Endometrioza

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

Ne, nismo radili hormonalni status, zasto bi smo?

Ne znam ni sta je av blok, ali i bolje sto ne znam, sto manje znam duze cu da zivim.
vmilka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 02, 2005 10:18 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od vmilka »

makins napisao:Ja čitam i prevodim (inače nemam bele veze sa tematikom špriceva i ubrizgavanja), osoblje sledi moj prevod (neki bukvalni) i pokušavaju dokučiti princip funkcionisanja "spravice".
Strasno! A ovamo prica kako sve sto se uvozi mora imati uputstvo na srpskom! Ja sam do pre par godina radila u jednoj expotr-import firmi i secam se kako su ih trzisni inspektori maltretirali da na svaki komad uvezene robe (komponente za stocnu hranu) moraju da nalepe deklaraciju na srpskom-koje naravnio nikom nisu bile potrebne, a ovi za inekcije nemaju uputstvo za upotrebu :o :o :o . Jasno je, uvezli na crno tj. sverc-commerc ali za 9.000 din su mogli da se udostoje pa da uputstvo sa engleskog prevedu na srpski ako im vec sa madjarskog ne ide.
makins napisao:Koliko sam tada bila sluđena i zbunjena, nije mi padalo na pamet da se raspitam za neku jevtiniju alternativu
E tesko nama ako treba unaokolo da se raspitujemo za terapiju umesto da nam oni ljudski saopste kako stvari stoje.
makins napisao:mada sam naknadno čula mišljenja nekih ginekologa da zoladex uopšte nije bio nužan u ovoj situaciji?!
Pocinju da se ponasaju kao majstori! Onaj sto malterise kaze-au ko ti ovo krivo ozidao; keramicar: au ko ti ovo krivo malteriso i tako u nedogled.. Samo sto je ovde nase zdravlje u pitanju, a u mom slucaju kao i kod Wert izvadjeni organ :cry: .
makins napisao:Ja se pitam, šta bi bilo da sam se probudila bez oba jajnika) I šta običan smrtnik da radi u takvoj prilici, može samo da veruje "božanstvima u belom" na reč da je to bio neminovan ishod?!
Bas tako! Mada ponekad pomislim, a sta sam mogla drugo da uradim?
Operacija je morala da se izvrsi, da li je Dr. kada je video kako stvari stoje trebao da je prekine, saceka da se probudim da bi me pitao sta da radi i da li se slazem da odstrani toliki deo jajnika ili ne?
makins napisao:Ja se npr. uzdam u odličan drugi jajnik i solidan hormonski status (ako ima nešto u čemu se slažu svi ovih ginekolozi koje godinama pohodim, to je onda odličan jajnik i dobar hormonski status), pa idem dalje u ovoj dugoj i teškoj borbi, sve do krajnjeg cilja. Kada se jednog dana desi (a ne napušta me nada), reći ću sebi da sav ovaj hod po trnju nije bio uzaludan!
Ja ti od sveg srca zelim porod, a da je moguce imati ga i sa jednim jajnikom ja sam ti zivi primer i to ubrzo posle operacije sa uzutelom krstenicom :lol: .
Opustite se i uzivajte, docice kada se najmanje budete nadale...
Imam prijateljicu koja je 3 puta radila vestacku oplodnju, pa kada su ostali bez para i nade i pomirili se sa sudbinom da nece imati dece desilo se prirodnim putem i to dva puta sa razmakom od godinu dana!!!
Ka1 napisao:Ne znam ni sta je av blok, ali i bolje sto ne znam, sto manje znam duze cu da zivim.
Ne samo duze nego i opustenije-sve vreme ti ovo pricam :lol: .
Neke stvari mi "medicinski laici" bolje da ni ne saznamo jer mogu samo da nam naskode.

Pozdrav
dzeni
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Sep 06, 2006 5:46 pm

Post od dzeni »

a koliko je tvojoj devojci trajala opercija i kako je ona sve to podnela
dzeni
Stalni član
Stalni  član

Post od dzeni »

i jos nesto:ja sam primila 3 zoladexa i nista-endometrioza se vratilaa

najbolji lek-trudnoca
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Mojoj devojci je operacija trajala ispod sat vremena, oko 45 minuta rekao bih. Super je podnela, 2 nedelje posle operacije ona je skoro kao nova. Rana je ne boli niti ju je bolela.

Tebi se vratila posle 3 meseca??? :o
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Ona je operisana klasicno. Kako si ti operisana?

P.S. Neka admini promene ovu glupost da poruka moze da se menja samo u prvih pet minuta, nema smisla.
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

A zanima me jos jedna stvar na koju niko da mi odgovori... znaci... ako se endo vrati... i znaci primeti se kada je jos mala... 2-3cm... da li u tom slucaju moze da se tretira nekim lekovima koji bi je smanjili ili drzali pod kontrolom ili mora odmah operacija?
maslacak
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 23, 2006 10:43 pm

Post od maslacak »

Dragi Ka1,mislim da mi moja dugogodisnja borba sa endometriozom daje odredjeno pravo da te malo posavetujem.Mislim da je potpuno izlisno da sada "lupate" glavu da li ce se "ona" vratiti ili ne ukoliko koristite kontraceptive ili Zoladex.U obe varijante odgovor je mozda hoce,mozda nece,jer niko ne zna tacan uzrok pojave ovog stanja,pa se shodno tome i lecenje svodi na lecenje simptoma,a ne bolesti.Medjutim,iz svog iskustva mogu ti reci da je to od sekundarnog znacaja i da sam ja na vasem mestu(sada,sa ovim iskustvom),ja cak ne bi ni koristila Zoladex,samo kontraceptiv i to max.2-3 meseca,dok jajnik malo "ne pododje",a evo i zasto.Svi se kod ovog obolenja koncentrisu na same endometrioticne ciste(sto je u redu ukoliko se radi o poodmakloj fazi),a jedan od najbitnijih uzroka neplodnosti kod zena sa endometriozom su u stvari masivne priraslice koje ona stvara.Elem,posto ste "svezi" posle operacije,mislim da je tu faktor vremena presudan,da se ne ceka stvaranje priraslica(kojih ce sigurno biti usled same operacije),vec posle dva-tri ciklusa odmah u akciju.Najvece sanse za trudnocu su upravo odmah posle operacije.A o endometriozi,ukoliko se pojavi posto dobijete potomstvo,mnogo cete se lakse brinuti.Jos jednom ponavljam(posto vidim da niko na to nestavlja naglasak)-endometrioza stvara masivne priraslice,jajnici mogu biti potpuno obmotani i slepljeni priraslicama i jedan za drugi,i za matericu,i za creva itd,jajovodi takodje slepljeni,fimbrije isto blokirane priraslicama.Nije mi cilj da te sada ovde plasim,vec da objasnim zasto mislim da je vreme faktor od presudnog znacaja.Ukoliko se ceka 5-6 meseci(koliko traje tretman Zoladex-om),bojim se da se daje veliki prostor da se priraslice pojave.Naravno,o tome treba vas dvoje da odlucite.Ja vam u svakom slucaju zelim sve najbolje :wink:
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Posto je u pitanju bila klasicna operacija doktorka je pregledala sve sto treba i rekla nam je da NEMA priraslica i da su jajovodi kao i materica u redu. A inace ne znam ni tacnu definiciju tih priraslica i sta je to tacno, ja kapiram da su to zarista? Sve je otklonjeno i ne znam zasto kazes da ce te priraslice SIGURNO da se pojave usled operacije!?!? Ovo stvarno prvi put cujem a nije mi bas ni logicno, po tebi ispada da je operacija ta koja stvara priraslice?

Dalje, lako je reci "trudnoca je najbolji lek, odmah pravite decu" ali nije to bas tako lako, za to je potrebno mnogo preduslova koje mi NEMAMO. Tako da...

Da li si ti uspela da ostvaris trudnocu?
maslacak
Stalni član
Stalni  član

Post od maslacak »

Ja sam operisana 1999 i jos se borim sa tim.Iza mene su 2 neuspesna ICSI.Iz najbolje namere ti kazem pusti "preduslove",jer sam i ja to radila.SVAKA operacija ostavlja za sobom priraslice(oziljna mesta).To je prosto nesto sto se ne moze izbeci.Kod laparaskopske intervencije one su mnogo manje,jer se tkivo manje"dira",ali nije svaki put moguce uraditi laparaskopiju.Kolike ce one biti je individualno,svaki organizam drugacije odgovori.Neko razvije vece,neko manje priraslice.Ukoliko tvoja devojka nije imala priraslice koje su posledica endometrioze,to je odlicno.Ali sada mogu da se pojave nove koje su posledica operacije.Razgovaraj o tome sa hirurgom koji je operisao.On ce sigurno moci da ti bolje objasni od mene o cemu se radi.Kod mene je npr. materica povucena unazad,sto je direktna posledica stvaranja oziljnog tkiva(priraslica),posle operacije.Jednostavno razgovaraj sa lekarom sta je najbolja opcija za vas sada posle operacije.Ali imaj u vidu da sto vise vremena prodje,nazalost,sve ce biti teze.
prijateljski pozdrav
dzeni
Stalni član
Stalni  član

Post od dzeni »

Samo da kazem de je Maslacak potpuno u pravu i malo se opusti mozda i nece da se vrati,to je sve individualno
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Hmmm, nisam siguran da bih se mogao sloziti sa tobom sto se tice laparoskopske operacije, nama je radjena klasicna bas i razloga da bi ona bila sto bolje uradjena iako je mogla da se uradi i laparoskopija. Mi je nismo zeleli jer nam je nekoliko lekara predlozilo klasicnu. Nije poenta "sto manje dirati tkivo" ako ce to znaciti nedovoljno ocisceno isto to tkivo, zar ne?

Nama je nasa doktorka (ona je i operisala) rekla da nakon 6 meseci terapije kontraceptivima mozemo da normalno planiramo prirodnu trudnocu. Eto.

Ako su priraslice = oziljak to svakako mora da se pojavi jer je vrsena operacija. Ali ako su svi drugi reproduktivni organi u redu onda ne vidim razloga da bude neki problem.

Gubim se vise u skracenicama, IVF je inseminacija a VTO je vantelesna. Sta je onda ICSI?

P.S. Toliko me boli glava od razmisljanja o svemu ovome da mi se momentalno bukvalno povraca.
wert
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 26, 2007 5:50 pm

Post od wert »

Sad meni tu nista nije jasno!U mom slucaju onda je bilo bolje,posto mi je zdrav desni jajnik,da nikako nije ni doslo do operacije.Trebala sam poduzeti bilo sto,samo ne operaciju.Mozda sacekati suprugove nalaze,popraviti mozda spermogram i krenutu u akciju.Mozda ne bih morala cekati dugo!Ali nije me imal ko na savjetovati..Toliko o ljekarima...
Ne shvatam,kako se moze ici na trudnocu ako je radena laparotomija!?Zar ne treba vremena da to sve lijepo zarasteaa,jer kad raste trbuh,rastezu se i misici...Ne shvatam...
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Ne, ne bih rekao da u tvom slucaju nije bila potrebna operacija. Zasto? Ti neces ni imati priraslice na tom jajniku koji je zdrav ako je ovako kako kaze Maslacak. Zato sto na njemu nisi ni imala intervenciju.

Vidim da vec nekoliko puta stavljas akcenat na to kako posle klasicne operacije je potreban dugacak oporavak... ne mislim bas tako... zasto ne ici na trudnocu vec posle par meseci? Kod moje devojke oziljak vec sada izgleda kao ogrebotina, za mesec, dva se nece ni videti, sigurno. Nije to neka operacija.
maslacak
Stalni član
Stalni  član

Post od maslacak »

Ka1,naravno da je u slucaju endometrioze bolja klasicna operacija,bas kao sto si rekao da bi se stvari i bolje videle i bolje ocistile,a kako ce se organizam posle ponasati to niko ne moze da predvidi(u smislu koliki ce oziljci nastati).A ICSI je oblik IVF,kada spermatozoid ubacuju direktno u jajnu celiju.

Wert,nemoj da se nerviras,koliko vidim iz tvog posta,jajnik je morao da se odstrani.Sto se tice pauze posle laparatomije,moj hirurg mi je rekao(a ja ga nisam poslusala) 2-3 ciklusa i u akciju.Mislim da tvoja doktorka gresi kada kaze 12 meseci cekanja.Ajde,nekako 6,ali 12...Rana zaista jako brzo zarasta i nije nikakva prepreka trudnoci.Wert,iskreno mislim da je mnogo da cekas godinu dana.Ja sam,nazalost to ucinila,kako kaze Ka1,cekala sam uslove,pa sam se gorko presla.Jedan jajnik ce preuzeti funkciju i ovog drugog i sve ce biti u redu.Znam da ti je jako tesko(sve sam to prosla),ali glavu gore i bice sve u redu :wink: I da..i psiholoski aspekt je jako bitan.Nerviranjem mozes narusiti stanje hormona,zato bez obzira na sve pokusaj da se opustis i da se smejes :D sto vise!

pozdrav :wink:
Odgovori