cista na jajniku

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Jolie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 21, 2005 9:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

cista na jajniku

Post od Jolie »

Imam vodenu cistu velicine 47*55mm na desnom jajniku, vec drugi put tokom ove godine. Zbog cega i kako se one stvaraju, sta zapravo predstavljaju? Gde mogu da nadjem nesto vise o tome? Unpred hvala!!! :roll:
iva_24
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 4:38 pm

cista na jajniku

Post od iva_24 »

Nista strasno. One se pojavljuju i pucaju, nastaju usled ne lecene upale. Zatim na tim mestima ostaju ranice. Obicno ginekolozi pisu precnik ciste, pa mi nije jasna tvoja dimenzija.
Trebas da pitas ginekologa za sve sto te interesuje.
Pozdrav.
rain
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 11, 2005 9:46 am

Post od rain »

Iva_24, ne znam koliko si u pravu, ali evo, neko od lekara ce nadam se odgovoriti. Mislim da cista nema nikakve veze sa upalom jajnika. I, s obzirom da je UZ dvodimenzionalnog karaktera, uglavnom se daju dimenzije koje se vide, jer cista nije bas nekog pravilnog kruznog oblika da bi joj se pisao samo precnik.

Cista moze, a i ne mora sama da pukne. Ukoliko do toga ne dodje, mora se izvaditi operativno.
Koliko sam ja citala, a i cula od ginekologa, cista nastaje kao posledica nepuknutog folikula tokom procesa ovulacije.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

:) Ciste jajnika mogu biti posledica upale usled kojih dolazi do zadebljanja omotača jajnika, te ne dolazi do njenog prskanja u vreme ovulacije. Često su razlog hormonski poremećaji. Endometrioza takođe dovodi do stvaranja cisti. Ciste mogu biti i posledica raznih dobroćudnih i zloćudnih tumora. Važni UZ kriterijumi su debljina zida ciste, mešovita građa, protok krvi (nizak otpor protoku krvi) meren dopplerom itd.
O tome je Ob/Gyn podrobno pisala u jednom od ranijih postova, potražite ih! :o
rain
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 11, 2005 9:46 am

Post od rain »

Koliko traje oporavak posle operacije ciste na jajniku?? Tj, koliko dana mora da se lezi u bolnici...
Odgovori