Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: UZ STITASTE ZLEZDE
PostPoslato: Sub Avg 27, 2022 12:23 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2022 11:36 am
Postovi: 10
Pozdrav i postovanje. Zovem se Marko.
Uociao sam neke promene u vidu knedle u grlu, prvi put pre 10 meseci ali brzo je proslo i nisam obracao toliko paznju na to, zatim pre dva meseca... i opet prosle nedelje, samo sto je ovaj put trajalo 7 dana, danas sam uspeo da odem na ultrazvuk i ovo je nalaz:
"UZ STITNE ZLEZDE

Uz kaudalni pol levog reznja, medijalno, uocava se ovalna, jasno ogranicena formacija dimenzijea oko 14x10, hipoehogenog lako heterogenog izgleda, sa nekoliko ovalnih hiperehofenih formacije dijametra do 5mm. Ne moze se sa sigurnoscu reci da li promena pripada parenhimu levgo lobusastitne zlezde ili se utiskuje u njega.
Stitna zlezda je u celini homogene structure u ostalim delovima.
Opisana promena je otvorene etiologije.
Savetuje se konsultacija endokrinologa ili eventualno radiologa.
Datum: 27.8.2022"

Ako bi neko mogao da mi da neki odgovor danas, bilo kakav, bio bih jako zahvalan, jer mislim da necu moci da spavam do ponedeljka... :roll:

Simptomi:
-Knedla u grlu koja traje vec 7 dana ( nestaje tokom jela pa se vrati, nemam nikakvih bolova pri gutanju)
-Gubitak tezine sa 77 na 72... ( duze godina sam drzao tu kilazu, iskreno mi je cudno sto je opala, ali ne mogu reci da se prejedam, sta vise, koliko toliko pazim na ishranu a ponekad se i pregladnjujem, da tako kazem... radi autofagije)
-Pojacano lucenje pljuvacke osetim jednom do dva puta dnevno
-Izrasline na kraju jezika koje nisu bolne i ne smetaju
-Prociscivanje grla poslednja 3-4 meseca
Pusim konstantno 5 godina, ostavio sam cigare pre 7 dana kada je knedla u grlu pocela.
Slike su u prilogu linka: https://we.tl/t-XeeWdlrkYi
Unapred zahvalan na izdvojenom vremenu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: UZ STITASTE ZLEZDE
PostPoslato: Sub Avg 27, 2022 1:19 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2022 11:36 am
Postovi: 10
inace, 92 sam godiste, ako je to nesto od znacaja.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: UZ STITASTE ZLEZDE
PostPoslato: Čet Sep 22, 2022 10:12 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2022 11:36 am
Postovi: 10
UZ
DR normalnog oblika
LR normalnog oblika, a sasvim u dinjem polu jasno oiviceni hipoehogeni Nodus 12x10x15mm, CD signal 2/3, perinodalno i intranodalno

Da li neko moze da mi objasni sta je CD signal?

SCINITIGRAFIJA

E041 NETOKSICAN CVOR STITASTE ZLEZDE

Korelacija: ultrasonografija zlezde:
Na poprecnim i uzduznim presecima prikazuju se oba reznja stitaste zlezde, uredne velicine, lako nehomogene ehostrukture, pri cemu se u predelu donjeg levog raznja izdvaja heterogena nodozna promena u osnovi hipoehogena, jasno ogranicena od okolnog tkiva , meri i intranodalno lako pojacano CD signal, velicine Oko 14x12mm. U preostalom selu levog raznja i u predelu desnog raznja autosonografski nema jasno izdvojenih nodoznih promena.
DR 18x51x15 LR 15x52x14 mm , istimus 3mm

NALAZ:
Prikazuje se silueta stitaste zlezde, uredne velicine , lako neravnomerne akumulacije u projekciji donjeg pola levog raznja koji odgovara ultrasonografski verifikovanoj nodusnoj promeni.

MISLJENJE I ZAKLJUCAK:
Struma nodusa gl. thyreoideae
Nodus afunctionalis lobin sin. gl. thyreoideae

Dalje analize krvi:
Jonizovani kalcijum 1.25 mmol/L (1.00-1.35)
Fosfor 0.98 mmol/L (0.74-1.52)
iPTH 84.8 Pg/mL (15.0-68.3)
25(OH) D total 55 nmol/L >75 pozeljan Nico
<75 isufinijencija
<50 deficit
FT3 4.1 pmol/L (2.4-6.0)
FT4 10.9 pmol/L ( 9.0-19.0)
TSH 0.72 mIU/L (0.35-4.91)
Jeo Sam pre vadjenja krvi, ne znam da li to moze da utice na rezultate....
-Zanima me sta znaci NETOKSICAN CVOR stitaste zlezde?
-Sta je Istimus?
-D vitamin znaci da mi fali? Kalcijum mi je blago povisen, ne znam jel ima nesto veze sa tim?
-Sta znaci povisen iPTH?
Iskreno meni je ovde slabo sta razumljivo, da li neko zna nesto vise da mi kaze o tome? Da li postoji sumnja na malignitet?
Hvala na svakom odgovoru
Trenutno cekam na redu za biopsiju iglom.
Primetio sam i aritmije u radu srca.

Jos jednom, Hvala na svakom odgovoru


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: UZ STITASTE ZLEZDE
PostPoslato: Pet Sep 23, 2022 11:32 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2022 11:36 am
Postovi: 10
.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 10 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: