Postovani,
imam 29g,muski pol, neozenjen, vec dvije godine se lijecim od stitne zlijezde,tj. hyperthyreosis struma diffusa 0/1,terapija ptu, u pocetku sam pio 2x2, kasnije smanjivana doza i do pola tablete, zadnja 4 mjeseca 1x po pola, sad 3x po cetvrtina.
prvi nalazi su sledeci tsh=0,02 , ft4=30.4, ft3=19,7, antitsh=4,38, ultrazvuk= stitasta zlezda u cjelini uvecana,lako
hipoehogenog parenhima i nehomogene gradje sa brojnim policiklicnim konturama snizenog inteziteta,
nema jasno definisanih fokalnih promena, nodusa ili cisti... posle pocetka terapije,hormoni su uglavnom bili u normali ,jedino
je antitsh bio uvijek uvecan i do 6,28. zadnji nalazi su sledeci TSH-1.24, FT3-4.9, FT4-16.4 i antitsh(trab)-3.35 thyreotoxicosis in remissionem,
polni hormoni u redu. po zadnjim nalazima mozda jos postoji sansa za izlecenje tabletama, ako ne preostaju operacija
kompletne stitne(predlaze endokrinolog ako doje do toga) ili primjena radioaktivnog joda (predlaze mi specijal. nuklearne medicine)... kao sto se vidi potpuno su razlicita misljenjaova dva doktora...
e sad ja sam tu u dilemi ako dodje da se mora nesto radit, sta je po mene bolje operacija ili jod? sta su prednosti i mane,
sta je funkcionalnije, sta ima manje nezeljenih pojava. zelio bih da mi pomognete u ovim nedoumicama....
ps. napominjem da zelim da zivim normalno,da imam porodicu i potomke....
u nadi da cete mi pomoci, srdacan pozdrav!
hyperthyreosis struma diffusa
Re: hyperthyreosis struma diffusa
Jaksicu, bas nekako u tvojim godinama sam obolela od hipertireoze, bila na terapiji narednih osam godina i isto kao i ti nasla se pred dilemom: operisati ili popiti radioaktivni jod? Ja sam izabrala operaciju, nekako mi je to "cistije" odstraniti obolelu zlezdu nego blokirati je jodom da ne luci hormone a da ostane u organizmu i miruje...pomalo mi to sa radioaktivnim jodom i sablasno deluje, ako ta zlezda ne treba da ima funkciju onda je po meni bolji izbor operacija, sta znam???
Posle operacije se uz nadoknadu hormona normalno zivi, ja nisam upoznala nikoga da je kasnije imao problem sa zacecem.
pozzz
Posle operacije se uz nadoknadu hormona normalno zivi, ja nisam upoznala nikoga da je kasnije imao problem sa zacecem.
pozzz
hvala gaganela.... jos neko da mi pomogne savjetom, iskustvom,znanjem....?
u zadnja dva tri dana imam osjecaj kao da mi je knedla u grlu, kao da me nesto steze u grlu...
gutam i jedem normalno...
da li ovo moze biti od moje bolesti stitne? i sta da radim?
gutam i jedem normalno...
da li ovo moze biti od moje bolesti stitne? i sta da radim?