ISPRAVNI PRENATALNI SKRINING U 2007

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

sssss
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 05, 2007 4:54 pm

Post od sssss »

mnogo hvala...
moram reci da me ginekolozi, a pogotovo med. sestre prilicno zbunjuju....

buduci da sam defektolog i da sam prilicno upoznata sa vecinom pre, peri i postnatalnih uzrocnika mr, zanimalo me je sta se tacno kojim testom utvrdjuje. na zalost, ni jedan od tri ginekologa sa kojima sam razgovarala mi nije znao dati potpune informacije, a sestre su mesale genske i hromozomske bolesti, tj mutacije.... strasno...

kako je to moguce?!
neverending
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am

Post od neverending »

lako, kod nas je većina tek delimično upoznata - prosto te pošalju na ekspertski ultrazvuk, na double test, a genetičar je taj koji rezultate tumači. Nisu zainteresovani da uče ono što ne moraju i dokle god mogu tako, tako će i raditi :(
kolko josh
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Okt 16, 2006 2:14 pm

Post od kolko josh »

Danas sam radila double test...
Rezultati se cekaju 5 dana (o agonije!).

Interesuje me kako je na UZ od pre dva dana, moja doktorka premerila bebu od 5.2 mm sa NT od 1 mm..., da bi doktor danas, u okviru double testa, premerio bebu od 6.2 mm i sa 1.6 mm NT?

Eto.
Malo sam zbunjena?
zabrinutabeba
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 31, 2008 2:59 pm

@ obgyn

Post od zabrinutabeba »

Imam jedno pitanje koje je upuceno Vama ili svima onima koji mi mogu dati konkretniji odgovor...

naime, imam 27 godina i vec sam u duzoj ozbiljnijoj vezi sa svojim partnerom. Medjutim, skoro smo na nekom porodicnom okuplanju od nekih starijih ljudi doznali da smo u dalekom krvnom srodstvu tacnije u 11. stepenu srodstva. Posto planiramo bebu interesuje me koliki rizik, usled srodstva, postoji po zdravlje ploda i koje bih testove morala da uradim u toku trudnoce? Da li o ovome treba da pricam sa svojim ginekologom?

Unapred puno zahvalna!!!
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Drzava trazi da se dokaze da je krvno sredstvo salje od 4. kolena, a smatra se da je 7. koleno i vise nego dovoljno. Obzirom na to koliko smo mali narod, sigurna sam da je veliki broj parova u "srodstvu" po 11. stepenu :wink:
kopx
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 4:39 pm

pomagajte

Post od kopx »

Postovana DR. imam 26 godina i prva mi je trudnoca. U 15 nedelji trudnoce sam radila triple test. Rezultat je bio sledeci
Rizik ya pojavu daunovog sindroma je 1:399, rizik za triozomiju 18 je 1:10000, rizik za spina bifida /anencephaly je 1:10000.
AFG:11,7
HCG:50500
uE32,9.
Moj lekar kada je video rezultate rekao je da sam blizu rizicne grupe i uputio me je kod geneticara. Moje pitenje je sta vi mislite o mojim rezultatima triple testa i koliko moji rezultati odskacu od rezultata devojaka mojih godina.

Unapred zahvalna
BlankaS
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 28, 2008 1:50 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

zabrinuta

Post od BlankaS »

Imam 32 godine i u 13 nedelji sam trudnoce!
Danas mi je najocajniji dan, sjedim i citam vasa pitanja i umirem od straha. Upravo sam dobila rezultate tripl testa i moram na amniocintezu. Doktorica kaze da ne brinem, rer imam 99% sanse da je sve OK. Ali moji su reyultati gori od svih koje sam srela na ovom sajtu. Vidjela sam bebu na ultrazvuku prosle nedelje bila je zivahna i lijepo razvijena, tako su mi makar rekli. I sama sam bila sretna i sta sad. treba da cekam tri nedelje za amniocintezu i jos tri za rezultate i da se ubijem dok to docekam.
Rizik za Down-ov sindrom 1:151
Free beta-HCG 113,0 U/L MoM corr 3,89VISOK!
PAPP-A 2,56 U/L, MoM corr 0,95
NT 2,7 mm
Imam 32 godine i u 13 nedelji sam trudnoce!
zabrinuta
BlankaS
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 28, 2008 1:50 pm

popravka

Post od BlankaS »

Izvinite ipak je
Free beta-HCG 113,0 U/L MoM corr 3,58VISOK! Pa eto malo je manje, sva sam rasijana neznam ni tipkati danas.

Molim da mi se neko javi! MOLIM VAS!

dajte mi tracak nade!!!!
zabrinuta
milosevna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 29, 2008 8:26 pm

Post od milosevna »

U 12-oj nedelji trudnoće mi je rađen genetski skrining. Rezultati:
Fetoplacentarne materije u maternalnom serumu
PAPP-A 1,4 mlU/ml
Free-beta HCG 90,8 ng/ml
Početni rizik 1:764 dob 31,8 god.
Ovo je O.K. koliko sam shvatila, ali ovo dalje mi nije jasno:
Individualna genetska obrada
PAPP-A 0,55 MoMs corr
Free-beta HCG 2,02 MoMs corr
N.T. 0,9 MoMs
Konačan nalaz fetalnih materija: 1:223
TR 21: 1: 1028, TR18 1:10000
Indikacija za RAC: nalaz graničan.
Može li mi neko ovo rastumačiti, pošto sam jako zabrinuta. Hvala
Babyboom
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Maj 27, 2008 11:18 pm

Post od Babyboom »

Rezultati amniocenteze privatno, se cekaju 7 dana. Ja ne bih zalila para za to...
Osim toga, mozes da uradis biopsiju horionskih cupica-CVS i rezultati su sutradan. To je slicna metoda kao maniocenteza, samo se uzima uzorak posteljice. Na zalost, lekari u domovima zdravlja tu metodu i ne pominju, a rade je brojne privatne ordinacije.
Ja radim CVS za tri dana, u 11.sam nedelji. Imam34.5godine i hocu da znam na cemu sam i ako nesto nije u redu, sigurno je to sad lakse resiti nego u poodmakloj trudnoci posle amniocenteze.
Srecno!
zuta-bubamara
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 13, 2008 9:51 am

Post od zuta-bubamara »

Rezultati prenatalnog skrininga su odlicni. Da li ipak treba uraditi amniocentezu zbog godina (36 god.)?
novisad3011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 03, 2009 12:52 pm

Post od novisad3011 »

trenutno sam u 12 nedelji trudnoce odradila sam prvi ekspertni ultrazvuk
NT:o.8mm
NB:vidljiva
CRL:60mm
BPD:21.7mm
nakon toga sam uradila double test
fb-hcg:2.15MoM
papp-a:0.96MoM
Biochem risk+NT 1:5993
Double test 1:1072
Age risk 1:1177
Trisomy 18+NT<1:10000
Da li postoji razlog za zabrinutost s obzirom da mi je free beta hcg povisen?
tade
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 11, 2008 3:17 pm

Post od tade »

Koje su referentne vrednosti za fb-hcg i pappa?
marija.vip
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 12, 2009 9:31 am

Post od marija.vip »

Molim vas za odgovor!
Da li je moguće da rezultat testa horionskih cupica bude pogrešan? Radio ga je uvaženi doktor, ali da li su moguće greške i u kom procentu? Da li postoji način da se što bezbolnije proveri tačnost istog?
Radi se o meni dragoj osobi i rezultat je grozan, a meni je teško da poverujem u njega, jer su, između ostalog, na ultrazvuku svi parametri odlični! Ona će po preporuci morati da prekine trudnoću, jer ako je rezultat ispravan posledice su užasavajuće, a meni se stalno po glavi vrti sumnja da je greška...
joldicka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 2:04 am

Post od joldicka »

CRL 68mm, NT 2.1 (1.22MoM)
fb-hCG 30.9ng/ml 0.91 Corr.Mom
PAPPA-A 1.07 mlU/ml 0.41 Corr.Mom
Biochem.risk + NT 1:2187
Double test 1:944
Age risk 1:1145
Trisomy 18+Nt 1:10000
Evo i mog testa i posle njega pocinje agonija. Dr me posalje kod geneticara, a ona ne predlaze nikakve dodatne testove (tripl, qadro) vec AC.
Sada kada sam se malo pribrala procitah ponesto na internetu i vidim da to nije bas tako alarmantno kakvu su oni paniku digli, verujem da ne tesim sama sebe.
Rekli su mi da je NT visok (sad cita da i nije bas visok) i da mi je PAPP-A snizen. Da li neko moze da kaze svoje misljenje.
Odgovori