Draga Dragana, izgleda da nisi citala previse te udzbenike o internet komunikaciji jer zaista tvoj "ton" deluje kao da nekoga napadas, agresivno nekako.

Ali verujem ti da nemas takve namere. Takodje se dosta nejasno izrazavas, cini mi se, ja na primer jos uvek ne znam sta zelis da kazes i kakve veze ima da li bi operacija bila zakazana da smo bili u drzavnoj bolnici? Pa nije valjda da neko zeli da nas operise po svaku cenu? Inace, nemam poverenja u sistem, imam poverenja u pojedinacne lekare kod kojih idem ISKLJUCIVO po preporuci, razumes? Uzgred, o kakvim troskovima pricas, klasicna operacija bi bila besplatna! Uz sve to, posto novac u mom slucaju nije toliki problem, a i zdravlje je u pitanju, ne zelim da ga dam. Mislim da sigurno 90% ljudi ide kod privatnih lekara od kojih ipak velika vecina radi i u drzavnim institucijama.
Ok, doslo je do promena u nasem slucaju i zelim to da podelim sa svima, naravno, ne ocekujem odgovor lekara ali cu da pisem zato sto mislim da ovo moze da pomogne jos nekome sa istim problemom...
Dakle, danas odemo kod jos jednog ginekologa. U pitanju je zena koja radi na VMA ali naravno, ima i privatnu ordinaciju. Odemo tamo po preporuci.
Udjemo, pokazemo sve papire sa pregleda kod prethodne doktorke i zena kaze da ona to na osnovu toga sto smo joj pokazali ne bi hitno operisala vec da bi pokusala sa oralnom terapijom... i tu nas malo smori nekom pricaom vezanom za endometriozu, i mi tu vec razmisljamo sta da radimo, kako da kazemo to ovoj prvoj doktorki. I na moje insistiranje, i ta doktorka je pregleda UZ-om. Tek tada se ozarila i dala svoju dijagnozu. Izgleda da nije sve tako crno. Cak je zvala jos jednu doktorku iz iste ordinacije da i ona da svoje misljenje koje se slagalo sa misljenjem ove prve - TO NE TREBA OPERISATI ODMAH. treba probati sa oralnom terapijom 6 meseci i velika je verovatnoca da se posle 3-4 meseca uoce pozitivne promene u smislu smanjenja ciste I DA TO MOZDA I NIJE ENDOMETRIOZA jer sadrzina i nije tako gusta, kaze da je to mozda cak i vodena cista a kada sam ja pitao zasto je CA malo povisen, onda je rekla da je to mozda cista sa.... necim... valjda vodena cista sa nekim da li sadrzajem ili necim sto bi moglo da dovede do povecanja CA... U svakom slucaju, poenta price je da se PROBA sa tabletama pa da se vidi, operacija nije hitna i sto je meni licno bilo bitno rekla je da za vreme terapije tabletama situacije NE MOZE da se pogorsa.
U medjuvremenu, stigli su nam rezultati njene krvi (moje devojke), transeminaze, znaci biohemija, papa test, cervikalni bris i ne znam sta jos i sve je OK! Doktorka je rekla da je drugi jajnik zdrav i vise od toga a evo sta pise u nalazu:
U vagini oskudan iscedak, grlic uredan, uterus u AVF, normalne velicine, tvrd desno ovarij velicine zelenog oral (ovo nisam siguran da li je neka greska ili znaci nesto)
Levo nalaz uredan.
Ultrazvuk: uterus u AVF, long 66x37mm END 4mm
DO 57x43mm sa cisticnom foemaxijom 55x42mm, plemenito tkivo oko 1cmx18mm (to je rekla da je dobro, da se tu nalazi folikul ja mislim...)
LO 42x31mm sa razlicitim folikulima
Dijagnoza: Cystis ovarii DX (znaci, ne pise endometrioza kao na nalazu kod prethodne doktorke!!!)
Terapija: Microgynon 30, 6 meseci, poceti prvi dan ciklusa, pije se 21 dan pa 7 dana pauze
Pre toga uraditi KKS i transeminaze i PRESTATI PUSITI (ovo mi je posebno drago!)
Eto, to je novi nalaz!!! Mi sada zelimo da odemo kod jos jednog ginekologa i da vidimo sta ce i on da kaze i onda definitivno da zakljucimo ovu pricu na neko vreme. Ova zena kaze da je najlakse otici pod noz i da treba probati ovako kako nam je rekla jer se ciste uspesno lece na taj nacin, ona ocekuje da ce se ona smanjiti vec posle 3-4 meseca (iako kaze da ni sada nije velika!) i da kada se smanji trudnoca bi trebalo da dodje normalno, mozda cak i bez toga ali to se ne moze reci jer mi jos uvek nismo probali da pravimo dete a to je vazan detalj u celoj prici - da li do trudnoce nije moglo da dodje.
Samo da pitam nesto sto nam nije jasno... sta je prvi dan ciklusa? Da li je to prvi dan kada menstruacija prodje ili prvi dan kada pocne? Mislim da je ovo drugo ali to me malo buni jer sam mislio da taj lek ne treba da se pije za vreme ciklusa. Da li to znaci da ona treba da saceka jos skoro 3 nedelje do pocetka menstruacije koja joj je pre neki dan zavrsena i da za to vreme ne pije nista?
Naravno, mi cemo sasvim sigurno pokusati sa ovom varijantom. Lako cemo posle na operaciju. A cucemo i misljenje jos jednog lekara.