Albothyl za tusiranje ranice kancerogen?!?!?!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Milica-milica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 2:49 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Albothyl za tusiranje ranice kancerogen?!?!?!

Post od Milica-milica »

Krenula sam sa terapijom Albothyl-om pre tri dana u Domu zdravlja u NS.
Nakon toga sam procitala misljenje obgyn o kancerogenosti :

obgyn ::
Lijecenje albothyl solucijom je napusteno prije bar jedno 15 godina, jer ima kancerogeno dejstvo. . . .

obgyn ::
albothyl moze da ima kancerogeno djelovanje na stanice grlica i davno je napustena terapija za lijecenje eritroplakije

Prekinula sam terapiju, ali sok ne prolazi.
Ne razumem poentu. Da li DR iz Doma zdravlja to ne zna, ili zeli da ima vise pacijenata koji ce imati teze bolesti od obicne ranice???

Ako neko ima slicna iskustva neka pise.
Mislim da je veoma bitno da i ostale devojke-zene znaju za kancerogenost Albothila.

Nije ni cudo sto je u Srbiji porast raka grlica materice kada ti doktori prepisuju nesto sto doprinosi stvaranje te bolesti.

Sokirana sam...
nijenina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2005 7:45 pm

Post od nijenina »

nasi lekari obicno ne prate,
a udzbenici iz kojih se uci su obicno zastareli (isti prof imaju monopol na knjige, stampaju se sa novim koricama a sadrzaj iz 80-tih).
Milica-milica
Novi član
Novi član

Post od Milica-milica »

Sad sam zbunjena...

Prekinula sam terapiju Albothilom i nameravam sledece nedelje da idem kod dr da kazem da hocu drugi pristup lecenju ranice.

Vidim da postoje jos dve metode lecenja ranice bna grlicu. Koliko sam shvatila to su:

1. Termokauterizacija - spaljivanje i
2. Krioterapija - zamrzavanje.

Medjutim sad naletim na jos jedno misljenje obgyn:

Termokauterizacija ili spaljivanje grlica, zajedno sa krioterapijom /zamrzavanjem/ se vise ne radi, jer ostavlja mnogo oziljnih promjena na grlica, a kada se odredjuje terapija, vazna informacije je i da li ili ne pacijentkinja ima djecu i je ili nije zavrsila stvaranje porodice, onda se nastoji pruziti najkonzrvativnija terapija.

Sad ispadne da obgyn najkonzervativniju terapiju. Nadam se da to nije Albothilom.

Ima li neko resenje?

Kako da lecim obicnu ranicu na grlicu, uz sve ostale dobre rezultate?
nijenina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2005 7:45 pm

Post od nijenina »

meni su svojevremeno radili sa tecnim azotom, to je valjda smrzavanje.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga Milice niste napisali o kakvoj se promeni zaista radi "ranici" je laički izraz. Ako se radi o tzv. ektopiji ne trebate ništa raditi već redovno se kontrolisati. U generativnom periodu to je normalni nalaz cilindričnog epitela na mestu pločasto-slojevitog epitela grlića materice (crvene boje-stvara iluziju ranice) i bespotrebna je bilo kakva intervencija!
Pozdrav Dr Peđa
Milica-milica
Novi član
Novi član

Post od Milica-milica »

Hvala na odgovorima.

Dr Pedja zaista ne ynam dali je rec o ektopiji, nisam strucna, samo znam da mi je dr iz Doma zdravlja odlucila da leci ranicu uz sve prethodne analize (mikoplama, ureoplayma...), pa pretpostavljam da je ipak treba leciti. Ako doktor kaze da treba ja uopste ne sumnjam, samo mi je metoda lecenja diskutabilna kao sto sam rekla posle citanja postova sa ovog sajta.

Pozdrav
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

:D Draga Milice vi ne morate da budete stručni, već samo da pročitate specijalistički izveštaj, na kome mora da piše dijagnoza, a od nje zavisi i pristup lečenju.
A "ranica" zaista nikad i nigde nije bila razlog za ispitivanje na hlamidije, mikoplazme itd... Biopsija sumnjivih mesta sigurno da!

PS Na osnovu kog kriterijuma birate u šta verujete, a u šta tj. koga sumnjate?

Srećno u svakom slučaju Dr Peđa
Milica-milica
Novi član
Novi član

Post od Milica-milica »

Dragi dr Pedja,

Kao sto sam rekla isla sam u drzavnu ambulantu gde doktori upisuju u kartone, a u mome pise jedino da imam Eritroplakija koliko sam uspela da procitam. Radjena mi je kolposkopija i kako je dr rekla ranica je jako velika na obe usnice.

Zanima me vase misljenje o metodi koagulacije?
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

:D Draga Milice!
Kod svakog doktora i privatnog i državnog nakon pregleda dobijate tzv. specijaistički izveštaj na njemu mora pisati dijagnoza, a izveštaj mora biti potpisan, pečatiran i zaveden u protokol, sve drugo može biti predmet manipulacije!
Rekao-la sam-nisam. :-? :lol:
Na kolposkopskom izveštaju nemože pisati eritroplakija jer je to promena crvenila na grliću uočena golim okom.
Kolposkopski spec. izveštaj može glasiti: Ectopio PVU, mozaik, leucoplacio, baza leukoplakije uz detaljan opis SCJ, tj.zone dodira pločasto-slojevitog i cilindričnog epitela itd.itd. sve ostalo je pogrešno. A kao što sam već napisao od dijagnoze (niste je naveli?) zavisi i eventualni tretman.
POZDRAV Dr Peđa
Milica-milica
Novi član
Novi član

Post od Milica-milica »

Dragi dr Pedja,

Kao sto sam objasnila, izvestaj se nalazi u mom kartonu ne kod mene, a citanje dijagnoze zavisi od rukopisa doktora.

Karton se, dakle ne nalazi kod mene, nego u kartoteci u zdravstvenoj ustanovi.

Jasno mi je da ne posedujem dovoljno podataka o mom stanju.
Naslov koji sam postavila nije sumnja da li treba da se lecim ili ne. Potpuno verujem dr ako posle kolposkopije kaze da treba lecenje. Zanimao me je metod lecenja.

Kada budem znala vise javicu se ponovo.

Hvala za dosadasnje odgovore.
malasanja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 18, 2008 11:19 pm

Re: Albothyl za tusiranje ranice kancerogen?!?!?!

Post od malasanja »

Za sta sluze te vaginalete,ja sam ih pre 7 dana dobila zbog gljivica i isto kao i milici,prepisao mi ih je dr iz Novog Sada...sad sam zbunjena skroz
Odgovori