Nerazumem nalaze, molim Vas ako neko moze da mi objasni

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
draganam21
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 21, 2009 10:31 am

Nerazumem nalaze, molim Vas ako neko moze da mi objasni

Post od draganam21 »

Imam hipotireozu vec 3 godine, i to kako oni to kazu popularno Hasimoto sindrom.
Elem pijem Eutirox 0.75 svakog dana.
Jedno vreme sam iz nekog revolta prestala da pijem lek i moj TSH je bio verovali ili ne 1.3, a sa lekom se nije spustao ispod 4.0. Sa takvim rezultatom sam otisla na kontrolu i doktorka nista nije prokometarisala. Dala mi je da uradim ponovo analizu i da se javim sa rezultatima. Naravno da pijem svoju terapiju sto ja sada i radim, ne bas redovono ali..... TSH je 2.4. To mi je jasno ali sledeci rezultati i prica o tome da se moji hormoni ne vezuju dobro u organizmu mi nisu bas najjasniji pa Vas molim da mi objasnite ukoliko mozete....
Insulin 5x 12.1, 54.8, 48.3, 35.1, 27.5
Glukoza 4.4, 4.8, 3.2, 2.8, 3.4,
Sedmi dan FSH 11.7
LH 4.9
LTH 575.4
Estradiol 166.1
Testesteron 1.61
SHBG 135.9
Progesteron 21 dan 51.7

Unapred zahvalna.
Dragana.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Nerazumem nalaze, molim Vas ako neko moze da mi objasni

Post od tamaraft »

Nije bilo potrebe da otvarate 3 teme sa istim pitanjem.

A zashto ne pijete terapiju redovno??

Sex Hormone Binding Globulin (SHBG) supstanca, tachnije glikoprotein u krvi koja je odgovoran za povezivanje hormona, i to testesteron i estradiol, ostali hormoni se vezu preko transkortina.

SHBG se proizvodi/sintetishe pre sveg u jetri i otpushta u krvotok (produkuje se i u mozgu, uterusu, placenti). I kao glavnu ulogu u organizmu ima ulogu vezivanja hormona za svoje molekule i regulisanje njihove funkcije.

Testosteron i estradiol cirkulisu u krvotoku gde se vecinom vezuju za SHBG ali i za serum albumin, samo mala kolichina ostaje slobodna u krvotoku. SHBG utishava, smanjuje, inhibira funkciju ovih hormona, tako da je rad i vezivanje ovih hormona direktno uslovljena kolichinom SHBG u krvi. A direktno na povecanje kolichine SNBG utichu tiroksin i estrogen, tako da ako postoji veliak kolichina ovih hormona tako ce SHBG rasti.

Povecana kolichina SHBG obichno ukazuje na hipertireozu, trudnocu ili anoreksiju.

Neka od istrazivanja na netu su dobro prikazana, pa proshetajte po internetu.

I grafikon rasta LHT u organizmu zene

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... _cycle.png

I pre svega, morate sa vashim lekarom prichati o svemu ovome, a ne da vas poshalje kuci zbunjenu. Ili promenite lekara.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori