Od kada su krenule ove vrućine pojavilo mi se crvenilo i svrab oko anusa i guzova, znači sam anus nije crven ali je crveno tamo gde se sastavljaju guzovi, crvenilo se prostire između guzova i sve do testisa i između prepona, mažem već nekoliko dana Pavlovićevom mašću, crvenilo se smanjilo ali je opet prisutno, imate li neki savet šta bi bilo najbolje za to?
Inače radim na otvorenom tako da sam stalno izložen znojenju, plus treninzi u teretani dok sedim na spravama.
Crvenilo i svrab oko anusa, pomoć!
Re: Crvenilo i svrab oko anusa, pomoć!
-Po opisu i rasporedu crvenila (među gluteusima, prepone, skrotalna regija) i činjenici da se javlja na vrućini i uz znojenje, ovo najčešće liči na iritaciju kože od vlage i trenja, ili gljivičnu infekciju u pregibima (intertrigo / kandidijaza kože).
Pavlovićeva mast može kratko da umiri, ali često ne rešava uzrok ako je u pitanju gljivična ili bakterijska iritacija, jer zadržava vlagu na koži.
U praksi se obično savetuje:
* održavanje regije suvom (presvlačenje odmah posle znojenja)
* pamučan, širi veš
* izbegavanje dugog sedenja u znoju (teretana / posao)
* lokalni antimikotici ako lekar posumnja na gljivice (npr. klotrimazol)
Ako se širi prema preponama i traje uprkos higijeni, vredi da to pogleda dermatolog jer se vrlo često radi o kombinaciji znojenja + gljivične flore koja se razbukta leti.
Ako ima jačeg peckanja, pucanja kože ili širenja uprkos merama, to je dodatni razlog za pregled.
Pavlovićeva mast može kratko da umiri, ali često ne rešava uzrok ako je u pitanju gljivična ili bakterijska iritacija, jer zadržava vlagu na koži.
U praksi se obično savetuje:
* održavanje regije suvom (presvlačenje odmah posle znojenja)
* pamučan, širi veš
* izbegavanje dugog sedenja u znoju (teretana / posao)
* lokalni antimikotici ako lekar posumnja na gljivice (npr. klotrimazol)
Ako se širi prema preponama i traje uprkos higijeni, vredi da to pogleda dermatolog jer se vrlo često radi o kombinaciji znojenja + gljivične flore koja se razbukta leti.
Ako ima jačeg peckanja, pucanja kože ili širenja uprkos merama, to je dodatni razlog za pregled.