D.J. napisao:Pozdrav svima,
obzirom da sam na ovom forumu vec neko vreme, a pogotovo na ovoj temi, napisacu moje iskustvo vezano za IVF, a i da se nadovezem na predhodne postove koje hvale klinike u Sloveniji i Madjarskoj.
Ovako,pocecu od pocetka:
6 godina se lecimo ja 33 god, suprug 37,uradili sve moguce analize, prosli tri insmenacije i krenuli na IVF u kliniku Kaali u Segidinu.
Kada smo razmisljali gde da radimo IVF krenuli smo u Jevremovu. Uradili smo testove koje tome predhode i histeroskopiju. Operaciju (zahvat) j radio dr Luka Andjelic za koga mislim da je sjajan i da je sve odradio kako treba (on cesto preporucuje Segedin, ali mi smo otisli tamo preko druge preporuke). Generalno ja nemam primedbe na Jevremovu, sve je odradjeno profesionalno, jedino sto mi je recena jedna cena, a kad se zavrsio zahvat, rekli su mi da moram da platim jos 90 eur za analizu polipa koji sam imala(a inace se znalo se u napred da imam polip).
Nakon toga, smo dobili preporuke od drugih zena koje su isle u Segedin, ne vezano da li im je uspelo ili ne, da su jako zadovoljne profesionalnoscu, i da bi isle opet iako im ne uspe.
Nas dvoje smo seli , dogovorili se i zakazali u Segedinu prvi pregled.
Odlucili smo se za doktora kod koga su isle nase prijateljice , a i jos je pogodnost, sto je on Americki djak i prica engleski savrseno, sto je omogucilo normalnu konverzaciju.
Pojavljujemo se kod doktora koji na vas deluje kao bensedin i objasnjava sve u detalje bez zurbe. Ovo moram da naglasim, da bez obzira da li smo imali zakazano u 8 ujutru ili u 4 popodne, ista mu je bila koncentracija i posvecuje se totalno pacijentu.
Na osnovu nalaza. prvo nam preporcuje insemenaciju jer smo predhodno radili 2 puta, pa je hteo da radimo i treci, pa ako to ne uspe, onda iVF. Kod njega sam prvi put imala pripremu , ali malu sa hormonima, +utrogestan i vitamini...prvi put mi se nesto desava..kansni mi, medjutim opada mi betahcg i desava se spontani ....meni je bilo dovoljno i to sto se prvi put barem nesto desilo....Znaci, posle prvog puta, on vas ne navodi da odmah radite otom potom IVF (jedino ako vi insistiate) a cena insemenacije je oko 130 eur sa sve ulta zvukom kasnije...prva konultacije je 50 eura....
Posle toga se odmah odlucujemo za IVF i ulazimo u program , antibaby pilule pa inekcije...
E sad da se samo vratim na pocetak....
U isto vreme ide jos jedna moja prijateljica, tretman tj. nacin tretitranja potpuno razlicit...ZNACI IDIVIDUALAN...imale smo razlicite hormone da primamo...kao i doze....
Ono sto je u stvari najprofesionalnije , je sto on tretira sve...od nacina ishrane, pracenja prlaktina sa tabletama ako je povisen, raznim pratecim viaminima...
Dalje,
krecem na terapiju, ide se najmanje 5 puta u roku 10-12 dana u Segedin da se vadi krv i ultra zvuk...na osnovu cega on daje dalju terapiju...ja sam bila spremna vec posle 10 dana...a moja prijateljica posle 12..znaci sve individualno...
Punkcija se radi pod anestezijom ( i ne pitaju da li hoces bez)....imala sam 4 embriona...Doktor mi govori da ga zovem svako jutro da vidimo kako napreduju...javljam se a on uvek raspolozen kaze mi " There are beatiful" tako vam dize raspolozenje...nastavljam da ga zovem i cetvrtog dana sam spremna za transver...na transferu jedan nije bio dobar, ubacuju tri..i nijedan ne zamrzavam...
I IVF uspeva iz prvog puta..sada sam usla u 4 mesec...sa jednom bebom
Trenutno ovde u BG-u vodim trudnocu, ali se redovno javljam njemu i uporedo sa Beogradskom doktorkom vodim trudnocu...
Svaki put kad zovem, on tacno zna (a inace oko 15-20 zena ima dnevno iz Madjarske, Srbije, Rumunije..) dokle sam stigla, sta dalje...i to uvek uz osmeh i dobar savet...
A da i da ne zaboravim...IVF je kostao konpletan 1300 eur, on je na svoju ruku uradio mikrofertilizaciju, i nije hteo da naplati dodatnih 300 eur za to...jer kako mi je on rekao, zna da dolazimo iz Beograda i da nas je i to kostalo...
Sve inekcije, lekove i vitamine smo kupovali u Madjarskoj...i sve izaslo oko 500 eur...plus put oko 300...sve oko 2100 eur...Spaval smo samo jednu noc pred punkciju, jer se radilo u leto, pa su bili redovi na granici, pa da ne zakasnimo...
Inace treba oko 2 sata do Segedina ako nije guzva na granici...Znaci 4 sata za jedan dan..sto nije mnogo...
Mi smo savki put kad smo putovali (naravno uzimali slobodan dan, a nekad je moj suprug cak radio popodne kad se vrati) pravili od tog dana kao piknik..svracali bi na Palic na rucak...ili bi ostajali u Segedinu (koji je inace prelep) na rucku...tako da nismo imali neke stresove
od puta....+ doktor kao bensedin...jako profesionalan...
Samo da napomenem da iz razgovora sa zenama koje su isle u Sloveniju, tretman je isti kao i cene (slicne)...jedino sto se do tamo putuje 4 sata..pa uglavnom ostaju da spavaju....
Mozete i u Segedinu da ostanete....ali mi smo odlucili da se vracamo..
Jos nesto...kad smo dosli na klinku, dali su nam konpletan cenovnik ...potisali smo ga sa datumom kad smo ga primili..tako da smo znali od pocetka sve koliko ce tacno da nas kosta....jedino je sto morate da menjate pare u forinte, jer ne primaju eure...
Eto...to je moja prica....i srecno
Pozdrav
Molim te da mi na pp posaljes podatke o ovoj varijanti u Segedinu-telefon, adresa, ime doktora.. Prvi put cujem. Inace imam 45 godina i jos se zanosim da dobijem bebe.
Unapred hvala.
Ocajna i tuzna bezdetnica!!!!