Da, Ka1, dobro si zapamtio da sam ja ta koja je tri puta operisana.

. Terapija nakon druge operacije se sastojala u injekcijama zoladexa, koje sam primala subkutano u stomak na svakih 28 dana u periodu od 6 meseci. Simptoma nije bilo. Menstrualni ciklus se ponovo uspostavio nekih sedamdesetak dana nakon primitka poslednje doze. Okvirno (ako se dobro sećam), sa terapijom sam počela 2.juna, završila 30. oktobra, a menstruaciju dobila 10. januara sledeće godine. Inače, tu terapiju će dobiti tek kada stigne nalaz sa biopsije (tek da se 100% zna da je endometrioza u pitanju).
Na sajtu Poliklinike Harni, našla sam ovaj tekst:
"Promjene u načinu prehrane trebale bi pridonijeti pojačanom djelovanju imunološkog sustava organizma. To se postiže ograničenim unosom masti, oslanjanjem na hranu od cjelovitog zrnevlja, povrća i voća, te odbacivanjem onih tvari koje susprežu djelovanje imunološkog sustava kao što su kava, šećer, alkohol i namirnice s visokim sadržajem masti. Namirnice poput sira i mesa sadrže velike količine hormona estrogena i treba ih izbjegavati, jer estrogen otežava stanje bolesti.
Prehrana žena koje imaju endometriozu, nastoje ublažiti svoje tegobe, ili pokušavaju barem spriječiti daljnji rast endometrioma, treba biti vegetarijanska ili makrobiotička. Najbolji izvor proteina predstavljaju povrće i cjelovite žitarice, osobito proso, heljda, zob i smeđa riža. Odličan način pripreme cjelovitih zrna se sastoji u polaganom kuhanju zrna u vodi u omjeru jedan prema četiri; jedan dio zrna i četiri puta toliko vode. Kuhati dok ne nastane kremasta ukusna smjesa. Ovo je izvrstan način svakodnevnog pripremanja zrna žitarica.
Nastojte jesti male količine mahunarki i grašastog povrća svaki dan. Poznato je da sojino zrno i namirnice od soje sadrže velike količine fitoestrogena, osobito dva izoflavona, genistein i daidzein. Djelovanje fitoestrogena može biti estrogensko ili antiestrogensko, ovisno o količini estrogena u organizmu. U menopauzi kad žena ima manje endogenih estrogena, fitoestrogeni se vežu na slobodne receptore ispoljavajući estrogeno djelovanje, a tijekom reprodukcijskog razdoblja žene kad je razina endogenih estrogena normalna ili povišena, fitoestrogeni se natječu za receptorska mjesta, odnosno djeluju kao antiestrogeni (smanjuju ukupnu količinu estrogena) i na taj način zaustavljaju rast "estrogen-ovisnih" tumora.
Namirnice od soje uključuju tofu, obogaćeno sojino mlijeko, miso i tempeh. I razne druge vrste mahunarki kao što su japanski i španjolski grah, slanutak, leća i lima grah mogu poslužiti za pripremu ukusnih jela. Mahunarke bi kod mioma trebale predstavljati najbolji izvor proteina. Grah i leća, te korjenasto povrće (krumpir, mrkva, papaja, mango) potiču tijelo na proizvodnju progesterona i na taj način uravnotežuju funkciju jajnika, te smanjuju "estrogensku dominaciju".
Ukoliko se ne želite odreći mesa, onda ga uzimajte samo u malim količinama; neka dnevna količina ne prelazi količinu koja bi stala u vaš dlan. Meso bi trebalo biti samo od životinja koje su prirodno hranjene, a ne od onih koje su u prehrani dobivale antibiotike i hormone. Pretpostavlja se kako uporaba hormona rasta za goveda, antibiotika ili pesticida u prehrani životinja može interferirati s metabolizmom ženskih spolnih hormona u crijevima (utjecaj na crijevnu floru i upliv u "enterohepatičku recirkulaciju estrogena"). Crveno meso - svinjetinu, govedinu i janjetinu, tj. ovčetinu, perad i uobičajene mliječne proizvode pune hormona treba potpuno izbjegavati. Idealna zamjena za mlijeko i mliječne proizvode su sojino mlijeko i sojini proizvodi. Soja sadrži osim fitoestrogena i obilje biljnih vlakana, a osim toga dobar je izvor minerala: kalcija, željeza, magnezija i fosfora, te vitamina B skupine.
Kako se metabolizam estrogena i njihovo izlučivanje odvija preko jetre, izbjegavajte uzimanje mnogobrojnih lijekova, alkohola, pržene hrane, kave i bilo kakvih prerađenih ili industrijski obrađenih namirnica, čime ćete ojačati funkciju jetre. Pijte najmanje dvije litre obične vode dnevno čime ćete olakšati rad crijevima i bubrezima. Cilj je ukloniti suvišne estrogene iz organizma, a to ćete najbolje postići ispravnom funkcijom organa koji izlučuju estrogene.
Redovita tjelovježba snizit će prekomjernu koncentraciju estrogena. Većina ljudi upoznata je s činjenicom kako kod sportašica koje se intenzivno bave sportom, prevelika tjelesna aktivnost toliko snizi razinu estrogena da dolazi do potpunog izostanka mjesečnice. U slučaju endometrioze se ne zagovara sportska aktivnost koja će izazvati ovakav učinak, nego redovita, umjerena tjelovježba koja je vrlo korisna i pomaže tijelu u procesu oslobađanja viška estrogena.
Kada su u pitanju vitaminski dodaci prehrani, većina nutricionista preporučuje kod endometrioze slijedeće vitaminske dopune:
vitamin C: do granica podnošljivosti crijeva (2 - 10 g/dan)
beta karoten: 150.000 do 200.000 IU/dan
selen: 400 ug/dan i
vitamin E: 800 - 1.200 IU/dan."
Ne vraća se to uvek sa prvom menstruacijom, tačnije vrlo retko, obično u periodu od par godina, a nekima i nikad. Mislim da sam ti već rekla da znam za dva slučaja koje je doktor Stanojević operisao klasičnom operacijom i nisu se vraćali. Imaj poverenje u tu klasičnu operaciju, izgleda da je stopa povraćaja manja nego kod laparoskopije kod koje se, zbog nemogućnosti detaljnog uvida, ne očiste tako dobro sva žarišta, pa se brže vraća i širi nego kod klasične.
Ajde malo više vere i optimizma, gledaj sa pozitivne strane, npr. sačuvani su joj jajnici, mladi ste i slično. Ja npr. ove godine punim 34. godine, a od pre dve imam samo jedan jajnik. Glavu gore, mladiću, verujem da ćeš takvim stavom više pomoći svom voljenom biću od svih ovde citiranih vitamina i minerala zajedno!