Imam već dve godine problema sa stomakom u vidu neformirane stolice, čestih odlazaka u wc, bolova i grčeva i konstantnog osećaja kao da moram u wc čak i kad ne moram. Doktor opšte prakse je rekao iritabilni kolon i dobila sam čuvenu rečenicu da je to sve od stresa. Problem je što ja nikada u životu nisam reagovala na stres tako do sad i verujem da je ipak posredi neka infekcija (bakterije, paraziti, kandida).
Gde mislite da je najbolje odraditi analizu stolice na kandidu (VMA, Gradski zavod, privatno?), a gde na bakterije i parazite (da se testira na što više ovih napasti) a bez uputa? Kažem bez uputa jer želim da to odradim što pre.
Posle planiram sa tim nalazima da odem kod gastroenterologa.
Da li je neko imao sličan problem?
E, da, i prešla sam na drugačiju ishranu. Ne jedem pšenicu, samo hleb od heljdinog brašna koji sama napravim, jaja, piletinu, ribu, povrće u nekim umerenim količinama, i ponekad pola banane ili par jagoda (po Low-fodmap dijeti su dozvoljene namirnice). Očekivala sam da promena ishrane pomogne, ali meni je sve gore i gore. Da li je moguće da je to reakcija organizma na promenu ishrane, da je zapravo neka die-off reakcija koja je u suštini pozitivna?
Pre ovoga sam jela po 150g čokolade svaki dan, često pila antibiotike, pila pilule za kontracepciju (za koje se takođe misli da remete crevnu floru), ugljenih hidrata gomilu, dakle generalno jedan nezdrav život. Planiram da se držim ove ishrane, ali mi je jako teško da nastavim kad mi deluje kao da ne pomaže.
Ako je neko imao iskustva u lečenju ovakvih problema, jako bih cenila pomoć u vidu deljenja Vaših iskustava