Stetni sastojci u kozmetickim proizvodima

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
SARAH
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 06, 2004 2:00 am

Stetni sastojci u kozmetickim proizvodima

Post od SARAH »

Na Serbian Cafe-u se povela jedna zanimljiva diskusija o kozmetckim proizvodima i koji su stetni sastojci u njima.Devojka koja tamo nosi nick hemijski_inzinjer je navela sve te stetne sastojke koje bi tebalo izbegavati.
Po navedenim stetnim sastojcima izvukla sam zakljucak da se i nasoj omiljenoj (mojoj narucitio) emulziji Apaisac nalaze 4 tih "stetnih" sastojaka,navodim i kojih, a vi mozete videti u textu koji sledi a preuzet je sa te diskusije da sam navela sve do jednog koji sam pronasla da ga Apaisac sadrzi.
To su:
Diazolidinyl urea
PEG-40
Dimethicone
Petrolatum (naftni derivat)

sledi text preuzet sa Serbian Cafe diskusije:

"KRATKO UPUSTVO ZA PREPOZNAVANJE STETNIH SASTOJAKA U KOZMETICKIM PROIZVODIMA

Ne verujte pricicama koje se nalaze u reklamama ili koje se nalaze na prednjoj strani pakovanja. Takođe ne verujte ni prodavacicama koje ni same nisu obavestene o stetnosti pojedinih sastojaka i kojima je cilj da vam proizvod prodaju ma kakav on bio (nema prodavnice ili standa gde me nisu ubedjivale da je kozmetika koju prodaju „potpuno prirodna”).

Stetne sastojke necete naći ni pod KEY INGREDIENTS, ACTIVE INGREDIENTS ili OUR CHOSEN INGREDIENTS nego samo na poledjini pod INGREDIENTS (znaci kompletan sastav) ili INCI INGREDIENTS (vazi u Evropi) sto je još bolje. Ako na proizvodu nije dat kompletan sastav nemojte kupovati.

Prvo potrazite parabene (methylparaben, ethylparaben, propylparaben, isopropylparaben, buthylparaben, isobuthylparaben) u drugoj polovini spiska. Ako njih ima u proizvodu nema potrebe dalje da čitate-ne kupujte ništa sto sadrzi parabene.

Izbegavajte proizvode koji sadrže sodium hydroxymethylglycinate i sastojke koji imaju reč urea u imenu (imidazolydinyl urea i diazolydinyl urea).

Ne kupujte ni kad se u imenu sastojka nalazi neki broj (polysorbate 20, 60, 80; PEG-75; PEG-100 stearate; quaternium 15...)

Izbegavajte sastojke napisane velikim slovima kao sto su: PEG, PPG, MEA, DEA, TEA, BHT, BHA, DMDM Hydantoin, EDTA, PCA... (vodite racuna jer su proizvodjaci konvencionalane kozmetike poceli da pribegavaju još jednom triku-sve sastojke pišu velikim slovima tako da ne mozete lako da primetite ove skracenice koje su ranije lako upadale u oci).

Izbegavajte silikonska ulja cija se imena zavrsavaju na „methicone” i „methiconol” kao sto su na primer cyclomethicone, dimethicone, dimethiconol...

Za izbegavanje su i svi sastojci ciji se nazivi zavrsavaju na „th” kao sto su sodium laureth sulfate, oleth-5, glycereth-25, ceteareth-20...

Ne kupujte proizvod koji sadrzi kancerogene derivate nafte: mineral oil, vaseline, paraffin, petrolatum, paraffinum liquidum, petroleum jelly, microcrystalline wax, FD&C ili D&C boje...

Izbegavajte propylene glicol, butylen glicol...

U samponima, kupkama i pastama za zube ne sme da se nadje, pored gore navedenih sastojaka, ni sodium lauryl sulfate i sodium laureth sulfate.

Ako vam je lakse iskopirajte ovo upustvo, odstampajte ga i nosite sa sobom kad krenete u kupovinu kozmetike.

Još jednom bih naglasila da moramo da shvatimo da neće ništa opasno ODMAH da nam se desi, osim možda neke alergijske reakcije na neke od sastojaka. Sve ovo o cemu pricam desava se posle DUGOGODISNJEG IZLAGANJA stetnim sastojcima koji se gomilaju u organima jer dolazi do zasicenja i telo ne može da ih izbaci. Ako već vodite racuna šta jedete zašto ne bi vodili racuna šta vasa koza "jede" jer veci deo onoga sto nanesete na nju ZAVRSAVA U VASEM KRVOTOKU."

Devojka hemijski_inzinjer navodi jednu od najboljih linija kozm.proizvoda za kozu Dr.hauscka koja je bez stetnih sastojaka,a postoji i hrvatski sajt sa Dr Hauscka proizvodima i objasnjenja :
http://www.biovega.hr/Default.aspx?tabid=39

Ja ne bi menjala Apaisac zbog neprijatnih informacija o stetnim proizvodima,ali bih zamolila Goranu i mr ph. Silvia ako mogu da prokomentarisu ovo,nekako bi mi pao kamen sa srca ako bi mi vi kao strucni ljudi rekli da nemam zbog cega da brinem,i da mogu da nastavim sa Apisacom.

P.S.Ako nekog zanima stranica diskusije gde sam ovaj clanak pronasla moze ga posetiti ovde:
http://www2.serbiancafe.com/lat/diskusi ... 96.html?11

Pozdrav svima :wink:
dragan
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 19, 2005 9:13 am

Post od dragan »

Sara, kada bi covek paranoisao oko svega i svacega i slusao raznorazne savete inih inzenjera i lekara zivot bi definitivno izgubio smisao, ko zna koliko cega i u cemu sve ne ima stetnog po zdravlje, pocevsi od hrane koju jedemo, vazduha koji vise nije kao sto je bio, klime, globalnog otopljavanja, izbusenog ozonskog omotaca... Na kraju krajeva kada ne bi bilo stetnih materija zivot bi bio bez smrti i nebi se nikad zavrsio. Opusti se, koristi ono sto ti intuicija i praksa pokazuju da ti odgovara i manje citaj o raznoraznim sastojcima. Najvecu stetu coveku moze izazvati zivot pod stresom i konstantna napetost a baveci se preterano sobom covek je na dobrom putu da tako zivi.

Pozdrav
SARAH
Aktivan član
Aktivan član

Post od SARAH »

Dragane,necu reci da nisi u pravu,i zivot jeste laksi kada se ne brinemo zbog svake "sitnice",ali bas zbog toga sto sam ranije bila u tom fazonu da nisam citala svaku etiketu i uzimala u obzir sve sto navode kao dobro ili lose dovelo je do one neprijatne bolesti,ipak je oprez bitan,a bavljenje sobom u tim malim kolicinama moze mi vratiti stari osmeh na lice,onaj koji sam nekada imala i koji se polako vraca.

Ipak,slazem se sa tobom :D ,ne zelim previse da analiziram stvari,to me moze pretvoriti u paranoika :o ,a to apsolutno ne zelim.
:wink:
goranai
Saradnik
Pridružio se: Sub Jul 17, 2004 10:51 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od goranai »

Upravo sa Mr Silviom proucavam jedno slovenacko predavanje o tome koji se preparat moze smatrati prirodan. U svakom pristupu nezi ili lecenju uvek se ocenjuje ODNOS RISK BENEFIT A ZATIM ODNOS COST BENEFIT. ONO STO DAJE OPTIMALNA OVA DVA ODNOSA NAJBOLJE JE.
JAKO JE VAZNO POZNAVATI FIZIOLOGIJU KOZE I PODRZAVATI FIZIOLOSKE PROCESE. Da zivimo u pecinskom dobu , negde na planini nebismo koristili hemukalije ni sapune za pranje i ciscenje koze pa nam samim tim ne bi ni trebala nega, koza bi se sama negovala sopstvenim kremom. Nebismo ziveli u centralnom grejanju, nebismo nosili sintetiku, nebismo bili izlozeni stetnim isparenjima i izduvnim gasovima i ziveli bismo bar dvostruko krace pa nebismo ni stigli da ostarimo i bavimo se antiageom.
Svemu pristupamo cum grano sali! I pokusavamo da nadjemo nesto ili nekog kome mozemo da verujemo A VERA JE JACA OD DOKAZA!
predajem estetsku negu i dermatologiju , uza specijalnost mi je barijerna funkcija koze, nega zdrave koze i alergijske promene na ocnim kapcima.
mr ph. Silvio
Saradnik
Pridružio se: Čet Feb 03, 2005 7:24 pm

Stetne sirovine

Post od mr ph. Silvio »

Draga Sara,
kao prvo, nastavite da koristite Apaisak. To je testiran i sasvim bezbedan preparat.
Imidazolidin urea, konzervans u vecini kozmetickih preparata.
PEG, polietilenglicoli, koriste se i u kozmetici i u industriji lekova.
Petrolatum, vazelin, po Kligmanu "koristan klasik" kao sredstvo za omeksavanje koze i ostali derivati nafte (parafinsko ulje, ozokerit), masovno zastupljeni u kozmetickim preparatima. Pretpostavlja sa da je parafinsko ulje kancerogeno ako se oralno uzima u velikoj kolicini.
Dimetikon i ostala silikonska ulja, takodje u masovnoj upotrebi.
Polisorbati ili Tween-ovi, polako se napustaju ali ih vecina farmakopeja jos uvek propisuje.
U krajnjem slucaju, i voda vise nije bezbedna! :(
Ovo je opsirna tema. Ako sam bio od koristi, ok. Ako Vas jos nesto zanima, javite se. Pozdrav!
SARAH
Aktivan član
Aktivan član

Post od SARAH »

Hvala vam od srca,zaista ste divni,potpuno sam zadovoljna jer sam zaista dobila odgovore na moja pitanja!!

Najbolji ste

Pozdrav :wink:
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

J............
Poslednja izmena od danka u Sre Feb 23, 2005 12:03 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
mr ph. Silvio
Saradnik
Pridružio se: Čet Feb 03, 2005 7:24 pm

Nocna krema

Post od mr ph. Silvio »

Draga Danka,
slobodno nastavite sa koriscenjem kreme koju ste koristili i do sada. Kreme koje izradjuju drzavne apoteke su sasvim dobre. To su stare recepture, i ako nekom nesto moze da se desi, jeste kontaktni dermatitis. Posto Vama prija, nema bojazni. Sirovine su im sigurno proverene (atestirane) pa i sa te strane nema nikakve bojazni.
Svaka koza, narocito suva, i koza u zrelim godinama, treba da se neguje kremom, jer ona nema dovoljno "svog krema", tj. hidro-lipidnog filma.
Vasim godinama su primerenije kreme obogacene aktivnim materijama: kolagenom, elastinom, placentom, hijaluronskom kiselinom, vitaminaima A,E,F, vocnim kiselinama u nizim koncentracijama i drugim sirovinama koje mogu da uspore starenje. Svakako, za dan koristite krem koji ima zastitni faktor od sunca, jer je to stvar broj jedan u borbi protiv bora!
Nadam se da ste dobili odgovor na pitanje. Srdacan pozdrav!
goranai
Saradnik
Pridružio se: Sub Jul 17, 2004 10:51 am

Post od goranai »

Nedavno sam bas u razgovoru sa kolegom Silviom shvatila znacaj poznavanja fiziologije koze, tj nacina kako koza radi u normalnim uslovima.
Zanimljivo je napr da fabrika sopstvenog krema-epidermalnih lipida u celijama koze usporeno radi uvece posle 23 h- kao da se radnici u trecoj smeni olenje.
Posto oni manje rade mogu da podnesu nanosenje masnijeg krema nocu jer spoljni krem nece zagusiti rad sopstvene fabrike, aktivne supstance i masne materije koje se mogu upotrebiti da se dizajnira sopstveni krem sutra ce vredno preuzeti peva smena keratinocita-vrednih celija koze i napraviti za kozu ono bas najbolje-
Zato je i bolje da se kupamo ujutro jer ce nam se tada koza brze oporaviti. ako se kupamo uvece obavezno treba da namazemo kozu posle kupanja jer ce sopstveni krem da se stvori usporenim procesom.
Sto se tice opustene koze preporucuju se preparati na bazi matrexila i njemu slicni koji sprecavaji razgradnju i stimulisu kontrakciju elasticnih vlakana. Takodje su od koristi i preparati sa fitoestrogenima
predajem estetsku negu i dermatologiju , uza specijalnost mi je barijerna funkcija koze, nega zdrave koze i alergijske promene na ocnim kapcima.
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Zahvaljujem se na odgovorima.
pozdrav,
danka
:)
slatkaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 10:45 pm

Post od slatkaa »

Tacno je da je Dr.Hauschka linija izuzetna.Proizvodi su prosli kroz sve kontrole i imaju sertifikat.Samo njih koristim.
Voljeni nikad ne umiru.
tam tam
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 13, 2008 5:52 pm

Post od tam tam »

Muradov celularni serum
Da li je neko mozda imao iskustva sa Muradovim celularnim serumom za regeneraciju koze.
Odgovori