Donacija jajnih celija/ povisen FSH/ smanjenja rezerva jaja

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
vaga
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 21, 2007 12:13 am

Post od vaga »

Lilihip, hvala puno na podrsci, tvoja je prica veliko ohrabrenje i nada za sve nas. Zelim sve najbolje za tebe i tvoje bebe. :D

Drage moje Kikice i Jeso, bicemo tu negde, a mozda nam se i Nabla pridruzi. :wink:

Nabla, sta je bilo sa utrozestanom, nisi valjda otputovala u egzoticne krajeve na kurs ronjenja? :wink:
Javi nam se.
Danas se zaleteh, izmisljajuci sta bi jos moglo da pripomogne, i kupih Omega-3, kad ono u uputstvu pise - neophodna konsultacija sa lekarom ako se imaju problemi sa krvarenjem, ako je hirurska intervencija u planu ili ako se koristi antikoagulantana terapija.
Uh, Nabla daj neki komentar, koliko kapiram ona moja terapija od Miljica cini se da je kontraindikovana? Mrzi me da zovem docu na mob. i da mu jos prepravljam terapiju.
Uzgred, ovaj preparat i nije bas dzabe.

E da, zaboravih da te pitam, odkud ti kod dr Dragana, bila si na konsultacijama skoro ili je neki raniji susret? :P

Pozdrav svima
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od nabla »

Lilihip, hvala za podrsku- citala sam tvoju pricu, i cestitam ti na dve male smizle :D . Razmisljas li o jos par komada? :P

Vago, napisala sam ti o omegi 3 na Rodi (zaobidji ga dok si na ovoj terapiji!). Pretpostavljam da bi doca mozda cak i odreagovao u fazonu "moze, ne smeta", ali s obzirom da se vec kljukas s jakim razredjivacima (hahahahah) nije na odmet da budes malo opreznija. Ja sam Nablonji davala kombinaciju antikoagulanasa i omege al nisam primetila da mu je INR bio veci no sto bi trebalo, mada njemu to seta cesto i zbog nekih drugih faktora- tipa ishrane u odredjenom periodu i kolicine unete vode.
Sacuvaj to za period kad ti smanje terapiju, ili za posle porodjaja :wink:

Sto se tice Dragana, vodila sam pre 6 meseci jednu nasu forumasicu kod njega na konslutacije- pa sam iskoristila priliku da ga pitam nesto sto me zanima- zaustavila sam se kod tog jednog pitanja jer me je njegov pasivno agresivni pristup potpuno oduzeo! Verujem da su super klinika, pogotovo Goca, ali ja sa svojom potrebom da postavim milijardu pitanja nisam dobar pacijent za njih! Veruj mi da imam strah da recimo odem kod Goce na konslultacije!

Kikice, bravo za kontraceptive, a za fsh NO COMMENT :P Jos neki dan sam ga snimila, al nisam imala vremena da vam se javim.

Nisam ni krenula na kurs, a kamoli otputovala, posao mi ne da da danem dusom!

Dobila sam nalaze kariotipa. Ukratko kod mene postoji mozaicizam broja kopija gena p53. Taj gen je inace tumor supresor i preko 50% kancera nastaje kao posledica samo jedne kopije tog gena ili njegove mutacije. Ja imam 50% celija s 2 kopije (to je normalan signal), 48% celija s 3 kopije i 1% celija s 4 kopije. Zakljucak nalaza jeste da nisu poznate fenotipske posledice tog mozaicizma.
Sinoc sam izvukla info- pretpostavku da povecanje broja kopija dovodi do PREURANJENOG STARENJA, jer je normalna sekvenca odgovorna za odumiranje ostecenih celija. Pa se pretpostavlja da veci broj tih sekvenci uzrokuje brze odumiranje.
Eto to bi mozda moglo da bude objasnjenje za moj povisen fsh. Videcu sta docovi misle.

Pusa svima, i u letecem startu bacam se nazad na pos'o :D
Korisnikov avatar
rikikiki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 2:56 pm

Post od rikikiki »

Nablo, ti si zbilja enciklopedija, u sve se razumiješ...meni su ove stvari koje ti proučavaš ne špansko, nego selo iz druge galaksije :lol:
Držim ti fige da tvoj trud urodi plodom!
Kikice, koji FSH, ko u curice!
Ja bih također željela provjeriti moj FSH, ali ne znam koliko ciklusa nakon stimulacije mora proći da se organizam očisti i da dobijem točne podatke. Ovo mi je prvi ciklus iz stimulacije! Što mislite, cure, kada mogu vaditi FSH?
Puuusa, svim ostalima suborkama!
- ja '75. visoki FSH-27,8
- mm '68. AT-OAT
- 2 stimulirana - 0 j.s.
- 2 klomifenska - 2 ET - beta=0
- 8 prirodnih - 1 ET = beta 20
- 2 femarska - 1.=ET 2 blast.; 2. nema ET
andjela32
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 03, 2008 8:04 pm

Post od andjela32 »

Pozdrav devojke! Cesto vas citam i verujte mi da bez obzira sto se nikad nisam javila navijam i nerviram se zajedno sa vama.
Boze,koliko ce biti srecne te bebe kad ih njihovi buduci roditelji ovoliko zele.
Ja cu uskoro 33godine a mm 38.Pokusavamo nekih godinu dana i nista.
Nije da nismo isli kod lekara ali kako zivim u manjem mestu kvalitet usluge je na niskom nivou tj.dr nije nesto zainteresovan da se bavi tim problemom.Od sledeceg meseca krecemo u ozbiljnu borbu( sto ne znaci da do sad nismo hteli vec smo tek sad shvatili da posle godinu dana nismo makli od pocetka).
Ono sto me interesuje a verujem da vi to znate je sledece.Da li povisen FSH podrazumeva i raniju ovulaciju?Negde sam procitala da to obicno ide jedno s drugim i da za to krace vreme jajna celija ne moze da sazri kako treba.
Meni je u februaru FSH bio 9,9,e2 39,LH 4,7 i prolaktin 296.Tad sam prvi i jedini put radila hormone( na svoju ruku,doktoru ne pada na pamet da mi daje uput za takve stvari).
Ono sto primecujem poslednjih 18 meseci ( znaci 6 meseci pre nego sto smo prestali da koristimo zastitu) je da su mi se ciklusi skratili.Ranije su skoro uvek bili oko 32 a sad od 26 do 29 dana.Da li to radi FSH tj. da li pomera ovulaciju napred i samim tim skracuje cikluse?Nadam se da sam bila jasna.
Zelim vam mnogo srece, pozitivnih misli i hrabrosti u ovoj borbi
andjela32
Novi član
Novi član

Post od andjela32 »

Cini mi se da post deluje konfuzno :roll: ali jako sam umorna pa je i ovakav dobar :)
andjela32
Novi član
Novi član

Post od andjela32 »

Jos uvek visim ovde nadajuci se da ce se neka od vas pojaviti i reci mi nesto o ovome.
Da iskoristim priliku pa da dodam jos nesto.Tog meseca kad mi je FSH bio 9,9 imala sam ovulaciju 11dc ( sto je za mene ipak prerano).Proslog meseca je bila 15dc,ovog 16dc ali 11dc nikad.Da li kasnija ( u odnosu na 11dc) ovulacija podrazumeva nizi ( od 9,9 kad je ovulacija bila 11dc)FSH?
Definitivno sam konfuzna,odoh da spavkam malo.
Pozdrav
Korisnikov avatar
rikikiki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 2:56 pm

Post od rikikiki »

Draga andjela,
ja sam upravo zbog ciklusa koji mi se skratio (sa 26 na ispod 24 dana) posumljala da nešto nije u redu (osim što u par mjesecu što smo se trudili nisam ostala trudna)!
Kontrolom hormona se pokazao visoki FSH. Dr. s kojim sam razgovarala mi je rekao da je normalno da se u mojim godinama (ja imam 32) počinju lagano skračivati ciklusi!
Da li to ima izravne veze sa FSH,ne znam, ali će zato naša enciklopedija nabla sigurno znati! :)
Sretno!
- ja '75. visoki FSH-27,8
- mm '68. AT-OAT
- 2 stimulirana - 0 j.s.
- 2 klomifenska - 2 ET - beta=0
- 8 prirodnih - 1 ET = beta 20
- 2 femarska - 1.=ET 2 blast.; 2. nema ET
vaga
Aktivan član
Aktivan član

Post od vaga »

Pozdrav Andjela, ne znam za vezu FSH i ranije ovulacije. FSH ti je malo visi za tvoje godine, istina. Meni je ovulacija uvek bila oko 17. dana ciklusa, zadnja dva meseca 19. pa neki dr kazu da to ne valja, dok moja dr Goca kod koje radim ivf, kaze da je to kod mene tako prirodno, ne smeta. Bas sam je pitala, da li kasna ovulacija znaci da mi j.c. mozda prezrene i ona kaze ma ne. Tako da racunam da i neka ranija ovulacija ne znaci los kvalitet.

Ipak Nabla i Mini ce ti bolje objasniti, ja se javljam onako drugarski, nisam ti neki expert.

Pozdrav :lol:
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Andjela dobrodosla :D
Jeste da ti je FSH na granici, ali ostali hormoni su OK, kao i odnos hormona i to ne bi trebalo da bude prepreka zacecu. U svakom slucaju trebalo bi da se aktivirate s pretragama sto pre (prohodnost jajovoda, spermogram).
Mogu samo da zamislim koliko je nezgodno kad nemas odgovarajuceg lekara u mestu gde zivis. Ali eto visa sila svima nama menja ritam i stil zivota. Ja sam cak u Zgb isla :D , a Rikikiki u Bg :D .

Ovulacija 11. dc nije rana ovulacija (duzina ciklusa ispod 21 dana se moze smatrati problematicnom kao i ovulacija pre 7-8 dana ciklusa). Takodje, ne moze se uspostaviti direktna linearna veza izmedju visine fsh i vremena ovulacije. Jeste da kod nekih ta veza postoji, ali izgleda da je ta veza vise individualna. Recimo, neke s povisenim fsh imaju ovulaciju u predvidjeno vreme, a neke i s nizim fsh imaju ovulaciju vec negde oko 7 dana ili ranije. Generalno, stoji info da u nekim slucajevima povisenog fsh ide i ranija folikulogeneza i da se u tom slucaju moze postaviti pitanje kvalitete takve jc.
Tu dosta moze da pripomogne podatak o visini estradiola (E2). Ako je E2 2-3 dana ciklusa dosta visok (preko 100) neki to smatraju znakom da se ovulacija odigrava suvise rano, jer visina E2 bi trebalo da je u direktnoj vezi s rastom folikula. Smatra se da se ovulacija odigrava kad E2 dostigne visinu od 200-250 pg/nesto.

Rikikiki, ne znam koliko dugo se zadrzavaju tragovi stimulacije, mozda da vidis s Radoncicem kad bi bilo OK da radis hormone. Ja mogu samo da lupim jedno 2-3 ciklusa nakon. :-?

Kikice, bas sam happy zbog tebe :D :D :D . Rekoh ja zavrslili smo sa ciklusom bljak dogadjaja i sad samo lepo ima da se desava :D
Ja sam se toliko izgubila u poslu, da ne znam ni koji mi je dan ciklusa. Imala sam cak propuste da par puta nisam uzela utrogestan u popodnevnim casovima- nije mi palo napamet da ga ponesem i popijem i eto...
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

CAo,

Ja cu samo da dodam sledece, mada je Nabla vec to lepo objasnila...

Meni su rekli da skracivanje ciklusa pokazuje da mi je smanjena rezerva jaja i da sam u perimenopauzi... FSH kad je povisen pokazuje to isto ie. smanjenje rezerve, tako da su i jedno i drugo znakovi da se nesto desava...

Takodje da ranija ovulacija nije dobra za kvalitet jc. Na pr... Prvi tretman bastiranje je bilo na 11 dc. Dr je bio zadovoljniji sa 14 dc ovulacije. FSH lekovi to mogu regulisati. Dobro je sto si pocela sa pretragama rano, dakle dovoljno vremena da poduzmes sta treba...

Nadam se da ste sve dobro...Cuvajte se...

Ja nisam bas naj... Pokusavam da se izvucem iz svega... da vise radim i zaboravim sto mogu vise... Dala bih sve na svetu da nisam u sopstvenoj kozi...
kikica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 01, 2007 4:45 pm

Post od kikica »

Hello!
Andjela, zelim ti dobrodoslicu ovde, i srecan i brzi put do trudnoce i majcinstva!

Devojcice, jutros sam ofarbala jaja, sva sam vazna i bitna, a sad se javljam samo da vas pozdravim, da vam pozelim srecan praznik i mnogo srece, pa da sledeci docekamo svi u povecanom broju - u najavi ili u krevecu...

Ja radim jos danas, posle Uskrsa brisem na Palic, a zatim kod mojih...Necu biti tu sve ukupno - dve nedelje... Za to vreme cu uredno da pijem moje mikroinoncice, ovog vikenda proveravam briseve - nadam se da ce biti u redu, pokusacu da vam se javim odnekud ako ima neceg novog... Kad se vratim ,ako sve bude u redu, krecem sa stimulacijom...
A sve vreme cu misliti na vas, definitivno! Vec sam se navukla opasno na ovo kafenisanje ovde... :D

Budite mi dobro sve do jedne, da vas ne nabrajam ponaosob, ali sve vas pozdravljam i grlim, i zelim mnogo lepih preokreta, kao sto se Umi sa Kolevke i Usvajanja desilo... Trudna je, da trudnija ne moze biti...A cekali su vec duze vremena u redu za usvajanje...

Srecan Uskrs onima koji slave!!! Svima veeeeelikii pozdrav!
NADA je kao ptica koja oseća svetlost i peva dok je zora još uvek mračna. Rabindranat Tagora
andjela32
Novi član
Novi član

Post od andjela32 »

Divne ste devojke :) .Toliko puta sam citala vase postove da ni sama ne znam zasto vas nisam ovo pitala ranije.Hvala vam od srca
I ja se nadam da ce sve biti ok kako kod mene tako i kod vas.To skracenje ciklusa definitivno znaci nesto i zato krecemo u borbu.Ne znam sta bih radila i kome bih se obratila da mi nije interneta.
Mm je do sad radio 3 spermograma i prva dva su bila sa malo manjim brojem a poslednji je vec ok( lecili smo se receptima sa interneta tj,vitaminima i sl).Uskoro ce ponoviti jos jednom a ja planiram da u junu radim HSG a mozda uradim i kompletne hormone.Sa svim tim rezultatima cu tek onda otici kod nekog ozbiljnog doktora.
Od danas sam na raspustu pa sam nekako sva vesela i leprsava :D
( sto je u poslednje vreme retkost :( ).
Srecne praznike vam zelim i SVE NAJBOLJE
jesa71
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 02, 2008 10:11 am

Post od jesa71 »

Da vas pozdravim,
pre nego krenem na put,nece me biti neko vreme...
Andjela,sto se skracenja ciklusa tice...Nabla i Mini su ti sve napisale,ja cu samo dodati da je jedna od mojih najblizh prijateljica zatrudnela u 37.,nekoliko meseci nakon sto mi se pozalila da joj se ciklus skratio na 23 dana i to sa sve prolaktinom od preko 1500 tog meseca...Dakle,sve moze i ne mora da znaci...
Kiki,super sto si pomenula Umu i njenu iznenadnu trudnocu u 42oj....Kolika cuda u poslednje vreme...Drzim ti fige za pocetak,ako se ne cujemo do tada...ja cu 5.maja poceti sa bockanjem...
Vago,nadam se da necu zakasniti za navijanje...i ako se ne javim,da znas da mislim na tebe...
Nabla,srecno u novom poduhvatu!
Rikikiki,samo sacuvaj svoju pozitivnu energiju i bice super,videces!
Holly,zbog tebe cu gledati da virnem sledece sedmice,da se radujem kad javis kolika je beta!
Sanjalice,samo hrabro dalje...
Mini,saljem ti jedan beli oblacic i u njemu Ljubav,Veru i Nadu...
Svima srecan Vaskrs!!!
vaga
Aktivan član
Aktivan član

Post od vaga »

Nabla, evo treci put citam tvoj nalaz kariotipa i pokusavam da budem pametna, ali nazalost ne razumem bas, jedino se nadam da tvoji geni, sa svim kopijama ne nose povecan rizik za tumore. Ostali rizici su ipak laksi.

Mini draga, zivot je borba neprestana, nema odustajanja, svi spasavamo svoj zivot. Imas jos mogucnosti, nije sve izgubljeno, ali moras biti pozitivna. Ja sam bila u depresiji puna 3 meseca, bez volje za bilo cim, drugim ljudima, bilo kakvim predjasnjim aktivnostima ili interesvanjima. Sad kada sam u pripremi opet sam zivnula, trudim se da ustajem ranije, doruckujem na vreme, cedim cveklu i sargarepu, med, mat. mlec itd. Eto nista mi nije tesko za moju bebu, pa sad hocemo li se upoznati ovog puta ili nekog drugog...
Pre vise godina jedan mali decak (sin mog brata) me je pitao gde je moj sin, ja mu rekla da eto jos ga nemam, ali bice on tu jednog dana. Moj mali bratanac me onda pitao: pa kad ce vise da se pvesevi kod tebe.

Eto cekamo to preseljenje. :wink:

Mini, skupi hrabrosti i imaj vere u buducnost. :lol:

Jeso, Kikice lep odmor. :D

Rikikiki, Holly :D
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Drage buduce mame :D

Zelim vam lep odmor i sretan Uskrs :P