Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: ISPRAVNI PRENATALNI SKRINING U 2007
PostPoslato: Sre Jan 31, 2007 7:08 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
MOLIM ADMINISTRATORA DA OVU TEMU POSTAVI U LJEPLJIVU. HVALA.


NE MOGU DA NE REAGUJEM NA SVA OVA JAVLJANJA, OD KOJIH SU MNOGA PREPUNA DEZINFORMACIJA I PREDRASUDA, A NE CINJENICAMA DOBIJENIM VEOMA OPSEZNIM I SKUPIM ISTRAZIVANJIMA.

Ovo nije prvi put da se javljam povodom rezultata prenatalnog skrininga, tumacenja rezultata, i ako prije nego postavite pitanje kostitite opciju 'trazi' sa kljucnim rijecima koje Vas zanimaju, nasli biste sigurno bar 75 % odgovara na Vasa pitanja.

Prvo...uzasno me nervira kao profesionalca, slanje pacijenata na odredjene testove, i onda NEZNANJE, kako da se rezultati istih testova tumace ! Koja je onda korist ako saljete pacijenta na odredjeni test, a rezultat istog testa nece uopste promijeniti Vas pristup problemu.

Drugo...u Srbiji, kao i u ostalim republikama bivse Yu, javlja APSOLUTNA KONFUZIJA oko prenatalnog skrininga...kao sto sam komentarisala nekoliko puta....mnogi ginekolozi koji po otvaranju privatne ambulante kupe ultrazvunu masinu, mashu sondom, a ne znaju da urade osnovne pretrage fetusa, ali znaju da istu naplate....rade ultrazvuk kad ne treba, a ne kad treba, nalazi su nepotpuni, i cesto nekorisni...a onda su culi BIOHEMIJSKE MARKERE, koji se koriste u skriningu za hromozomske anomalije, kongenitalne anomalije i defekte neuralne cijevi...pa je mnoge ginekologe to jos vise zbunilo...tako da sada imamo masu nacina da radimo skrining kao sto je triple test, kvadriple test...ili double test...ali kako rekoh bez razlike koji test narucuju ocigledno ne znaju da tumace rezultate, inace bi pacijenti dobijali specificne odgovre, sa tacnim objasnjenjima i ne bi izlazili konfuzniji iz ordinacije nego sto su bili prije sto su vidjeli dr, i onda trazili rjesenja po internetu i forumima....za sta naravno niste krivi...svako bi htio da cuje jasno i jednostavno objasnjenje i da spava mirno do kraja trudnoce.

Da pokusam da Vam objasnim jednostavno tako da svi razumiju...

Hromozomske anomalije ili aneuploidije jesu poremecaji broja hromozoma ( visak ili manjak ) udruzen sa znacajnim fetalnim poremecajima.

MI NE RADIMO TRIJAZU screening ) na SVE HROMOZOMSKE ANOMALIJE, nego na one najcesce kao sto su:
1. Trisomy 21 ( ili Down Syndrome )
2. Trisomy 18 ( ili Edwards Syndrome )
3. Trisomy 13 ( ili Patau Syndrome )
4. Turner Syndrome ( 45X0 )
5. X linked disorders

Druga grupa oboljenja jesu kongenitalne anomalije u koje ubrajamo npr.srcane mane, defekte ekstremiteta, anomalije bubrega, anomalije gastrointestinalnog trakta, koje su cesto ali ne i obavezno povezane sa hromozomskih anomalijama.

Treca grupa oboljenja koja nastojimo da dijagnostikujemo jesu defekti neuralne cijevi kao sto su spina bifida, anencefalus ( beba bez pola glave ), encefalokela, mijelomeningokela...et cetera.

Triple test ili kako se jos zove Maternal Serum Screening ( MSS ) se radi od 1984. godine na sjeverno americkom kontinentu i u zapadnoj Evropi, a predstavlja odredjivanje 3 biohemijska markera u trudnoci:
- alfa feto protein
- beta chorionski gonadotropin
- nekonjugirani estriol.
Ovi markeri se odredjuju od 15-22. nedjelje trudnoce ( idealno do 20.nedjelje trudnoce ).

MSS obicno bude + u 5% svih trudnica koje se podvrgnu screeningu, a tu su ukljuceni i stvarno + i lazno + rezultati. Ako se ne radi nikakav drugi test osim ova 3, onda je detekcija fetusa koji imaju Down Syndrome oko 60 %. Sto znaci da ima relativno nizak % detekcije za Down syndrome.

Ako se MSS doda biohemijski marker koji se zove INHIBIN A, ONDA SE TEST ZOVE QUADRIPLE TEST onda se % detekcije anomalija povecava na 80 %, sto je znacajno bolje, a ako se ovom jos doda ISPRAVAN I KOMPLETAN ultrazvucni pregled fetalne anatomije, onda je detekcija anomalija oko 85 % !

U sjevernoj Americi se od 2000.godine poceo raditi u univerzitetskim bolnicama trijaza koja se zove INTEGRIRANI PRENATALNI SKRINING koji ukljucuje slijedece testove:

1. NT ( nuchal translusency ) sto predstavlja zadebljanje ili nakupina tecnosti na vratu bebe, koji se mjeri od 10+6 dana do 13 nedjelja i 6 dana trudnoce i smatra se negativnim svaka mjera < 3 mm.
Za dobjanje dozvole da radite mjerenje NT, morate obaviti najmanje 50 samostalnih mjerenja uz superviziju, jer su greske moguce ako se ne radi tehnicki ispravno, a rezultat testa je veoma vazan.

2. U isto vrijeme kada se radi NT se odredjuje i biohemijski marker koji se zove PAPP-A ( pregnancy associated protein A ),

3.a poslije tacno ! 15 nedjelja i ostala 4 markera vec nabrojana ( AFP, beta HCG, unconjugated estriol, and inhibin A ).

Procenat detekcije hromozomskih anomalija i to specificno Down Sy, sa ovim IPS testovima jeste oko 95 % ! Lazno pozitivni rezultati su znantno manji i iznose 2 %...STO ZNACI DA JE OVAJ NACIN TESTIRANJA OD 1984. GODINE DO SADA NAJBOLJI !!!

Poslije svih testova RUTINSKI SE SVAKOJ TRUDNICI RADI ULTRAZVUK FETALNE ANATOMIJE OD 18-20 NEDJELJE TRUDNOCE.

Svi dobijeni testovi se skupljaju u istu bazu u dijelu drzave u kojoj ja radim, u isti program, u ciji rad su ukljuceni geneticari i sedam dana poslije poslednjeg testa, dobijete rezultate koji su ili POZITIVNI ILI NEGATIVNI !...Sta to znaci ?

To ne znaci da svako mora da ide na invazivni pregled kao sto su amniocenteza, CVS ili cordocenteza ali se preporucuje, jer su ove invazivne metode, dijagnosticke metode !!!

Ako dobijete normalan nalaz amniocenteze, to ne znaci da je Vas fetus 100 % normalan, ali su iskljucene NAJCESCE I NAJOZBILJNIJE ANOMALIJE !!!

U HUMANOJ POPULACIJI POSTOJE STOTINE GENETSKIH ANOMALIJA, NEDOSTATKA ENZIMA, DEFEKATA ENZIMA, KOJI SE UOPSTE NE TESTIRAJU OVIM METODAMA, ali su isto tako vrlo rijetke, tako da sansa da Vasa beba ima takvo oboljenje bez prethodne porodicne istorije je EKSTREMNO MALA.

Mislim da bi svima ukljucujuci pacijente i kolege koji su na forumu, a ne predstavljaju se kao ginekolozi obo biti od znacajne koristi jer je bazirano na rezultatima istrazivanja od 2000-2006.

Da rascistimo neke predrasude...bebe sa hromozomskim anomalija se ne desavaju samo majkama koje su starije od 35 godina ! Cinjenica je da se 75 % beba sa Daunovim sindromom radja u majki koje su mladje od 35g. Zasto je to tako ?...jednostavno zato sto je relativno mali % pacijenata koji se poradjaju poslije 35 godine...a vecina se poradja prije 35....matematika je jednostavna, sto znaci DA SVAKOJ ZENI KOJA JE TRUDNA TREBA DA BUDE URADJEN RUTINSKI SCREENING NA HROMOZOMSKE I KONGENITALNE ANOMALIJE, KAO I NA DEFEKTE NEURALNE CIJEVI !!! To je zvanicni stav udruzenja ginekologa i obstetricara u naprednom svijetu !

Amniocenteza se mora raditi pod kontinuiranom kontrolom ultrazvuka ! Time je rizik sa povredu fetusa sveden na minimum ! ekstremni minimum ! Rizik da prsne plodna voda i da izgubite bebu jeste relativno mali...1:200-300, pa i rjedje, ako je radi neko rutinski, kao sto to rade kolege koje se bave visoko rizicnim trudnocama.
To sto prica VMILKA, uz duzno postovanje, je obicna predrasuda izgradjena na pretpostavkama i neznanju !...gdje to postoji idealan svijet ? gdje to postoji savrsena trudnoca ? savrseni zivot ? Niko ne 'busi' materice sa namjerom da povrijedi fetus, ili uzrokuje poremecaje, nego da prevenira radjanje fetusa sa anomalijama koje nisu spojive sa zivotom ili beba umire vrlo radno poslije porodjaja, ili ima srcane anomalije nespojive sa zivotom i zahtijeva nekoliko kardioloskih operacija a sa svakom sansa da beba umre raste...kao sto je u sindromu hipoplasticnog srca...prema tome...suzdrzite se od osudjivanja zvanicnog stava svjetske medicine...Vi mozete da uradite sta god hocete i da izaberete svaku opciju koja Vama odgovara, ali nije posteno da stvarate osjecanje krivice i greske kod majke, koja samo zeli zdravu bebu ! i nista drugo !...ja znam koliko je nas narod osudjujuci i koliko nije spreman da prihvati djecu / ljude sa anomalijama....nase drusto je siromasno, i nema opcije specijalnih skola, specijalnih zanimanja, sa ljude koji se opredijele da rode dijete koje npr. ima Down Sy...pa cak i u tom slucaju, ako se neko opredijeli za takav ishod ( kao sto moze da uradi zena koja je nakon 10 godina infertiliteta ostala trudna u 42-oj godini zivota i ovo joj je jedina prilika da postane majka ), sto je potpuno pacijentovo pravo, nas zadatak je kao lijecnika da pomognemo da ta beba prezivi,...ako ima neku udruzene srcanu anomaliju, da se uradi fetalni ekokardiogram, da se konsultuje djeciiji kardiolog, i djeciji kardiohirurg ako je mana korektivna, da se dijete poradja u univerzitetskom centru, a ne u npr. leskovcu...dakle i ako se otkrije anomalija, pacijentovo je pravo da odluci sa svojim partnerom da odluci sta ce da uradi sa tom trudnocom, a ne ginekologa koji vodi trudnocu.

Konkretni odgovori za zene koje su se javilte sa odgovorima na ovu temu:

1. za Stomacic...Vas nalaz je pozitivan, sto znaci da ste moj pacijent ja bih Vam predlozila da uradite amniocentezu. Kao sto rekoh rizik je veoma mali, nije bolan vise nego svaka druga injekcija koju dobijete venski ili muskularno. Ako se Rh negativni, a suprug pozitivan, potrebno je da dobijete Rhogam 300 mikrograma poslije intervencije. Mozete da mirujete taj dan a slijedeci ako ne radite neki tezak posao da idete da radite. Nema potrebe za lezanjem....rezultati su obicno oko 2-3 nedjelje, osim ako rade FISH kada su rezultati dostupni poslije 48 sati...ali ne vjerujem da to rade u Kragujevcu.

Kao sto rekoh potrebno je uraditi u isto vrijeme od 18-20 nedjelje ultrazvuk fetalne anatomije, i ako oba nalaza budu negativna, velika je sansa da je trudnoca potpuno u redu. Poslednja istrazivanja (2006 ) pokazuju da ako se nadje izolovano povisen rezultat nekog od markera kao sto je beta HCG ( kao kod Vas ) ili AFP, a amnio je normalan kao i UZ, postoji rizik da toku trudnoce dodje do nekih komplikacija kao sto je preeklampsija, zastoj u rastu, abrupcija placente, smanjena kolicina plodne vode...ali to nije razlog da se ista drugacije postupa sa Vasom trudnocom nego sa ostatkom populacije koja nije imala povisen marker...dakle...velika je sansa da ce sve biti u redu. Srecno i nastojte da se ne sekirate ! Javite se opet ako iskrsnu neke nedoumice...

2. Za Kacu...Ovo sto je rekao Vas ginekolog
Citiraj:
Ja do poslednjeg trenutka nisam radila ni tripl test jer mi je moj doktor rekao da za to nema potrebe jer je to vise statisticki nego dijagnosticki test

je cista glupost i nema nikakve veze sa savremenim akuserstvom, nego sa nekom starom zaostalom skolom koja niti razumije statistiku a ni dijagnostiku.

3. Jos jednom za VMIlka...
Citiraj:
Pa, hajde da se u toku trudnoce brinemo do besvesti da li ce i sa kojom od svih njih dete da se rodi umesto da razmisljamo pozitivno jer "kakve su ti misli takav ti je zivot".
...nece biti da je tako...Vi treba da sretnete jednom roditelje kojima su saopstene vijesti da imaju fetus sa ozbiljnom hromozomskom i/ili kongenitalnom anomalijom, pa da vidite kako su to fini ljudi, koji su isto mislili pozitivno ! ali to nije pomoglo...kad bi se tako rijesavali problemi u zivotu...mogla bih odavde da zaustavim sav taj haos koji vlada u nasem zdravstvu, ali ne ide to tako...osim ako Vi mozda uspijete pozitivnim mislima da unaprijedite nase svekolike probleme.


Svima dobro zdravlje i srecno...ovo je bilo predugo javljanje za nekog ko nije spavao cijelu noc u dezurstvu, i cija se kafa upravo ohladila...ali ajde...mozda se nesto nauci...na onoj strani okeana...mozda neciji zivot bude imao jednu brigu manje...

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Apr 18, 2007 10:20 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 8:34 pm
Postovi: 17
Lokacija: srbija
Jedno pitanje povodom skrininga.
Kako se gledaju nedelje i dani? Dali prema danu poslednje menstruacije ili prema CRP-u? Mislim da je ginekolog meni pogresio nedelje i dane pa su mi rezultati malo cudni. Ispada da sam zatrudnela 3eg dana menstruacije sto je po meni nemoguce.
Dali to utice na pogresno izracunavanje Double i Triple testa?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Apr 29, 2007 5:58 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Prvi UZ za NT vrijednost se odredjuje prema gestacijskoj starosti ili starosti trudnoce odredjenom prema 1.danu poslednje menstruacije, kad se i odredjuju vrijednosti Pregnancy Associated Protein A, a drugo vadjenje hormona ( poslije 15.nedjelje ) se odredjuje prema starosti trudnoce bazirane na vrijednosti CRL.

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Maj 03, 2007 1:55 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Mar 17, 2007 9:58 am
Postovi: 14
Lokacija: Beograd
Nadam se da dr Obgyn nece imati nista protiv sto sam njene
Komentare o prenatalnoj dijagnostici u blizanackoj trudnoci prekorpirala ovde.
Vidim da zenice na drugim forumima tragaju za ovim objasnjenjima,
Koja su meni veoma pomogla.
* * *
Prenatalni skrining u blizanackoj trudnoci se radi drugacije nego u trudnoci sa jedni embrionom / fetusom. Slijedeca sugestija:
Citat:
Uradite biohemijske markere trudnoće (nevezano sa lekovima već sa genetikom), to bi bilo sasvim dovoljno za trijažu daljih dijagnostičkih metoda.


nije primjenljiva jer se nivo biohemijskih markera udvostrucuje i nemoguce ga je tumaciti, pa se ne koristi se kod blizanaca ili drugih mutliplih trudnoca.

Ono sto treba da se radi jeste UZ izmedju 10 i 14 nedjelje, da se uradi 2 stvari:
1. NT ( nuchal translucency kod oba embriona )
2. da se odredi horionicitet, jer ce se na osnovu toga reci da li su blizanci mono ili dichorionic, sto znacajno odredjuje tok Vase trudnoce.
3. Fetalna anatomija izmedju 18-20 nedjelje, kao i u svakoj drugoj trudnoci.

* * *
Kao sto znate to je tako nista specificnost da nece identifikovati ostalih 50 % fetusa sa Down Sy....takav se test u danasnje vrijeme ne radi, jer se smatra neopravdanim izlagati pacijente testovima i jos im uzimati pare, za rezultate koje ne mozete koristiti !

Drugo...ta studija je iz 1996.godine...ovo je 2007...evo novijeg stiva...

What prenatal diagnosis should be offered in multiple pregnancy?
Amaranth Bhide MD MRCOG, and Baskaran Thilaganathan MD MRCOG
Fetal Medicine Unit, Academic Department of Obstetrics and Gynaecology, St George's Hospital Medical School, London SW17 0QT, UK


Available online 2 July 2004.

Abstract
The issues surrounding prenatal diagnosis in multiple pregnancy are complex. Accurate determination of chorionicity is vital and an inability to determine this should trigger consideration for referral to a specialist. The choice of screening method for detection of chromosomal abnormality is limited, and existing data demonstrates the advantages of nuchal translucency screening. The possibility of obtaining discordant results and options for management should be discussed in advance. Invasive tests are technically more difficult and associated with a higher risk of procedure-related pregnancy loss than less invasive methods. Repeat invasive testing is required more often in multiple pregnancies than in singleton pregnancies. Selective termination is technically feasible in both mono- and dichorionic pregnancies, although the risks are higher with the former.

Screening for Aneuploidy in Twins and Higher-Order Multiples: Is First-Trimester Nuchal Translucency the Solution?[CME PROGRAM: CATEGORY 1 CME REVIEW ARTICLES 23, 24, 25 AND 26: CME REVIEW ARTICLE]
Odibo, Anthony O. MD, MRCOG*; Lawrence-Cleary, Kirsten MD†; Macones, George A. MD, MSCE‡
September 2003
*Assistant Professor, †Clinical Instructor, and ‡Associate Professor, Division of Maternal–Fetal Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, University of Pennsylvania Medical Center, Philadelphia, Pennsylvania
MATERNAL SERUM SCREENING FOR ANEUPLOIDY IN TWINS IN THE SECOND TRIMESTER OF PREGNANCY
In the United States, the established method for screening for Down syndrome in singleton pregnancy for most units is by second-trimester biochemical screening combining alpha-fetoprotein (AFP), free and total human chorionic gonadotropin (hCG), unconjugated estriol and dimeric inhibin-A with maternal age (19,20). With this protocol, 60-70% of affected pregnancies could be detected with a 5% false-positive rate.

In 1991, Wald et al. reported that maternal serum AFP, hCG, and estriol can be calculated as multiples of the median (MoM) for twins in a manner similar to singletons and used for Down syndrome screening with similar detection rates and false-positive rates (FPR) as with singleton pregnancies (4). This process has been described as “pseudorisk” estimates. The reported sensitivities for using such risk calculations have been between 51% and 73% depending on the zygosity of the twin pregnancies with a 5% FPR (6,7).

Serum screening in twins has been criticized for using mathematical models that might be an oversimplification of the reality, because they assume equal contribution from each fetus (21). First, the serum levels of all analytes are not increased consistently for all twins. In addition, ethnic differences also affect the levels of these analytes as seen in singleton pregnancies. In a study comparing serum analytes of 4443 twins with 258,885 singletons, O’Brien et al. found that the levels in twins were not consistently higher ( . Consequent to these limitations, maternal serum screening for aneuploidy in twins is used only in a few units in the United States. This screening has not been applied to higher-order multiple pregnancies.

U zakljucku MSS se NE KORISTI KOD screning-a hromozomskih anomalija i defekta neuralne cijevi, koristi se UZ izmedju 10-14 nedjelje, kada se odredjuje horionicitet, NT u oba fetusa, i onda fetalna anatomija kod oba fetusa od 18-20 nedjelje...CVS se isto ne smatra preporucljivom metodom, narocito ako postoji jedna placenta ! ali se preporucuje amniocenteza ako su blizanci dichorionic i monochorionic i diamniotic, jer ako imaju odvojene amnione amniocenteza se moze uspjesno uraditi.

* * *
I na kraju, iskustvo jedne trudnice s blizancima.
Ja imam 31 godinu i ostala sam trudna nakon ISCIja kod dr Goce Ivanovic.
Radila sam duble test u privatnoj laboratoriji Konzilijum u 12 nedelji trudnoće i
pokazao je da su nalazi u redu.
Nakon toga sam u 16. nedelji trudnoće uradila
i triple test i nalaz je pokazao na mogući rizik za Trisomy21.
Konzilijum uzima sve podatke o trudnoći i trudnici i
veorvatno imaju neki program koji statisticki obradi
dobijene vrednosti i za blizanacku trudnoću.
Ja sam dobila izvestaj na tri lista na kojima su bili
nacrtani dijagrami rizika za fetus 1 i fetus 2.
Mene je veoma bio strah od amniocinteze i od pomisli da
će igla proćikroz moj stomak dva puta.
Ja se nisam dvoumila da li da radim amniocintezu ili ne,
već odmah odlucila sa suprugom da odradimo.
Pre zahvata sam bila prilicno uplasena.
Ipak, doktor je bio prilično smiren
i nakon intervencije mi je kazao da se on uopste ne
sekira od rizika pobacaja već samo da mu je najvaznije
da rezultati budu u redu.
Na intervenciju sam dosla u zakazano vreme i odradjena je u
prijemnoj ambulanti kod njih. Nisam skidala odecu ni cipele,
samo sam podigla majcu i spustila pantalone. Oni su donji deo
tela prekrili zelenom tkaninom. Doktor me je UZ pregledao.
Zatim su me premazali nekom tecnoscu
cigla boje, koja nije jod ali je neki antiseptik.
Dr je sve vreme ne monitoru gledao bebice i jednom rukom drzao
sondu na mom stomaku. Kada je odlucio gde će me ubosti, sestra mu je dodala neke iglice (ja sam ih samo jednom pogledala i meni nisu izgledale strasno) i za gornju desnu bebicu me je uboo u
visini pupka gde je deblje meso i to me nije bolelo. Blago neugodno,
ali nije bolelo. Za donju levu bebicu me je uboo prilično nisko
s leve strane i tom prilikom sam čak jauknula, ali nisam osecala
potrebu da se pomerima i bila sam mirna, sto i procedura zahteva.
Nakon intervencije lezala sam na krevetu još 10-15 minuta.
Pogledao je bebice još jednom preko UZ, napisao mi izvestaj,
prepisao antibiotike i ja sam lezala kuci strogo dva dana.
On mi je napisao u izvestaju samo mirovanje, čak mi je rekao i da se
isto popodne okupam kako bih isprala tu tecnost cigla boje, ali ja
sam tog celog dana strogo mirovala i okupala se tek sutradan uvece.
Amniocinteza u Srbiji kosta 300-400 evra po jednom zahvatu.
Nakon tačno dve nedelje pozvala me je sestra i javila
da su rezultati u redu i da nosim dva zdrava decaka.

Pozdrav
Lilihip2007
Nadam se da dr Obgyn nece imati nista protiv sto sam njene
Komentare o prenatalnoj dijagnostici u blizanackoj trudnoci prekorpirala ovde.
Vidim da zenice na drugim forumima tragaju za ovim objasnjenjima,
Koja su meni veoma pomogla.
* * *
Prenatalni skrining u blizanackoj trudnoci se radi drugacije nego u trudnoci sa jedni embrionom / fetusom. Slijedeca sugestija:
Citat:
Uradite biohemijske markere trudnoće (nevezano sa lekovima već sa genetikom), to bi bilo sasvim dovoljno za trijažu daljih dijagnostičkih metoda.


nije primjenljiva jer se nivo biohemijskih markera udvostrucuje i nemoguce ga je tumaciti, pa se ne koristi se kod blizanaca ili drugih mutliplih trudnoca.

Ono sto treba da se radi jeste UZ izmedju 10 i 14 nedjelje, da se uradi 2 stvari:
1. NT ( nuchal translucency kod oba embriona )
2. da se odredi horionicitet, jer ce se na osnovu toga reci da li su blizanci mono ili dichorionic, sto znacajno odredjuje tok Vase trudnoce.
3. Fetalna anatomija izmedju 18-20 nedjelje, kao i u svakoj drugoj trudnoci.

* * *
Kao sto znate to je tako nista specificnost da nece identifikovati ostalih 50 % fetusa sa Down Sy....takav se test u danasnje vrijeme ne radi, jer se smatra neopravdanim izlagati pacijente testovima i jos im uzimati pare, za rezultate koje ne mozete koristiti !

Drugo...ta studija je iz 1996.godine...ovo je 2007...evo novijeg stiva...

What prenatal diagnosis should be offered in multiple pregnancy?
Amaranth Bhide MD MRCOG, and Baskaran Thilaganathan MD MRCOG
Fetal Medicine Unit, Academic Department of Obstetrics and Gynaecology, St George's Hospital Medical School, London SW17 0QT, UK


Available online 2 July 2004.

Abstract
The issues surrounding prenatal diagnosis in multiple pregnancy are complex. Accurate determination of chorionicity is vital and an inability to determine this should trigger consideration for referral to a specialist. The choice of screening method for detection of chromosomal abnormality is limited, and existing data demonstrates the advantages of nuchal translucency screening. The possibility of obtaining discordant results and options for management should be discussed in advance. Invasive tests are technically more difficult and associated with a higher risk of procedure-related pregnancy loss than less invasive methods. Repeat invasive testing is required more often in multiple pregnancies than in singleton pregnancies. Selective termination is technically feasible in both mono- and dichorionic pregnancies, although the risks are higher with the former.

Screening for Aneuploidy in Twins and Higher-Order Multiples: Is First-Trimester Nuchal Translucency the Solution?[CME PROGRAM: CATEGORY 1 CME REVIEW ARTICLES 23, 24, 25 AND 26: CME REVIEW ARTICLE]
Odibo, Anthony O. MD, MRCOG*; Lawrence-Cleary, Kirsten MD†; Macones, George A. MD, MSCE‡
September 2003
*Assistant Professor, †Clinical Instructor, and ‡Associate Professor, Division of Maternal–Fetal Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, University of Pennsylvania Medical Center, Philadelphia, Pennsylvania
MATERNAL SERUM SCREENING FOR ANEUPLOIDY IN TWINS IN THE SECOND TRIMESTER OF PREGNANCY
In the United States, the established method for screening for Down syndrome in singleton pregnancy for most units is by second-trimester biochemical screening combining alpha-fetoprotein (AFP), free and total human chorionic gonadotropin (hCG), unconjugated estriol and dimeric inhibin-A with maternal age (19,20). With this protocol, 60-70% of affected pregnancies could be detected with a 5% false-positive rate.

In 1991, Wald et al. reported that maternal serum AFP, hCG, and estriol can be calculated as multiples of the median (MoM) for twins in a manner similar to singletons and used for Down syndrome screening with similar detection rates and false-positive rates (FPR) as with singleton pregnancies (4). This process has been described as “pseudorisk” estimates. The reported sensitivities for using such risk calculations have been between 51% and 73% depending on the zygosity of the twin pregnancies with a 5% FPR (6,7).

Serum screening in twins has been criticized for using mathematical models that might be an oversimplification of the reality, because they assume equal contribution from each fetus (21). First, the serum levels of all analytes are not increased consistently for all twins. In addition, ethnic differences also affect the levels of these analytes as seen in singleton pregnancies. In a study comparing serum analytes of 4443 twins with 258,885 singletons, O’Brien et al. found that the levels in twins were not consistently higher ( . Consequent to these limitations, maternal serum screening for aneuploidy in twins is used only in a few units in the United States. This screening has not been applied to higher-order multiple pregnancies.

U zakljucku MSS se NE KORISTI KOD screning-a hromozomskih anomalija i defekta neuralne cijevi, koristi se UZ izmedju 10-14 nedjelje, kada se odredjuje horionicitet, NT u oba fetusa, i onda fetalna anatomija kod oba fetusa od 18-20 nedjelje...CVS se isto ne smatra preporucljivom metodom, narocito ako postoji jedna placenta ! ali se preporucuje amniocenteza ako su blizanci dichorionic i monochorionic i diamniotic, jer ako imaju odvojene amnione amniocenteza se moze uspjesno uraditi.

* * *
I na kraju, iskustvo jedne trudnice s blizancima.
Ja imam 31 godinu i ostala sam trudna nakon ISCIja kod dr Goce Ivanovic.
Radila sam duble test u privatnoj laboratoriji Konzilijum u 12 nedelji trudnoće i
pokazao je da su nalazi u redu.
Nakon toga sam u 16. nedelji trudnoće uradila
i triple test i nalaz je pokazao na mogući rizik za Trisomy21.
Konzilijum uzima sve podatke o trudnoći i trudnici i
veorvatno imaju neki program koji statisticki obradi
dobijene vrednosti i za blizanacku trudnoću.
Ja sam dobila izvestaj na tri lista na kojima su bili
nacrtani dijagrami rizika za fetus 1 i fetus 2.
Mene je veoma bio strah od amniocinteze i od pomisli da
će igla proćikroz moj stomak dva puta.
Ja se nisam dvoumila da li da radim amniocintezu ili ne,
već odmah odlucila sa suprugom da odradimo.
Pre zahvata sam bila prilicno uplasena.
Ipak, doktor je bio prilično smiren
i nakon intervencije mi je kazao da se on uopste ne
sekira od rizika pobacaja već samo da mu je najvaznije
da rezultati budu u redu.
Na intervenciju sam dosla u zakazano vreme i odradjena je u
prijemnoj ambulanti kod njih. Nisam skidala odecu ni cipele,
samo sam podigla majcu i spustila pantalone. Oni su donji deo
tela prekrili zelenom tkaninom. Doktor me je UZ pregledao.
Zatim su me premazali nekom tecnoscu
cigla boje, koja nije jod ali je neki antiseptik.
Dr je sve vreme ne monitoru gledao bebice i jednom rukom drzao
sondu na mom stomaku. Kada je odlucio gde će me ubosti, sestra mu je dodala neke iglice (ja sam ih samo jednom pogledala i meni nisu izgledale strasno) i za gornju desnu bebicu me je uboo u
visini pupka gde je deblje meso i to me nije bolelo. Blago neugodno,
ali nije bolelo. Za donju levu bebicu me je uboo prilično nisko
s leve strane i tom prilikom sam čak jauknula, ali nisam osecala
potrebu da se pomerima i bila sam mirna, sto i procedura zahteva.
Nakon intervencije lezala sam na krevetu još 10-15 minuta.
Pogledao je bebice još jednom preko UZ, napisao mi izvestaj,
prepisao antibiotike i ja sam lezala kuci strogo dva dana.
On mi je napisao u izvestaju samo mirovanje, čak mi je rekao i da se
isto popodne okupam kako bih isprala tu tecnost cigla boje, ali ja
sam tog celog dana strogo mirovala i okupala se tek sutradan uvece.
Amniocinteza u Srbiji kosta 300-400 evra po jednom zahvatu.
Nakon tačno dve nedelje pozvala me je sestra i javila
da su rezultati u redu i da nosim dva zdrava decaka.

Pozdrav
Lilihip2007

_________________
2003 Operacija endometrioze
2004-2005 Folikulometrije GAKNF
2005 sep Laparoskopija Radulovic u Jovanovoj 2005 okt - 2006 jun 6 IVFa neuspelo - Radulovic
2006 okt Lap. Valj. uklanj. hidrosalp.
2oo6 dec ISCI Goca Ivanovic uspelo je!
nosim dve bebice


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 18, 2007 2:48 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 8:34 pm
Postovi: 17
Lokacija: srbija
Ovo je moje iskustvo a ako ima neko objasnjenje doktorka Obgyn neka mi kaze. Ja sam zbunjena i puna booola. Pisala sam vam da sam uradila Double test i bio je na Down 1:175. Onda Triple test 1:168. Predlozili su mi amnicentezu obzirom da imam jos i 39 godina. Uradili su mi 10tog maja i posle 4 do 5 sati od intervencije pukao mi je vodenjak i iscurela je plodova voda i moje bebe vise nema. Boli su me 3 puta u toku amnicenteze jer je beba bila jako hiperaktivna. Imala sam hematom pre intervencije sto su znali i nisko postavljenu posteljicu na prednjem zidu. Beba je bila u tom trenutku poprecno postavljena. Kada su posle treceg uboda izvadili plodovu vodu ona je bila zuckasta sa primesama krvi koju su posle objasnjavali da se ne bojim jer je to od tri uboda i malo je zid materice kontaminiran i ako dobijem bolove da se ne bojim. Ukljucili mi tokolizu i posle sat vremena meni je pocela da curi plodova voda. Tek kada su shvatili da je sve sa bebom gotovo rekli su mi da je po boji plodove vode koja je bila zuckasta bilo infekcije u njoj od ranije i da je bolje sto se ovako zavrsilo inace bi se ta infekcija zavrsila kozna kako. Geneticari koji su preuzeli plodovu vodu kazu da je bilo dosta leukocita i starih eritrocita u njoj i da im je jasno da sam imala infekciju od ranije. Recite mi molim vas jer po ceo dan razmisljam i nemam mira. Dali je moglo da se vidi da imam infekciju plodove vode pre intervencije? Dali je morala da se radi ta intervencija da su znali? Dali je hematom bio kontraindikacija za amnicentezu kao i niska posteljica? Dali je tacno da sam po njima imala srecu sto sam amnicentezom izgubila bebu sa punih 16 nedelja a da nije bilo toga ko zna sta bi bilo sa bebom kasnije kada bi infekcija uzela maha? Mnogo pitanja, znam, ali ja sam ocajna u razmisljanju o svemu sta se desilo. Inace da dodam ja sam od 5te nedelje imala braonkast sekret ili crvenkast sekret i predhodnu hospitalizaciju gde sam jako prokrvarila a rekli su mi da je zbog niske posteljice i tada mi je C reaktivni protein bio 14,7 a otpustili su me iz bolnice sa vrednoscu 6 i zakazali amnicentezu za 10 dana. Zar onda nisu videli da nesto nije u redu i sve olako shvatili a nisu sanirali infekciju?. Ne optuzujem nikoga samo zelim da znam. Imam 39 godina i savet da napravim pauzu od 6 meseci za sledecu trudnocu a meni je to mnogo i bojim se. Mogu li ranije da zatrudnim? UNAPRED HVALA!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 18, 2007 2:49 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 8:34 pm
Postovi: 17
Lokacija: srbija
Ovo je moje iskustvo a ako ima neko objasnjenje doktorka Obgyn neka mi kaze. Ja sam zbunjena i puna booola. Pisala sam vam da sam uradila Double test i bio je na Down 1:175. Onda Triple test 1:168. Predlozili su mi amnicentezu obzirom da imam jos i 39 godina. Uradili su mi 10tog maja i posle 4 do 5 sati od intervencije pukao mi je vodenjak i iscurela je plodova voda i moje bebe vise nema. Boli su me 3 puta u toku amnicenteze jer je beba bila jako hiperaktivna. Imala sam hematom pre intervencije sto su znali i nisko postavljenu posteljicu na prednjem zidu. Beba je bila u tom trenutku poprecno postavljena. Kada su posle treceg uboda izvadili plodovu vodu ona je bila zuckasta sa primesama krvi koju su posle objasnjavali da se ne bojim jer je to od tri uboda i malo je zid materice kontaminiran i ako dobijem bolove da se ne bojim. Ukljucili mi tokolizu i posle sat vremena meni je pocela da curi plodova voda. Tek kada su shvatili da je sve sa bebom gotovo rekli su mi da je po boji plodove vode koja je bila zuckasta bilo infekcije u njoj od ranije i da je bolje sto se ovako zavrsilo inace bi se ta infekcija zavrsila kozna kako. Geneticari koji su preuzeli plodovu vodu kazu da je bilo dosta leukocita i starih eritrocita u njoj i da im je jasno da sam imala infekciju od ranije. Recite mi molim vas jer po ceo dan razmisljam i nemam mira. Dali je moglo da se vidi da imam infekciju plodove vode pre intervencije? Dali je morala da se radi ta intervencija da su znali? Dali je hematom bio kontraindikacija za amnicentezu kao i niska posteljica? Dali je tacno da sam po njima imala srecu sto sam amnicentezom izgubila bebu sa punih 16 nedelja a da nije bilo toga ko zna sta bi bilo sa bebom kasnije kada bi infekcija uzela maha? Mnogo pitanja, znam, ali ja sam ocajna u razmisljanju o svemu sta se desilo. Inace da dodam ja sam od 5te nedelje imala braonkast sekret ili crvenkast sekret i predhodnu hospitalizaciju gde sam jako prokrvarila a rekli su mi da je zbog niske posteljice i tada mi je C reaktivni protein bio 14,7 a otpustili su me iz bolnice sa vrednoscu 6 i zakazali amnicentezu za 10 dana. Zar onda nisu videli da nesto nije u redu i sve olako shvatili a nisu sanirali infekciju?. Ne optuzujem nikoga samo zelim da znam. Imam 39 godina i savet da napravim pauzu od 6 meseci za sledecu trudnocu a meni je to mnogo i bojim se. Mogu li ranije da zatrudnim? UNAPRED HVALA!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 26, 2007 1:13 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Maj 25, 2007 8:20 pm
Postovi: 3
postovani,

imam 29 god. po zanimanju sam lekarka (na stazu) i ovo mi je druga trudnoca. prva je bila pre 7 god. i protekla je u redu, kao i porodjaj.

na prvom uz pregledu u 10 GN primecene su kontrakcije materice, a posto sam i sama osecala blage bolove, prepisan mi je progesteron koji sam uzimala do 19 GN.

u 12 nedelji sam radila screening za down, a rezultati su bili sledeci:

fb-hCG 142 ng/ml 3.57 Corr. MoM
PAPP-A 2.9 mIU/ml 0.84 Corr. MoM


NT (nuhalna traslucenca) 1.6 mm 0.97 Corr. MoM
(s tim sto ne postoji slika u prilogu koja bi potvrdila da je merenje ispravno izvedeno)


procenjeni rizik je:

biohemijski rizik + NT = 1:793 (below cut off)

double test = 1:177 (above cut off)

age risk = 1: 1000


zbog rezultata double testa, poslali su me u genetsko savetovaliste jednog instituta, gde mi je receno da nisam trebala da dolazim, posto su ti rezltati po njima u redu. u medjuvremenu sam morala i da otputujem, ali sam dosta citala na internetu (posto u nasoj, pogotovo skolskoj, literaturi) nema nikakvih podataka o interpretaciji ovih testova i videla sam da u svetu, rezultati samo biohemijskog testa, bez nuhalne translucence, nisu mnogo validan parametar za procenu rizika i da se uzima u obzir samo NT ili kombinovani rezultat, jer biohemijski test zavisi od mnogo faktora prisutnih u trenutku uzimanja krvi i da ne moze biti pouzdan kriterijum sam za sebe. to me je malo umirilo, sve dok u 16 nedelji nisam dobila uput da radim triple test. lekar kod kog sam otisla (primarijus) je rekao da je iluzorno raditi triple test ako sam vec uradila double i da to rade trudnice koje su propustile termin za double. umesto toga, rekao mi je da po njemu, moram da uradim amniocentezu zbog rezultata d.t. i to jos u toku te nedelje dok postoji mogucnost za amniocentezu. jos me je pregledao ultrazvukom i rekao da je uz nalaz odlican i uputio me na drugi institut da zakazem amniocentezu. na tom institutu su mi ponovili ove stvari koje sam sama procitala na internetu i rekli mi da takav rezultat za njih nije indikacija za amniocentezu i da nemaju opravdanja da mi zakazu jednu. naravno, pri tom ne dobijem ni jedan papir na kom ta misljenja stoje zapisana i overena potpisom i pecatom, vec se sva komunikacija izmedju mene i lekara odvija na nivou rekla-kazala.

zbunjena svim ovim oprecnim misljenjima, otisla sam na privatnu kliniku na kojoj rade 3D/4D ultrazvucne preglede. u 16 GN pregled je trajao preko pola sata i bio je veoma detaljan, sa analizom svih unutrasnjih organa(mozga, srca, vecih krvnih sudova, bubrega, GIT), kao i abdominalnog zida, pupcanika, ekstremiteta. svi sonomarkeri za down su bili negativni (prisutna NK obostrano, pune osifikacije i sl.) i fetoanatomija je bila potpuno normalna za aktuelnu gestaciju. takodje, objasnio mi je ponovo rezultate d.t. i isto me utesio da nisu alarmantni i da razog zbog kog nijedna drzavna ustanova nije htela da mi zakaze amniocentezu, je taj sto nema potrebe za njom.

u 21 GN (prosle nedelje) imala sam 2 epizode pojacane vodnjikave sekrecije. postavljena mi je dijagnoza kolpitisa i preteceg abortusa (ja sam se osecala sasvim dobro, nisam imala nikakve bolove ni krvarenja, a na pregledu je cervix bio cvrst i uloziv samo za vrh prsta. jedino je tonus materice bio malo povisen). prepisana mi je terapija: partusisten 8 x 1 i verapamil 3 x 1 i mirovanje. rezultati vaginalnog i cervikalnog brisa i urinokulture su bili negativni, krvna slika osim izrazene anemije i hipoproteinemije nije pokazivala znakove neke postojece upale. i dalje se osecam dobro i nemam nikakvih tegoba.

iste nedelje (21 GN) sam uradila jos jedan 3D ultrazvucni pregled sa ponovo detaljnim pregledom fetalne anatomije svih spoljasnjih i unutrasnjih organa i nalaz je bio potpuno normalan. nikakve anatomske devijacije ili malformacije nisu bile vidljive.

medjutim, juce, na kontrolnom pregledu, kada su na klinici pogledali rezultate d.t. (koji sam radila u drugoj drzavnoj bolnici), rekli su mi da je to ipak veliki rizik u odnosu na moje godine i da sam izgubila mnogo vremena tokom kog je mogla da se radi amniocenteza i uputili me na njihov ultrazvuk ponovo i na razgovor o eventualnoj kordocentezi. doktorka koja je radila ultrazvuk nije ni pogledala rezultate d.t. i NT, niti bilo kakve prethodne nalaze, niti je bilo sta pricala sa mnom, samo je u roku od 2 min. izmerila osnovne parametre na u.z. i rekla mi koju iglu da kupim i da dodjem sledece nedelje na kordocentezu.

mnogo sam zabrinuta i zelela bih da mi neko konacno pravilno objasni koji je zapravo stvarni rizik da nesto sa mojom bebom nije u redu i da li je mozda veci rizik od same kordocenteze - posto mi se logicno 1:177 cini kao manji rizik nego 2:100 - nego sto je rizik da beba ima down. takodje, zanima me kolika je senzitivnost kordocenteze, posto su mi rekli da je amniocenteza ipak suverena za dijagnostiku downa. i da li postoji mogucnost da se jos uradi amniocenteza (sada sam 21/22 GN), posto mi je lekar kod kog idem na 3D uz rekao da ako mi ipak kazu da treba da radim neku od ovih invaznivnih procedura, dodjem kod njega da mi uradi amniocentezu umesto kordocenteze i pored gestacione starosti.


izvinjavam se na duzini posta, ali htela sam da dam sto jasniju sliku mog problema.

unapred zahvalana na pomoci.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 26, 2007 3:02 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2005 8:45 pm
Postovi: 267
malcice odskacem od teme i naslova,
ali bih htela da podelim sa vama ono sto su mi rekli u sloveniji:

za eventualne kontrakcije i krvarenja da pijem buskopan.

srecom, nisam imala tih problema, ali sam ostala u kontaktu sa jednom zenicom koja je bila u mojoj grupi i isto je zatrudnela. ona je imala i kontrakcije i krvarenja i pila je buskopan. kod nje se sve smirilo. (naravno pile smo i dabroston)

ona je bas prosle nedelje radila amniocentezu u ljubljani (ima 40 godina) i nakon amnio su im rekli da piju magnezijum tablete 3x na dan i buskopan ako bude bilo potrebe.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 26, 2007 3:37 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Maj 25, 2007 8:20 pm
Postovi: 3
hvala na savetima :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Avg 17, 2007 12:54 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 17, 2007 10:02 am
Postovi: 211
Pitanje za dr.
Planiram trudnocu imam 24 godine, i sve je za sada u redu,.. redovne menstruacije,mislim da sam zdrava..., ali kada sam procitala o testovima u ranoj trudnoci- posebno onaj na Daunov sindrom, onda sam se malo zamislila, pa mi je potrebno objasnjenje.
Naime,ja sam imala brata, koji se rodio sa Daunovim sindromom, i jos mnogim drugim poremecajima (nisam ni sigurna tacno kojim- mislim da je u pitanju srcani problem), i on je preminuo posle godinu dana zivota. Nisam nikada razmisljala o tome da li ja- kao sestra nekoga ko je imao Daunov sindrom, nosim taj gen, i kolike su sanse da i moja trudnoca bude rizicna u tom smislu? Ta bolest nije nastala tek-tako u porodici, vec je moj otac prilikom sluzenja vojnog roka proveo jako puno vremena na radaru i kaze-pao u nesvest, jer su ga staresine terale. Onda je zavrsio u bolnici i jedan dr mu je rekao u puolu-sali da on nece "praviti" musku decu. Napominjem, ja sam prvorodjeno dete. Posto sam ozbiljno pocela da razmisljam o trudnoci, ne mogu sebi da pomognem, ali ovo pitanje pocinje da mi se "mota" po glavi. Mozete li mi molim Vas objasniti malo blize nacin prenosenja Daunovog sindroma, i da li ja spadam u rizicnu grupu?
Molim, Vas za odgovor, jer stvarno sam pod stresom.
Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Molim za pomoc
PostPoslato: Pon Okt 01, 2007 10:21 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Sep 29, 2007 1:06 pm
Postovi: 7
Vapim za pomoc! molim Vas da mi protumacite analizu tripl testa
Amnioc....? izgleda da .. :(
AFT 35 ng/ml 1.05 MoM
uE3 8.24ng/ml 3.03 Mom
HCG 23448mlU 1.34Mom
Tr 21 risk 1:2157
age risk 1:854
16+2 nedelje BPD 33mm


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Okt 13, 2007 7:10 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 01, 2007 12:48 am
Postovi: 472
A koje sve analize uraditi pre nego sto dodje do trudnoce da bi bile sto manje sanse za spontani pobacaj i druge komplikacije?

Koji hormoni, koje bakterije?

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Dec 05, 2007 6:21 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Dec 05, 2007 5:54 pm
Postovi: 6
i pored ovih divnih objasnjenja o prenatalnoj dijagnostici, meni nesto nije jasno.
u 11. sam nedelji prve trudnoce i sad me sve to ceka...

da li je taj screening test u 12., 13. ned (obicno vadjenje krvi, nesto preko 3000din) isto sto i double, triple.... ili kako vec i ste on tacno pokazuje?

hvala unapred


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Dec 05, 2007 9:17 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Dec 05, 2007 5:54 pm
Postovi: 6
imam jos jednu dilemu...
da li je ekspertski uz isto sto i 3d uz?
ako nije, kakva je razlika u rezultatima? (najopstije)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 06, 2007 11:17 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Dec 02, 2007 6:29 pm
Postovi: 32
Double test se radi izmedju 11.i 13+6.nedelje, prate se biohemijski markeri iz krvi trudnice (free Beta HCG i PAPP-A) na osnovu kojih se odredjuje rizik od Down Sy. i Edwards Sy. Tripl test se radi izmedju 15. i 17. nedelje i mere se 3 markera (AFP,fE3, Beta HCG) na osnovu kojih se odredjuje rizik za gore pomenute sindrome i spinu bifidu. Double test se dopunjuje ultrazvucnim pregledom gde se odredjuje debljina vratnog nabora, pa se na osnovu svih tih procena odredjuje rizik, ali samo za te sindrome. Mozes se odluciti za neki od ova dva skrininga uz konsultaciju sa ginekologom. Ekspertski ultrazvuk se radi tada, danas se praktikuje 4D, pored vratnog nabora, meri se duzina nosne kosti,prate se unutrasnji organi, skelet,itd. Sredinom trudnoce praktikuje se jos jedan ekspertski ultrazvuk gde se ponovo proverava ispravnost gradje svih organa. Svako dobro!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 15 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: