IVF/ICSI i Chlamidia

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Nadam se da nije kasno...zavisi sta je indikacija za IVF, ako su neprohodni jajovodi, ja bih preporucila da nastavite sa procesom, ako je problem smanjenog broja spermatozoida ili nesto drugo, ali Vasi jajovodi prohodni, ja bih prekinula protokol stimulacije ovulacije i izlijecila hlamidiju. Mislim je % lazno pozitivnih testova relativno nizak i da nema velikog razloga za paniku.
Srecno,
Pozdrav,
ObGyn
holly-molly
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2006 1:50 pm

Post od holly-molly »

U ptanju je jedan neprohodan jajovod sa priraslicama (drugi jajovod je u redu) i kod supruga hronicna upala testisa i epidermitis koji se manifestuju prisustvom leukocita u spemogramu i odnos pokretljivosti je 50%-50%,24 miliona (znaci spermogram nije bas katastrofa,ali nije ni idealan).Prepisanu terapiju sam popila do kraja (Hemomycin + Dovicin),suprug je svakako na antibioticima zbog upale.Nije mi bas najjasnije kako je moguce da je jedan test pozitivan,a drugi negativan (da li mozda ima veze nacin uzimanja brisa - prvi put je uzet na stapic i tek posle 20 minuta razmazan na plocicu,a drugi put je direktno razmazan na plocicu) ? Pocela sam vec sa stimulacijom Gonalom-F.Sta savetujete,da li da prekinem,a u slucaju da nastavim,da li da suprug koristi i dalje antibiotike ili da prestane ?
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Holly molly,
Mislim da u ovoj situaciji zaista treba da slijedite uputstva ginekologa koji Vam vodi IVF proces.
Nije mi jasan nacin uzimanja cervikalnog brisa za hlamidiju...kod nas taj bris dolazi zajedno sa medijem u obliku jedne plasticne epruvete, u kojoj se nalazi uronjen bris, taj bris se izvuce i onda uzme cervikalni bris, vrati u epruvetu i posalje u lab. Ne znam o kakvom Vi brisu govorite sto se razmazuje na stakalce ??
Neka Vas suprug svakako zavrsi terapiju i ja mislim da ako ste vec poceli sa injekcijama da nastavite do kraja.
Srecno
Pozdrav,
ObGyn
holly-molly
Aktivan član
Aktivan član

Post od holly-molly »

Hvala lepo na odgovoru.Na zalost,lekara koji vodi proces IVF-a sam sveukupno do sada videla tri i po minuta i kao i vecina stvari u nasoj zemlji,finansije su od presudnog znacaja.I on i sestre su kategoricni u tome da obavezno nastavim sa procesom posto je to njima par hiljada eura u dzep uspelo ili ne.A meni je,pre svega zbog psiholoskog momenta,itekako stalo da uspe iz prvog puta.

Kod nas se test radi DIF metodom,znaci bris se uzme na stapic i razmaze po staklenoj plocici koja ima neki reagens na sebi.Izvinjavam se unapred ako lupetam gluposti,to je moja laicka interpretacija.

Da li mislite da zbog hlamidije i upale testisa ima manje sansi da IVF uspe i da li to moze da izazove neke komplikacije ?
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Ako imate bilo kakve sumnje u nastavak procesa, zaustavite ga ! posebno ako niko nije zainteresovan da Vam te sumnje otkloni i argumentovano obrazlozi, a to bi trebalo da bude Vas ginekolog.
Euri su najvazniji Vama jer ih Vi placate.

Mozete to ponovo poceti kada budete sigurni da ste i suprug i Vi izlijeceni.
Pozdrav,
ObGyn
holly-molly
Aktivan član
Aktivan član

Post od holly-molly »

Ja se zaista izvinjavam ako davim,ali ovo me bas muci.Znaci,realno je situacoja takva da mozda imam hlamidiju,a mozda i nemam.Suprug nema.Vec smo vise od mesec dana u procesu i licno bih volela da ga sprovedem do kraja,ali bih isto tako volela da realno sagledam sanse i rizike.Ja od lekara u Jevremovoj ni u jednom trenutku nisam ocekivala da mi kazu da odustanem,oni kazu da se to leci,da nije toliki problem.A ja bih volela nezavisno misljenje,nekoga ko za to misljenje nece biti placen 2000 Eur.I zato vas "davim",jer bih volela iskreno da znam kakvi su rizici za zacece pri eventualnom prisustvu hlamidije ?
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Tri rizika su vazna ako je prisutna infekcija hlamidijom...
1. kod muskaraca i zena kod kojih je dugotrajna infekcija ili stara infekcijja kod koje su IgG pozitivni, uspjeh IVF je smanjen kada se porede sa kontrolnom grupom ljudi koji nisu imali hlamidijalnu infekciju.
Ako je Vas partner izlijecen sto znaci da mu je spermokultura negativna na bakterije, i uretralni bris na hlamidiju negativan, onda nema nista drugo da uradite, nego da nastavite proces IVF. Ako su prisutna IgG antitijela koja su dokaz prebolovane infekcije hlamidijom, nema svrhe da se time opterecujete jer ste izlijeceni i uradili ste sve sto mozete.

2. Ako je infekcija aktivna onda je moguce da se manipulacijom kroz grlic uterusa, kroz koji se izvodi embrio transfer, prenese hlamidija u jajovode pa dovede do re-infekcije i blokade tog drugog jajovoda koji je prohodan.

3. Trece ako je prisutna aktivna infekcija grlica ili jajovoda moze da se prosiri u amnionske mebrane i dovede do prijevremenog porodjaja.

Mislim da je to dovoljno razloga da se infekcija izlijeci prije zapocinjanja procesa.
Opet srecno.
Pozdrav,
ObGyn
holly-molly
Aktivan član
Aktivan član

Post od holly-molly »

Hvala lepo na odgovoru.Kod partnera i spermokultura i bris na hlamidiju pokazuju da je nema,a ja cu ipak uraditi test iz krvi,koji je koliko sam shvatila,najpouzdaniji.
Odgovori