Donacija jajnih celija/ povisen FSH/ smanjenja rezerva jaja

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

nabla napisao:............Lily-man

Da li si ti ta koja odlucuje o PGD-u?
Ako jesi, batali PGD!
Ako nisi i klinika insistira na PGD-u, sta se ti lomis sa pitanjima,
Oh, kakav kontrolisuci duh!............... hihihihihi
U drugoj rečenici, u mom treatmant planu, za naše dr i mene, stoji: preporučuje se PGD...navodno 400 parova je to radilo kod njih...ja sam samo priupitala tada, a ona to napisala...u onoj aplikaciji za pgd piše: hromozomsko, a ne i gensko ispitivanje....a, kod njih na sajtu stoji i jedno i drugo....Sem toga, pgd bi značio ostanak tamo 2,5 nedelje!!!! I, nigde ne navode u tom contractu za pgd, koja je metoda: fish ili pcr...što nije isto...I, što ne kaže, jel to zbog godina...ili...Tada nam je rekla da nije zagarantovana uspešnost 100% ...pa, sad odluči...ako si normalan...
Neću ništa do polaska da ih pitam, ali moraće da mi baš da pojašnjenje, jer to košta, zatim tako dug boravak...Opet, sinoć po prvi put išla na Kolevku, nisam pajala, ali baš tražila sličnu priču, te naišla na post koji je Blonde postavila, na temi "embrionalno ispitivanje"...iskustvo jedne naše iz Montreala...itd.itd...
A Lilo-man :wink: se ponaša malo bezobrazno i gotovanski, jer sve prepušta meni...a , mora da izgradi i sam svoj stav...a ne da mu ja sažvaćem, jer nije neozbiljno...opet, ovaj moj dr. kaže, da bi trebalo to uraditi...ako postoje uslovi..i da moram dobiti potvrdu o tome...zbog trudnoće ovde...smiriću se , za sada, u tom pogledu...ali, moram da prikupim informacije da bih mogla da se izjasnim, kada za to dođe vreme...a oni mi poslali contract, kao da je sve svršeno...pa i za zamrzavanje embriona...čemu toliko forsanje...???
E, sada, sve je podložno preispitivanju...ne sumnjam ja u njihovu lekarsku vičnost i iskustvo, ali globalno gledano, hoću malo da probam da razdvojim tu komercijalnu dimenziju od realnih potreba...
Tamo ima toliko kontrasti, neverovatnih...to je ono što me povremeno baca u sumnje...Skloni su nacionalnoj aroganciji, ajd da tako navedem, međutim, što šta bi se tamo moglo dovesti u pitanje...i to sistemski...
Nije baš moguće razlučiti utiske...klinika...spoljni svet...bili u njihovoj policiji da se prijavimo...nismo znali da to može i u ptt-u...Kakve su to soc-realističke slike ostale u mom mozgu...
Prljavština, javašluk, beda, nigde parketa, laminata, vinasa, već teraco kamen???Ej, u kom gradu? ....koji prosečan turista doživi kao hodanje kroz bajku...dok ne odškrine neka vrata...razumete me...to su momenti koji meni ne daju da ja aminujem baš na svaku njihovu...Možda, na kraju i bude tako, ali ja moram sama da dostignem taj stupanj...
...........danas, prvi put mm mi pričao "situaciju" kada je posle krađe morao da odradi spermogram...prostor - savršen, kaže...od fotelja, svih mogućih parfimisanih maramica, peškira, ogledala, pa čak i DVD-ija...Kaže, rekoh sebi: "Moskva mora pasti"! Vrištala sam...No, i u taj delić sam htela da zavirim...
Jednostavno, istinito, i mnogo dobro si rekla ovo za duh- kontrolišući, bravo! Ali, i ti tragaš...zar nije Ivana rekla : neće oni meni određivati da li će biti 3. ili 5. dan transfer...Ili, čak našla i privatni tel. te dr. ..... insistirala na informaciji...jel, tako?
Naravno, treba znati gde se zaustaviti, a da to nije zato što si pao smrvljen...Smiriću se ja, ali ja isti odnos imam i prema kućnim aparatima...pedantno, pažljivo..Pa, neće valjda da Ava menja astrološke osobenosti? A, ja DEVICA!
Možda bih ih ja i sa strahopoštovanjem respektovala, da nisam videla i drugu stranu medelje...
Ajd, neću više da t...m!
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

nabla napisao: O-ho :P ...pre neki dan poziv na pice, pa da odaberes komp... :P , sta li je sledece? :lol:

:D
E, Nabla, draga, to sledeće naša 100% trezna, već sutra bi trebalo da nam prijavi....mada, ona o tome " ne razglaba javno"hihihihihi

Mini, bre,sada budi pametna, i okreni sve u svoju korist! :wink: :roll: :lol:

------------------------------------------------------------
Imam i ja tel jedne gospođe, izvesna Nada, homeopat, ali stvarno školovani homeopata...Preporuka od mog stomatologa, kome apsolutno verujem...potražiću broj...ionako samo skupljam razne br.telefone i lažem i sebe i vas ...eh, sve ću ja to režimski da promenim!!! :wink: ...idem da se bacim na posao...laka noć i dobro jutro!
Tek do večeri neću moći da se kačim na komp, a mislim na Ivanin UZ! :P :
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od nabla »

Znaci na tebi ostavili da prelomis :-?

Dobro, mozemo do krajnjeg roka da mozgamo na tu temu...mislim ti nagals a mi da ti pomognemo da prelomis :wink:

FISH nema potrebe da radite jer ima tooooooliko gena, a ako ne znas sta trazis onda nema ni svrhe je raditi. Ako TM nema neku poznatu gensku bolest, onda FISH preskacete.

PGD po mom misljenju ima smisla raditi jedino kad ides s vlastitim jc i to posle nekoliko nesupeha sa blastama ili ranim spontanim pobacajima ili pobacajima koji su usledili zbog hromosomske anomalije ploda.
Kada je u pitanju los spermogram....ako postoji jasan razlog zasto TM ima problema (u smislu neka greska u kariotipu) onda bih se i ja odlucila na PGD.
Kakav je bio spermogram koji ste radili u Rusiji?

Ne znam... eto ja ne bih isla na tu varijantu...ako dobijete dobar broj embriona, mozete ici na blaste i tu je velika verovatnoca da je s takvim embrionima sve OK. Ako bude viska, resto bih zamrznula. A ovako s PGD-om uvek postoji sansa da se dobar embrion osteti i da on propadne.

Zasto je za PGD potrebno da tamo budete 2,5 nedelje? Meni se nekako cini da je to preterano, dovoljno je da se saceka onoliko dugo koliko je potrebno da embrion naraste za PGD i eventualno koji dan iza toga. Ako PGD rade na 8-celijskom embrionu onda je to tri dana posle oplodnje + jos koji dan.

Ovo za kontrolisuci duh....sta mislis zasto sam te prepoznala :D :wink:.
Prolazila sam i kroz misju rupu da bih dosla do informacije... :D
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

...........Sve si u pravu...............ma, otkud znaš sve ove detalje????

ali.............

staviću narednih dana i za i protiv...............

kažeš spermogram, ma, ženo draga,nisu nam ni dali da vidimo rezultat................

:x Samo je bilo, dobar je, jel, ide se na svežu, nećemo zamrzavati, kao što bi predhodno planirano....
Mm u avionu kad se vraćali, kaže: ma, trebao im je neko menoi sličan..........Iskreno, sve je moguće? A, inače,zbog čega je donacija svuda i svega samo 300-350 evra? koliko toga su oni iskoristili? da li to rade? jes, nema lekova za donora, te "nagrade", te punkcije i sl. Ali, samo ovaj iznos, ma, ubeđena sam da oni to upotrebljavaju/ zlo...

U češkoj automatski rade proveru na cističnu, hepatitise...a, ovde ne znam, nigde nisam to našla, da li mora baš i to kroz pgd?
zato velim, moraće srčana dr. malo da se potrudi da mi napiše....Pazi, to košta 2200...doduše i u Češkoj košta 2000evra...Ne znam...i ja se bojim za to vađenje , pa vraćanje ćelija...
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Lily-an napisao: cističnu, hepatitise...
Cisticna fibroza mislim da se otkriva putem FISH-a, ali nema potrebe jer ona je koliko se secam uzrok azospermije (nerazvijeni kanalici), a hepatitis, AIDS i ostalo cete raditi kroz analizu krvi i ti i TM te stoga tu nema mesta PGD-u i mislim da vam je to pod obavezno.
Nesto kao kroz maglu mi se provlaci info da je kod Engleza relativno cesta cisticna f. (to iz one BBC emisije- bio je jedan par gde je muz imao azo, zena mu je azijatkinja, dobili su 4 ili 6 jc, njemu radili punkciju i mislim uspeli iz prve i to blizanci s tim sto jedan beban nije izgurao do kraja) Mini? Mozda zato u Ceskoj, tamo gde uglavnom Englezi odlaze, rade tu proveru.

PDG ti omogucava najosnovniju pretragu na najucestalije trisomije. Posto se obicno uzima "proven" donor, mislim da je mala verovatnoca da ne dobijes kvalitetne "normalne" embrione (pod uslovom da ima dovoljno dobrih spermica).
Pazi, 2000 eur nije mala cifra, jos malo pa je to cena jednog postupka u Reprofitu. :-?
Ko bi PGD platio, vi ili G?

Ivana, da se ne sokiras danas, al da te ipak konacno strefi saznanje da si trudna :lol:
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
kikica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 01, 2007 4:45 pm

Post od kikica »

Jucy, cestitam draga, bas si me obradovala!!! Beta je prosto prelepa, jedva cekam izvestaj sa UZ!

Rekoh ja da je krenulo!!!
NADA je kao ptica koja oseća svetlost i peva dok je zora još uvek mračna. Rabindranat Tagora
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

Lilyman i Lilika - sad sam bas dobila poruku od jedne ribe koja je zabebila u Repromedi...Radili su PGD zato sto hubby ima los spermogram. Od 8 embrija (10 jaja) samo su 4 bila zdrava i zabebila je iz drugog puta.. Prvi put isla u Barcelonu i imala je samo 1 embrio - tad nije radila pgd.

Ja skroz kapiram zasto se razmisljas. SAd si i mene startovala na istu temu, .... U Repromedi je oko 2000 evra... Kako kazes nije jeftino... Ja se samo pitam da li oni vec ako puste embrije na blaste i imaju say 4 dobra embija.... Zar ne mogu da izaberu 3 dobra i vrate ih nazad. To bi ustedelo poprilicno para?

Ivana - drzim palceve nadam se da je sve ok. Ivana - jel' sperma tm ok? Just wandered.... zbog ove diskusije above...

Juicy kad je tvoj UZ?

Nalba - mnogo nas zekis, ha? :wink: . Al dobro, oprastamo ti, zato sto te volimo 'cudo' ovde na forumu.... Mislim, ti nam dodjes ko' najdraze dete... .. Dobra si, pa bookworm, sve znas, radis domaci...pa se zezas itd...
Jos samo da krenes u akciju.... :wink: :lol: 8)

MM i ja -mali napreci primeceni....Hmmmm...(ne bih u detalje javno) MM rekao sinoc da cu ja biti better off without him in a few yrs time... (Sto je laskalo mom egu, mora se reci...) :D. Da je njegova sperm crap i da je novi pokusaj bacanje novca,emocija itd... Mislim sve mi mirise na veliku trtaru... :o :roll: Ovo odlazenje, spavanje po podu u zadnje dve nedelje... Bi covek da se izvuce iz bedare ali ne zna kako....

Treba da jurim posao ... pa odoh da se psyche up....
Mini
Aktivan član
Aktivan član

Post od Mini »

Ivana - ajd posalji mi email adresu od ove K. Vesele. Njakam se celo popodne da koristim njihov website form i nista... Ovo sve bez znanja mm. :lol: 8) :lol:

Nesto bih rekla da su oni uspesniji nego Reprofit, mada skuplji :cry: :-?
jucyfruit
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 5:41 pm

Post od jucyfruit »

Samo da se javnem, ovih dana sam odmarala i nisam puno vremena provodila za kompom jer sam imala spotting :(
Onako nije puno ali dovoljno da me protrese..iako znam da je moguce da se desava ali nije svejedno kad se desi :cry:
Mini
Aktivan član
Aktivan član

Post od Mini »

Juicy - ja redovno pratim ove stvari na ff. Neke zene su imale full bleeding big time i sve je bilo u redu. STepan obicno savetuje da se poveca doza estrofema za jednu tabletu x 4 i doza progesterona na 800 mg.

Imas li dovoljno lekova... Nemoj da se isprepadas.... Neke zene krvare non stop u prva 3 meseca pa sve bude ok.

Lots of love & hugs... Nemoj se brines.... :D :D Ti imas fntasticnu betu... Jaki su to beberoni.... Kad ides na UZ. Ustvari sto ne odes na A&E unit for emergency scan... Ti si vec 6 nedelja tako da moze da se vidi sta se desava.... . Ili odi privatno ako ova varijanta ne upali...

Samo nemoj da se nerviras....
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

MINI, NABLA,
pričaćemo o ovome...ima tu svašta nešto...Samo da pojasim u vezi cistične...hepatiitisa..mislila sam u Češkoj imaš garanciju da ti žena - donor, prošla test na c.fibrozu, i ovo ostalo...Pa, valjda je i kod ovih, to bi moralo biti osnovno ispitivanje, zapravo, uslov da bude donor?Ne moram , valjda, zbog toga na PGD...
Inače, Nabla, gledala letos ona dva para...prosto, neverovatno...a uspelo im je... ...Mini, pa zar nije 2200 mnogo? :x :o Plus sam ET...To bre, izađe kao stan u unutrašnjosti Srbije...Inače, mm i ima oligoazo...ali, ima 100% dobru morfologijiu...za razliku od ranije...pokretljivost i nije više bitna, ni ostalo...Kariotip ok.
Ovo bi mi platili, ne mogu ja sada da menjam cenu koju sam još letos najavila...to bi bilo previše,,,

Baš ću ovih dana da stavim tu priču iz Kanade...JOj, Jucy, za neverovati da su oni tamo u Montrealu punktirali jc na živo...Inače, ta priča je u korist PGD-a...Stvarno su , bre, čudnjikavi tamo kod tebe...A šta mu dođe taj spotting? Neko krvarenje?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sve kao očekujem da ću, dok ispisujem ovaj post, dole da ugledam Ivanu,...rekla nam je da je 08.30 jutros Uz...
......Ivana, pa, gde si?
Mini
Aktivan član
Aktivan član

Post od Mini »

Mnogo je Lili. Slazem se. Mislim ako ides na blasto ionako ce da se desi prirodna selekcija... I ako ti ostanu 3 ili 4 na kraju i vratis 3 komada, sto onda moras da ga PGDiras? Dodje ga pa isto...

Uostalom ako kojim slucajem ne upali iz prve - za te pare mozes platiti smrznutu rundu... Citala sam bas opet pre neki dan da bebe rodjene iz frozen cycla su mnogo zdravije od svezih ciklusa... Zato sto idu kroz duplu selekciju... ie blasto prvo, pa onda ako prezive odmrzavanje...

Ja ne bi davala tolike pare u ovolikoj krizi... tj... ovde je kriza, ne znam ukolikoj meri se oseca u Srbiji, ali 2000 evra nije zanemarljiva cifra! Bar meni!
jucyfruit
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 5:41 pm

Post od jucyfruit »

Juicy - ja redovno pratim ove stvari na ff. Neke zene su imale full bleeding big time i sve je bilo u redu. STepan obicno savetuje da se poveca doza estrofema za jednu tabletu x 4 i doza progesterona na 800 mg.

Imas li dovoljno lekova... Nemoj da se isprepadas.... Neke zene krvare non stop u prva 3 meseca pa sve bude ok.

Lots of love & hugs... Nemoj se brines.... Ti imas fntasticnu betu... Jaki su to beberoni.... Kad ides na UZ. Ustvari sto ne odes na A&E unit for emergency scan... Ti si vec 6 nedelja tako da moze da se vidi sta se desava.... . Ili odi privatno ako ova varijanta ne upali...

Samo nemoj da se nerviras....
Mini, imam dovoljno lijekova i mogu ih uvijek nabaviti jos, nije problem, to je kod mene pokriveno osiguranjem. Poslala sam poruku u Prag i pitala da li oni smatraju da treba nesto da mijenjam.
Nisam isla u hitnu jer je to haos ovdje cekas 2,3 sata minimum..pomislila sam da bi me to jos vise stresiralo pa sam prelezala cijeli vikend, mislim da mi je to bolje :)..dok je muz bio domacica :D
Zvala sam i svoju Dr ocekujem da mi se javi..mada mislim da mi nece imati sta novo reci. Mozda sa njom vidim za UZV.Uglavnom ja sam mirna koliko je to moguce biti, znam da se to desava..
Lily izvini ja napisah spotting..a trudim se da se bas ne koristim engleskim rijecima ali eto :-? omaklo se ....da to je blago krvarenje, ma vise kapljice..kod mene sad su roza-svjetlo smedje boje..i imam samo ujutro malo i navece..po danu skoro nista..

Ivanaaaa javljaj sta je bilo na UZV ..svi smo nestrpljivi :D
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Jusy, jel nema vise spotinga? Mislim, jel nije konstantan svakodnevni? Uf, znam kakvi su Kanadjani.... pisala o tome ObGyn...meni vise lezi ovaj nas "sistem"..."ides kod doca i kad ne treba" :lol:
Evo jedna s Kolevke trudna a imala odliv, a beta se i dalje uredno dupla...cak joj je beta 10 dan posle ET bila 11!!! :wink:

Za spoting, ma i nasi docovi govore spoting :wink:

Kikice, kako nas Jovan? :P

Lily, Mini...ja sad malo da unesem sumnju...blastocista nije garant da je sa embrionom sve OK, zato postoji PGD koji skenira postojanje life kompatibilnih hromosomskih anomalija (tipa Down synd., Edwards synd., Williams synd. etc). S tim sto s jedne strane imamo proven donora i veliku verovatnocu da su njene jc OK a s druge strane pozeljno bi bilo da je spermogram uglavnom OK- da imaju veci izbor dobrih spermica.

Pokusavam da se stavim u situaciju da ja odlucujem za sebe da vs ne PGD kad bih isla na doniranu....mislim da je odnos rizik:cena suvise velik i pre bih isla na varijantu da tih 2000 sacuvam za neki frozen ciklus ili novi pokusaj (posle kad rodis dvojke :wink: )

Ivana, uh, nema te...a mi nestrpljive :P
-ja'75,
-2 rana spontana
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

.......evo, i ja proveravam da li se Ivana pojavila....reče sve sređeno, predato, neće da se stresira sa vremenom, te neće na posao................i, gde je sada?
Ivaaaanaaa, pa, gde si? Znaš da čekamo.....

---------------------------------------------------------------
Da, da blasto nije uopšte garant ....za dobar embrion....naravno, poželjno...ali, eto svega 40% postigne blasto stupanj...dobro za implantaciju...no, ne mora značiti da dolazi do spontane biološke selekcije, tj., da se isključuju time h. greške...genske bolesti...ko će ga znati još šta...
Pročitala da svaka 12.amerikanka ide na PGD...
Nego, ja nešto mozgam, možda i nisam u pravu, ali sećate se onog mog pokušaja za pozivno pismo...kada su me oladili...to sam ja uputila sekretarijatu, a ne direkt dr...a, opet, ona nas priupita kako smo rešili vize...zamislite, pa, što bi i to imalo doći do dr???to sam vam pričala, sve sami KGB-ejci...hihihihihi setih se jednog našeg politikanta...sa ovim debejci...hihihih...
I, naravno da dr. kao i cela klinika znaju da plaća ova kompanija, pa, možda i zato provlače PGD??Ništa ne bih isključila....Njen stav je da svima predlaže...
Morfologija mm je dobra, ali...ne znam...načelno, spermogram. nije sjajan...daleko od toga...
Ja ne želim da razmišljam sada o nekom pokušaju...ali, svakako da imam u glavi i cifru...za eventualni pokušaj u Češkoj...
Odgovori