bartolinijeva zlezda

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

bartolinijeva zlezda

Post od jane_doe »

Postovanje,
molim Vas za strucno misljenje i savet u vezi sa problemom koji me muci. Naime, 6 meseci (od 17.7.`05. do sad) mucim se sa bartolinijevom zlezdom, tj cistama i upalama. Ovo je 4x (priblizno na svakih 2 meseca).
-Prvi put mi je, zbog upale, radjena incizija i drenaza (u GAK-novi sad)
-Drugi put sam primala gentamicin injekcije (ambulantno)
-Treci put cista se “povukla” sama (posle cega nije bila vidljiva, ali mogla sam da je napipam)
-Cetvrti put ….”dodje mi da vrisnem”…opet cista. Vidljivi deo je velicine tresnje (odokativnom procenom), ne boli i ne uvecava se brzo (imam je sest dana, a imam i menstruaciju, pa kod DR idem za koji dan).

Imam 30 godina, redovne menstruacije (nepravilnog ritma, ~na svakih 25 dana, +-2 dana). Nisam radjala, imala spontani pobacaj ili abortus, nisam imala nikakvu polno prenosivu bolest ili PID. Jedino mi je, nakon ove intervencije u julu mesecu, dijagnostikovano: cervicitis chr. i colpitis (pojacan sekret, stepena cistoce - IIIa;
th: albothyl vaginalete). Rezultat PAPA testa-II.
Pri svemu tome za sve to vreme nisam imala seksualne odnose i verovatnoca da sam zapatila neku STD spada u domen naucne fantastike (osim ako me nisu kidnapovali vanzemaljci, ali to bi vec bio slucaj za Moldera i Skali :P).

Potpuno sam svesna da sam pravi kandidat za odstranjivanje zlezde, zbog ucestalosti recidiva, i u krajnjoj liniji sam spremna na tu operaciju, ali me zanima sledece:
1. zar ne bi trebalo utvrditi UZROK (koje su to analize potrebne)
2. da li je moguce da se i pored valjano utvrdjenog uzroka i odgovarajuce terapije “slucaj” ponavlja tako cesto (kapiram za godinu, dve. Pa niko nam ne moze dati tapiju na vecno zdravlje, ali na svaka dva meseca…!?)
3. da li je moj “slucaj” konacan: OPERACIJA i nista drugo ili je nesto propusteno da se ispita/uradi. Sve simptome, analize, dijagnoze i terapije sam navela, ne znam sta bi jos bilo indikativno.

Najlepse HVALA !!!!
"I do not feel obliged to believe that the same God who has endowed us with sense, reason, and intellect has intended us to forgot their use." - Galileo Galilei
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Drag jane_doe ne mora da se izvadi cista, već se radi tzv. marsupijalizacija ciste. Potražite već je pisano na ovu temu. :o
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Da zaboravih da kažem, ponavljanje ciste sada nije uzrokovano infekcijom (netreba antibiotik), već usled lučenja žlezde sluz se gomila a kanal je začepljen predhodnim infekcijom.
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jane_doe »

hvala Vam na (brzom) odgovoru,
da li biste bili ljubazni samo jos toliko da mi odgovorite kolika je posle te intervencije verovatnoca recidiva?

jos jednom hvala i svako dobro ':D'!!!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

:-? Recidiv je moguć! Ukoliko se dogodi potrebno je odstraniti celu žlezdu.
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jane_doe »

PedjaDj, hvala Vam najlepse na odgovoru.

Za sve posetioce ovog topic-a, posebno one sa istim ili slicnim problemom':roll:' evo nekih korisnih linkova (na engl. jeziku) na kojima cete naci informacije o anatomiji bartolinijeve zlezde, uzrocima i simptomima ciste/apscesa, nacinu postavljanja dijagnoze, mogucim terapijama/intervencijama, nacinu na koji se intervencije izvode (ilustrovano slikama/crtezima), pa koga zanima...:lol:

http://www.aafp.org/afp/980401ap/hill.html
http://www.aafp.org/afp/20030701/135.html
http://www.healthatoz.com/healthatoz/At ... d_cyst.jsp
Odgovori