Donacija jajnih celija/ povisen FSH/ smanjenja rezerva jaja

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

Juicy - cestitke za betu! Ja mislim - vrlo realisticno - da su u pitanju duplici! Koliko si ih stavila nazad?

Lily - to sa visinom, tezinom, bojom kose, ocije, obrazovanje - to je uobicajeno kad su u pitanju donori...
Mislim da bi se i ja izjedila - a i Englezi da ne ogovore na tvoje pitanje celu nedelju dana...

Jeso - gde si :lol: 8) :wink:

Nabla - ajd pa navijamo za postupak da krene sto pre... :lol: :D
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

ependorfica napisao:Drage zmajice,
opet ja!
samo da pitam, gde je najbolje da uradimo spermogram i spermokulturu, posto vidim i tu moze da bude losih ....
.....ja nisam "ica"....samo mogu biti zmaj :wink: ...
Od kako su mojoj drugarici pogrešili krvnu grupu u Konzilijumu, zaobilazim ga u velikom luku...Takođe, možda "najkomfornije", ali zbog čudnjikavih vrednosti ne preporučujem Inep...za spermogram.,

Sa najsavršenijom tehnologijom...isključena svaka mogućnost zamene rezultata...bilo na tv-u..detalji...kod Mire Adanje Polak, u emisiji...cene kao i na drugim mestima....laboratorija u Tadeuša Košćuškog, Dorćol...ili Biomedika kod Medicnskog fakulteta.....moje iskustvo...

----------------------------------------------------------------------------
...zakazah UZ, videh jedno plemenito i dobrodušno biće...mog dr..
Glorija, draga,
moguće da su hormoni krenuli da luduju...ili ja luda....ali, valjda sa dr. treba da podelim činjenicu da umesto tragova krvi, kako reče, ja imam normalan ciklus,posle 1000godina!!!Grrrrr........Pa, i od toga zavisi hoće li biti priprema 6 meseci ili manje...Što bi sada tražila nalaz UZ!!!!!!!!!!!
Inače, dr će mi nalaz staviti na usb, pa da joj tako pošaljem...trudi se čovek da mi učini...ne košta ga ništa, ali nije ni dužan...
Ne, i dalje sam sva naoštrena na njih...Kada smo posle ponoći stigli u SP, te ušli u zgradu, gde smo bili smešteni...samo što se nisam srušila...oronulo stepenište, žice, oluci, cevi, sablasno, trošno...al, uđeš na blindirana vrata...a, onda, ultra komforni stan...što nam je G obezbedio....e, tako bi i u prilogu G.Milića...dah mi je zastao od identičnosti slike...a spolja grandiozna velelepnost...E, ja mu to vidim kao : SPOLJA GLADAC, UNUTRA....ili, baš me briga šta je iza mog praga....To što je moja dr. jedina za kontakt sa stranim pacijentima, to nije moj problem, već njihov...ne naplaćuju konsultaciju e-mailom, naravno, debelo su se ugradili u glavnicu cene...Pa i Stepan je Ivani odgovorio iako nije više bila aktuelni pacijent...ma, mislim...kakva lakonost!!!
...u toj emisiji je kamera direktno snimila podmićivanje policajca od strane taksiste...Pa, mislim, čemu ta arogancija?
Da, ima na ff komentara kako ih je moja dr zvala..jedne večeri...pa se divno sa njom ispričale...bla, bla...Pa, to im piše na sajtu...ako ne popuniš informator, već ostaviš broj telefona za konsultaciju...naravno, sve su to potencijalni pacijenti...i, šta? Engleskinja priča kako dr. divno govori engleski...ma, što mi je utisak...a kod nas bilo: "što možeš da uradiš danas, ko zna, ostavili bi za iduću nedelju..."

Žao mi je što sam ovakva, ali želim da podelim i ovakve emocije sa vama...tj. činjenice...ne mogu ih tek anulirati...Eto, danas sam takva...i baš su me spopali neki animoziteti - već akumulirani prema njima.
Znam...znam...ništa idelano...

Mini, počela da čitam "štivo" Obamomanija...hmmm, idem pod jorgan...ma, u vrću bi se sakrila...srećom, te ne moram da menjam sobu...

:wink:
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

Mini napisao:

Lily - to sa visinom, tezinom, bojom kose, ocije, obrazovanje - to je uobicajeno kad su u pitanju donori...
Mislim da bi se i ja izjedila

Znam da su ove fenotipske karekteristike uobičajene, ali da li oni misle da sam ja švrćnula što sam mimo toga još dodala? Pa, moj rezon je da ne kupujem nameštaj koji ću da zamenim :o ali, i ne zanima me šta misle, već šta rade...Zar ne može reći: da ...ne...da da komentar u dve reči...Pa, ne pitam ja ima li sunca u SP????
Mini
Aktivan član
Aktivan član

Post od Mini »

Ne daj se LILLLLLLLLLLLika.... Malo te drmaju i hormoni, ali velike su stvari u pitanju, too....
rolnica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 2:20 pm

Post od rolnica »

Postovane sve,

Odmah na pocetku, moram da priznam da nisam imala snage da detaljno iscitam ceo ovaj topik, iz dva razloga:
Prvi je, potpuno sam nova u svemu ovome (istina me ovih dana klepila u oci), pa ne razumem terminologiju koju koristite i gubim se u terminima, a
Drugi je taj jer se nadam da je moj "slucaj" drugaciji i da ce sve biti u redu.
A sada, da se predstavim
Imam 31 godinu, nisam radjala i FSH od 159,7!
Evo o cemu se radi. Do pre godinu sam imala poptuno uredne menstruacije, koje su trajale oko 5 dana i nisu pravile bilo kakav problem.
Onda mi se desila velika porodicna tragedija, dozivela sam ogroman stres, sa kojim ocigledno nisam uspela da se izborim na pravi nacin. I izostala je menstruacija prvi mesec. Sledeci sam dobila, pa opet tako... Ispricam ginekologu pricu, ona me pregleda na ultrazvuk, kaze sve je u redu, dajmo prirodi vremena da se izbori sa stresom, pustimo da se menstruacije dovedu u red same.
Nakon toga, narednih pola godine menstruacije su i dalje neuredne (jedan mesec izostane, u jednom mesecu dobijem dva puta), ali bez bilo kakvih drugih "problematicnih" simptoma (i dalje nisu bolne, nisu obilne... sve kao i ranije). Zatim, dva meseca ciklus regularan, pa opet sledeci mesec izostane. Uradim nalaze krvne slike, stitnu zlezdu, magnetnu rezonancu glave (jer su u medjuvremenu i ruke pocele da se tresu), sve je u redu. Svi kazu, stres.. i posledice stresa.
Konacno ovog meseca ponovo odem kod doktorke, ona me uputi da uradim polne hormone jednom, pa za sedam dana ponovo (bez obzira sto je to otprilike bio negde 14 dan ciklusa), cisto da vidimo sta se desava.
I utvrdim da je FSH pri prvom merenju bio 153, 9 a drugi put 159,7.
U medjuvremenu, shvatim da u poslednjih 20ak dana imam uzasne napade vrucine, uglavnom nocu.
I polako pocinjem da shvatam sta mi se desava.
Ono sto mi je doktorka preporucila jeste da primim tri hormonske injekcije Luteshola (ili tako necega, ne umem da procitam rukopis), a da onda kad od toga dobijem menstruaciju krenem da pijem Cyclo-Progynovu, i tako 3 meseca. Nakon toga, radim ponovo nalaze da vidim na cemu sam.
S obzirom da su hormoni vrlo osetljiva stvar, nosim se mislju da odem kod jos nekog ginekologa po misljenje, a posto sam u medjuvremenu shvatila da vi ovde znate vise nego pojedini ginekolozi na koje sam nailazila, resih da se obratim vama za savet i neku (ako je ima) lepu rec utehe :)
Pozdrav svima!
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

ROLNICE,
ja ću ti odgovoriti....kasnije.
Mini
Aktivan član
Aktivan član

Post od Mini »

Rolnice,

Lily ce vec imati da ti kaze vise o 'premature ovarian failure' + stres iz licnog iskustva. U mednjuvremenu, ja bih ti savetovala da uradis fsh od 1-3 dana a ne 14 dana jer ce ti to dati tacniju sliku. Takodnje anti-mullerian test ce ti tacno reci kako stoje tvoje rezerve jajnih celija. Ovo je tacniji indikator i test je relativno novijeg datuma.

Ako mozes da priustis sebi, akupunktura je dobra opcija da smanjis stres i regulises periode. Maticna mlec pomaze sa imunologijom, vitamin B6 i B12 su narocito dobri i za hormone i za stres jer ce poboljsati tvoje odrambene mehanizme. A i dobri su za koncepciju zajedno sa folnom kiselinom.

Kad budes uradila ove testove imaces nesto bolju predstavu koliki su tvoji hormoni zapravo...

Jedna riba na ff je imala fsh od 42 pa je ostala trudna sa svojim jajima. Trebao joj je VTO. Imala je 29 god tad. Treba takodje da uradis ultrazvuk da se vidi volumen jajnika i koliko imas antral folikula. Ovo ce ti dati dobru indikaciju ako ne i bolju of fsh-a. Ako ima antralnih folikula onda ima i nade...

Uglavnom ne gubi vreme i kreni u akciju....

Ajd pa sve naj i ne daj se.... :lol: :D
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od nabla »

Rolnice :) ,

nije mi jasna veza izmedju stresa i menopauzalnih vrednosti hormona, mada sam se i ja cesto pitala da li je stres kod mene mogao da utice na to da mi jajnici pocnu stariti pre vremena. Sva moja traganja po strucnoj literaturi nikad nisu ukazala da bi tu mogla postojati neka uzrocno posledicna veza.
Ko sto Mini rece, sledeci korak su ti AntiMullerian test (AMH) i Inhibin B 2. ili 3. dana ciklusa (lab Konzilijum), i UZ na pocetku ciklusa da bi se videlo da li ima malih folikula (antralnih folikula) na jajnicima.
Drugo, ja bih ti preporucila da odes kod dr Svetlane Vujovic, endokrinologa, koja se bavi menopauzama i POF-om (preuranjene menopauze). Trazice da uradis jedan set analiza da bi se videlo da li ima neki drugi razlog za povisen fsh, odn. da li neki drugi hormon vuce fsh gore. Nekad jako visok prolaktin hoce da povisi i fsh, a prolaktin zna da se povisi i usled stresa...No, da mi ne bi ovde hipotezirale, eto javi se Vujovicki.
Uglavnom ne gubi vreme i kreni u akciju....

Ajd pa sve naj i ne daj se....
Potpisujem Minku :wink:
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
jucyfruit
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 5:41 pm

Post od jucyfruit »

Dobrodoslica novim djevojkama..i sto prije da se zacrveni sve :)
Ovo je sretan forum, sve pozitivna energija i mora da uspije svima:) :)
Mini da ti odgovorim, pitala si koliko sam ih stavila nazad...2 .
Lily, nemoj da se stresiras previse oko logistike, to je najmanje vazno u cijeloj prici vjeruj mi. Ja sam pokusala svo vrijeme dok sam bila u Pragu da razmisljam pozitivno...smjestaj nije bio nesto, cak mi se soba na glavu popela dok sam odmarala nakon transfera, bilo je klaustrofobicno..ali nije to bitno zar ne? Sto se tice osobina donatora..meni to nije bilo bitno uopste. Mozda je to cudno, znam da svako razmislja drugacija, ali meni je bilo bitno da je ona zdrava..i nista drugo.(Poslali smo im nase podatke, pa ono cisto da se proba bar da bude slicna nama jel..ali na kraju mi to zaista nije vazno).
Meni je Dr zakazala tek za dvije sedmice da dodjem... znam da Ivana radi UZV vec iduce..ali eto meni ova kaze nema potrebe ranije da dodjem..sta vi mislite o tome? Ma inace ovi dr u Kanadi su po svemu drugaciji, nisam ja bez razloga isla u majcicu Evropu na postupak :o
jesa71
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 02, 2008 10:11 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od jesa71 »

Dobrodosla Rolnice!
Devojke su vec sve rekle...bas tako postupi, a ja cu da podvucem ovo:
nabla napisao:

... ja bih ti preporucila da odes kod dr Svetlane Vujovic, endokrinologa, koja se bavi menopauzama i POF-om (preuranjene menopauze).
Ona je zaista No 1!Zakazi sto pre,da ne vadis krv milion puta i ne gubis vreme cekajuci sledeci...pa sledeci ciklus...
Uzgred,ja cu dodati HOMEOPATIJU kao alternativu-bas sam pre neki dan pisala da imam kolegenicu koja je uletela u menopauzu,izgubila mengu...i homeopatijom vratila ciklus,sada je sve OK.Imam tel. njene homeopatkinje,kazu da je najbolja kod nas,ako budes htela poslacu ti na PP!
Ma treba sve probati...
'Ajd' pozdravcic sada,svima! :D
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

rolnica napisao:
Odmah na pocetku, moram da priznam da nisam imala snage da detaljno iscitam ceo ovaj topik, iz dva razloga:
Prvi je, potpuno sam nova u svemu ovome ....
Drugi je taj jer se nadam da je moj "slucaj" drugaciji ....
Imam 31 godinu, nisam radjala i FSH od 159,7!
Evo o cemu se radi. Do pre godinu sam imala poptuno .....
Onda mi se desila velika porodicna tragedija, dozivela sam ogroman stres, sa kojim ocigledno nisam uspela da se izborim na pravi nacin. I izostala je menstruacija prvi mesec. Sledeci sam dobila, pa opet tako... Ispricam ginekologu pricu, ona me pregleda na ultrazvuk, kaze sve je u redu, dajmo prirodi vremena da se izbori sa stresom, pustimo da se menstruacije dovedu u red same..............
Nakon toga, narednih pola godine menstruacije su i dalje
uredne (jedan mesec izostane, u jednom mesecu dobijem dva puta), ali bez bilo kakvih drugih "problematicnih" simptoma (i dalje nisu bolne, nisu obilne... sve kao i ranije). Zatim, dva meseca ciklus regularan, pa opet ...stitnu zlez Svi kazu, stres.. i posledice stresa.....
Konacno ovog meseca ponovo odem kod doktorke, ona me uputi da uradim polne hormone jednom, pa za sedam dana ponovo (bez obzira sto je to otprilike bio negde 14 dan ciklusa), cisto da vidimo sta se desava.
I utvrdim da je FSH pri prvom merenju bio 153, 9 a drugi put 159,7..........

Ono sto mi je doktorka preporucila jeste da primim tri hormonske injekcije Luteshola (ili tako necega, ne umem da procitam rukopis), a da onda kad od toga dobijem menstruaciju krenem da pijem Cyclo-Progynovu, i tako 3 meseca. Nakon toga, radim ponovo nalaze da vidim na cemu sam.
S obzirom da su hormoni vrlo osetljiva stvar...
1. najpre, uloži mali napor da saznaš nešto o svom problemu,
2.ne znam zašto zvanična medicina isključuje stres, kao potencijalni uzrok, ali i nema odgovore zbog čega dolaski do menopauze u 30tim godinama,na ove navode priložiću mali izvod:

Prerana menopauza sastoji se u nefunkcioniranju jajnika u dobi kad žena ima ispod 40 godina, a zahvaća 1% žena. U većini slučajeva ona je idiopatska (bez poznatih razloga) ili je genski determinirana.

3. postoje autentični zapisi iz II svetskog rata o prestanku ciklusa , dok je trajao rat..takođe, zatvorske ambulante raspolažu vrlo preciznim podacima o izostanku ciklusa kod žena , zatvorenica.
4.imala sam vrlo sličnu simptologiju, da li je to bila perimenopauza ili već nastupila menopauza, u istim godinama...ko zna..
5.identičnu terapiju sam imala: upravo injekcije koje su navedene + cykloprogynova - 3 meseca...Mislim da ti dr. i nije molga dati drugu, bolju terapiju...ako postoji uopšte...
6. Ja sam , kao što su već navele Mini i Nabla, radila na 2 i 3 dc hormone, ...dok sam bila na cikloprogynovi...nije mi pao fsh...do poželjne vrednosti...
7.MR glave, obavezan pregled hipofize,..kod mene bio Ok..
8.bitan i estradiol, za ciklus,kod mene - nizak...
9.i ranije i sada, hormoni štitne žlezde - u redu,
10.14. dan od ciklusa,.... hmm, upravo ću raditi 14. dana UZ..ovarijum...pa, nije slučajnost...ne bih znala detlje da objasnim...zašto baš 14.Poslušaj dr.
11.mnogo visok fsh...moj najviši je bio 112! Uz cikloprginovu, padao, ali nedovoljno...odnosno za 50%
12. na kraju, smatram da je terapija ok, pridržavaj se uz obavezan ENDOKRINOLOŠKI PREGLED...ako se setim još nečega, dodaću...
11.dovoljno info, opusti se i drži se svoje dr, pa ćeš nakon tri meseca znati nešto jasnije kako stvari stoje...cykloprogynova može dati dobre rezultate i u dužem uzimanju...
12. za kratko vreme možeš preleteti preko teme "hormoni- važno" na "mama i bebe" hrvatski site...
13. A, potom nam se javi :P Pozz
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

IVANA,

pa gde si ti? :P :D ...

Jucy, srećnice! :P :D
Mini
Aktivan član
Aktivan član

Post od Mini »

Cao drustvo...
......
bila sam na girly night out... Malo tipsy.... Dve velike case vina.... Ali evo jos kucammm..

Caooooooooooooooooooooooo jesam rekla vec...
Zekim se malooooooooo

Rolnice,... imas sve info, samo u akciju....

Lilika - ja milim da je stres mnogo mocna stvar.... looking back... mislim da je stres meni dao precancerous cells... ekstremno stresna situacija.... Mislim da isto tako moze da poremeti hormone big time... I to sto kazes za zatvorenice jer mocan dokaz...

Juicy i Ivana - how exciting all this? ha? Navijam za vase babirone...

I ta Kopitovicka.... nadam se da kuva nesto....

Nablice... jurisssssssssssssss...... Ajd nesto .... SAd ocekujemo sledeceg babirona od tebe... pa DA SLAVIMO OVDE NA FORUMU.....

Nove devojke... pisite nam....

Malo mi treba da zapamtim nikove.....

Jeso... da se ne zalis uvek da te zaboravimm....... Navijam anti cyst wise......

Volim vas sve CUDOOOOOOOOOOOOOOO........
draga76
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 10, 2008 4:35 pm

Post od draga76 »

rolnice,imamo skoro identicnu situaciju pa ti je moj savet da se odmah naoruzas informacijama o svom problemu sta,kako,zasto itd. i da odmah krenes na sve moguce pretrage.Ja sam nazalost tako cekala da se sve samo sredi po misljenju jedne dr pa se bojim da mi je sad vec kasno mada ja ne odustajem od toga da nista nije nemoguce.Dakle odmah u akciju i bice sve ok.

jeso, da li mozes i meni da posaljes na PP broj tel. od te homeopatkinje,je li u NS? Homeopatiju mi je predlozila i moja dr opste prakse pa bih pokusala.Hvala ti unapred.

Pozdrav svima. :wink:
rolnica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 2:20 pm

Post od rolnica »

Devojke, hvala vam, divne ste...
Dale ste mi toliko informacija koje su mi falile. Unapred jedno veliko sorry, ako davim i postavljam pitanja koja ste vi vec davno razlozile do najsitnijih cestica i atoma, ali mi je potrebna pomoc, nikako se ne slazim u ovoj temi.
Imam jos par pitanja:
Da li odmah da pocnem sa ovom terapijom koju mi je dala doktorka, ili da cekam da dobijem regularan ciklus (a ne izazvan terapijom) pa treceg dana ponovim ove hormone, plus (AMH) i Inhibin B. Prosto, ne znam na koji nacin ce uticati ova terapija na dobijene vrednosti. Medjutim, tu je problem, sto ja vise predstavu nemam kad bih mogla da dobijem menstruaciju (zadnja normalna je bila u avgustu, pa u oktobru jedna koja je bila jako oskudna i pitanje dal je uopste to i bio pravi ciklus), pa se plasim da ponovo ne izgubim jako puno vremena.
To se takodje odnosi i na preporucenog endokrinologa. Da li da te pretrage sa njom obavim pre nego sto pocnem da pijem terapiju?
Sto se tice estradiola, i meni je on pri oba merenja bio mnogo nizi od referentnih vrednosti. Prolaktin, oba puta u granicama normalnog .

Na kraju, Nablo i Jeso71, molim vas da mi na PP (predpostavljam da javno iznosenje tih podataka nije u skladu sa pravilima foruma) dostavite info od doktorke Svetlane Vujovic i pomenute homeopatkinje, gde rade i kako se moze doci do njih.

ps. sutra sam zakazala pregled kod jos jednog ginekologa, prosto da cujem jos jedno misljenje. Javljam detalje.

Puno hvala svima jos jednom! Pozz
Odgovori