Gde ici na IVF/ICSI?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
holly-molly
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2006 1:50 pm

Post od holly-molly »

Da,antibiotici o kojima ja pricam se koriste zbog moguce infekcije u toku punkcije,tako da ne verujem da tu ima vremena za kontrole,posto se koriste samo do ET-a.

Sto se tice naseg spermograma,stres sigurno nije u pitanju,posto smo vec imali slicna iskustva,a i nije mm neki plasljiv :wink: .Sta god da je,jaaaako me interesuje...Mislim da je u drugim drzavama to ipak malo vise pod kontrolom posto je uspesnost svake klinike javan podatak,tako da ne mogu bas da ti kazu sta hoce,a i cim dobiju ISO standard,ne mogu bas da se igraju sa tim stvarima.Osim toga,u drugim drzavama metode vantelesne pokriva zdravstveno osiguranje,pa je tu vrlo malo crnih para,a kod nas- ihahaha :roll: .Kad god vidim ona celicna vrata na ulazu u ordinaciju,pomislim na to :roll: ...
nijenina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2005 7:45 pm

Post od nijenina »

iso standard nije carobni stapic.

ovde je problem sto u malenoj privatnoj klinici imamo (najvise) 3 lekara koji se za sve pitaju, a slozicete se da se manji broj ljudi uvek lakse dogovori (da li ce pacijent na ivf ili na icsi).
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am

Post od Blonde »

Antibiotici se posle aspiracije daju zbog preventive jer je ipak radjena intervencija kao sto neko vec rece povredjivano je tkivo i to je ok. i pila sam ih do ET ali Tulic je podpisao da i dalje pijem antibiotike posle ET i kad sam kasnije pitala svoju doktorku ona je rekla da ih nikako ne pijem! By the way jetri treba 6 meseci da ljudski preradi jedan antibiotik!
Holy, ne radi se o tome da li je tvoj muz plasljiv ili ne jednostavno i oni osecaju stres iako direktno oni ne primaju hormone...ali osecaju stres i to skoro kao mi. Naucno je dokazano da i kad je zena trudna muskarcu se menja hormonalni status da da pred porodjaj zene muskarcima naglo pada testosteron i dobijaju visak kilograma...i oni se spremaju za ocinstvo na svoj nacin! Bez obzira koliko mi milile da nije stasljiv ili podlozan stresu stres ipak postoji. Ste se mene licno tice ja sam milila da sam opustena ali tek kad sam videla da je Beta negativna i kad sam odbolovala i isplakala se tek sam onda videla pod kakvim sam stresom bila a da nisam bila ni svesna.
U Uromedicu nase noge vise krociti nece. Lazirali su tamo sve sto su mogli od bakterija do spermograma, MM je isao kod Dr.Save Micica. Tamo nikad vise. Sve i svasta su mu nasli a u drzavnoj nista, svi rezultati dobri!
Sto se manipulacije oko IVF i ICSI tice mi to nigde necemo moci da proverimo bila to Jevremova ili bilo koja druga ordinacija, samo ce mo se dzabe nervirati. Meni je jedino strasna pomisao na manipulaciju jajnim celijama! Ja sam ih imala dosta (18), 3 su vracene a ostatak kazu propao posto kao nemaju zamrzivac, genetski materijal je jako skup i neverujem da pustaju da to bas tako "propadne" ali opet i kako to proveriti? Kako, da mi zapakuju da ponesem kuci? Opet, smo ostavljeni da im verujem jer nista drugo nismo u mogucnosti da uradimo. Postacu paranoik ako nastavim da se opterecujem ovakvim mislima. Kontrolisacu sta je u mojoj moci a sta nije...
Holy, sta je bilo sa onim nalazom na Hlamidiju? Drzim fige za ponedeljak!
Mozda me neko vreme nece biti na diskusijama, u ponedeljak idem na histeroskopiju u Visegradsu kod Dr. Spremovic. Javljam se cim stignem kuci!
Pozdrav,
Blonde
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
holly-molly
Aktivan član
Aktivan član

Post od holly-molly »

Blonde,ja ne znam ni da li hlamidiju imam ili ne (jedan test pozitivan,jedan negativan),mm je nema,terapiju sam do kraja zavrsila.Nisam htela dalje ni da cackam,da se ne nerviram u toku postupka :roll: ...Videcu kad sve prodje.

Zelim ti srecu sa histeroskopijom i javi nam sta je bilo.
doca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 28, 2006 9:04 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od doca »

Moram da nastavim da tupim o antibioticima, i unapred se izvinjavam sto vas gnjavim, ali antibiotike nema potrebe koristiti posle punkcije ukoliko su nalazi pre punkcije (brisevi) negativni. Punkcija jeste ozbiljna stvar, ali ako su brisevi negativni i ako se radi, a radi se hiruski sa pripremom mesta pre uboda, sterilni instrumenti itd onda nema sanse da se napravi infekcija. Samo se jos kod nas- na zalost - daju antibiotici bez indikacija za njihovo davanje, pa se zato desava rezistencija na antibiotike i to narocito na tkz rezervne antibiotike.
Recimo zasto ne bismo davali antiaritmike zenama pre punkcije- stres, uspavljivanje...mogu dovesti do poremećaja srcanog ritma pa sto ne bismo to sprecavali niskim dozama beta blokatora...zvuci glupo, e isto je i sa antibioticima verujte mi.
Bas me interesuje -ovde na forumu ima ljudi iz "belog sveta" da li i tamo daju antibiotike posle punkcije?
Iz naseg iskustva u Madjarskoj se ne daju, ali nece da pocnu nista dok brisevi nisu uredni. Nama su dva puta tamo radili punkciju i jedino su dali: Elevit svaki drugi dan po jednu, Magne B6 3x1 i naravno Utrogestan 3x2, posle punkcije.
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am

Post od Blonde »

Elevit svaki drugi dan po jednu, Magne B6 3x1 i naravno, koji su ovo lekovi i za sta sluze?
Holly, kako je proslo? Punkcija...? Kako se osecas? Drzim fige!
Ja idem da se pakujem idem sutra na Bahame :evil:
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
holly-molly
Aktivan član
Aktivan član

Post od holly-molly »

Blonde,zelim ti lep provod na Bahamima :wink: i da nam se brzo vratis sa dobrim vestima.Pre punkcije sam se strasno uplasila,ne znam sta mi je bilo,radili su mi u totalnoj anesteziji,tako da zaista nije nista strasno.Sutra ET :D !

Doco,ovo sto pricas za antibiotike meni deluje sasvim ispravno,da sam samo procitala tvoj post ranije,ne bih ih ni pila :roll: .Kako napreduje vasa trudnoca :D ?

Nijenina,sta ima kod tebe ?
doca
Novi član
Novi član

Post od doca »

Pa svi ti lekovi koje sam spomenuo su obicni vitamini Elevit je multivitamin-mineral, Magne B6 je B6 vitamin...nista specijalno osim utrogestana.

Pa trudnoca nam za sada lepo napreduje usli smo u 11-tu nedelju i sutra idemo u genetsko savetovaliste-da nas savetuju sta da izvadimo iz krvi i kada na taj famozni ekspertski UZ. Nakon toga cemo da vidimo. Ako je tamo sve OK onda cekamo novembar:)
doca
Novi član
Novi član

Post od doca »

Umalo da zaboravim ovo je uglavnom za holly-molly (ali i za ostale-ne znam da li generalno vazi za svakog ali..)-nama su poslednji put savetovali da posle ET apsolutno zena miruje 5 dana da ustaje jedino kad ide na wc, cak da se ne tusira u prva dva dana. Tako da sam je hranio u krevetu prvih pet dana, a i posle je uglavnom mirovala tj. nije isla nigde samo u stanu prve dve nedelje i eto uspelo nam je. Ne znam da li ovo ima nekakave veze ne znam da li mozes da priustis sebi strogi odmor od bar 5 dana, ali vredi pokusati.
Sve najbolje ti zelim. Pozdrav od doce
holly-molly
Aktivan član
Aktivan član

Post od holly-molly »

Doco,da li ste radili IVF ili ICSI ? Zbog cega idete u genetsko savetovaliste (izvinjavam se ako sam indiskretna),nama su radili ICSI,pa ne znam da li je to normalna procedura.

Sto se mirovanja tice,kasno stigao savet.U ponedeljak su mi radili ET,a juce sam se vec prosetala u parku,skuvala rucak i ostalo.Naravno,izbegavam da se umaram,ne dizem nista tesko,ne pravim nagle pokrete,ali ne mogu non-stop da lezim.Nema tu pravila,i lekari se ne slazu po tom pitanju,i na netu sam citala da nema nikakvih dokaza da mirovanje utice.U Holandiji imam prijateljicu kojoj je uspeo prvi IVF,a tamo lekari cak zabranjuju mirovanje i preporucuju omah vracanje aktivnostima,tako da je ona vec sledeceg dana isla na posao.
Janica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Feb 05, 2006 3:19 pm

Post od Janica »

Ista prica, znam zene koje su lezale pa nista, a one koje su radile, uspelo im! Tu zaista nema pravila, iako dr savetuju mirovanje, nisam sigurna da je to apsolutno tacno!?
doca
Novi član
Novi član

Post od doca »

Mislim da je nama sada preporucio mirovanje zato sto nam je i prvi put uspelo pa smo u sestoj nedelji imali pobacaj-posle neke infekcije-influence. Inace to je tacno da mirovanje ili ne ne utice mnogo.
Sto se tice genetskog savetovalista danas postoji neki stav da sve trudne zene koje imaju vise od 35 god. treba da idu u savetovaliste i na taj obavezni skrining (to je kombinacija ekspertskog UZ-a i vadjenja kojecega iz krvi majke).
Kod IVF, kad trudnoca uspe (dakle i ICSI-ja) se smatra da sve zene treba da idu na skrining, a obavezno one preko 30god, a kako moja zene ima 32 god. mi smo otisli. Sad smo samo pricali o porodici poslu itd, a za 27.04. nam je zakazan UZ i vadjenje krvi.
No kako ovo nije oblast medicine u koju se ja dobro razumem evo linka gde je to uglavnom dobro objasnjeno: http://www.zdravljezene.co.yu/index.php ... zomopatije

Naravno niko nikoga ne moze naterati da ide na ove preglede...

Inace po nekoj literaturi koju sam ja citao jedina ozbiljnija razlika izmedju IVF-om nastale trudnoce i prirodnim putem (lepsim i zabavnijim po meni) nastale trudnoce je u nesto vecem procentu spontanih pobacaja kod IVF-a. Ako se dobro secam negde sam procitao da oko 88% trudnoca koje se dese uz pomoc IVF uspevaju i radjaju se zdrava deca..Da li je to tacno ili ne ko zna..

Evo jos jednog linka sa stranice minisatrstva zdravlja gde se nalaze nacionalni vodici za klinicku praksu skroz poslednji je pdf fajl Pracenje trudnoce.. pa koga interesuje tu je opisana procedura kako se prati trudnoca kroz mesece...
http://www.zdravlje.sr.gov.yu/default.a ... azi=clinic
holly-molly
Aktivan član
Aktivan član

Post od holly-molly »

Doco,hvala na podacima.Ima odlican tekst na tu temu,puno se pisalo o tome.Otprilike sam zapamtila da 2,5% prirodnih trudnoca se zavrsava nekim abnormalnostima, 4% kod IVF-a,a 6% kod ICSI-a i zato me je zanimalo da li se posebno prate te trudnoce .

Dobro je znati kome da se obratis...
D.J.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm

Post od D.J. »

Napokon da sam pronasla forum koji mi odgovara...posle mnogih trazenja bilo kakvih informacija...Elem zelim prvo da pohvalim sve prisutne na forumu,jer zaista izdasno daju svoja iskustva...
Naravno i ja imam isti problem..sa kojim se nosim jedno 5 godina...Pocevsi od Dr Spremovic-Visegradska...gde mi je nadjeno da mi je jedna tuba ok..a druga ispusta tecnost u duplju stomaka..preporuka je laparoaskopija..a kod supruga antitela....receno nam je da pokusamo 6 meseci..pa ako ne uspe da radimo laparaskopiju...mi smo onda otputovali u inostranstvo na dve godine....i tamo smo pokusavali....i inseminaciju...i nista...Kad smo se vratili...bili smo razdvojeni jedno godinu dana....skoro pred razvod...tako da taj period ne racunam u pokusaje...i sad smo opet zajedno...i pokusavamo... E sad,ja tu imam mali problem jer mi suprug boluje od psorijaze i reumatidnog artristisa...i njega mnogo vise zanima kako da se izleci nego da pravi decu....
Isli smo kod Dr Vasiljevica u Narodnog Fronta..na insemenaciju...i nije uspela...On je jako drag i prijatan doktor...ali je jako zauzet i ne moze se uhvatiti ni na hodniku....Volela bih da znam da li je neko imao iskustva sa njim...
Necu da komentarisem kako je sve to raditi u bolnici,a ni to da sam zakazala laparaskopiju i na stolu umalo nisam umrla...jer mi naravno nisu uradili konpletne nalaze...imam sportsko srce i mali puls...kad su mi dali sedativ za smirenje...puls mi je pao na 30....pa nisu smeli da mi daju anesteziju...i operacija je otkazana...
Da bi mi Dr Vasiljevic rekao da meni tube i nisu tako lose da bi morala da radim laparaskopiju,pogotovo sto postoji mogucnost da se posle nje ako ne zatrudnim brzo jave polipi mnogo vise zbog mehanickog pokusaja ulazka u tube-operacija...Inace Dr Spremovic mi je ultrazvukom nasla polim na cervikalnom kanalu...gde je Dr Vasiljevic golim okom sa stapicem za briz usao u cervikalni kanal..i video da nema vise polipa...ii nije mogao da se nacudi kako je to mogla da mi kaze samo na osnovu ultrazvuka tj. color doplera.....inace u medjuvremenu je mom suprugu bolji spermogram...nema vise antitela...sve ostalo mu je super...
Sad ja zaista ne znam sta kako i gde...razmisljali smo o vantelesnoj...
i evo me na ovom forumu...nemam zaista poverenja u razne doktore...

VELIKI POZDRAV

DJ
Janica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Feb 05, 2006 3:19 pm

Post od Janica »

Sta da ti kazem? Skupi pare pa kod privatnika. Ovi u drzavnim bolnicama su kako ti se zalomi, a ovi privatnici malo bolji. Ipak se postuje neko vreme i tvoje i njihovo, posvete vise vremena problemu jer se placa. Kao da se drzavno ne placa celog zivota??????
Odgovori