15 min) tako da i privatnici te neke, nazov,i rutinske stvari rade u anesteziji!
Kada su mi u decembru 2006. godine radili embriotransfer u Frontu BEZ anestezije mislila sam da cu umreti od bola,to je nesto sto sigurno nikada necu zaboraviti,butine su mi bile modre koliko sam se "stipala" a i bila sam potpuno mokra od znoja koliko je to bolelo tako da mogu samo da kazem -kad god je moguce uvek sam za anesteziju!
ambra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 12:34 pm

Post od ambra »

Ne znam ljudi cemu tolika frka oko HSG-a!
Ja sam radila u Frontu 2005. godine,otisla ujutru izasla istog dana oko 13h,radjeno u anesteziji od nekih 15 minuta,nista strasno! Verovatno postoji razlog zasto se daje ta anestezija,sigurno je tako i konfornije,telo je opusteno pa se redje desava da dodje do "spazma" i da se dobije lazan rezultat da jajovodi nisu prohodni jer ta tecnost (mislim da se zove metilensko plavo) ne prolazi kroz njih!
Nista ne kosta na uput a tacno je da traze neke rezultate-briseve samo koliko se secam!
Sto se tice privatnih ordinacija,tamo sam radila biopsiju grlica takodje u totalnoj (od 10-15 min) tako da i privatnici te neke, nazov,i rutinske stvari rade u anesteziji!
Kada su mi u decembru 2006. godine radili embriotransfer u Frontu BEZ anestezije mislila sam da cu umreti od bola,to je nesto sto sigurno nikada necu zaboraviti,butine su mi bile modre koliko sam se "stipala" a i bila sam potpuno mokra od znoja koliko je to bolelo tako da mogu samo da kazem -kad god je moguce uvek sam za anesteziju!
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Nije frka za HSG ni za anesteziju. Provereno znam iz nekoliko slucajeva da ne boli toliko da bi se davala anestezija [i]ako se radi savremenom metodom[/i].

Ovde se radi o insistiranju nasih lekara (ne svih naravno, ali nazalost vecine) da je ono na sta su navikli, ono sto su pre nekoliko decenija naucili, ono sto omoguci drzava koja bolesnike tretira na najgori moguci nacin (moto naseg zdravstva bi trebalo da bude: "Arogantno, bez znanja i bez dostojanstva!") - da za to govore da je najbolje. Samo o tome. HSG je samo primer. A ima ih nazalost mnogo. [i][/i]
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Stvarno neverovatno da više verujete svojim neutemeljenim predpostavkama, pričama rekla-kazala i drugim čaršijskim pričama, nego stručnim licima.

Za gospođu "majmunche" brkate nekoliko stvari: HSG, HSSH i Rubinov test.

HSG najbolja od navedenih i još uvek neprevaziđena metoda dijagnostike neplodnosti svuda u svetu, kojom se vrši probir za naredne dijagnostičke postupke.
Nakon kačenja metalne kanile sa konusom na grlić materice, kroz nju se špricem u materičnu šupljinu, a preko nje u jajovode i kroz njih u trbušnu duplju ubrizgava rendgen kontrast.
Pojedine faze ubrizgavanja kontrasta se snimaju rendgen filmom. Eventualno umesto metalnog aparata za HSG može da se koristi urinarni kateter (lošija solucija), kroz koji se ubrizgava kontrast.

Od značaja je na snimku: oblik šupljine grlića, oblik i veličina kao i eventualni defekti materične šupljine, ispunjenost jajovoda (tuba), izlivanje kontrasta u trbuh.

HSSG histero-sono-salpingo-grafija se ne razlikuje mnogo od HSG mada je manje informativna, više orjentaciona metoda. Za kontrast se koristi ultrazvučni kontrast, a proces se snima na ultrazvučnom aparatu.

Rubinov test davno napštena dijagnostičko-terapeutska metoda kojom se istim putem kao kod predhodnih metoda upumpava CO2 pod određenim pritiskom. Auskultacijom trbuha utvrđuje se prohodnost tuba.

Bol je individualan osećaj, zavisi od praga za bol pacijentkinje, veštine ginekologa, a najviše od stanja jajovoda, a ne od "savremene metode". Ukoliko su jajovodi zapušeni, a doktor nastavlja sa ubrizgavanjem kontrasta, pogotovu ako ne mere pritisak punjenja (najčešće se ne upotrebljava merač pritiska kontrasta) onda bol može biti nesnosan.
Problem je u tome što se nikad unapred ne zna koga će da boli, a koga ne, već na kraju. :(

Pozdarv DrPeđaDj
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Dr. Pedja,

Znam da Vam je vreme ograniceno na ovom forumu i hvala Vam sto ste nasli za shodno da mi odgovorite. Morate da razumete da Vasa profesija nazalost sadrzi pojedince koji su iz neobjasnjivih razloga jedna ubitacna kombinacija nestrucnosti, arogancije i (kao psiholog ovo mi je profesionalna deformacija) sadizma. Znamo i Vi i ja da te "carsijske price" nisu cesto neosnovane - zasto bi zena pricala o svom porodjaju kao najporaznijem trenutku, najbolnijem i najvise degradirajucem? Zar to zeli? Ne, nego ga je tako iskusila posto se prema njoj ponasaju kao prema kravi u klanici. Najcesce. U Narodnom Frontu, npr.

Trebalo mi je ovde nekoliko godina da nadjem ginekologa koga necu upoznati kada sedim gola i raskrecena na njegovom stolu, nego prvo obucena, dostojanstveno, u kancelariji u koju me prvo primi i prica sa mnom, objasnjavajuci sve sto me interesuje prvo, pa onda objasnjavajuci do tancina pregled koji ce da obavi, pa tak onda u ordinaciju. To je naucna fantastika za mnoge lekare u Srbiji, koliko se da procitati po ovim i slicnim forumima.

A sto se tice verovanja strucnim licima... prvo i prevashodno verujem sopstvenoj telesnoj intuiciji pa onda isto tako istrazim sve sto me interesuje. Na kraju dodje strucno lice kao kruna ali ja sam ravnopravni clan te diskusije o sopstvenom zdravlju. Proslo je doba lekara kao neprikosnovenog polu-carobnjaka. I svaki lekar ne govori o Istini koja je nepobitna, nego o njegovom (edukovanom ali ipak donekle subjektivnom) misljenju.

Hvala Vam jos jednom za vreme koje nam ovde posvecujete. Ja se samo trudim da budem maksimalno iskrena u svojim stavovima, jer mislim da mnogi pacijenti to nisu (kao nekad ni ja lice u lice sa doktorom).
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Draga gđo "majmunche"
pošto ste psiholog onda vam ne bi trebalo da bude strana misao da subjektivni doživljaj objektivne stvarnosti svih nas ne mora uvek biti realan?!
Ovaj i svi drugi "naši" sajtovi ne mogu biti reprezentativan uzorak stanja Srpskog zdravstva, na osnovu koga bi iko realno mogao da donosi zaključke, drugim rečima ružni događaji se duže i intenzivnije pamte, pa i prepričavaju.

Ovo me asocira na vic o dva Crnogorca u kafiću. Ulaze dve zgodne devojke u lokal, a jedan će vidi što su zgodne, hajde da ih bijemo. Drugi šta će ti to čoče valjda da ih j..... Ma jok da ih bijemo duže će nas pamtiti.

Kod svih Vas koji ste napustili zemlju uočava se Vaša potreba da stanje prikažete bar za nijansu gorim nego što ono zaista jeste. Valjda vam je to potrebno da bi čovek potvrdio ispravnost svoje donešene odluke.

Pozdrav i dobro zdravlje Dr PeđaDj
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Hm... pa odluka emigracije je odluka koja se iznova donosi svakim novim danom. Nije ovde sve bolje. Nedostaju mi prijatelji, atmosfera... ali morate se sloziti da je stanje naseg zdravstva neuporedivo gore nego stanje zdravstva u Americi npr. To je objektivno, ne stvar subjektivnog dozivljaja.

A ako je bol subjektivna stvar (sa tim se slazem) opet ne odgovoriste na pitanje: kako da se za HSG daje totalna anestezija a vrlo cesto NE za reviziju materice, nekad cak ni kiretazu, usivanje epiziotomije, itd. To je nesto sto vecinu zena jako boli pa opet se u nekim slucajevima anestezija preskoci ili se ne saceka da lokalni anestetik deluje. To je pitanje na koga izgleda necemo dobiti odovor. No dobro, kao sto rekaoh, pitanje je principa izbora i uvazavanja pacijenta. A toga kod nas vise nedostaje nego bilo kakvih sredstava.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Draga Gospođo,
Na Vaše pitanje možda možete dobiti odgovor od direktora zdravstvenih ustanova i ministra zdravlja, koji organizuju posao, a ja stojim samo iza svog rada.

Ako pratite moje diskusije mogli ste pročitati moj citat da čak i ASA-Američko udruženje anesteziologa izjavljuje da ima problem da i pored silnog novca nemože organizovati rad službe 24h!

Što se tiče Američkog zdravstvenog sistema skoro sam pročitao da 30 miliona amerikanaca nema nikakvu zdravstvenu zaštitu, drugim rečima zdravlje je rezervisano za bogate ili koliko para toliko muzike!

Što se tiče HSG-a, mada nije savremena metoda, svuda se izvodi na identičan način, nije prevaziđen i dalje se primenjuje svuda u svetu sa ili bez anestezije.

Kao akademskom građaninu ne može vam služiti na čast izjava tipa "Provereno znam iz nekoliko slucajeva", u metodologi naučnog ispitivanja i donošenja zaključaka ispitivana grupa mora biti mnogo mnogo veća.

Skačete sa teme na temu pokušavajući nešto da dokažete, recite konkretno šta hoćete?

Pozdrav i dobro zdravlje Dr PeđaDj
aida7b
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 3:43 pm

Post od aida7b »

Citam sve ovo i pokusavam da skapiram jer me mozda tako nesto ceka u skoroj buducnosti.
Zanima me da li se prvo na pregledu (i ako da, kako se zove taj pregled) utvrdi da li su jajovodi zapuseni pa se tek onda radi to "produvavanje" ili se odmah radi "produvavanje".
U slucaju da se prvo radi pregled, zanima me (izvinjavam se ako lupim nesto ali se ne razumem bas u to) da li je jedini nacin da se uradi Rtg ili moze i MRI?
sonia777
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 06, 2007 9:50 pm

HSG-dvaput

Post od sonia777 »

Posto smo se dr Pedja i ja sretali vec na dugom topiku, mogu samo reci da je potuno u pravu.: bol pri HSG intervenciji je potpuno individualan i zavisi od mnogo cinilaca-
prvo-stanje jajovoda( ako su problematicno-prolazni boli vise)
drugo od praga podnosljivosti bola koji je kod svak osobe sasvim individualan(ja licno imam izuzetno visok prag bola, tako da kad ja kazem, BOLI-drugi padaju u nesvest)
Odgovorno tvrdim da u Nisu rade HSG snimanja konrastom, na rengenu i imam velike snimke za arhivu, koje mogu u svako doba da pogledaju lekari (a ne ultrazvuk koji je krajnje individualna i trenutna metoda). I iako mi je snimanja radila ista doktorka oba puta, bol je bila drugacija. Znaci, ne zavisi od lekara. Istog dana sam isla kuci, nakon pola dana lezanja (prvi put sam sutradan isla i na dugi put, ako me je tada vise bolelo). Prvi put snimak (snimci,jer ih je bilo desetak, u raznim fazama protoka kontrasta) nije dao adekvatan odgovor o prolaznosti (ni jeste ni nije). Nakon 6 meseci terapije kontraceptivima i antibioicima, snimanja su ponovljena, ovog puta sa pozitivnim odgovorom o prolaznosti. Sve je radjeno 2001-2002. Verujem da se sve na neki nacin i humanizovalo u medjuvremenu (nije mi jasno samo kako pacijentkinje menjaju polozaj pod totalnom, radi rengenskog snimanja). Zato hrabro, ko zeli decu nema bas previse izbora. I jos nesto, nisam platila ni dinara U Niskom klinickom centru , sa uputom,(istina kao davalac krvi imam izvesne beneficije).
Pozrav svima a dr Pedji najvise! :D
drjole
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 5:36 pm

Re: HSG i anastezija

Post od drjole »

Igrpm slucaja, ja radim na rendgenu, nebitno je na kojoj klinici i kod mene se svakodnevno radi HSG. Moje iskustvo u vezi sa tim je:
- Najvaznije je izabrati dobrog, PAZLJIVOG i STRPLJIVOG ginekologa
- Maksimalno se opustite kako bi lekar lakse i bezbolnije obavio pregled a ujedno dobio pravu sliku stvari jer ako se zgrcite, mozete dobiti i laznu sliku .
- Pre intervencije uzeti brufen i poslusati savet lekara ako treba jos nesto.
- Sve zene bol pri pregledu opisuju kao "jaci menstrualni bol".
Ali opet naglasavam - DOBRO IZABERITE LEKARA - strpljiv, pazljiv lekar moze za 80% da vam smanji bol.
drjole
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 5:36 pm

Post od drjole »

PedjaDj napisao:Stvarno neverovatno da više verujete svojim neutemeljenim predpostavkama, pričama rekla-kazala i drugim čaršijskim pričama, nego stručnim licima.

Za gospođu "majmunche" brkate nekoliko stvari: HSG, HSSH i Rubinov test.

HSG najbolja od navedenih i još uvek neprevaziđena metoda dijagnostike neplodnosti svuda u svetu, kojom se vrši probir za naredne dijagnostičke postupke.
Nakon kačenja metalne kanile sa konusom na grlić materice, kroz nju se špricem u materičnu šupljinu, a preko nje u jajovode i kroz njih u trbušnu duplju ubrizgava rendgen kontrast.
Pojedine faze ubrizgavanja kontrasta se snimaju rendgen filmom. Eventualno umesto metalnog aparata za HSG može da se koristi urinarni kateter (lošija solucija), kroz koji se ubrizgava kontrast.

Od značaja je na snimku: oblik šupljine grlića, oblik i veličina kao i eventualni defekti materične šupljine, ispunjenost jajovoda (tuba), izlivanje kontrasta u trbuh.

HSSG histero-sono-salpingo-grafija se ne razlikuje mnogo od HSG mada je manje informativna, više orjentaciona metoda. Za kontrast se koristi ultrazvučni kontrast, a proces se snima na ultrazvučnom aparatu.

Rubinov test davno napštena dijagnostičko-terapeutska metoda kojom se istim putem kao kod predhodnih metoda upumpava CO2 pod određenim pritiskom. Auskultacijom trbuha utvrđuje se prohodnost tuba.

Bol je individualan osećaj, zavisi od praga za bol pacijentkinje, veštine ginekologa, a najviše od stanja jajovoda, a ne od "savremene metode". Ukoliko su jajovodi zapušeni, a doktor nastavlja sa ubrizgavanjem kontrasta, pogotovu ako ne mere pritisak punjenja (najčešće se ne upotrebljava merač pritiska kontrasta) onda bol može biti nesnosan.
Problem je u tome što se nikad unapred ne zna koga će da boli, a koga ne, već na kraju. :(

U potpunosti se slazem, doktor Pedja je sve objasnio.
Pozdarv DrPeđaDj
Odgovori