Kafetin i trudnoca

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
ntatjana73
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 12, 2004 1:13 pm

Kafetin i trudnoca

Post od ntatjana73 »

Nazalost cesto sam u prilici da pijem Kafetin zbog glavobolja. Zanima me koliko stete moze da prouzrokuje u prvih 10-15 dana trudnoce odnosno dok se trudnoca ne utvrdi? I jos nesto: da li je i cime moguce zameniti ovaj analgetik u trudnoci necim drugim ukoliko dodje do glavobolje, zubobolje i sl.? Pozdrav :( :( :( [/url]
tatjana
mary
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mary »

Konsultuj svog ginekologa u vezi analgetika koje smeš da piješ u trudnoći. Ja sam trudna i imam jake glavibolje s vremena na vreme. Uvek se pre tableta javim ginekologu da se konsultujem - uglavnom kod jakih glavobolja mi dozvoli da popijem jedan Brufen. :)
dr Presetnik
Saradnik
Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am

Post od dr Presetnik »

U trudnoci nije problem ako se koriste preparati paracetamola i Novalgetola, stim da nije strasno ako se popije par tbl. Kafetina, ali da ne bude dugotrajna terapija. Prim. Dr Lj.Presetnik
ntatjana73
Novi član
Novi član

Post od ntatjana73 »

Hvala, hvala, hvala...sada mi je mnogo lakse!!! Na zalost na Brufen ne reagujem ni kada je temperatura u pitanju ni kada me boli glava, kao da sam progutala bombonu...simpaticna ali bez efekta. Srecom na Novalgetol reagujem : ) : ) : ) Pozdrav
tatjana
ntatjana73
Novi član
Novi član

Kafetin i trudnoća

Post od ntatjana73 »

Probala sam Paracetamol i ... deluje! U apoteci su mi rekli da je on najneškodljiviji u svim fazama trudnoće. Doduše još nisam trudna ali...
Dakle, po mojoj anketi analgetik izbora je Paracetamol!
tatjana
N
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 29, 2007 9:48 pm

Post od N »

Trudna sam 4 meseca i imam problema sa zubom. Dr mi ga leci, ali mene on stalno bolucka ili boli. Ponekad mogu da izdrazim bol a ponekad moram da uzmam i po 3-4 tablete! Problem je u tome, sto Panadol ponekad ne reaguje i onda moram da uzmem Brufen... Do sada(za jedno 2 nedelje) sam popila 7-8 Panadola i jedno 4 Brufena... Ne znam vise sta da radim... Evo, danas mi je po treci put stavila lek i mene on opet boli! Sta da radim? Da li ja smem da pijem toliko lekova protiv bolova?
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Pa lekovi generalno nisu dobri u trudnoci, ali najrizicniji je prvi trimestar koji si ti vec pregurala. Ja sam sa sve hronicnom bolescu uspela da skoro celu trudnocu izguram bez lekova.
E sad u prvom trimestru me rasturala glava, pa sam par puta morala da uzmem paracetamol. Inace sam glavobolju lecila maminim bapskim lekom a to je staviti kriske sirovog krompira na celo i to stegnuti cvrsto krpom. Kod mene je pomagalo. A znam jos i za zub kad boli da moze da se zasece cenj belog luka i stavi u uvo na toj strani gde je zub. To nisam nikad probala ali znam par ljudi kod kojih to pomaze. Ima neka fora za zub i sa karanfilicem...ali to ne znam tacno kako ide. Valjda se stavi u zub?
A ako te zub boli vec duze vreme i pored terapije zubara vidi ti dal taj zubar radi sta treba....
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

Ja protiv bolova pijem Paracetamol. Mislim, ono kad me zaboli glava jer, hvala Bogu, nemam nikakvih drugih bolova. A kad nisam trudna, pijem Analgin.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

[quote="N"]Trudna sam 4 meseca i imam problema sa zubom. Dr mi ga leci, ali mene on stalno bolucka ili boli. Ponekad mogu da izdrazim bol a ponekad moram da uzmam i po 3-4 tablete! Problem je u tome, sto Panadol ponekad ne reaguje i onda moram da uzmem Brufen... Do sada(za jedno 2 nedelje) sam popila 7-8 Panadola i jedno 4 Brufena... Ne znam vise sta da radim... Evo, danas mi je po treci put stavila lek i mene on opet boli! Sta da radim? Da li ja smem da pijem toliko lekova protiv bolova?[/quote

A da probaš da piješ veće količine kalcijuma (2-3 tablete na dan)? Beba "krade" kalcijum za sebe, a zubi su prvi na udaru. Najbolji je onaj što se gricka. Vitamin D ubrzava resporpciju. Za najviše dva-tri dana trebalo bi da prestanu bolovi, ako sam u pravu. Posle toga smanji dozu, jer kalcijum i vit D nisu baš naivni kada ih ima višak, ali i to je bolje od brufena i manje štetno.
Pošto sam imala problema sa sasvim drugom vrstom bolova koštano-mišićne strukture, dr mi je rekla da smem da pijem jedino febricet, a brufen ili diklofen jako jako retko i to najbolje da ih primam u vidu injekcije. Nikakve varijante andola, aspirina, analgina.
N
Novi član
Novi član

Post od N »

Nije opasno kada se povremeno piju tablete, ali ja evo vec 3-4 dana uzastopno moram da pijem...Sada bi trbalo u cetvrtak ili petak da idem kod zubarke pa cu da vidim... Ako me bude do tad bolelo- morace da ga izvadi jer ja vise nemam zivaca!!!
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

Povremeno ne znači po jedna tbl svaki dan, a ni da danas popiješ 2-3-4 tablete a narednih par dana ništa, već 1-2 tablete jednom nedeljno. A već ti i dr stavlja neke lekiće u zub...
Imaš li utisak da zub teži da izleti iz desni, kao da ga nešto čupa i vuče na gore? Ako je tako, verovatno je u pitanju manjak kalcijuma. A postoje i tablete sa propolisom za sisanje, pa sensodine zubne paste (jeste da neke koštaju i 500din, ali su dobre)
N
Novi član
Novi član

Post od N »

Nije u pitanju nedostatak kalcijuma. Taj zub je bas unisten i eto sad sam se bas vratila od drugog zubara koji mi ga je izvadio! Ovaj zubar mi je i ranije rekao da je za vadjenje, ali nisam bila sigurna dal nisam pobrkala nesto... Danas sam popi*dela i otisla kod njega ponovo i covek je odmah znao da je za vadjenje! A ne ova kokoska me mucila nedelju dana!
Korisnikov avatar
Studenica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 14, 2006 10:33 am

Post od Studenica »

isidora napisao:Ja protiv bolova pijem Paracetamol . Mislim, ono kad me zaboli glava jer, hvala Bogu, nemam nikakvih drugih bolova. A kad nisam trudna, pijem Analgin.
Potpisujem,mozes ga piti u trudnoci bez bojazni po plod,a po porodjaju uzmi diklofenak
Korisnikov avatar
Studenica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 14, 2006 10:33 am

Post od Studenica »

Studenica napisao:
isidora napisao:Ja protiv bolova pijem Paracetamol . Mislim, ono kad me zaboli glava jer, hvala Bogu, nemam nikakvih drugih bolova. A kad nisam trudna, pijem Analgin.
Potpisujem,mozes ga piti u trudnoci bez bojazni po plod,a po porodjaju uzmi diklofenak
naravno kod jacih bolova,za slabije i dalje mozes febricet(paracetamol)
Odgovori