Donacija jajnih celija/ povisen FSH/ smanjenja rezerva jaja

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od nabla »

Lily-an napisao: Samo, Ministarstvo zdravlja ne donosi Uredbu... i mislim da je nema...pa se zato svodi na Pravilnike...pod uslovom da i toga ima...ali, za ne daj bože....oni pokriveni, a oštećena strana, šta će?!!
Uskoro cu na godisnji, pa cu da odsetam do Narodne biblioteke...da potrazim u nekom od Sluzbenih glasnika. Gledala sam na sajtu Ministarstva, ali nisam uspela da nadjem nikakav dokument koji bi se odnosio na ovu problematiku.

Mora da je to sto pise u Uredbi nedoreceno cim ovi u Jovanovoj javno na svom sajtu pisu da rade s doniranim materijalom. Da je zakon jasan, odn. da jasno precizira SAMO VISEGRADSKA oni to ne bi smeli da rade (bar ne javno). A znam i da Radunovic radi to privatno ali s poznatim donorom- tu je BMW radila svoj prvi donor ciklus (sorry BMW sto odgovaram umesto tebe). Isto tako Tomica kaze samo "nepoznat donor", a "Zamaloidealno" treba da radi donor ciklus s rodjakom u Visegradskoj. Nista mi tu nije jasno!
Hehehehe, neku noc sam pitala Nablonju ima li nekog u Ministarstvu zdravlja....ako mi iskopa nekog, odoh ja na konsultacije kod Tomice :wink:
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
Korisnikov avatar
dr bokica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 08, 2008 6:19 pm

Post od dr bokica »

Lily-an ::
..........Da, danas je Sv. Petka....zaštitnica žena...kaže se...

Stotinama godina su se prenosile, sa kolena na koleno, narodne umotvorine i izreke, opstale su vredne i istinite...na svim prostorima, odakle su sve devojke sa ove naše teme...

Jedna od izreka je "TREĆA SREĆA"

Ivani je treći put u Brnu!!!!!!!!!!!!

Evo Lily iskopah te odnekud, i obecavam stalno cu to da radim samo da se nastavi ovako.
Sve cestitke novoj trudnici.

P.S. Kazite mi sta znace parametri IgA i IgG na Elisa testu na hlamidije, na urologiji niko ne odgovara. Ig M anti tela znace akutnu infekciju?
Pozdrav
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

...da se nadovežem, mislim da nije nevažno...

Zakona o donaciji definitivno nema!Znači, imamo tretiranu oblast koja nije uređena zakonom, koji bi neko trebao da primenjuje...da po njemu postoje i prava i obaveze...za sve strane: medeicinsko osoblje, donora, pacijenta u postupku donacije...tehnika, uslovi i okolnosti postupka...
Posredno, donacija jc nije zabranjena, obzirom na odredbe Porodičnog zakonika, jer nema ni osporavanja , ni utvrđivanja materinstva kod donirane jc.
Uredbu-donosi Vlada Srbije.ali, takve uredbe nema, koliko sam se ja informisala.

Pravilnik, to mu dođe akt kojim se bliže uređuje poslovanje, najčešće državnih organa, u ovom slučaju Kliničkog centra RS-e.On nema nikakvu zakonsku snagu, njegovo nepoštovanje, ima uglavnom samo za posledicu neku disciplinsku odgovornost zaposlenih itd.
Isti bi morao biti dostupan, a ako ne žele da ga daju, dobrovoljno, po sili Zakona o pristupu informacijama od javnog značaj, može i mora se izdati, ne treba nikakvo obrazloženje za isticanjem ovakvog zahteva, dužni su ga izdati, u roku od 15 dana, od traženja!No, bojim se da tamo nema više od 1 člana, o svemu ovome...Na donošenje pravilnika, ministar zdravlja mora da da saglasnost, pa je svojevremeno, kod njegovog donošenja , na ovaj način odobreno da se donacijama može baviti isključivo bolnica univerzitetskog tipa...tj. KCS...ali, i dalje je sve u zoni improvizacije, ad hoc, itd...Za razliku od drugih država, gde se čak i Ustavom reguliše donacije jajne celije....
Ne znam da li bi Mini mogla malo da održi časove tom timu lekara, vrši nadzor nad njihovim radom, i proba čak i ovde da ni za kakve pare nešto uradi?!?Možda bi onaj njen pristao u toj varijanti, za neki god. odmor?
Mini, što ne zakopaš, malo oko ovoga?
---------------------------------------------------------------------------
Danas počinjem sa Climara flasterima.na svaki 4.dan...

BMW, napiši koju reč do večeras, o tvojim flasterima...

Moj dr, ovde, mi skrenuo pažnju da vodim računa, kao toliko je tanka samolepljiva strana, kao i sam flaster, da nije na prvi pogled uočljiva razlika između te dve površine, da li je baš tako?Oni su u vakumskom pakovanju, izuzetno tanki, bukvalno se možeš poseći na ivicama pakovanja...Ima na par mesta tzv. zareze-verovatno se tu otvara...uputstvo je na ruskom..
Večeras startujem. Da se prvo okupam :wink: Mada, to se može raditi i sa njima...kao dobro je da menjam površine gde ću ih stavljati...Videćemo..

Ješo :P
Ivana, javi se! :P
Juicy,i ti isto! :P
lisy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 23, 2008 10:01 pm

Post od lisy »

BRAVO JESOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Od onoliko jaja koja si snijela ,stvarno se moralo desiti.
SRETNO :lol:
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

nabla napisao: Hehehehe, neku noc sam pitala Nablonju ima li nekog u Ministarstvu zdravlja....ako mi iskopa nekog, odoh ja na konsultacije kod Tomice :wink:
Nabla, draga, pa imaš i boljih frajera u ministarstvu?
:wink: :roll: :oMa, tu ti je glavna faca, za sve, Vukajlovićka...iz rep.fonda...

------------------------------------------------------------------------
dr. bokica, ja ne znam šta znače ove skraćenice,sačekaj Nablu...

ps. Ma, ja sam Ješi, lično namenila - prognozirala uspeh ovog puta...a Nablu "zadužila" za iznenadjenje, na forumu!!!!!!!!!!!!! Ništa više...neću........Sve cake na "on"....a vidim tu će neki godišnji odmor.........
:P :D 8) 8) 8)

eh, dok se ja odvučem do majčice Rusije....ima da bude rasadnik... :P :D :P 8) 8) 8)
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am

Post od nabla »

Lily, pojasi....ako je ipak Uredba u pitanju gde ona moze da se iskopa....da li se i uredbe objavljuju u Sluzbenom glasniku?...Ako je ipak Pravilnik u pitanju gde njega iskopati....Klinicki centar?

Sto se tice iznenadjena s moje strane na to ces jos sacekati....jeste da idem na GO ali sam pod kontraceptivima 8) Prosli ciklus sam imala vec 3 dc prerano izdvajanje folikula (13 mm :o )...pa eto da malo smirimo jajnik...ko zna koliki mi je fsh bio kad je toliko rano poceo da raste!

Srecno s tvojim djakonijama...flasterima i ostalim cudima :lol:

Mini, dobru ideju dala Lilika...Visegradska kod nas...besplatan postupak, placas samo onoliko koiko ti je potrebno za lekove za uskladjivanje ciklusa!

BMW, procitala sam te na stranici dr Radoncica. Mozda tvoj endo nije toliki problem vec smrznuti embrioni. Poznato je da su FET ciklusi mnogo manje uspesni nego ciklusi sa svezim embrionima...eto jos jedan razlog da verujes da mozes da postanes mama....samo naoruzaj se s info, prikupi pare i kreni za Cesku.

Bokice, skrivas se, nema te :wink:

U pravu si...IgM...akutna infekcija a IgG stara....ja sam to zapamtila tako sto sam napravila asocijaciju sa slovom M....M=momentalno :wink:

Dokle si ti dogurala?

-----------------------------------------------------------------------

Jesa nam je ma-ma, Jesa nam je ma-ma :lol: :lol: :lol: 8) 8) 8)

Ivana daj neku rec, cisto da se prebrojimo....Jusy, takodje
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

Jesoooo .... Cestitam.............

Idem na hols sutra... MM bio 46-ti rodjendan sinoc ....Zavrsilo se mucnim razgovorom... Ne bi da kvarim cestitke....

budite dobro.... Ja se vracam 2 Januara, pa me nece biti ovde... Nadam se nekim dobrim i lepim vestima od vas ovde... Ko jos ceka betu?

Svima big pussa
Korisnikov avatar
dr bokica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 08, 2008 6:19 pm

Post od dr bokica »

Hvala Nabla,
a sta mu dodje Ig A nikako da nadjem, to bi mozda moglo da bude da sam nekad imala, pojma nemam..
Meni je sve to negativno, sto ispade da sam se uzalud lecila, no nema veze.
Sve u svemu zapeli smo kod spermograma, pa ako priorodni radovi ne pomognu posle februara idem na laparo i histeroskopiju, pa na inseminaciju.
Kad citam tvoje postove ponekad vidim sebe.
Stalno nesto kopam, trazim, a na kraju ce ispasti da mi aba bas nista ne fali, osim sto sam apsolutna nesigurna u svoju plodnost pa stalno izmisljam da nesto nije u redu i previse razmisljam o tome.
gloria2
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 3:05 pm

Post od gloria2 »

Bravo Jeso,čestitam!!! :lol: :lol: :lol:
Biće ovde još bebica.Ma čuste li vi da je baba iz Indije rodila dete sa 70 god.Medicina je napredovala,samo treba hteti i smeti.Pozdrav svima.
nina68
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Okt 11, 2008 4:17 pm

Post od nina68 »

Cestitam Jeso!!! Kristina i ti ces uskoro, sve mirise na to!
Moram da pitam, kako si se osecala Jeso u danima pred betu? Jel bilo nagovestaja?
black magic woman
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 07, 2006 2:59 pm

Post od black magic woman »

Evo nama jos jedne trudnjace :D :D :lol: :lol:

Bravo Jesoooo.......guraj polako napred bez negativnih misli.

Nadam se da ce nas uskoro jos koja obradovati...Kristina ima li lepih vesti?

Lily,pitala si za flastere.Ja sam ove od 100, sa 8mg estradiola nabavila iz Nemacke, jer se kod nas uvoze samo od 50 (4mg)
Ovi od 50 su okrugli, i sad zamisli zene koje mora da nalepe u jednom momentu 16 komada odjednom, a lepe se na mesta koja su najmanje podlozna nabiranju, najbolje da to budu krsta, odnosno predeo guze.
Lepe se na cistu,nemasnu kozu i treba izbegavati da se lepe zaredom na ista mesta,tj posle 4 dana( jer ih ti lepis na 4 dana) treba promeniti stranu. Mogu da izazovu iritaciju na kozi,crvenilo i svrab.Meni su je izazivali, aja sam ih menjala na dva dana, a to mozda zavisi i od doze.
Moji su bili elipsoidnog oblika i poprilicno povrsinski veliki,tako da mi je bio problem da zalepim 4, ali hvala bogu da nisam morala da lepim 16!!Gde bih to zalepila :roll:
Mozes se normalno kupati sa njima, opna je zaista tanka, kad ih odlepis postoji tanak sloj na strani koja se lepi.Nije komplikovano, samo iritira i svrbi, ponekad me je izludjivao svrab na mestu na kom su zalepljeni.
Srecno, bice sve ok.samo se opusti i nemoj mnogo da se opterecujes kad ce sta od terapije da ti uvode.

Javi samo koliki ti je bio endo kad odes na kontrolu. Zanima me da uporedim nase protokole.

Pozdrav

I jos jednom najveci pozdrav nasoj novoj trudnici :lol: :P :lol: :P
kikica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 01, 2007 4:45 pm

Post od kikica »

Jeso, samo da te ljubim i ovde, mamice nasa nova!
Mazi stomacic od nas, "doktorskih" tetaka!

Devojke, rekoh ja da se slavljeniku zelja ne odbija...
Kristina, Nabla, BMW, Gloria, Lily-an, Nina, Mini, Lisy, dr bokice, sve ostale... Hajde, sad ste vi na redu!
NADA je kao ptica koja oseća svetlost i peva dok je zora još uvek mračna. Rabindranat Tagora
jesa71
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 02, 2008 10:11 am

Post od jesa71 »

kikica napisao: Kristina, Nabla, BMW, Gloria, Lily-an, Nina, Mini, Lisy, dr bokice, sve ostale... Hajde, sad ste vi na redu!
Slazem se!Hajde,znate kako volim sarena slova...
Nina, ovo su licne senzacije,znamo da pravila nema!
Dan nakon transfera imala sam dva snazna proboda u predelu uterusa,sledeceg dana jos jedan.Iste veceri prevrtala sam se po krevetu jer me je proganjao osecaj 'stipaljke na grlicu' sto je nekako cudno i peklo i bolelo,a sigurno bilo vrlo neprijatno.Od treceg dana posle ETa smenjuju se potpuno mirni i periodi bola,jako nisko,centralno,pogotovu pri punoj besici,boli i na dodir.Petog dana od ETa bol se povremeno siri u krsta i noge,sve jako lici na PMS.Sedmi i osmi dan od ETa povremeno obojeniji sekret;deveti dan bez bolova.Deseti opet bolucka i seva u predelu jajnika... i osecam mirise na kilometar...
Sve vreme najizrazitije promene vezane su za grudi,sve poznate i u literaturi opisane.Isto vazi i za urin i probleme sa besikom.Mucnina se prvi put javila vec tri dana nakon ETa.Vrtoglavica povremeno...
Hvala vam na svemu,cure,bez vas ustajanja nakon padova bila mnogo teza!Samo verujte i drz'te se zelenog talasa...
Navijam za vas,jako,jako...
Svima kissic!

:P
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

gloria ako se ne varam ima dvoje dece... gloria planiras jos jedno? :lol:

Samo napred.... Salim se malo i pokusavam da uhvatim od zelenog talasa dok se pakujem...

Da to za miris pogotovo je dokumentovan simptom...

Jeso beta je visoka mozda su i dva.... Double trouble woudl be lovely....
jucyfruit
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 5:41 pm

Post od jucyfruit »

Drage moje , trebalo mi je vremena da odbolujem..znate sve, nista vam ne moram reci..Hvala Vam svima na rijecima podrske, jako mi puno znace.

Jeso SRETNO , ZELIM SVE NAJBOLJE TEBI I BEBICI(BEBICAMA???)

Ivana, procitala sam sta te je sve snaslo, znam da si sve izdrzala i izdrzavas jer su mrvice dobro i to ti daje snagu..samo naprijed, drzim fige, sve ce biti dobro..cuvaj se..

Svima pozdrav i ljubim vas..
Odgovori