blizanci

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
vladanpantovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 31, 2009 11:17 am

blizanci

Post od vladanpantovic »

Koja je verovatnoca da blizanci dobiju blizance? da li je ta verovatnoca manja ili veca od verovatnoce da blizance dobiju ostali ljudi
vedo
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 2:52 pm

Post od vedo »

Zavisi sa koje strane su blizanci, koliko znam toje nasledno po zenskoj liniji, a sad stvaro ne znam za takve slucajeve ali verujem da postoje.
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

veca nego uobicajeno... Mislim da nema veze po kojoj liniji...
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

Mini napisao:veca nego uobicajeno... Mislim da nema veze po kojoj liniji...
ja isto mislim da se to nasledjuje po zenskoj liniji... :-?
vecky
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 05, 2008 1:28 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od vecky »

isidora napisao:
Mini napisao:veca nego uobicajeno... Mislim da nema veze po kojoj liniji...
ja isto mislim da se to nasledjuje po zenskoj liniji... :-?
Definitivno se nasleđuje po ženskoj liniji! Ja imam bliznakinje i kad sam bila trudna sa njima, pričala sam sa svojim ginekologom o ovoj temi. Čovek mi je prilično jednostavno objasnio: u pitanju je ŽENA. Ako smo tokom ovulacije sposobne da "izbacimo" više od jedne jajne ćelije i dođe do oplodnje obe-eto dvojajčanih blizanaca, tri jajne ćelije-trojke itd. Da li ste se ikad pitali , zašto žene koje se leče od steriliteta, obično imaju multiple trudnoće" Zato što im se veštački izazove izbacivanje mnogo više jajnih ćelija, pa se većina njih i oplodi. A tako se i povećava šansa, da se od više njih, bar jedna oplodi i završi kako treba. Naravno jednojajčani blizanci(kad dva spermatozoida oplodne jednu jajnu ćeliju) su opet posledica "sposobnosti" žene da ima baš takvu jajnu ćeliju. Kad pogledate, muškarac u svom ejakulatu sadrži milione potencijalnih beba. Da se znači oni "pitaju", upravo bi se jednom trudnoćom-toliko beba i začelo. Inače, vrlo je interesantan podatak, da preko 50% trudnoća kreće sa blizanačkom, ali se već u prvim danima, jedna oplođena jajna ćelija dezintegriše, odnosno ne uspe. Žena toga uopšte nije svesna i na svet donese samo jedno dete. Priroda je čudo zar ne? Što se tiče pitanja da li blizanci češće dobijaju blizance(ako pričamo o ženama), odgovor je u principu DA, ali i ne mora da znači. Sve je relativno i pitanje je i malo genetike, i malo sreće.
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am

Post od nabla »

vecky napisao: Naravno jednojajčani blizanci(kad dva spermatozoida oplodne jednu jajnu ćeliju)
Nece biti. Takav embrion je aneuploidan i inkompatibilan sa zivotom :wink:

Inace, prvi deo price je na mestu. Zena je ta koja nosi ili ne nasledni potencijal za izbacivanje (najcesce) dve jc u isto vreme.
BTW, blizanacke trudnoce nastale putem IVF-a nemaju veze s naslednim potencijalom. :wink:
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
vecky
Novi član
Novi član

Post od vecky »

nabla napisao:
vecky napisao: Naravno jednojajčani blizanci(kad dva spermatozoida oplodne jednu jajnu ćeliju)
Nece biti. Takav embrion je aneuploidan i inkompatibilan sa zivotom :wink:

BTW, blizanacke trudnoce nastale putem IVF-a nemaju veze s naslednim potencijalom. :wink:
Ko je pričao o naslednom faktoru kod trudnoća nastalih putm IVF-a?
I naravno bilo bi mi drago kada bi sledilo objašnjenje kako nastaju jednojačani blizanci(ako ja već nisam u pravu)?
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Vecky, da ne bude odgovor na tacni, trazim samo malo da promislis, jer odgovor sigurno znas :)

2 pitanjca:

1) koliko polna celija ima hromozoma?
2) Da li polne celije iste osobe nose identican genetski materijal?
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
vecky
Novi član
Novi član

Post od vecky »

nabla napisao:Vecky, da ne bude odgovor na tacni, trazim samo malo da promislis, jer odgovor sigurno znas :)

2 pitanjca:

1) koliko polna celija ima hromozoma?
2) Da li polne celije iste osobe nose identican genetski materijal?
Sobzirom da sam osoba koja zna da prizna svoju grešku, izjavljujem: Jednojajčani blizanci nastaju oplođenjem jedne jajne ćelije-jednim spermatozoidom... Sorry, zaista sam duže vreme bila u zabludi, ali kada čovek krene malo da surfuje internetom, sazna dosta toga novog(ali i ispravi pogrešno naučeno). Jedino što se razlog deobe oplođene jajne ćelije na dve jedinke, svuda opisuje kao: "i onda iz nekog razloga dođe do podele ..."itd. Volela bih da saznam iz kog to razloga, ali dobro...
Moje izvinjenje još jednom.
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Ma vecky, svi se mi dovedemo u zabludu ponekad, iako nam je pravi odgovor cesto na dohvat ruke i sustinski ga znamo, samo je potrebno da ga izvucemo iz "malog mozga" i spojimo par informacija :wink:

Oplodnja jedne jc s dva spermatozoida naziva se polispermijom. Tako oplodjena jc naziva se triploidnom jer sadrzi tri seta hromosoma. Svaka polna celija sadrzi 23 hromosoma, te u nasem "triploidnom" slucaju embrion ce imati 69 hromosoma i zato je inkompatibilan s zivotom. Ako se takav embrion implantira, uglavnom dolazi do spontanog pobacaja u prvom trimestru, a ukoliko se i desi da se takva trudnoca izgura do kraja, ta beba zivi par sati do par dana nakon rodjenja.

Cak i da postoji neka SF mogucnost da dva spermica oplode jednu jajnu celiju i da se ona podeli na dva embriona s pravilnim brojem hromosoma, ta dva embriona nikad ne bi bila identicna jer su nastala oplodnjom s dva razlicita spermica (svaka celija nosi razlicit set genetskog materijala)- otuda moje drugo pitanjce u postu iznad :wink:

Evo interesantan sajt o triploidiji za radoznale i one s malo jacim stomakom
http://www.neonatologie.ch/en/03_Case_o ... 006_07.asp

Sto se tice jednojajcanih blizanaca....

Mehanizam nastanka jednojajcanih (pravilniji izraz) nije sasvim jasan. Postoje neke pretpostavke kao sto su kasnija implantacija i smanjena oksigenacija. Takodje, uoceno je da je veca ucestalost kod starijih majki i kod trudnoca nastalih putem IVf-a, odnosno ICSI metode (ubrizgavanja jednog spermica putem mikroinjekcije u jajnu celiju). Ovaj poslednji slucaj navodi na zakljucak da manipulacija nad embrionom moze dovesti do njegovog razdvajanja.

Interesantan link sa shematskim prikazom kako nastaju jednojajcani blizanci s razlicitim varijacijama (dihorionski, monohorionski, sijamski blizanci)
http://www.obfocus.com/high-risk/twins/twin1.1.htm

Inace, ucestalost dvojajcanih blizanaca je povezana (osim genetike) i sa rasom (kod africkih zena ucestalost blizanaca je oko 40% i to iz Yoruba plemena), staroscu zene (ucestalije izmedju 30 i 40 god.), sa visinom i tezinom (ucestalije kod zena cija su visina i tezina iznad proseka)

Jednojajcani blizanci se smatraju slucajnim fenomenom, cak se smatraju svojevrsnom anomalijom prirode. Iako se smatra da njihova ucestalost ne zavisi od genetike, postoje neki slucajevi koji ostavljaju prostor za razmisljanje u tom pravcu.
U ovom kontekstu Mini je u pravu kad kaze da potencijal za (jednojajcanu) blizanacku trudnocu dolazi s obe strane (i muske i zenske).
-ja'75,
-2 rana spontana
Odgovori