Da li mozete da mi razjasnite nalaz?
Prvo vadjenje:
Glukoza 4.2 (4.2-6.4)mmol, Insulin 5.87 (9.3-29.1)uIU/ml
Dva sata nakon uzimanja 75gr glukoze:
Glukoza 6.4 (4.2-6.4)mmol, Insulin 49.7 (9.3-29.1)uIU/ml
Insulin?
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Nisam lekar, stoga moje skromno misljenje molim te uzmi sa rezervom. Ovo lici na blagu intoleranciju glukoze, ali nista strasno. Lekar ce ti vec reci kako da se dalje ponasas. Ovo stanje moze biti i privremeno ili izazvano nekim drugim oboljenjima.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Saradnik
- Kontakt:
Prosto receno, tvoj pankreas luci vise insulina da bi normalizovao secer u krvi (zato je bio onakav rezultat insulina nakon opterecenja). Treba ga sto manje opterecivati, jer i on ima svoje rezerve. Prvobitno pankreas luci normalnu kolicinu insulina, pa vremenom krece sa radom preko svojih kapaciteta. Kada se rezerve pankreasa istrose, tj. kada on kaze "ne mogu vise" - nastaje secerna bolest.
Sa insulinskom rezistencijom ljudi zive godinama i ne razviju dijabetes ukoliko se paze. Bitno je da se "uobrocis", dakle, da ne preskaces obroke (jedes po malo vise puta dnevno), kako se ne bi opterecivao pankreas. Osim slatkisa, smanji i ugljene hidrate (jer i to su seceri), odnosno slana peciva i tome sl.
Sve o dijabetesu mozes da procitas i na sajtu u mom potpisu
Sa insulinskom rezistencijom ljudi zive godinama i ne razviju dijabetes ukoliko se paze. Bitno je da se "uobrocis", dakle, da ne preskaces obroke (jedes po malo vise puta dnevno), kako se ne bi opterecivao pankreas. Osim slatkisa, smanji i ugljene hidrate (jer i to su seceri), odnosno slana peciva i tome sl.
Sve o dijabetesu mozes da procitas i na sajtu u mom potpisu

-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Apr 20, 2006 3:30 am
Hvala vam
Vec sam malo trazila po netu u vezi mog problema.
Na vasem sajtu sam bila i ranije.
Mislim da cu otici kod nutricioniste da mi izbalansira ishranu, ne znam vise sta i kad i koliko da jedem. Nisam bas ni mastovita. Koliko sam shvatila treba da se hranim kao da vec imam diabetes.
Zanima me samo da li taj lek treba da pijem pre obroka ili posle. Na kutiji inace nista ne pise sem da se jede uz obrok. Sastoji se od jecma i pivkog kvasca. Drago mi je da je na biljnoj osnovi.
Unapred hvala.
Na vasem sajtu sam bila i ranije.
Mislim da cu otici kod nutricioniste da mi izbalansira ishranu, ne znam vise sta i kad i koliko da jedem. Nisam bas ni mastovita. Koliko sam shvatila treba da se hranim kao da vec imam diabetes.
Zanima me samo da li taj lek treba da pijem pre obroka ili posle. Na kutiji inace nista ne pise sem da se jede uz obrok. Sastoji se od jecma i pivkog kvasca. Drago mi je da je na biljnoj osnovi.
Unapred hvala.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Svaki farmaceut može da ti da informaciju kako se pije Novodiab. Koliko se sećam, to je proizvod Hemofarma, a oni kažu da imaju info centar za pacijente. Ne razumem zašto ti lekar nije dao sve potrebne informacije.
Najlakše ti je da vizuelno podeliš tanjir na 4 dela - 1/2 povrće, 1/4 ugljeni hidrati (hleb, krompir, pirinač, testenina...), 1/4 proteini (meso, jaja, sir i sl.). Možda ne bi bilo loše da kupiš aparat za merenje šećera u krvi i s vremena na vreme proveriš sama glikemiju 2 sata nakon glavnog obroka. Nemam ni jednog nutricionistu da ti preporučim, oni su posebna "sorta"...

Najlakše ti je da vizuelno podeliš tanjir na 4 dela - 1/2 povrće, 1/4 ugljeni hidrati (hleb, krompir, pirinač, testenina...), 1/4 proteini (meso, jaja, sir i sl.). Možda ne bi bilo loše da kupiš aparat za merenje šećera u krvi i s vremena na vreme proveriš sama glikemiju 2 sata nakon glavnog obroka. Nemam ni jednog nutricionistu da ti preporučim, oni su posebna "sorta"...