Lisy, ne znam jesam li te dobro skapirala i sorry ako si vec to ranije spominjala- tvoji jajnici su poceli da trokiraju od 21. god? Ako je tako, to mora da je genetika u pitanju!
Kako stojis s preuranjenom menopauzom u blizoj i daljnjoj familiji s obe strane?
Skoro je Vujovicka radila genetsko istrazivanje POF-a zajedno s Englezima. Ne znam da li je zavrsila s kompletiranjem uzorka. Proletos je moja sajber drugarica bila "zamorce" kod koje je max fsh bio oko 40. Ne znam nijednu drugu s foruma koje smo kod nje a da nas je ukljucila u istrazivanje, pa pretpostavljam da joj se ne uklapamo u postavljene kriterijume. Mozda bi ti odgovarala? Ako hoces i ako te zanima da ucestvujes mogu u septembru da je pitam da dodjes. Interesantan podatak, ako sam dobro skapirala kod nas je POF nesto ucestaliji pa otuda ideja o traganju za zajednickim genetskim faktorom.
Medjutim ja sam davno digla ruke od traganja za uzrokom. Daleko od toga da me ne interesuje, ali odvlaci mi energiju, a ta informacija mi nece pomoci da zatrudnim. Jednog dana kad budem debelo trudna, mogu cisto iz hobija da malo "prelistam" par radova
No kad smo kod uzroka, evo sta mi se vrzma po glavi:
Poznati uzroci su:
- neka antitela (ne znam da li je to povezano s nekim autoimunim oboljenjem)
- visoka temperatura majke na pocetku trudnoce-prvih par nedelja (izvor dr. Radoncic)
- genetika- hromosomske greske (Fragilni X sindrom, Turnerov sindrom)- ostale sindrome necu nabrajati jer oni gotovo iskljucivo idu i s mentalnom retardacijom
-radijacija-hemoterapija
-hirursko odstranjenje dela jajnika ili celog jajnika
-idiopatski (hmmm, tako nesto ne postoji, moguce je da je ova grupa polivalentna pa je zato trentuno nemoguce izdvojiti uzrok)
-a propos prethodno navedenog, moj favorit- genetika ali na molekularnom nivou (verujem da postoji mnostvo gena odgovornih za rezervu jajnika, kao i za kancer). Mozda svaka od nas nosi predispoziciju kao i nase rodjake koje nisu imale taj problem, ali u kombinaciji sa sredinskim uticajima, genetika se ispoljila. E sad, koji su to moguci spoljnji faktori?: pusenje- ozbiljan kandidat

, stres?, upale jajnika?- mada si ne mogu predociti potencijalni mehanizam delovanja....stao mi mozak za dalje
Lisy, sto se tice tvojih nedoumica oko hormona, u toj "srednjoj" fazi obicno dolazi do divljanja E2, retko se desi da zena progredira od normalnog nalaza direktno u menopauzalni nalaz s visokim fsh i niskim E2. U toj medjufazi jajnik time pokusava da "normalizuje" stanje. Ne znam sta mu je osim folikula izvor E2. A trajanje te medjufaze je individualno, kod neke krace, kod neke duze.
A to sto smo sve mladolike....

Pa taman posla jos da se i zbabimo

Mene odrzavaju u zivotu oni prodavci od vrata do vrata. Uvek kad im otvorim pitaju jel ima nekog starijeg u kuci (hihihihihihihi).
Ivana,
Ivana70 napisao:Prosto sama sebi nisam jasna.. verovatno covek vremenom ogugla na poraz pa postane k’o mazga
... i ja sama sebi delujem ko kamen. Nekad naletim na postove devojaka koje nemaju nikakav problem, pokusavaju par meseci, i svaki put padaju u ozbiljnu dramu kad dobiju menstruaciju. Pa cak i kad sam spontane imala, nekako sam to stoicki podnela. Plasi me jedino pomisao da potiskivanjem emocija pravim psihicku blokadu pa zato nema nove trudnoce. Vec sam uocila na raznim forumima neplodnosti da one zneske koje deluju najracionalnije i koje sebi nedozovoljavaju kukanje su ujedno i IVF maratonke. Ne znam, mozda su upravo takve i postale zbog toga sto su maratonke.
Fillipa, bravo za prvi korak

.
Kikice, cestitam ti na izlazak iz prvog tromesecja

. Jel narastao stomak?
Mini, nadam se da si nasla put do kuce
Riki, sta si uradila s DHEA. Jesi nastavila da ga uzimas?
Lily, pitah te za HRT zato sto je Vuja rekla onoj mojoj sajber drugarici da treba da bude na hormonima zbog odrzavanja volumena uterusa- tako nekako. Valjda pod uticajem nedostatka polnih hormona sve se unutra "susi" i smanjuje. Cikloproginova je obicno prva koja se preporucuje, a ona nikako ne iskljucuje mogucnost zatrudnjivanja. Ne znam kako kod "normalnih" ali kod zena s problematicnim fsh koje jos nisu izbacile poslednju folikulu dolazi do ovulacije i trudnoca je moguca- izvor: Vujovicka i Fazlagicka iz Fronta.
Nisam razumela za vrednosti progesterona koje ste ti i Lisy spominjale- jel to progesteron 21. dana?