Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Jako zabrinuta-veliki miom i PAPA test 3 A-ASCUS
PostPoslato: Pon Sep 04, 2017 10:21 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jan 06, 2013 9:16 pm
Postovi: 9
Poštovani,

ove godine sam na redovnom ginekološkom pregledu otkrila niz abnormalnosti, koje do tada nisu postojale ili nisu bile primećene. Inače, na pregled sam otišla em što je bilo vreme, em što sam imala problem sa sekretom, koji je žute boje, vodenkast, neprijatnog mirisa-najpre sličnog pokvarenoj ribi.

Da krenemo prvo od kolposkopskog nalaza. Cela površina ektocerviksa homogeno, intenzivno obojena jodom, skvamozni epitel. Shiler pozitivan. Za ovo bih rekla da je uredan nalaz. SCJ jasno vidljiva celom dužinom na anatomskom spoljašnjem ušću. Pretpostavljam da je i ovo uredan nalaz.

E sad ide ono glavno, što me i najviše brine. Četiri ginekologa, četiri različita mišljenja.

1. ginekolog navodi da je uterus u AVF i da su oba ovarijuma na tipičnom mestu. Takođe, navodi da je na prednjem zidu prisutan miom prečnika 39 mm (1 dimezija). C. Douglas je slobodan.
2. ginekolog navodi da je prisutan miom na zadnjem zidu promera 60 x 45 mm (2 dimezije), koji u celosti deformiše kavum uterusa. Levi ovarijum je retrouterino postavljen sa tri folikula od po 15 mm. Desni ovarijum je PCO građe.
3. ginekolog navodi da je uterus u AVF i RVF. Kaže da je endometrijom debljine 9 mm, u skretornoj fazi. U c. Douglasu prisutna manja količina slobodne tečnosti. Levi ovarijum ispod uterusa. Miom se nalazi na prednjem zidu, bočno levo, dimenzija: 54 x 45 x 49 mm
(3 dimenzije), zapremine 62 cm3, urednih protoka, visokih otpora.

Ono što me zanima je sledeće: kako to da svaki ginekolog vidi različite dimenzije i različite stvari? Da li to zavisi od tipa UZ-a? Kako to da neki vide da je na prednjoj, neki na zadnjoj strani? Nijedan mi do sada nije rekao koji tip mioma je u pitanju. Pretpostavljam da je submukozni, pošto raste ka materičnoj šipljini. Da li je to najnepovoljniji položaj? Da li već na samom UZ može da se vidi da li miom ima, ne daj Bože, maligni potencijal? Da li ovakav miom može da se operiše laparaskopski ili mora laparatomijom? I tu im se mišljenja razlikuju (verovatno zbog položaja i veličine mioma koji su uočili?). Da li nešto menja to što miom deformiše kavum uterusa? Zar to ne radi i plod prilikom rasta? Da li materica može da se vrati u pređašnje stanje? Da li je problem što su sva tri folikula na jednom jajniku? Kako to da je samo jedan ginekolog video da je desni ovarijum PC? Kako u isto vreme uterus može biti i u AVF i u RVF (zavaljena materica)? Da li je tečnost u Douglasu samo prolazna faza? Da li je endometrijum puno tanak?

Što se tiče PAPA testa on je 3 A grupa ASCUS, a sekret je 3. grupa sa dosta leukocita (polimorfonukleara). Prvi ginekolog kod kog sam radila briseve mi savetuje da uradim briseve na mikoplazmu, ureaplazmu i hlamidiju (za koje sam sigurna da nemam).

4. ginekolog me nije ni pregledao, ali je samo protumačio nalaze prethodnih ginekologa i uputio me na UZ i pregled kod 5. ginekologa (trenutno čekam pregled). Što se tiče PAPA testa on kaže da može da bude i 2. grupa i da je verovatno u pitanju neka inflamacija. Što se tiče PCO on misli da to mogu biti samo funkcionalne ciste. Za miom kaže da je mnogo veliki i da mora da se radi klasičan rez. Pošto sam radila vaginalni bris-bakteriološki i mikološki i nisu izolovane patogene bakterije ni gljivice, pošto su brisevi na vaginozu i trihomonas negativni, on misli da nema potrebe za dodatnim brisevima. Dao mi je terapiju: vaginalete Macmiror complex-12 noći za redom, kad mi prođe krvarenje. U tom trenutku sam imala bolove u krstima, stomaku, karlici i rekao mi je da ne pijem nikakve analgetike. Takođe, nisam bila sigurna da li je u pitanju bilo menstrualno krvarenje, ali bih sad rekla da jeste bilo ono, jer je trajalo 4 dana (uobičajeno).

Takođe, u porodičnoj anamnezi imam prisutan miom materice. To do sada nijedan ginekolog nije uzeo u razmatranje. Majci su mi, kad je imala 38 godina, odstranjeni oba jajnika i materica. Ona se od toga nikad nije oporavila. Niko joj nije prepisao hormonsku terapiju. Nisam baš upućena u detalje, pošto je ona umrla pre 16,5 godina.
Inače, imam 33 godine, nisam rađala, a volela bih (mada trenutno nemam partnera).

Osim ovih problema, imam Hashimoto tireoiditis i hipotireozu. Štitasta žlezda mi je uvećana. Levi lobus za 17 mm, a desni za 20 mm. Već skoro dve godine sam na hormonskoj supstitucionoj terapiji Euthyrox-om (trenutna doza 75 mcg). Za sve ovo vreme mi se uvećala štitasta žlezda, antitela miruju (oko 300), TSH mi je uvek povišen, a FT4 u donjem delu referentne vrednosti.

Sve ovo me brine, jer nisam rađala. Šta mislite da li ove stvari ipak mogu nekako da se reše?

Koliki je rez (klasičnom metodom)? Koliko u proseku traje operacija? Kad mogu da se vratim uobičajenim aktivnostima (na posao putujem gradskim prevozom)? Koliko je ovo rizična operacija, što se tiče ožiljaka na materici, s obzirom da nisam rađala?

Pre nego što sam otišla na preglede (imam utisak da su sondom UZ-a "čačnuli" miom), nisam imala nikakvih simptoma, osim malo obilnije menstruacije (koju sam pripisivala hormonskim oscilacijama) i većeg stomaka (koju sam pripisivala naglom gojenju). Sada mi je gvožđe drastično palo, sa 25,5 na 6. Vrti mi se u glavi, bole me krsta, stomak, karlica, koči mi se desna butina, manta mi se u glavi, osećam opštu slabost. Očigledno da se miom kao "vampir" hrani mojom krvlju. Počela sam da uzimam neke suplemente da malo poboljšam krvnu sliku. Ovo mi je prvi put u životu da sam anemična.

Takođe me zanima, koliki je udeo naslednog faktora, koliki uzimanja hormonske terapije, a koliki uzimanja antipsihotika? Naime, jedno vreme sam pila razne sedative, anksiolitike, antiepileptike-stabilizatore raspoloženja, antidepresive i antispsihotike, jer me je davilo i gušilo zbog štitaste žlezde, a psihijatri su mislili da je sve to u mojoj glavi.

Izvinite na ovako opširnom postu, na mojim pretpostavkama i na gomili pitanja, ali stvarno ne znam kome da verujem i šta da mislim.Veoma sam neupućena u ovu tematiku, a samim tim i veoma preplašena, jer ne znam šta me čeka.

Najlepše hvala na izdvojenom vremenu i na želji da mi odgovorite.

Sve najbolje. Srdačan pozdrav.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Jako zabrinuta-veliki miom i PAPA test 3 A-ASCUS
PostPoslato: Sub Sep 23, 2017 4:45 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jan 06, 2013 9:16 pm
Postovi: 9
Zar je moguce da niko ne zeli da pomogne, odgovori i odvoji par minuta svog dragocenog vremena? Cemu sluzi ovaj forum? Da bismo se dopisivali sami sa sobom?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Jako zabrinuta-veliki miom i PAPA test 3 A-ASCUS
PostPoslato: Pon Sep 25, 2017 1:58 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 9935
Има нас неколико живих на форуму али изгледа ништа не знамо о овој теми.

_________________
Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Jako zabrinuta-veliki miom i PAPA test 3 A-ASCUS
PostPoslato: Pon Sep 25, 2017 4:00 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jan 06, 2013 9:16 pm
Postovi: 9
Aco, ti si ovde jedini kojeg su osporavali, a koji je uvek svojom dobrom voljom hteo da pomogne ljudima. Ostale ne vredi komentarisati. Toliko o forumu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Jako zabrinuta-veliki miom i PAPA test 3 A-ASCUS
PostPoslato: Uto Sep 26, 2017 9:10 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 9935
Бојим се да је замирање форума масовна појава и да представља сенку ситуације у друштву: безвољност и депресија.

_________________
Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Jako zabrinuta-veliki miom i PAPA test 3 A-ASCUS
PostPoslato: Ned Maj 19, 2019 11:47 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Maj 17, 2019 10:00 pm
Postovi: 4
Supergirl27 je napisao:
Poštovani,

ove godine sam na redovnom ginekološkom pregledu otkrila niz abnormalnosti, koje do tada nisu postojale ili nisu bile primećene. Inače, na pregled sam otišla em što je bilo vreme, em što sam imala problem sa sekretom, koji je žute boje, vodenkast, neprijatnog mirisa-najpre sličnog pokvarenoj ribi.

Da krenemo prvo od kolposkopskog nalaza. Cela površina ektocerviksa homogeno, intenzivno obojena jodom, skvamozni epitel. Shiler pozitivan. Za ovo bih rekla da je uredan nalaz. SCJ jasno vidljiva celom dužinom na anatomskom spoljašnjem ušću. Pretpostavljam da je i ovo uredan nalaz.

E sad ide ono glavno, što me i najviše brine. Četiri ginekologa, četiri različita mišljenja.

1. ginekolog navodi da je uterus u AVF i da su oba ovarijuma na tipičnom mestu. Takođe, navodi da je na prednjem zidu prisutan miom prečnika 39 mm (1 dimezija). C. Douglas je slobodan.
2. ginekolog navodi da je prisutan miom na zadnjem zidu promera 60 x 45 mm (2 dimezije), koji u celosti deformiše kavum uterusa. Levi ovarijum je retrouterino postavljen sa tri folikula od po 15 mm. Desni ovarijum je PCO građe.
3. ginekolog navodi da je uterus u AVF i RVF. Kaže da je endometrijom debljine 9 mm, u skretornoj fazi. U c. Douglasu prisutna manja količina slobodne tečnosti. Levi ovarijum ispod uterusa. Miom se nalazi na prednjem zidu, bočno levo, dimenzija: 54 x 45 x 49 mm
(3 dimenzije), zapremine 62 cm3, urednih protoka, visokih otpora.

Ono što me zanima je sledeće: kako to da svaki ginekolog vidi različite dimenzije i različite stvari? Da li to zavisi od tipa UZ-a? Kako to da neki vide da je na prednjoj, neki na zadnjoj strani? Nijedan mi do sada nije rekao koji tip mioma je u pitanju. Pretpostavljam da je submukozni, pošto raste ka materičnoj šipljini. Da li je to najnepovoljniji položaj? Da li već na samom UZ može da se vidi da li miom ima, ne daj Bože, maligni potencijal? Da li ovakav miom može da se operiše laparaskopski ili mora laparatomijom? I tu im se mišljenja razlikuju (verovatno zbog položaja i veličine mioma koji su uočili?). Da li nešto menja to što miom deformiše kavum uterusa? Zar to ne radi i plod prilikom rasta? Da li materica može da se vrati u pređašnje stanje? Da li je problem što su sva tri folikula na jednom jajniku? Kako to da je samo jedan ginekolog video da je desni ovarijum PC? Kako u isto vreme uterus može biti i u AVF i u RVF (zavaljena materica)? Da li je tečnost u Douglasu samo prolazna faza? Da li je endometrijum puno tanak?

Što se tiče PAPA testa on je 3 A grupa ASCUS, a sekret je 3. grupa sa dosta leukocita (polimorfonukleara). Prvi ginekolog kod kog sam radila briseve mi savetuje da uradim briseve na mikoplazmu, ureaplazmu i hlamidiju (za koje sam sigurna da nemam).

4. ginekolog me nije ni pregledao, ali je samo protumačio nalaze prethodnih ginekologa i uputio me na UZ i pregled kod 5. ginekologa (trenutno čekam pregled). Što se tiče PAPA testa on kaže da može da bude i 2. grupa i da je verovatno u pitanju neka inflamacija. Što se tiče PCO on misli da to mogu biti samo funkcionalne ciste. Za miom kaže da je mnogo veliki i da mora da se radi klasičan rez. Pošto sam radila vaginalni bris-bakteriološki i mikološki i nisu izolovane patogene bakterije ni gljivice, pošto su brisevi na vaginozu i trihomonas negativni, on misli da nema potrebe za dodatnim brisevima. Dao mi je terapiju: vaginalete Macmiror complex-12 noći za redom, kad mi prođe krvarenje. U tom trenutku sam imala bolove u krstima, stomaku, karlici i rekao mi je da ne pijem nikakve analgetike. Takođe, nisam bila sigurna da li je u pitanju bilo menstrualno krvarenje, ali bih sad rekla da jeste bilo ono, jer je trajalo 4 dana (uobičajeno).

Takođe, u porodičnoj anamnezi imam prisutan miom materice. To do sada nijedan ginekolog nije uzeo u razmatranje. Majci su mi, kad je imala 38 godina, odstranjeni oba jajnika i materica. Ona se od toga nikad nije oporavila. Niko joj nije prepisao hormonsku terapiju. Nisam baš upućena u detalje, pošto je ona umrla pre 16,5 godina.
Inače, imam 33 godine, nisam rađala, a volela bih (mada trenutno nemam partnera).

Osim ovih problema, imam Hashimoto tireoiditis i hipotireozu. Štitasta žlezda mi je uvećana. Levi lobus za 17 mm, a desni za 20 mm. Već skoro dve godine sam na hormonskoj supstitucionoj terapiji Euthyrox-om (trenutna doza 75 mcg). Za sve ovo vreme mi se uvećala štitasta žlezda, antitela miruju (oko 300), TSH mi je uvek povišen, a FT4 u donjem delu referentne vrednosti.

Sve ovo me brine, jer nisam rađala. Šta mislite da li ove stvari ipak mogu nekako da se reše?

Koliki je rez (klasičnom metodom)? Koliko u proseku traje operacija? Kad mogu da se vratim uobičajenim aktivnostima (na posao putujem gradskim prevozom)? Koliko je ovo rizična operacija, što se tiče ožiljaka na materici, s obzirom da nisam rađala?

Pre nego što sam otišla na preglede (imam utisak da su sondom UZ-a "čačnuli" miom), nisam imala nikakvih simptoma, osim malo obilnije menstruacije (koju sam pripisivala hormonskim oscilacijama) i većeg stomaka (koju sam pripisivala naglom gojenju). Sada mi je gvožđe drastično palo, sa 25,5 na 6. Vrti mi se u glavi, bole me krsta, stomak, karlica, koči mi se desna butina, manta mi se u glavi, osećam opštu slabost. Očigledno da se miom kao "vampir" hrani mojom krvlju. Počela sam da uzimam neke suplemente da malo poboljšam krvnu sliku. Ovo mi je prvi put u životu da sam anemična.

Takođe me zanima, koliki je udeo naslednog faktora, koliki uzimanja hormonske terapije, a koliki uzimanja antipsihotika? Naime, jedno vreme sam pila razne sedative, anksiolitike, antiepileptike-stabilizatore raspoloženja, antidepresive i antispsihotike, jer me je davilo i gušilo zbog štitaste žlezde, a psihijatri su mislili da je sve to u mojoj glavi.

Izvinite na ovako opširnom postu, na mojim pretpostavkama i na gomili pitanja, ali stvarno ne znam kome da verujem i šta da mislim.Veoma sam neupućena u ovu tematiku, a samim tim i veoma preplašena, jer ne znam šta me čeka.

Najlepše hvala na izdvojenom vremenu i na želji da mi odgovorite.

Sve najbolje. Srdačan pozdrav.


Ja mogu jedino da ti preporucim dr Jeremića, bar da se posavetuješ sa njim... Taj sekret je samo posledica nečega (meni lici na trichomonas po opisu), antidepresivi definitivno utiču na stanje vaginalne flore, a genetička predispozicija je jedino sto ovde ne možes izbeci, a ima najveci uticaj...po mom laičkom misljenju, mozda se miom menjao od pregleda do pregleda pa su i nalazi razliciti zbog toga...nadam se da ssam bila od pomoci


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Izdvajamo za vas:


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 16 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: