Donacija jajnih celija/ povisen FSH/ smanjenja rezerva jaja

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od nabla »

rikikiki napisao:cijelo vrijeme sam na microgynonu, bez pauze (što znači i bez menge), kaže dr.R da se tako čuvaju i skupljaju antralni
Kako podnosis mikroginon? Meni je prvi put bilo OK, a poslednji put u decembru sam napupila ko kvasac :evil:
Vezano za citat, znaci kad si bez pauze na kontraceptivu, onda se cuva rezerva, a klasicnom upotrebom kontraceptiva, antralne f. jednako propadaju kao i u prirodnom ciklusu?
Nabla ... izgleda da ću ja prije do tebe nego ti do mene
hahahahhahahaha, ja sam ti nepouzdana kad treba mrdnuti dalje od kompa :lol:

Mini, cutim jer nemam sta mnogo da kazem. Znam koliko i ti kad cu u akciju :-? . Mozda vec sledeceg ciklusa, a mozda i kasnije. Verujem da ti je to nelogicno, ali seti se kako ni Kikica nije znala kad ce u postupak do poslednjeg momenta. Nemam ni predstavu zasto se odlaze. Ja imam utisak da ona ceka nove biologe da pocnu da rade, zato jos ni jedna devojka koja je kod nje nije u postupku.

Sladjancija, info da Visegradska radi "rodjacku" donaciju je pouzdana, znam bar jednu forumasicu koja je bila u toj kombinaciji, a takodje i predsednica etickog komiteta je naglasila kako treba podsticati i takvu vrstu donacije, jer se donatorke tesko nalaze i uglavnom su to devojke koje i same idu na IVF zbog nekog drugog problema.
Ali za sve detalje moras da odes do njih da se licno raspitas.
Ni jedna od nas nije u toj varijanti tako da nemamo konkretne info.
Ako ti saznas neke konkretnije informacije, bilo bi super da nam ovde javis- da imamo sve podatke na jednom mestu (sabirni centar :lol: )
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
Korisnikov avatar
rikikiki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 2:56 pm

Post od rikikiki »

U ovom moru postova teško mi se snaći i pronaći informaciju koja mi trenutno treba za jednu curku. Nabla (ili bilo tko ko zna) pliz, daj mi objasni malo stručnije taj odnos FSH i E2 .... tj. frendici je nalaz FSH oko 4, a E2 oko 170 pa joj trebam objasniti da to nije OK nalaz, a ona presretna što je FSH tako nizak. Kužim ja taj odnos, ali ne znam ispravno prenjeti!
- ja '75. visoki FSH-27,8
- mm '68. AT-OAT
- 2 stimulirana - 0 j.s.
- 2 klomifenska - 2 ET - beta=0
- 8 prirodnih - 1 ET = beta 20
- 2 femarska - 1.=ET 2 blast.; 2. nema ET
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Nisam kreativna veceras pa ti pastiram sta sam ranije pisala na tu temu na SC-u
A evo ti link gde sam pisala o svim markerima ovarijalne rezerve (tu imas i dosta info koje je Anuska pocela da prevodi sa sajta o POF-u)

http://www3.serbiancafe.com/lat/diskusi ... sh.html?39

"Povišeni nivo estradiola (E) trećeg dana ciklusa povezan je i sa problemima rezerve i sa uvećanom rezervom (a la PCO). One sa smanjenom rezervom imaju viok nivo E zbog ubrzane folikulogeneze, dok one sa PCO imaju povećan E2 zbog puno antralnih folikula, a svaka od njih luči po malo E2. Uočeno je da je povećan prekid postupka stimulacije povezan i sa malim nivoom E2 (<20 pg/ml) i sa povišenim nivoom E2 (>80 pg/ml). S obzirom da visok nivo E2 u folikularnoj fazi (>80 pg/ml) može da na veštački način obuzda FSH (izvrši supresiju) pa da se, na rezulatatima, FSH pokaže u granicama referentinh vrednosti, ova dva hormona uvek treba proučavati u kombinaciji."
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Uostalom mozes joj objasniti i na svom primeru....tamo negde na pocetku tvog akcijanja kad su tek poceli sumnjati na smanjunu rezervu, ti si imala zuto telo vec 5 dc, zar ne? To je primer za ranu folikulogenezu.
Drugi razlog povisenog E2 je moguce postojanje folikularne ciste.
-ja'75,
-2 rana spontana
Korisnikov avatar
rikikiki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 2:56 pm

Post od rikikiki »

nabla napisao:Uostalom mozes joj objasniti i na svom primeru....tamo negde na pocetku tvog akcijanja kad su tek poceli sumnjati na smanjunu rezervu, ti si imala zuto telo vec 5 dc, zar ne? To je primer za ranu folikulogenezu.
Drugi razlog povisenog E2 je moguce postojanje folikularne ciste.
Hvala ti puno .... ovaj link je odličan ... stvarno si si dala truda! Svaka čast!

Mikroginon mi je za sad OK ... malo me boluckaju jajnici!
Ovo za čuvanje antralnih mi je R. nekako brzo ispričao, bila sam na odlasku, ali ću ga sljedeći put malo bolje ispitati u vezi toga, koliko se antralni zadržavaju i slično, pa javim šta mi je odgovorio.

Držim fige da kreneš što prije u postupak!
Pusa!
- ja '75. visoki FSH-27,8
- mm '68. AT-OAT
- 2 stimulirana - 0 j.s.
- 2 klomifenska - 2 ET - beta=0
- 8 prirodnih - 1 ET = beta 20
- 2 femarska - 1.=ET 2 blast.; 2. nema ET
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

da imamo sve podatke na jednom mestu (sabirni centar )
Za početak, Slađaničicaa75 može da pročita na ovom podforumu, na temi: donacija jc, isključivo informacije/logistika, autor Mini, stranu 3. post" za ANIBLU i BMW i malo o endometrijumu". Nije baš da nemamo :wink:
ali cu da zujim okolo..
Naravno, prvo ćeš otići do tetka Nadice :wink: :o :wink:

Danas je bio prvi dan proleća,.... i ja malo cunjala, a ovde tako neprijatno hladan vetar...brrr

Takođe, počela danas sa čitanjem Dobrice Ćosića"Prijatelji"...ništa originalno, ali koncepcijski vrlo interesantno, i naravno, čitljivo...Setim se vas...I lokala u glavnom bulevaru SP, Puškinovog lokala, sa njegovom figurom u prirodnoj veličini, gotovo u samom izlogu...E, tu , ću malo da izdivanim...i izblejačim kroz izlog...radi inspiracije....
Joj, ja posle svih višemesčnih debata, nemam šta da više kažem?
Da ćutim?Teško!
U ponedeljak idem još po jedan nalaz..Danas mi prođe nešto kroz mozgić...ali, kažem:"Ne prizivati probleme, ako ih nema ni na vidiku( niti će ih biti) 8) Jeste, jeste...Inače, autor citata ima da me izgrdi, opravdano :wink: :lol:

Ipak, mogle bi ste za završnicu da mi kažete kako ste se ponašale, neposredno posle transfera, mislim na mirovanje?
Jucy je bila odmah preko puta klinike, Ivana kolima, Mini, kako si ti?Možda glupo, ali sme li se ići makar malo pešice..hodati?a, kao posle strogo mirovanje? Kako to?
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

Lili - ja isla sutradan u Prag i pesacila celi bogovetni dan... Spala s nogu... No ne znam jesam li ja dobar primer... :roll: :lol:
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Ljubica sa Kolevke
Devojke, još jedno divno, predivno čudo! Upravo sam uradila test, pošto mi m. kasni već 10 dana i - 2 crte!!!
Ne mogu da verujem!!!!! Malo plačem, malo se smejem, pa tako u krug!!!
Nisam baš česta ovde, ali ima vas koje se sećaju naših problema: visok fsh (preko 20), jako mali br. spermatozoida (ne veći od 3,5 miliona), loš odgovor na stimulacije, 2 neuspela ICSI-ja, u decembru prekinuta stimulacija zbog katastrofalnog odgovora...
Od tad imam problem sa ciklusima, jedan je bio na 34 dana, pa na 21 dan, pa mi je ovaj kasnio ali sam bila ubeđena da je neki hormonalni kolaps, čekala , čekala, nervirala se, prepipavala, osluškivala i rešila da uradim test.... I uradih ga...

PS: Kakav divan rodjendanski dan... punih 38...
Skupljam, skupljam...za rainy days :D :D :D :D :D 8)

Lilika, mislila sam konkretno na info o tome kakva je procedura s "rodjackom" donacijom i koliko brzo se moze u postupak i da li se placa i koliko (mozda i to ide kroz program besplatne- mislim na stimulaciju donatorke)...to jos do sada nismo imali na temi :wink:
-ja'75,
-2 rana spontana
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

Naravno, prvo ćeš otići do tetka Nadice
Naaaaaaaaaaaaah Lilika...

Nabla ... i ja cu malo da procackam poss stories....

Nedaj se.... :D
Korisnikov avatar
dr bokica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 08, 2008 6:19 pm

Post od dr bokica »

Lilly da se ja vratim na one bakterije.
Zvala sam Paster da ih pitam, da li izrazavaju kolicinski bakterije kao sto smo citale na hr sajtovima i tebe pitala tvoja dr.
Ona ce meni, da je to nemoguce i da to nigde ne rade, da je urin u tecnom stanju pa moze (npr eserihija)
Oni jedino napisu ako je malo baketrija i urade antibiogram.
Ili su Hrvati nesto bas napredovali u laboratorijskoj dijagnostici ili je nesto drugo u pitanju.

Ako neko zna u Bgdu neku lab gde se izrazava u tacnom broju nek pise.
nina68
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Okt 11, 2008 4:17 pm

Post od nina68 »

Evo i mene. Danas e2 397, sedam dana bockanja sa po 6 Menopura. Na uz 4 pristojna folikula, od 14, 12, 11 i 9. Endo 7mm. Gledao me je dr Stankovic, on kaze da je to ok, bedak bi bio da je samo jedan. Otkud znam, uvek se nadas nekom vaskrsenju svojih jajnika. To ce verovatno i do kraja biti to jer ako se neki i pojavi za ovih par dana, jajce nece stici da sazri. Poredila sam sa proslom godinom. U ovom momentu e2 mi je bio oko 200 i bila su dva bedna od 7 i 8. Pa valjda ne bi trebalo da budem nezadovoljna. Bila sa dve zene u sobi, obe dolaze po drugo dete, ufff...blago njima.
Sestra u Jevremovoj me ubedjuje da sam trebala sama da se bockam, ali tek onda ne bih znala da li bi rezultat bio bolji da se nisam sama busila. Navodno, manje bih bila pod stresom, ovako svaki dan jurcam tamo, ali ja ne mislim da gresim, skupa mi je to igracka.
Sad pitanje. Posto jos uvek pijem gvozdje, folnu, komplex b vitamina i c vitamin, da li da posle tranfera nastavim samo sa folnom? Ima li jos nesto sto je dobro za posle osim onog sto vec oni prepisuju?
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

Pozdrav svima :P

Da li neko može da mi kaže tel i gde radi prof.dr. Svetlana Vujović? :roll: :o :wink: :wink: :wink: :wink:

Imam još jednu molbu, ako nije problem, da neko ko je baš upućen :wink: da mi napiše koji se dc radi inhibin B???? :wink: :roll: :o :wink: :wink: :wink: :wink:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
bokice,
ne znam šta bih rekla u vezi PM

evo, ovo je mail dr...čisto da potvrdim njeno pitanje i njen stav oko vit c i Acedophillusa
Dear XXX
Do not worry, you have pleanty of time to take vit C and Acidofilus before transfer.
Waht is the quontity of Mirabilus found?
O.Z,.
----- Original Message -----
Pitala je koja količina???
Meni ništa nije pisalo,"ni mali, ni veliki broj" a kao što sam rekla, tamo su izražavali u nominalnim brojkama...
Npr. na site gde odgovara izvesni dr.Darko Husar...ali, i drugima...
Činjenica da je bilo reči i o urinu i o cerv. i vag. brisu...Iskreno, nisam obraćala pažnju, o kojoj prirodi se nalaza radilo?!A, potom, bilo mi je sasvim logično njeno pitanje....
kristina33
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Jun 26, 2008 10:14 am

Post od kristina33 »

Inhibin B se radi 3-5 dc
Korisnikov avatar
dr bokica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 08, 2008 6:19 pm

Post od dr bokica »

Ipak sam malo pazljivije procitala, gde se spominje kolicina rec je o bakteriji u urinu.
Dakle kad prodje m idem u Paster da vidim ima li tih podstanara jos uvek pa cu da se bacim na vitamin C i taj Acedofilus.
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

Lilika, mislila sam konkretno na info o tome kakva je procedura s "rodjackom" donacijom i koliko brzo se moze u postupak i da li se placa i koliko (mozda i to ide kroz program besplatne- mislim na stimulaciju donatorke)...to jos do sada nismo imali na temi
Pozdrav svima

Da li neko može da mi kaže tel i gde radi prof.dr. Svetlana Vujović?

Imam još jednu molbu, ako nije problem, da neko ko je baš upućen da mi napiše koji se dc radi inhibin B????
:oops: :oops: :oops: :roll: :roll:
Odgovori