Ono sto niste napisali a sto je vazan podatak su kao i uvijek...godine starosti, da li imate/ili ste imali druge seksualno prenosive bolesti, ili neki drugi problem sa zdravljem...kad god ljudi daju nepotpunu istoriju, to smanjuje kvalitet mog odgovora...sad nema potrebe da je pisete.Hteo bih da pitam nesto vezano za kondilome ili HPV virus. Pricao sam sa mnogo doktora i dobio sam razlicita misljenja i odgovore.
Tri devojke u zadnjie 3 godine sa kojima sam imao odnos cesto bez zastite su imale probleme sa kondilomima i operisale su se, a za ostale devojke ne znam,mada rekle bi mi da su imale slicne probleme.
Isao sam na preglede kod urologa i dermatologa i rekli su mi da nemam kondilome,zatim sam privatno otisao na pregled kod dermatologa i dobio isto odgovor,da nemam kondilome.
Meni sada nije jasno,kako je moguce da ih ja nemam a da su te devojke imale,a ja sam zaista cesto imao odnose sa njima,cak sa jednom sam imao na taj dan kada je to otkrila da ima kondilome,na redovnom pregledu.
Znam da se mogu dobiti na razne nacine,veruj te mi zvao sam i pitao veliki broj doktora,ali niko mi nije odgovorio na jedno pitanje.
Da li ja mogu da zarazim devojku kondilomima i ako ih ja nemam,(pokazali su mi slike kako oni izgledaju a i ja sam nasao na netu,medjutim zaista sam se uspanicio)mislim da li je moguce da ih ja imam u krvi pa da zarazim devojku polnim putem i da ona dobije bradavice?
Molim vas u koliko budete mogli da mi odgovorite na ovo pitanje.
Unapred veliko hvala!
Do sada je otkriveno i imenovano PREKO STOTINU TIPOVA HPV VIRUSA, a sigurno postoji mnogo vise koje jos nismo otkrili. Tipovi koji su najcesce prisutni i najopasniji za reproduktivno zdravlje zene jesu HVP 6, 11, 16, 18. Tipovi 6 and 11 izazivaju stvaranje polnih bradavica ili kondiloma, i NE IZAZIVAJU karcinom grlica materice. Tipovi 16 and 18 su VISOKO RIZICNI I ODGOVORNI ZA NASTANAK KARCINOMA GRLICA MATERICE ( CERVIKSA ) U 70 % SLUCAJEVA, ALI ISTO TAKO UZROKUJU KARCINOME VAGINE, VULVE, ANUSA, USTA I GRLA.
U prosjeku 50-75 % opste populacije jednom u njihovom zivotu bivaju pozitivni na neki od HPV virusa. Mladi ljudi ukljucujuci i dEvojke i decke vrlo cesto, ALI NE UVIJEK, ako imaju dobar imuni sistem, prodju kroz fazu infekcije, razviju imunu reakcije i nakon par godina postanu negativni.
Ne postoji test koji je odobren od strane FDA za otkrivanje HPV virusa kod muskaraca, ili test iz krvi kod zena. Nacin na koji testiramo zene jeste preko LBC ( liquid based citology ) od cijeg uzorka se odredjuje PAPA nalaz i prisustvo HPV.
To sto nemate kondilome ne znaci da nemate viruse HPV nego da su virusi najvjerovatnije u dormant ( uspavanoj ) fazi i da zbog dobre imune reakcije nemaju klinicku ekspresiju. Ako ste seksualno aktivni sa osobama koje su imale kondilome najverovatnije je da imate te viruse, +/- jos neke, i ja bih Vam savjetovala da UVIJEK koristite kondom BEZ OBZIRA STA CE VAM VASE PARTNERICE RECI ILI POKAZATI ! Vrlo cesto prisutni virusi i bakterije ne pokazuju nikakve ocigledne lezije, ali se i dalje sire i to vrlo uspjesno tokom seksualnog odnosa.
Kondom nije 100 % protektivan u slucaju HPV infekcije, jer se HPV 6 & 11 penose preko dodira rukama, ili drudim kontaktom koze, ALI...BITNO SMANJUJU PRENOSENJE SEKSUALNO PRENOSIVIH INFEKCIJA, kojoj pripada i HPV.
Kondom, kondom, kondom !