Lily-an napisao:....ja u nastavcima....
I
U Avi rade transfer, kao i na drugim mestima, 3 i 5. dana...na ff pročitala da se mogu izjasniti-opredeliti za dan transfera...Svi znamo da je najbolje 5.dana...Ali, šta ako 4. dana prestane deoba embriona, ili ranije...
1.Da li time rizikujem da propadne embrion ili će pristupiti transferu, premanjihovoj proceni?
2.Znači li to ako se odustane od 5. dana transfera, da je taj embrion unapred osuđen na propast, npr. došao do 4 celije, i tu je prestalo razvijanje?
3.Da li se o tome stara moj ordinirajući dr, ili ja za to vreme kontaktiram embriologa?
Lily, uzasno si u stresu i sve nesto crno razmisljas. Molim te iskuliraj , smiri se, reci sebi da ce sve biti ok i da si sve preduzela sto je u tvojoj moci. Shvati da vecina stvari od sada NE ZAVISI OD TEBE, a ti najvise mozes da doprineses svojom smirenoscu i nenerviranjem!
Dan nakon fertilizacije ces zvati doktorku i pitati koliko se embriona napravilo. Onda cekas drugi dan pa ti kazu koliko ih je ok (dolazi do deobe), tu vec moze da se vidi da li se vecina lepo razvija ili ne. Ako je ok (npr. imas vise od 5 embriona) ide se dalje, ali tu je zaista vazno misljenje embriologa! Oni sigurno nece da teraju do blastociste posto-poto, pa da izgubis sve embrione. Ako bi ne daj Boze i doslo do toga, to bi bila njihova odgovornost i bili bi ti duzni novi tretman. Ali nemoj da su u tom razmisljanju, nema razloga, to se gotovo nikada ne desava!
II
Lily-an napisao:Dalje, oni nikako ne idu na transfer 3 embriona...Već 1-2...Time dobijam šansu da imam najmanje 1 za zamrzavanje...Moj rezon je da ne idem na budući FET, ako ne bude bilo najmanje 2 za zamrzavanje!Kako da očekujem pozitivan ishod, ako i sami kažu da su šanse umanjene sa frozen?Kako da prelazim toliki put, pod takvim okolnostima, da gajim neku nadu, ako od npr. 3 smrznuta, skoro po pravilu 2 embriona ne prežive otapanje?Gledala sam temu FET na ff, i ima onih kojima je uspelo iz prve sa smrznutim...ali, ima i teme:"Da li je ikom uspelo sa smrznutim"??? Mnogo je iskustava gde embrioni uopšte nisu preživeli, tokom zamrzavanja( ne znam kako, obzirom na -160C)...U Avi kažu da imaju kontrolu 24h, ali, naravno, nema garancije nikakve...to i ne zavisi od njih...
Cena zamrzavanja nije uračunata u konačnu cenu
Kada sam kod cena, podigli su DE +ICSI na fantastičnih 7000 evra!TO je iznos koji definitivno više ne dogovara ni West Evropi, ...valjda je za njihove tajkune..koga već...Takođe, podigli i cenu FET.Sada je oko 1600evra + zamrzavanje 320...
1. Da li odustati od FET-a i pokušati, u roku od nekoliko meseci, u Češkoj? Fresh varijantu?! Sa dodatkom od 1000-1500evra...sa drugim troškovima?!
Da dodam, navodno oni dobijaju od 14-17 jajnih celija...Ali, te konkretne momente, kada treba da prelomim znaću tek na licu mesta...to bi stvorilo šansu za zamrzavanje....eventualno...Pa, ići na tu opciju, o svom trošku, koju možemo da podnesemo...ili da odustanem od zamrzavanja u startu???
Moramo oboje da potpišemo ugovor o zamrzavanju, a kada bih im ja to mogla predočiti...tek kada znam kako stoje stvari...Bojim se da mi ne kažu da ih ima dovoljno za zamrzavanje, a da oni zapravo ne budu top quality? To nikako ne mogu znati...
III
Da li da prejudiciram stvari, pa sada bukiram negde u Češkoj?Evo, od prvog emaila, vezano za donaciju,prošlo godinu dana...ja još tapkam u mestu...Samo od avgusta, kada su mi dali termin za zakzaivanje konsultativnog pregleda u Avi, prođe pola godine..i ne zna se još koliko će... dr. baš neće da se upušta ni u kakve prognoze: da li će biti još samo mesec dana ili duže?
Sećam se odnosa cena skoro u svim klinikama...sve i da su podigli price list...opet su ostalei srazemreni odosi...Repromeda najskuplja itd...Unica..
Ja bih se opredelila za Fertimed/ postoje 16 god./ nema čekanja..poslednja cena 3500...ILi, za Pronatal...3800, ali sa smrznutim...To je sve što bi mi mogli da isfinansiramo...Nema novih pokušaja....
Pusti sada nagadjanja o jednom embrionu za zamrzavanje, to ces da odlucis kada dodje vreme, po filingu i dogovoru sa doktorom. Ja sam vratila 3 i zamrznula 1 i necu se tog jednog tek tako odreci. Ne zaboravi sta mi se desilo zbog te moje tvrdoglavosti, a doktorka me je svojski odgovarala od treceg. Ne kajem se zbog svoje odluke, ali ona je dosla nakon silnih neuspelih pokusaja a ne iz zelje da mi se zakaci vise od jednog!
Sve je stvar filinga, onako kako ti osetis da treba da postupis, a za to je vazno biti opustena, da bi mogla da osluskujes sebe. Zato te molim da manje razmisljas o nekim problematicnim situacijama!
Inace ovo sa poskupljenjem nije u redu ako ste vi vec ugovorili cenu ,ali ako je tako, pusti to, nemoj jos i oko toga da se nerviras, pa nije tvoja krivica!
Inace ovo sa rezervisanjem u Ceskoj je dobra ideja, zasto da ne, u slucaju pozitivnog ishoda, uvek mozes da otkazes
IV
Lily-an napisao:U vezi PGd-a,..da nisu poludeli ovako sa cenama...pa da razmatram i tu opciju...Mada, nameće mi se pitanje...šta ako idem na smrzavanje, gajim nadu za neku buduću intervenciju...a ne znam da je to falsh...
PGD je 2200, što mu dođe kao tretman sa frozen...
MIni, „Carolina in Geneva“, ono što sam uspela da preletim...Zar nm nije išao na TESA opciju?Možda su zbog toga išli na pgd?
Majka moje drugarice kaže da kao uradimo to, i to o trošku ove companije...Kako? Pa, rekla da je cena 6400, sada već 7, to je baš mnogo novca.....A ona rezonuje po principu „gde je goveče, tu je i june“...
Nabla kaže da se fish radi 3. Dana, i to je tačno, ali potpuno sigurna da sam na Avi naišla na potrebno vreme od 2 nedelje, a nakon toga u jednom Hrvatskom teksu pisalo ako se radi tzv. manuelnom metodom da treba 14 dana...To je pa baš dosta vremena za ostanak tamo...Mada, vreme nije krucijalni problem, već ova računica...Da sačekam kakva će biti morfologija sperme kod mm, pa da se posle toga premišljam još..ili, koliko starog donora će mi ponuditi?
Najviše, lično, zagovaram pgd, samo zbog amnio..NPr. da sve uspe, a amnocint. Dovede do spontanog...obgyn iznela podatak da je odnos 1:200 ili 1:300, a prema našim statiskima je 1:100??!!
I ovo je odluka koju donosis a nema garancije (kao i 99% ostalih mini odluka u ovim tretmanima a i posle..). Ja to nisam radila jer po godinama donatorke i mm nije rizicno + cena. Dodjoh sada i do rezultata prvog tromesecja i faktor rizika je tako mali da ne moram na amniocintezu.. e sada, moglo je da bude i drugacije, a mogla je i saksija da mi padne na glavu, a sta je sa svim onim naslednim i stecenim bolestima koje se ne vide kroz prenatalnu analizu ni amniosintezu? Nema garancije 100%, treba uciniti maksimalno ali ne i sto treba i sto ne treba - to je moje misljenje. Cujem da kod nas sve zene idu na amnicintezu, pa naravno kada to doktori naplacuju po 300-400 eura!
V
Lily-an napisao:Takođe, razmišlajam da krenem da se raspitujem o varijeanti let: CG – SP...Put u dolasku bio 12 sati, u povratku 14...jedna od najvećih trauma, bio mi je upravo napor puta...To presedanje, višesatno, potpuna nekomfornost na Moskovskom aerodromu..sistem tranzitne rute...Ne znam da li mi verujete, ali na M. Aerodromu ne može se jednostavno doći do toaleta??! A ništa odvratnije nisam odavno videla!!!Vozikanja..katakobičasti hodnici.. unutra 100stepeni, napolju razbija vetar, i to je sekund-dva svežeg vazduha...za sve vreme puta...
Samo da u svoju kuću uđem i izađem 4 puta, pa bi mi bilo dosta izuvanja i obuvanja...a tamo...da ne opisujem....Stresno je jurišanje istovremeno i za jaknom i nakitom i obućom...Drugarica mi se vratila iz Pariza, kaže nema ništa od odvog sistema na Šarl de Golu...A, one aerodromske službenice...na ženama ceo aerodrom...sa magnumima!!! Pogledi im led, ledeni!!!Što , misle da su profesionalnije ako su ledare?
Ovo je veoma vazna stavka - komfor ptovanja. Nemoj da zaliz da platis vise ali da imas direktni i komforan let. Mozda neko presedanje u Minhenu ili Cirihu, pa onda pravo za SP?