Ja sam ovih dana bila u jurnjavi da pribavim sve potrebne nalaze za histero- radim je u sredu. Kad saznam kakvo je stanje u "pecnici" tek onda cemo pristupiti planiranju IVF-a, odnosno protokolu. Moj endokrinolog smatra da je bolje ici na varijantu da se dobije sto manji broj jc- da se rezerva ne iscrpi i zato je predlagala dugi protokol. No videcemo sta ce sad reci- nisam bila kod nje jos od aprila.
Nisam od juna proveravala ni fsh- tada je bio 13. Ali eto zbunjuje me sto imam u ovom ciklusu 11 antralnih folikula- to bi prema Chicago fertility centru bila donja granica normale. Tako da se slazem s tobom da je vrednost fsh vrlo individualna, a cini mi se i amh-a- secas se moj je bio 0.143 necega. Jedino je inhibin B bio dobar- a i za njega kazu da je nepouzdan bar kad je rec o punijim zenama (ja nemam problema s viskom kila ali nikad se ne zna- mozda rezultat vara).
Sto se tice donacije- jun nije daleko. Nemoj da jurcas jer tako cesto ne izadje na dobro. Razumem te, jer imam ja faze kad jurim ko muva bez glave i sve bih htela odmah i sad, a ponekad je bolje zuriti polako. Veruj mi, cesto tako brze stignes.
Sto se tice ICSI-a i ja sam razmisljala da idem na tu varijantu- da osiguramo oplodnju, ali juce mi drugarica (koja je ginekolog) rece bolje je ostaviti da priroda odradi svoje i da se najbolji spermic izdvoji. E sad, kod mog muza je normalan spermogram, a nisam sigurna da bih prihvatila na tvom mestu toliki rizik da se ide na klasicnu IVF oplodnju. Da li postoji mogucnost da ti kao pacijent insistiras na nekim procedurama?
Takodje, razmisljala sam i o assisted hatching. No jos treba da se konsultujem s lekarima koji ce mi raditi postupak.
Ne znam koliko si upoznata i koliko imas mogucnosti da odsustvujes s posla, ali na ovim nasim bivsim prostorima najpopularnija je klinika u Mariboru (kada je rec o vlastitim jc i spermicima). Imaju dosta visok procenat uspesnosti, jeftiniji su nego u Beogradu, vrlo profesionalni i odlicno organizovani. Dolaze im pacijenti i iz zapadne evrope. Mana je sto moras godinu dana unapred da zakazes postupak jer je velika navala, ali kod zena u godinama i s povisenim fsh ulazak u postupak ide mnogo brze. Ako si zainteresovana dacu ti kontakt.
Sto se Turske tice, i ja sam cula za njih- tacnije za "nemacku bolnicu" (u prevodu), odn., Bahceci kliniku (ako sam dobro napisala)- inace rade i donacije. Oni imaju vec razradjenu logistiku za ljude s nasih prostora- parove na aerodromu docekuje jedna zena koja prica srpski- organizovan je smestaj u hotelu po povlastenim cenama na Taksimu u Istambulu...Sveukupna cena prevoza, smestaja za mesec dana i postupka kosta oko 6000 Eura. E sad ne znam koliko se to razlikuje od cene u engleskoj.
Nasi koji su bili tamo su ekstra zadovoljni i puni hvale.
Sto se tice black magic woman- evo ti link za jedan od njenih postova:
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... highlight=
Nadam se da jos uvek posecuje forum. Postupak je radila u BIS Intermedicus- nemaju frizider, nisu obratili paznju na debljinu njenog endometrijuma tako da bi ih ja izbegavala u sirokom luku. Kod nas ti ostaje Jovanova ali ne znam da li imaju frizider.