molim Vas za strucno misljenje i savet u vezi sa problemom koji me muci. Naime, 6 meseci (od 17.7.`05. do sad) mucim se sa bartolinijevom zlezdom, tj cistama i upalama. Ovo je 4x (priblizno na svakih 2 meseca).
-Prvi put mi je, zbog upale, radjena incizija i drenaza (u GAK-novi sad)
-Drugi put sam primala gentamicin injekcije (ambulantno)
-Treci put cista se “povukla” sama (posle cega nije bila vidljiva, ali mogla sam da je napipam)
-Cetvrti put ….”dodje mi da vrisnem”…opet cista. Vidljivi deo je velicine tresnje (odokativnom procenom), ne boli i ne uvecava se brzo (imam je sest dana, a imam i menstruaciju, pa kod DR idem za koji dan).
Imam 30 godina, redovne menstruacije (nepravilnog ritma, ~na svakih 25 dana, +-2 dana). Nisam radjala, imala spontani pobacaj ili abortus, nisam imala nikakvu polno prenosivu bolest ili PID. Jedino mi je, nakon ove intervencije u julu mesecu, dijagnostikovano: cervicitis chr. i colpitis (pojacan sekret, stepena cistoce - IIIa;
th: albothyl vaginalete). Rezultat PAPA testa-II.
Pri svemu tome za sve to vreme nisam imala seksualne odnose i verovatnoca da sam zapatila neku STD spada u domen naucne fantastike (osim ako me nisu kidnapovali vanzemaljci, ali to bi vec bio slucaj za Moldera i Skali

Potpuno sam svesna da sam pravi kandidat za odstranjivanje zlezde, zbog ucestalosti recidiva, i u krajnjoj liniji sam spremna na tu operaciju, ali me zanima sledece:
1. zar ne bi trebalo utvrditi UZROK (koje su to analize potrebne)
2. da li je moguce da se i pored valjano utvrdjenog uzroka i odgovarajuce terapije “slucaj” ponavlja tako cesto (kapiram za godinu, dve. Pa niko nam ne moze dati tapiju na vecno zdravlje, ali na svaka dva meseca…!?)
3. da li je moj “slucaj” konacan: OPERACIJA i nista drugo ili je nesto propusteno da se ispita/uradi. Sve simptome, analize, dijagnoze i terapije sam navela, ne znam sta bi jos bilo indikativno.
Najlepse HVALA !!!!