ENDOMETRIOZA

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

lunass
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 18, 2007 9:48 am

ENDOMETRIOZA

Post od lunass »

Konstatovana je endometrioza na desnom jajniku i dve male ciste (20mm) na istom. Citave prosle godine ciklus je bio neuredan. Sada vec brinem, jer vec 17 meseci pokusavam da ostanem u drugom stanju, ali nesto ne ide. Ima li sanse s obzirom na pomenuti problem?
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dannina »

I ja sam operisala endometriozu stim sto su meni ciklusi bili u redu, ali sam imala bolove. Mislim da vam bas nece ici ostajanje u drugom stanju sa endometriozom. Izaziva stvaranje priraslica, koji vam zacepe jajovode i otezava samo zacece. Taj koji vam je dijagnostikovao trebalo bi da vam to operise, pa da nastavite sa pokusajima nakon toga,gde vam se sanse izvanredno povecavaju.
Pozdrav
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

Ja sam operisala endometriozu stim sto su meni ciklusi bili u redu, ali sam imala bolove. Mislim da vam bas nece ici ostajanje u drugom stanju sa endometriozom. Izaziva stvaranje priraslica, koji vam zacepe jajovode i otezava samo zacece. Taj koji vam je dijagnostikovao trebalo bi da vam to operise, pa da nastavite sa pokusajima nakon toga,gde vam se sanse izvanredno povecavaju.
Pozdrav
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:25 pm

Post od zmaj76 »

Pozdrav! ja nemam tih problema,imam druge,za ovu temu nebitne,ali moja koleginica je imala sl.iskustvo,tri carska reza,dva deteta,prvo izgubila,nakon druge trudnoće i porođaja imala"čokoladnu " cistu na jednom jajniku,radila tumor markere,sve bilo ok ali je gin.savetovao operaciju i rekao joj da nema šansi da zatrudni ponovo,i sasvim neplanirano je zatrudnila,izdržala trudnoću sa tom cistom,rodila zdravo detence,na porođaju joj očistili cistu i sad je ok!
Ja samo malo da Vas ohrabrim,nemam decu,ni blizu nisam tome,ali možda bi trebalo neka ispitivanja dodatna da obavite i konsultuje obavezno više ginek.pre bilo kakve odluke ( moje iskustvo)
,kažu:dva puta meri a jednom seci !
Pozdrav!!!
Ako sam imalo pomogla.... :wink: :roll:
lunass
Novi član
Novi član

ENDOMETRIOZA

Post od lunass »

Hvala obema za razumevanje! Mada mi jedna stvar ostaje nejasna. Ako je endometrioza prisutna na desnom jajniku, a levi je u redu, trebalo bi da je makar i jajovod prohodan... Naravno, na samom pregledu se retko ko seti da pita baš sve što ga zanima. Pitanja se jave tek posle! Sada čekam savetovano vreme da uradim hormonske analize, kako je doktor rekao i dalje...videćemo!
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

Nemoj te pogresno da me shvatite. Nisam mislila da zbog endometrioze ne mozete nikad ostati u drugom stanju, niti da za to nema leka. Posto su vam menstruacije neuredne, a znate za postojanje bolesti, onda najbolje da odradite svu dijagnostiku sto se tice toga, pa relaksirano u drugo stanje...Pozdrav
:)
devoted
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 22, 2008 1:07 pm

Post od devoted »

8)Endometrioza ume da bude razlog za sterilitet ali danas postoje pouzdane terapijske metode iprotokoli lečenja koji omoguće začeće i sa ovom dijagnozom. Prvo, najčešće se cista endometrioznog porekla a usput i druga dostupna žarišta operativno skidaju. Sledi hormonska terapija koja u neku ruku predstavlja veštačko izazivanje menopauze, neprijatna je ali ima svoju svrhu. Alternativa ovoj hormonskoj terapiji je upravo TRUDNOĆA pa se nakon operacije (šanse su znatno uvećane) upravo savetuje da se radi na tome. To ume da uspe a ako ne, pa ima načina. Sve najbolje, izaberite ginekologa i ne odustajte!
lunass
Novi član
Novi član

Post od lunass »

Da li to podrazumeva operaciju pod obavezno? I da li to znaci da bez operacije ne bi moglo da dodje do zaceca, ni u kom slucaju? Moj doktor, koji je izuzetan, za sada ne predlaze istu.
devoted
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 22, 2008 1:07 pm

Post od devoted »

naravno da operativno pa i drugo lečenje predstavlja odluku ginekologa koji je upoznat sa svim detaljima i potpunim opisom stanja. Operacija nije neophodna u svim slučajevima(zavisno od god.starosti, veličine cista i površine i dostupnosti žarišta i dr.) ali redovna kontrola je OBAVEZNA. U lečenju steriliteta sa endometrioznim uzrokom operativno lečenje je češći izbor. U svakom slučaju, dobro je da imate poverenja u svog ginekologa i varujem da ćete brzo postići svoj cilj! Veliki pozdrav!
corakkk
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 17, 2007 1:35 am

Post od corakkk »

U mom slucaju je endometrioza predstavljala problem da ostanem u drugom stanju, zahvatilo mi je desni jajnik i desni jajovod, pa je to ometalo i levi da radi, tako kazu, operisana sam pre mesec i po, sada treba da sacekam jos toliko, pa na posao.
lunass
Novi član
Novi član

Post od lunass »

Evo kako izgledaju rezultati hormona drugog dana ciklusa:
FSH...5,08 LH...1,32 Prolaktin...297 Estradiol...153 Progesteron...0,255 Testosteron...0,088.
Posmatrajuci referentne vrednosti sve je u granicama normale, osin LH koji je nesto nizi (refer.vred. 2,4-12,6 mIU/ml).
Videcemo sta ce doktor danas da kaze?!
Pozdrav!
corakkk
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 17, 2007 1:35 am

Post od corakkk »

Meni su radili samo Ca125 i vrednost mu je bila 123, a normalno je 0-35. Kako je bilo kod lekara, sta kaze?
lunass
Novi član
Novi član

Post od lunass »

Neverovatno! Upravo sam krenula da napisem pitanje, bas Vama...
Nije bilo pregleda, posto je obavljen 17.1. vec samo pregled rezultata. Hormoni, ocigledno u redu, osim blago snizenog LH, ali je i to bolje nego povisen (tako doktor kaze). Predlozio je operaciju, mada bi jos jednom da uradi dopler. Ca 125 je u redu. Ja inace osecam veliki umor. Volela bih da postoji drugi nacin da se ovo resi, citam da se endometrioza ponavlja. Vec sam operisala miom, tako da bih pokusala sve zivo!
Zanima me da li se operacija radi laparoskopski, koliko se ostaje posle toga u bolnici i sta dalje? kakva je terapija?
Naravno da o tome nismo razgovarali, setila sam se tek posto sam krenula...
Pozdrav!
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Posto sam u grupi visokog rizika za rak jajnika, moja doktorka radi CA125 svakih sest meseci, i cesto sam imala "iznad normale". Ali, taj test ima dosta lazno pozitivnih rezultata i lekarka mi je rekla da se ne uzbudjujemo sve dok konstantno ne raste. Znaci, ako je pri svakoj sledecoj analizi visi, onda se treba zabrinuti, a nomrlano je da oscilira nekad i iznad normale.
Orchid_girl
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 01, 2008 11:21 pm

Post od Orchid_girl »

Ja sam imala endometriozu, i kazem ti iz licnog iskustva (iako ja tada nisam zelela trunocu, imala sam 22 godine) shvati to ozbiljno!!!

Operacija moze da se radi laparaskopski, i znam da je ta opcija bas privlacna, ali najbolja je klasicna operacija-znam ljude koji su isli na po 3 ili 4 laparaskopske, dok ih najzad nisu regularno operisali i "ocistili" one sto nije moglo da se vidi na ultrazvuku, a samim tim nije ni trazeno laparaskopski.

Opearacija traje 20 ili 30 min. Posle, zavisi od doktora, bices na nekim lekovima, oko 6 meseci posle cega je trudnoca pozeljna.

Jos jedan savet, koji ljudi tesko prihvataju, a doktori ti nikada nece reci- jos se tacno ne zna zasto neko dobije, a drugi je ne dobije, zasto se nekima vrati, ali ono sto su istrazivanja utvrdila je da se mnogo manje vraca ljudima koji ne jedu meso.
Odgovori