Donacija jajnih celija/ povisen FSH/ smanjenja rezerva jaja

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od nabla »

Jano,
pitanje praznih folikula je malo kontroverzno. Neki smatraju da je termin "prazan folikul" pogresan naziv jer u stvari takav folikul sadrzi jc ali nije uspela da se oslobodi iz folikula. Dr. Sher sa klinike SIRM smatra da je u tom slucaju obicno rec o nedovoljno razvijenoj jc ili dismorficnoj jc i da takva jc ne bi ni imala potencijal da se razvije u trudnocu.
"Prazni folikuli" se desavaju povremeno i to ne znaci da ces sledeci put imati opet problem s izvlacenjem jc.

Evo ti link odgovora dr Shera na temu praznog folikula.
http://amy-happilyeverafter.blogspot.co ... icles.html

Izdvajam deo texta:

"Imperfection is part of the human condition. Thus a percentage of human eggs (regardless of age) will always develop abnormally (dysmorphism). Once exposed to an LH-surge or the “hCG-trigger" such eggs will have an abnormal number of chromosomes."

Nesavrsenost je sastavni deo ljudskog bica i stoga odredjeni procenat jc (bez obzira na godine, a to bi onda znacilo i bez obzira na fsh) ce biti abnormalan (dismorfican). Takve jc ce imati abnormalan broj hromosoma

Mozda je stvar i vrste stimulacije koja se koristi. Recimo, klomifen kod nekih zena zna da da "prazan folikul".

No, evo sta doca Sher kaze po tom pitanju:

"The unavoidable threshold risk of age-related egg dysmorphism and aneuploidy can however be seriously compounded through over-exposure of developing eggs to male hormones (predominantly-testosterone). These hormones are normally produced by the connective tissue (stroma) that surrounds the egg-bearing follicle(s). Overgrowth of the stroma occurs with advancing age (beyond 35years) and/or at any stage when ovarian reserve declines below a certain threshold (evidenced by poor response to fertility drugs, rising day 3 FSH level, falling Inhibin B levels, etc.). The eggs of such women are thus inordinately vulnerable to an over-exposure to LH-induced ovarian testosterone. In such cases, over-administration of LH-like products(hCG) or LH-containing fertility drugs (Repronex or the use of ovarian stimulation protocols such as "Flare-agonist protocols" that establish very high LH levels early on in the stimulation cycle) can be especially harmful."

Dakle, ako je jc bombardovana muskim hormonima koje inace luci vezivno tkivo koje okruzuje folikul, ona ce biti dismorficna. Preteran rast vezivnog tkiva, koji se obicno desava posle 35. godine ili kod mladjih u slucaju smanjene rezerve, odn. povisenog fsh ili niskog Inhibina B, dovodi do toga da su jc cesto izlozene prevelikoj kolicini testosterona kojeg je indukovao LH. Kod takvih zena, lekovi za stimulaciju koji su na bazi LH ili upotreba tzv. Flare-agonist protokola, pa cak i upotreba lekova koji u sebi sadrze hCG mogu omesti pravilan razvoj jc.

Kako zaobici taj problem?

"There is little one can do to reduce the age-related risk of egg/embryo aneuploidy. However since the risk of compounding egg dysmorphism and thus egg/embryo aneuploidy can be avoided by individualized stimulation protocol selection and precise timing of the hCG “trigger shot”… both very important considerations when attempting to improve egg/embryo quality and IVF outcome, especially in older women and those with diminished ovarian reserve."

Problem nekvalitetne jc se moze zaobici individualnim pristupom stimulaciji i preciznim tajmingom stoperice (Pregnil, Ovitrell).

Stoga, ne budali :D o prelasku na doniranu jc.
Kod nas ponekad treba eksperimentisati s protokolima kako bi se otkrilo na koji najbolje reagujemo. Uradila si veliku stvar. Nista nije bilo uzalud jer doca zna za sledeci put sta ne treba da radi u tvom slucaju.
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

BMW, dugo te nije bilo i nadala sam se da si u medjuvremenu imala najlepsi moguci razlog za tihovanje.

Zao mi je sto si se namucila, ali i Jelenikrasivi sa SC-a je bilo potrebno nekoliko doniranih ciklusa dok nije zatrudnela. Ostalo mi je nejasno da li je na kraju uspela sa vlastitom jc ili s doniranom (kod Radulovica).

Dobro kazes, samo ti je 35-ta. I mozda bi bilo bolje da napravis malu pauzu od postupaka. Mozda se tvoj organizam oseca isilovano pa slabo reaguje na estradiol. Ti si za relativno kratko vreme odradila tako mnogo posupaka i nije potrebna neka posebna empatija da bi covek shvatio da si rasturena u 1000 komadica. Daj sebi i muzu vremena da se emotivno (i finansijiski) oporavite.
U medjuvremenu, kontaktiraj strane klinike i pitaj ih kako bi oni zaobisli problem s rastom endometrijuma. Probaj da kontaktiras i dr Shera na sajtu njihove klinike da vidis sta bi ti on predlozio. Imas i sajt gde dr Radoncic odgovara.
Da li si eksperimantisala s vijagrom?

Al malo cu da te kritikujem jer mi smeta samobicevanje!

Sve kad smo se udavale i polagale "zakletvu" rekle smo u sebi ili naglas "u dobru i u zlu". Obrni situaciju, da je TM lose, ne daj Boze ima neku bolest, da li bi ga ostavila? Ili, ajde blazu varijantu, da TM ima azospermiju, da li bi ga ostavila ili da li bi u toj situaciji razmisljala da bi bilo posteno s njegove strane da on inicira razlaz jer je on taj koji ima problem?

Dovoljno si kaznjena s mukom kroz koju prolazis. Najmanje ti treba jos i samu sebe da mucis krivicom i mrznjom!

Drzim fige da i tvoj onaj trenutak uskoro dodje :D
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

MINI kisssssssssssssssssssssssss
:P

Kako si?
-ja'75,
-2 rana spontana
black magic woman
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 07, 2006 2:59 pm

Post od black magic woman »

Nabla, hvala na recima podrske.Pa taj period od 32.-35 bas i nije tako kratak.Prosle su tri godine mog zivota.U svakoj godini imala sam po dva pokusaja,osim u 2008,kada sam probala 3 puta,razmaci su bili po 6 meseci.Probala sam svasta i taj ananas, i aspirin i eto hiperbaricnu,jersam citala o uspehu dr.Ane Mitrovic i njenih pacijentkinja na ovom polju i dejstvu HBO na prokrvljenost materice,ali eto nista.ne znam da li je rano 10-tog dana raditi betu,negde sam procitala,u nekom stranom clanku,da kod doniranih oplodnji kasnije dolazi do impatacije embriona i da su bete mnogo nize nego kod VTO sa sopstvenim jc.Pauzu moram da napravim,to je evidentno,ali sve razmisljam kako je u medjuvremenu eto proslo to vreme i da sam ja starija za tih nekoliko meseci.Sto se tice kako ti kazes samobicevanja,ne dozivljavam to tako,samo jednostavno ne zelim da tu situaciju prolazim sa recimo 40 ili 45 godina,mada sumnjam jer poznajem svog muza,ali nikad se ne zna.Ovako u 35 ja sam jos mlada,nisam invalid hvala Bogu pa ce se naci i neko drugi kome ovaj moj problem nece smetati.Eto ja samo razmisljam o buducnosti,jer stvarno ne znamo sta nosi sutra.A na pitanje sta bih ja uradila da moj muz ima takav problem,iskreno ne znam.I pored toga sto ga bas volim, ko zna mozda bi zalja za materinstvom prevagnula,tj verovatno bi, ruzno je sto ovako govorim,ali sam iskrena.Ne mislim takodje da mm treba da ostane samnom ako kod njega zelja za ocinstvom postaje primarna,tako da potpuno shvatam i te muskarce, koji ostavljaju svoje zene iz istog razloga.Nikoga ne treba osudjivati i svako treba odabrati zivot kakav zeli.Evo ja sam na bolovanju trenutno,pa vas malo cesce pratim,mislila sam da i od ovog foruma ludim,non stop sam jedno vreme bila na njemu,postala osednuta pretrazivajuci tekstove i klunike.Molime te reci mi na kom sajtu mogu da nadjem dr.koje si pomenula. :wink:
kristina33
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Jun 26, 2008 10:14 am

Post od kristina33 »

BMW evo ti sajt na kome mozes postaviti pitanje dr. Radoncicu

http://www.zdravljeizivot.com/forum/vie ... BoardID=70

Nadam se da si ipak prerano radila betu i da je ona vec sad pocela da raste. Navijam svim srce. A Nabla kao i uvek pametno zbori.

Vremejezabebe kako vidim i Nabla ti je napisala slicno sto i ja na pp samo mnogo lepse i sire. Glavu gore, slusaj Gocu i uspeh je zagarantovan.

Nabla, Lisy, Mini hvala.
lisy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 23, 2008 10:01 pm

Post od lisy »

Pozdrav,
mene opet povuklo u istrazivanje i trazenje uzroka svega ovoga, ludog FSH i POF-a.Nikako se ne mogu pomiriti da se desi iz neobjasnjenih razloga i da mooji jajnici u 21 god. pocnu gubiti funkciju.Pa me nesto malo i uplasilo , nasla sam da ima veze s autoimunim bolestima kao npr. reumatoidnim artritisom.Oboljeli od r.a. proizvode antitjela koja su programirana da se samounistavaju.Moja mama boluje od toga i procitala sam da ovakvi slucajevi vecinom imaju nekoga u obitelji koji boluje od neke autoimune bolesti.Tako da mi se pocelo vrtjeti oko jedne misli da je to bila neka reakcija mozda jos u utrobi moje majke.Eto ja moj strah morala s vama podijeliti, ali sto je tu je.....................

BLACK MAGIC ,gdje si radila te postupke?
black magic woman
Aktivan član
Aktivan član

Draga moja Kristina,ako sam te razumela poslala si mi privatnu poruku,ja sad proveravala i nema nista,nadjoh poruku koju mi je Mini poslala pre godinu dana!Eto koliko sam proveravala sanduce! :oops:
Nadam se da je rano,ali dr.je tako trazio da se uradi,pa ja ko velim,ajd jednom i da poslusam doktore!Ali naravno da moram da je ponovim za par dana,to i oni sami kazu kad im javis rezultat.
Pa evo da podelim svoje iskustvo sa vama.Verovtno ste proctale da sam prvu VTO radila kod Radunovica u BIS-u,znaci privatno,iscimala se da nadjem donatora,posto oni nemaju zamznute jc,nije uspelo,jer mene nisu ni tretirali nicim osim Cikloproginovom,i to posle saznam pogresno,pobrkali one tabletice,davali mi braon umesto belih :evil: i jos glupa asistentkinja koja me je samo nervirala i etc.Da ne duzim vise o njima jer nisu zasluzili.Odemo prvo u Jevremovu,kad tamo,ne rade sa doniranim jc,iako imam donatora,kazu nema zakonske regilative,ali me zato upute na Gak u Visegradskoj,da probam tamo!!!A nema zakonske regulative,da popizdis.Nekako saznam za Radulovica i Specijalnu Bolnicu Beograd u Jovanovoj,odem tamo,odmah me primi dr.koji na prvi pogled izgleda kao pravi mrgud,ali posto ja zelim sve da znam i pocnem da postavljam pitanja,vidim da je covek jako ljubazan i da na sva odgovara.Elem,nista o donatoru nije poznato,osim da je rec o zenama do 30 godina,zdravim,kako kaze dr,ali osim kariotipa mislim da nikakva druga genetska ispitivanja ne rade.Rade naravno testove na HIV.hepatitis, i mozda su to jedini testovi koje te zene prolaze.Kako one doniraju jc,to ne znam,ali u prospektu bolnice stoji da rade donacije i sperme i jc,po novinama govori o tome,dakle nije ilegalno.Za mene i mm to je jedina sansa posto sam ja u 22 godini ostala bez menzisa i posle sto godina bezuspesnog lecenja u 32.god prvi put probala donaciju,buduci da dr kazu da nemem drugih sansi.Kog mene nije rec ni o kakvoj autoimunoj bolesti,niti bilo cemu drugom,jednostavno,mislim da je nasledno.Mojoj mami je prestala menstruacija u 39,ali ona je vec do tada imala dvoje dece!Dakle rec je o genima,u buducnosti ce devojcice koje imaju ove gene biti na vreme upozorene,ali za mene je kasno.Sto se tice mog iskustva sa radulovicima,jer tamo radi i dr>bojana,inace doktorova supruga,mogu da kazem da mi je pocetni entuzijazam splasao.Profesionalniji su od BIS-a,radila sam sve moguce kod njih i histeroskopiju i sve analize,briseve,opremljeni su odlicno,ali meni licno se ne svidja sam postupak.Poslednja tri puta umesto estradiola iz proginove i suprefacta,koristim estraderm flastere TTS 100 ,a shema je potpuno ista svaki put, i mislim da je ista za sve zene,iako nam hormoni nisu svima isti,dakle nemas licnu shemu,vadis ti hormone,ali je ona svaki put ista!Dakle,osim sto sam prvi put ostala vanmatericno trudna( bolje da nisam uopste) nema uspeha vec 4 puta,jos uvek ne znam za ovaj poslednji,ali sumnjam.Pocinje se sa flasterima od 1.dana ciklusa,od 12-dana se ide svakodnevno na UZ i vadjenje E2 i meni vecito endometrijum slabije reaguje,a hormoni budu super,zatim se ukljucuje par dane pre ET utrogestan 3x2 vaginalno i onda za dva-tri ili 5 dana rade transfer.Kaze meni dr:" posto vi volite da to bude 5-tog dana,tako cemo uraditi", a ja zapanjena,pa joj odgovorim da ona kao dr treba meni da kaze kad,a ne ja njoj!
Uglavnom,uzimaju 4jc i oplodjavaju i.Nekako mi nije jasno da se sve 4 oplode i da izdrze 5 dana,jer sam se informisala da je verovatnoca da embrion dostigne stadijum blaste ne tako velika.Nikad ne znam u kom su stadijumu embrioni,nikad ne kazu,iako ja svaki put pitam.Sada mi dr rece da su blaste,a verujem da je to nemoguce.!
Ako ne uspe posle menzisa ide se na kontrolni UZ i mozes da pricas sa dr,ali on nikako ne zna da kaze razlog neuspeha,ako ja pitam za endometrijum, on kaze da nije vazna debljina vec kvalitet,a da se on podeblja dovoljno.Nisam pametna da li je bolje da sto manje znas,odnosno da nista ne znas ili da previse znas,jer ni tako ne dobijes nikakav odgovor.Eto toliko od mene,drzite mi fige sutra za neku lepu betu,javicu vam.
Pozdrav od BMW :wink:
kristina33
Stalni član
Stalni  član

Post od kristina33 »

BMW nisam tebi poslala privatnu poruku, tebi sam dala adresu sajta na kome doktor radoncic ginekolog za VTO odgovara na pitanja. Mozes ga pitati sta on misli o tvom endometrijumu i o protokolima kroz koje si prolazila, vrlo je fin i odgovara na sva pitanja. Evo jos jednom ti pisem adresu sajta:
http://www.zdravljeizivot.com/forum/vie ... BoardID=70
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

Drage moje, evo i mene.
Nije me bilo....
Na temi: logistika i dr. ostavila post, da podignem temu....

Sada nisam baš u stanju da vam pišem duže...

Lisy, idi na Kolevku, ženski sterilitet, u temi"lepljiva" mislim da je treća tema po redu, "sterilitet, trudnoća, pobačaj, imunologija" tako nekako glasi tema...videćeš o i reumatidnom artritisu...

Kod mene....Pa, ne znam šta glasno da izgovorim, a šta da zadržim samo za sebe, uglavnom, rešila sam da se vratim svom "pozitivnom sujeverju"...kao ranije, pa makar to bila i najgora i najprimitivnija predrasuda.....

Kulminacija stresa na poslu,.....a onda, imala sam snažan bol u glavi, prošlog četvrtka, a sve je počelo sa simptomima migrene...

Javiću se.Sada sam smirena....dobro sam.

Juicy, draga, hajde, pričaj malo sa nama.

Još par dana ću se sklanjati od kompa, pa vam se javljam.

Ivana, kako si ti? Ne boj se, ali sve kontroliši!
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

BMW,
ja počinjem sa Climara flasterima....
...divigil gelom...
javiću ti detalje....endom.2.83mm
black magic woman
Aktivan član
Aktivan član

lily,poslala sam ti pp,nadam se da si je primila.

Kristina,hvala na adresi.
lilihip2007
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 17, 2007 8:58 am

Post od lilihip2007 »

Iskustvo koje je BMW imala sa dr Radulovicem u Jovanovoj i dr Bojanom, se izgleda poklapa sa iskustvom i drugih zena kod njih.
Ja sam imala stimulaciju krajem septembra i kod njih dobila 4 jc. i sve cetiri oplodjenje i sve cetiri se super razvile do blaste i sve cetiri vracene i nista od visokog BHCG. Sledecu stimulaciju su mi radili vec polovinom novembra i ponovo 12 jc, i svih 12 oplodjeno i svih dvanaest dostiglo stadijum blaste i vraceno 4. Naravno BHCG nizak.
A nakon toga, do juna naredne godine ja sam birala, kao u kupovini, koliko zelim da mi vrate smrzlica i uzalud sam odlazila na besmislene FET transfere. Ni jedan nije urodio visokim BHCG. Mislim da je bilo 4 ili 5 FET transfera.
Kao sto se da pretpostaviti, nakon istrazivanja po doktor.rs i serbiancafeu, ukapirala sam da je tu nesto sumnjivo.
Uradila sam spisak pozeljnih doktora, kako je to lepo savetovala dr OBGYN, i uradila tri pregleda. Kod dr Spremovic, dr Vlaisavljevic i dr Goce Ivanovic. Odluka je bila dr Ivanovic.
Kod nje je, i pored jake stimulacije, bilo svega 4 jc. od cega su se tri oplodile i samo dve bile skolski primerak kvaliteta, drugog dana. Goca nije imala nameru da ceka stadijum blaste.
Rodila sam blizance.
Cini mi se i da i Ivana70 nema neko pozitivno iskustvo sa Radulovicima.
Pozdrav za sve devojke
i maksimalna podrska u borbi koju vodite.
Do ostvarenja snova!
Lilihip2007
2003 Operacija endometrioze
2004-2005 Folikulometrije GAKNF
2005 sep Laparoskopija Radulovic u Jovanovoj 2005 okt - 2006 jun 6 IVFa neuspelo - Radulovic
2006 okt Lap. Valj. uklanj. hidrosalp.
2oo6 dec ISCI Goca Ivanovic uspelo je!
nosim dve bebice
black magic woman
Aktivan član
Aktivan član

Kristina, registrovala sam se na forumu,ali mi ne dozvoljava da postavim pitanje.Ne znam u cemu je fora.Nisam nepismena,ali opet mi je nejasno,mozes li da mi pojasnis.Pls
Na zalost ja nemam mogucnosti da biram druge lekare,jer oni ne rade donatorske oplodnje,tako da posle ovog pokusaja videti sta cu.Mozda je i uspelo,al ja sam skepticna.Da li neka od vas zna posle kog vremena od implatacije pocinje da se javlja beta hcg i koliko brzo raste.

Pozdrav
kristina33
Stalni član
Stalni  član

Post od kristina33 »

BMW moras prvo da se logujes na dnu stranice sa desne strane, ako ne uspes posalji mi pitanje na pp pa cu ga ja postaviti.
BMW ako nije tajna koliko placas postupak ovde kod nas sa doniranom jc, da li bi za istu ili slicnu cifru mogla da odes negde u inostranstvo? Mislim da je glupo ici u neku kliniku zato sto nemas izbora, bolje da si umesto 3 postupka kod nas uradila jedan ali vredan negde u inostranstvu. Posle svega sto si napisala imam utisak da oni rade povrsno, bez imalo grize savesti zbog otimacine para bez uspeha, i ne obracaju mnogo pazenje na to da smo svi mi razliciti i da razlicito reagujemo na iste lekove. Sa druge strane ja kada bih dosla u tu situaciju razmisljala bih i o tome cije su to jc i da li postoji opasnost da se sutra moje dete spetlja sa svojim bratom ili sestrom :-? Izvini, ali morala sam ovo da kazem. Ne svidja mi se sto kod nas koliko ja znam ne postoji zakon o tome, i zato sam protiv donacije bilo jc bilo sperme u nasoj zemlji.
black magic woman
Aktivan član
Aktivan član

samo postupak,bez preleda virusa i briseva ( a upravo smo za ovo u jednom danu dali 300 evrica) kosta 1600 eura.Kada sracunam sve sto sam kod njih radila ovih pet puta,s tu je i histeroskopija(800 eura) otprilike sve cirka 12-13000 eura.
Mislis da ja nemam raznih dvojbi,ne da li ce sutra sresti brata ili sestru,jer ni ti ne znas da li tvoj muz nije svrljao sa strane pa napravio neko bepce,a takvih slucajeva ima mali milion.U nemackoj je studija pokazala da 40% dece ne zivi sa svojim pravim ocevima!!Pa sad ti vidi,gde ce oni sve susretati bracu i sestre.Ono sto mene muci je genetika,eventualne nasledne bolesti koje bi dete pokupilo od bioloske majke,ili srodnika sa sa te linije.Ne daj boze da ikad saznas kako je to kad ne mozes da imas sopstveno dete Kristina.
Proveravala sam klinike u okruzenju Makedoniji Mala Bogorodica,tamo rade donacije ali sa srodnicima( sestra) nemaju banke jc,a postupci u inostranstvu ukljucuju pripreme donora tako da samo postupak kosta od 3500-4500 eura,a dolazak dva puta,na zalost nemam toliko novca da tamo provedem 10-tak dana na pracenju UZ,a bez toga mi takav postupak ni ne treba,jer da s pripremam na daljinu i odem samo kad muz treba da da spermu i na transfer,totalna glupost i bacanje para.
Eto to ti je to!
Odgovori