Draga moja ti najpre moraš da raščistiš sa ishranom.Koliko vidim tvoje zdravstveno stanje je baš narušeno toliko toga imaš a malte ne sve redom ručkaš.Malo pice,malo pogačice,kiflice sladoled,torte.Hajde se stvarno opredeli za jednu kvalitetnu ishranu koja je neophodna za tvoje zdravlje.
CANDIDA Nedozvoljena hrana: • Šećer-Treba izbaciti beli i smeđi šećer, med i džem.Takođe i namirnice koje ga sadrže. To su sve namirnice u čijoj deklaraciji piše : saharoza, fruktoza, maltoza, laktoza, glikogen, glukoza, sorbitol, galaktoza, monosaharidi , polisaharidi. Izbaciti keks, kolače, bombone, čokoladu, marmeladu, ali i kečap i neke gotove sosove. • Voće-sveže, suvo, konzervirano, zamrznuto, voćni sokovi. • Kvasci-hleb i peciva sa kvascem nisu dozvoljeni. Može da se koristi hleb i pecivo od integralnog brašna, bez kvasca ili sa praškom za pecivo. • Sirće-salate sa sirćetom, majonez, kečap, senf, soja sos, konzervirane masline, kiseli krastavci, paprika i drugo ukiseljeno povrće. • Pečurke takođe izbaciti. • Kikiriki, puter od kikirikija i pistaći nisu dozvoljeni jer često sadrže plesni. • Alkohol-izbacuju se sve vrste alkohola. • Kafa i crni čaj nisu poželjni, izabrati biljne čajeve bez šećera, vodu, sveže sokove od povrća • Sirevi zreli i plesnivi treba da se izbace iz jelovnika. Zrele sireve će te poznati po tome što su tvrdi, žuti i masni. • Prerađevine od mesa nisu povoljne: salame, kobasice, viršle, konzervirana i sušena riba. • Takođe i konzervirana, obrađena i rafinisana hrana nije poželjna. Hrana koja treba da se ograniči : Unos mlečnih proizvoda se smanjuje, pre svega slatko mleko, većina sireva i sladoled. Povoljan je nemasni probiotski jogurt. Hrana koja se preporučuje Na prvi pogled se stiče utisak da ništa nesme da se jede. Međutim ima hrane koja sme da se jede i poželjna je. Zeleno povrće (kiselo zelje, blitva, spanać) je posebno korisno jer ubrzava izbacivanje gljivica iz organizma. Koristiti žitarice sa celim zrnom: integralni pirinač, ječam, proso, ražani i kukurizni hleb, kokice, svežu ribu. Za uklanjanje gljivica posebno su korisni maslinovo ulje i beli luk, svež i kratko prokuvan. Izuzetno je korisno kiselo zelje, koje je prirodni izvor laktobacila (korisna bakterija, koja ograničava razmnočavanje kandide). Preporučije se da se svakodnevno koristi jogurt probiotski ili običan (nikako voćni) i kiselo zelje. Integralni pirinač, krompir i ražani hleb se koriste u umerenim količinama. • Povrće - sve vrste povrća i to žto više sveže ili kuvano. Koristiti sve salate (naravno bez sirćeta), kiselo zelje, spanać, blitvu, krastavac, kupus, crni i beli luk, sokove od povrća bez dodatka šećera. • Posebno je korisna hrana koja sadrži dosta dijetnih vlakana, koja mehanički uklanjaju gljivice: integralne žitarice, ražani hleb, zobene pahuljice, karfiol, brokoli, zeleni i crveni kupus, kiselo zelje i suplementi sa vlaknima. • Voće - posebno je koristan limun (lemon). • Meso - živina, divljač, riba, rakovi i bistre supe od mesa. Šta se osim lekova (antimikotika) koristi protiv kandide? • Lactobacilus acidofilus – To je bakterija koja se normalno nalazi u crevima i vagini. Ova bakterija stvara mlečnu kiselinu i snižava pH vrednost, tako da sprečava rast gljivica. Prirodni izvor laktobacilusa je jogurt. U apotekama na slobodnoj prodaji postoje brojni suplementi sa acidobacilusom u obliku tableta i kapsula. • Multivivitamini – korisni su vitamin C, B kompleks, cink i magnezijum. • Od velike pomoći su ekstrakt limunovih semenki, beli luk (garlic, allium sativum), kaprilna kiselina i berberin (shaver), koji se mogu nabaviti u prodavnicama zdrave hrane. Ne resorbuju se u krv pa ih mogu koristiti i trudnice i dojilje. Ajd sad sa ovim počni da se hraniš,probaj pa ćeš videt.Ali moraš izdržati.Javi kako ti se čini. •
|