Izvadjena joj je juce krv da bi joj se odredila velicina tumor markera Ca 125 da bi se odredila vrsta ciste. Danas su stigli rezultati i velicina je 60 ! Doktorka je na osnovu te vrednosti kao i na osnovu ultrazvucnog pregleda, utvrdila da se radi 90% o endometrioznoj cisti ali da se prava dijagnoza moze dati tek po njenom uklanjanju, nakon histopatoloske (valjda sam ubo pravu rec) analize.
Ona (moja devojka) nije imala bas nikakve simptome, menstruacija joj je u minut tacna, nije bilo bolova pri odnosu (osim malo u prvih 5 sekundi ali cenim da je to normalno, posebno zato sto nemamo odnose tako cesto), nije bilo bolova ni ovako osim po nekada, kratko, za sta moja devojka kaze da je normalno kod devojaka da boli ponekada...
Doktorka kaze da nema razloga za paniku, da je to resivo, da nije hitno ali da mora da se ukloni pre nego sto pozelimo da ostane u drugom stanju jer to moze ali i ne mora da stvara problem. Nakon operacije, kaze da ide terapija pola godine kljukanja nekih hormonalnim tabletama, valjda su to ove kontraceptivne... kaze da to ima svaka 3-4 devojka i tako...
Trebalo bi sutra, prekosutra da dobije menstruaciju i da ode jos jednom na pregled nakon toga kako bi se utvrdilo ponasanje ciste posle menstruacije, da li raste ili se povecava ili sta vec... ja kazem da se to MOMENTALNO ukloni, znaci sto pre to bolje, bez cekanja. Tesi me to sto ja mislim da je osnovni pokazatelj funkcije jajnika (da li sam u pravu) menstruacija koja je kod nje besprekorna osim sto traje malo "duze" znaci sedam dana i malo je obilnija ali ona kaze da joj je to tako oduvek a i njenoj majci.
Takodje, doktorka kaze da je to moglo da se stvori u poslednja 3-4 meseca do tolike velicine, jer sam ja mislio da je to bas toliko veliko a ona kaze da nije, kaze da je cista manja (granicna).
Citao sam ovde i strasno sam se naplasio onim sto sam procitao o tome. Te ima za posledicu sterilitet, te ovo, te ono... mene najvise zanima i to je za mene krucijalno pitanje KAKVE SU POSLEDICE OVE CISTE I DA LI ONA MOZE PRAVITI PROBLEME SA ZACECEM? Vidim da mnogo devojaka ima problema sa ovim. Znaci, sto se mene tice, mogu da joj rade sta god, samo da nema posledica po zacece!!!!!!!!!!!! Mogu da je seckaju na hiljadu i jedan nacin!
Sta govori vrednost od 60 u odnosu na recimo vrednost od 100 koja je takodje ista dijagnoza ali je ipak dosta veca vrednost? Cak i do 120 je ista dijagnoza, tek preko toga moze biti tumor.
Kako se vrsi operacija, da li tom nekom laparoskopskom metodom i kakva je operacija sama po sebi (da li je rutinska?) ? Takodje, uplasio sam se jer sam citao ovde da se ta endometrioza jako cesto vraca!
Molim vas zasve moguce i nemoguce informacije u vezi ovoga, ja sam verovatno nesto zaboravio da pitam pa cu se dopuniti kasnije...
Eto, neki ovde znaju u kakvom se stanju nalazim i posle svega toga jos i ovo.