Endometrioza

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

Kako? Pa zar nije cilj terapije da potpuno izostane menstruacija? Nisam znao ovo, raspitacu se. Mislim da cemo mi ipak da uzimamo kontraceptivne tablete a ne Zoladex.
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

E, ljudi... molim vas... ajde neko ko se operisao od endometrioze da mi kaze... koju terapiju je uzimao... da li Zoladex ili kontraceptivne tablete... sta je vama lekar preporucio...

Nama je nasa preporucila tablete... izmedju ostalog je rekla i da Zoladex ne moze svako da daje, kao ako se ne ubode lepo onda ne znam sta... a i cuo sam neku basnoslovnu cifru koliko kosta samo nisam siguran da li je cifra za 6 meseci ili mesecno... ako je ovo drugo u pitanju... :-?

I jako sam nervozan zbog toga sto je moja draga vec dobila, jos u bolnici, dan, dva posle operacije, jos uvek se cekaju rezultati HP analize, a cak i kada se oni dobiju terapija pocinje navodno tek kada pocne sledeca menstruacija!?!? :-? Pa koja je onda svrha, zar nije poenta terapije da upravo neutralise ciklus, da ga nema??? A ona ce vec dva puta da dobije pre nje! I zasto se ceka prvi dan ciklusa??? Ne razumem, dobije, popije tabletu i sta se dalje desava?? Menstruacija prestane?

Mnogo sam nervozan i ljut! Pricajte! :x
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Alo, pa gde su sada sve one zene koje su mi pisale o ovome? Dajte samo jos malo paznje i necu vise da davim.
vmilka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 02, 2005 10:18 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od vmilka »

Evo mene da ne pomislis da sam vas zaboravila :D .
Ne verujem da cu biti od velike koristi posto ja nisam posle operacije koristila ni Zoladex, a ni pilule - moj lek je bio trudnoca.
Nije mi namera da vas ubedjujem da uradite isto sto i ja-kod nas je zaista situacija bila specificna zbog mojih godina,vec da slusate svog ginekologa i probate da verujete u to da se endometrioza nece ponoviti.
Nemoj da se ljutis ali zaista moras poraditi na svom "pogledu" na svet :lol:.
Ka1 napisao:Nama je nasa preporucila tablete... izmedju ostalog je rekla i da Zoladex ne moze svako da daje, kao ako se ne ubode lepo onda ne znam sta... a i cuo sam neku basnoslovnu cifru koliko kosta samo nisam siguran da li je cifra za 6 meseci ili mesecno... ako je ovo drugo u pitanju...
Mislim da se basnoslovna cifra odnosi na mesec dana, a ovu pricu o inekciji Zoladex-a koja se daje u jajnik ja kada sam cula pala sam u nesvest :( .

Zelim vam puno srece i ne ponovilo se!
Pozdrav
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Kao da si znala da sam tebe prozvao. ;)

Definitivno moram da poradim na pogledu na svet, to svakako. :)

Dajte neka neko potvrdi tu cenu za Zoladex, ne znam sto se svi prave ludi kada znam da je mnogo devojaka sa foruma dobijalo upravo njega. U pitanju je cifra od 12-14000 dinara i mislim to je smesno ako je to cena za mesec dana. Skupo je i za 6 meseci a ne za mesec dana. Cisto sumnjam da su sve ove zene imale para da placaju skoro 200e mesecno. Ne znam da li je moguce da se to dobija na recept, valjda moze ali mora da se otvara istorija bolesti, tako nesto...

Mislim, sumnjam da tablete za kontracepciju kostaju toliko i kako onda objasniti da je to isto ako ovo kosta 200 evra a tablete mnogo manje!? :o E je*es mi mater ako mi je nesto jasno...

A inace, dok je bila u bolnici, svaki dan je dobijala inekciju u stomak koju maltene nije ni osecala tako da ne verujem i da ta Z. inekcija boli ako osoba koja je daje zna kako treba...
wert
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 26, 2007 5:50 pm

Post od wert »

cao svima!Javljala sam vam se i prije,ali onako usput,posto su svi moji problemi vec bili izneseni,znaci tude sudbine,a situacija kao moja,ali nesto sam sad tuzna i to pravo,pa mi se cini da ce mi biti lakse ako iznesem svoj problem i ako me neko posavjetuje sta dalje.
Evo ovako,imam 29 godina,suprug 33 ,4 godine u braku,dvije godine zelimo bebu,ali rezultata nigdje,u stvari znala sam da suprug ima varigokelu,ali urolog mu je rekao jo s kad je bio jako mlad da mu mozda nece praviti probleme i mi smo se onako potajno nadali,malo naivno da ce sve biti dobro,ali...
Suprug odlazi da izvadi sve nalaze,u srijedu ce biiti cve gotovo,sa mnom j edo prije dvije godine bilo sve dobro,nemam abortusa,nisam radala,odem i ja na pregled kad cokoladna cita na lijevom jajniku,sada ne znam tacno dimenzije,uglavnom zauzelaje jajnik i okrenula ga skroz i doktorica kod koje sam bila privatno upucuje me u bolnicu.
Hirurg kaze da probamo operaciju inace je to najbolji hirurg svi se otimaju za njega i ja svoju sudbinu prepustam u njegove ruke.
Uradena operacija i jajnik se morao odstraniti jer je zariste bilo duboko i bile su jos dvije manje i to je sve sto sam ja saznala.
odstranjen jajnik! :o Uzas!Ali valjda se moralo i zna da zelim bebu!
Stigao je i nalaz sa patohistologije!Dijagnoza:Cystae endometrioides
Operativno odstranjen lijevi jajnik koji je zauzet cisticnom tvorbom promjera4.5*4*2 koja sadrzi tecan,cokoladnog izgleda sadrzaj,u tkivu jajnika nadu se jos dvije manje endometrioidne ciste.
Danas sam bila kod doktorice kod koje sam bil na pocetku,posto mi je na klinici kontrola z amjesec, a ja trebam dobiti pocetkom mjeseca.
Ona kaze posto mi j eradena laparotomija oporavak treba biti od 6-12 mjeseci da sve lijepo zaraste.Predlaze mi kontraceptivne pilule Yasmin nakon kontrole kardiologa posto imam av blok prvog stepena,a ako ne onda POP koje treba naruciti iz vana!Kao pop j ane znam sta je to,ali kaze da sadrze samo progesteron.
Stvarno sam zabrinuta,jer se bojim endometrioze i da necu moci ostvariti trudnocu!Hvala sto ste me saslusali! :cry:
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Sta to pricas Wert??????? Komuciramo putem privatne poste vec vise od nedelju dana i ti mi tek sada kazes kako ti je jajnik odstranjen??????????? Ti to nisi znala??????????????? :o :o :o :o :o :o Znaci........ SOKIRAN SAM!!!!!!!!!! Bolje da ti ne pricam sta bi se desilo tom lekaru da sam ja na mestu tvoga muza.... ne znam sta da kazem, nema reci..... 15-20 dana posle operacije si saznala da ti je jajnik odstranjen???????????

Bolje da nista ne komentarisem, ali odmah sam ti rekao da sam jako zacudjen sto ne raspolazes nekim informacijama........
wert
Stalni član
Stalni  član

Post od wert »

Ziva istina!nisam znala!Nikad nije imao vremena!Uvijek neka zurba!Kad sam procitala ne mogu da vjerujem!Ali to je moja sudbina i sta sad mogu!Sad malo pametnije imam desni jajnik koji je zdrav!Valjda cemo uspjeti!U svakom slucaju hvala sto si procitao i prokementarisao!
Ali sta sam mogla?!
U privatnoj poliklinici ginekolog je uradio potrebne nalaze,preporucio ginekologa na klinici,ja slijepo vjerovala i sta sad?!
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Draga Wert,

Kako mozes da kazes "to je moja sudbina" ? Mislim da ne treba uvek da zvucis tako pomirljivo!!! Stvarno ne zelim da ti stajem na muku ali znas ti mene, moram da kazem koliko god bolelo... ako taj IDIOT nije nasao za shodno da ti SKORO 3 NEDELJE kaze da ti je IZVADIO ORGAN nego si ti to PROCITALA (znaci i dalje ti nije rekao), kako ti uopste da budes sigurna da je jajnik morao da se izvadi??? Mislim, kapiras li sta hocu da ti kazem? Ne, ja i dalje ne mogu da verujem, rekao sam ovo i svojoj devojci i ne moze ni ona da veruje!

Pa nije bre to kao da ti je zub izvadio, ej bre!!!!!!!!! Izvadio ti je jajnik I NIJE TI REKAO !!!!!!! Nemam reci, imam potrebu da 100 puta ponovim ali ponovo necu moci da poverujem!!!!!! Evo neka kaze jos neko, sigurno ce imati isto misljenje!!!!!! Kakav odnos prema pacijentu! :o

:x :x :x Ja ti garantujem - da je to uradio meni odnosno nama, minimum sto bih uradio je da bih mu izlomio obe ruke tako da vise nikoga ne bi mogao da operise...
wert
Stalni član
Stalni  član

Post od wert »

Ija sam zacudena i placem!Komlikacije i samo komlikacije!Pa on je ipak bez obzira na ime ipak ljekar ne vjerujem da bi izvadio organ ako za to nema indikacije!A to da nema odnos pacijent ljekar to si u pravu!Svima nam j eto smetalo!On ni sa jednim pacijentom ne prica,niti ga mozes nesto pitati,sta ja tu mogu promijeniti!?
Malo mi je krivo zasto je ta moja doktorica rekla da njemu najvise vjeruje
,njega mi preporucila ja otisla na kliniku i to je to...
Kako sam mogla uticati na ishod operacije!U svakom slucaju jos jednom hvala na razgovoru i tebi i tvojoj djevojci zelim puno ,puno slatke djecice! :wink:
makins
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 07, 2006 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od makins »

Za Ka1 - meni je preporučen Zoladex. Cena jedne doze (za mesec dana) je bila 12000 dinara. Lekar koji mi je to preporučio (onaj koji me je i operisao) je rekao da se lek nalazi na pozitivnoj listi?! I da treba da mi ga prepiše ginekolog u Domu zdravlja. Naravno, kolega u Domu kaže da je to van njegovih ovlašćenja i da smatra da recept treba potpiše lekar koji me je operisao uz načelnika odeljenja bolnice. Odlazim u filijalu zdravstvenog osiguranja, da bih videla da li se mogu refundirati, traže gomilu dokumentacije, a pošto sam operisana u bolnici u van sedišta moje matične filijale za zdravstveno (po preporuci privatnog ginekologa koji me je posla u Sr. Mitrovicu, inače sam iz NS), shvatam da se ovo pretvara u "mission impossible". Odem u privatnu apoteku, tek u nekoj petoj po redu saznam da ga imaju, ali se mora unapred naručiti i platiti. Cena - pazi sad ovo oko 11.000 i nešto (da zaokružimo na 12000) ako hoću račun (u slučaju da treba da podnesem filijali zdravstvenog, o ironije li!), a ako hoću, možemo drugačije da se nagodimo - bez računa 9000 komad. I ovih 9000 je bilo strašno, za 6 doza 54000, ali zdravlje je u pitanju, snalaziš se kako znaš, shvatajući da ti račun (sa onih 12000 po komadu neće trebati, jer je procedura takva da ti to nikada neće refundirati).
Kada sam uzela lek, otišla sam u polikliniku na ginekološko odeljenje da ga primim. E tu je bio problem, što je u pitanju neki špric već napunjen tečnošču, odnosno lekom, ali radi pomoću nekog mehanizma sa kojim se lekari i sestre nisu do tada susretali. Uputstvo na engleskom, prevoda nema. Ja čitam i prevodim (inače nemam bele veze sa tematikom špriceva i ubrizgavanja), osoblje sledi moj prevod (neki bukvalni) i pokušavaju dokučiti princip funkcionisanja "spravice". Sreća u nesreći: na toj kutiji koju sam odabrala na bazi slučajnog uzorka kada sam pošla u polikliniku je bio engleski prevod (od deklaracije na srpskom, naravno, ni traga!), a preostalih pet kutija leka su bile ispisane mađarskim (sa sve uputstvom za primenu)! Nekako se osoblje iskobeljalo i skužilo kako se aplicira, jedna sestra mi ubrizgala, nije jako bolelo (inače daje se subkutano-potkozno u stomak i nemojte se uplašiti debljine igle - deluje jezivo, ali ako da vešta osoba, nije ništa strašnije od običnog vađenja krvi). Sledećih pet puta ubrizgavanja je proteklo bez ikakvih problema (jer je već stečeno dragoceno iskustvo!).

Koliko sam tada bila sluđena i zbunjena, nije mi padalo na pamet da se raspitam za neku jevtiniju alternativu - kontraceptivna sredstva, mada sam naknadno čula mišljenja nekih ginekologa da zoladex uopšte nije bio nužan u ovoj situaciji?! Ovde se nadovezujem na sudbinu Wert. Dakle, sluđenost je bila izazvana vađenjem jednog jajnika. Privatni ginekolog u NS video cistu, poslao me u Sr. Mitrovicu na laparoskopsko odstranjivanje, a ja se iz narkoze budim bez jajnika. Tačnije, nisam znala da mi je odstranjen, ali sam imala tu "sreću" da je doktor koji je to operisao našao za shodno da mi saopšti "pravo stanje stvari". Navodno, kada su vršili laparoskopiju, konstatovali su da je ceo jajnik bio duboko zahtećen tim endometriotičnim cistama (što ulatrazvuk nije pokazao), pa nije bilo izbora. Ja se pitam, šta bi bilo da sam se probudila bez oba jajnika) I šta običan smrtnik da radi u takvoj prilici, može samo da veruje "božanstvima u belom" na reč da je to bio neminovan ishod?!

Shvatam tvoj očaj Wert, bez obzira na to da li ti je saopšteno ili ne (ovde ni malo ne pravdam postupak "večito zauzetog" doktora, on je morao toliko naći vremena!), strašan je osećaj kada odeš na operaciju očekujući neku manju intervenciju (s obzirom na predočeno stanje od strane lekara koji nas je tamo uputio), a onda se probudiš bez jednog organa, da ne kažem ključnog reproduktivnog organa, od koga mi, iskreno, ne zavisi život (na sreću!), ali čovek shvati da su mu posle takve operacije šanse da trudnoću ostvari prirodnim putem drastično smanjenje! E sada, mogla bih da plaćem, ali neću, treba naći neku uzdanicu i uraditi sve što je u našoj moći. Ja se npr. uzdam u odličan drugi jajnik i solidan hormonski status (ako ima nešto u čemu se slažu svi ovih ginekolozi koje godinama pohodim, to je onda odličan jajnik i dobar hormonski status), pa idem dalje u ovoj dugoj i teškoj borbi, sve do krajnjeg cilja. Kada se jednog dana desi (a ne napušta me nada), reći ću sebi da sav ovaj hod po trnju nije bio uzaludan!
wert
Stalni član
Stalni  član

Post od wert »

Hvala na rijecima razumijevanja!I ja hocu da vjerujem da mi ne bi tek tako ljekar izvadio jajnik,a zna da lijecim nadam se trenutni sterilitet.Zna da zelim bebu...zna da me samo opet mozda trudnoca moze spasiti.Kontrola kod hirurga j eza koji dan,vidjet cemo....
S druge strane osjecam ocaj i gorcinu.... znam da samo jos vise mogu pogorsati svoje stanje,slabim imuni sistem,a valjda treba vremena dok se covjek nauci boriti s ovakvom situacijom.Pozdrav i puno srece,jer nadam se da mora biti sjetlo na kraju tunela....Valjda mora.... :wink: :(
wert
Stalni član
Stalni  član

Post od wert »

Imam jedno pitanje?Znaci,bila sam kod ginekologa na razgovoru u vezi sta dalje.Ona mi preporucuje kontraceptivne pilule,kao radena je laparotomija treba od 6-12 mjeseci da sve dode na svoje.Postavila mi je par pitanja kao da li koristim neke lijekove,da li imam problema sa srcem,plucima,jetrom i sl,preporucila mi tableze Yasmin ali tek nakon kardiologa posto imam av-bllok prvog stepena,a ako ne onda POP.
Nije mi nista rekla da li da vadim hormonalni status,pa se pitam sta dalje!?
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

A sta ti je POP ?

Nama je isto preporuceno da uzimamo kontraceptivne tablete, to ce biti potvrdjeno tek kada stignu rezultati HPP u ponedeljak najverovatnije. I aj' sad' neko da mi objasni, kako mogu taj Zoladex i kontraceptivne tablete da budu uopste alternativa jedno drugome ako tablete kostaju reda velicine 400-500 dinara za mesec dana a ovaj uzas 200 evra?
wert
Stalni član
Stalni  član

Post od wert »

POP je pilula koja sadrzi samo progesteron,a vjerovatno je smiju piti oni kod kojih je onemoguceno koreistenje drugih kontraceptivnih pilula,posto ja imam av blok prvog stepena,Kardiolog mi je rekao da s tim mogu zivjeti normalno,samo se cuvati jakih virusnih infekcija i odredenih lijekova.Da li ste radili hormonalni status!
Nekad kazem j**** doktore ako ja moram deset nijh obici da bi znala sta treba uraditi! :evil:Izvinite na rjecniku,ali bas je tesko ovako...kad se izgubi povjerenje pa sad u sve sumnjam.
Odgovori