Vidim da ima poboljšanja kod pojedinaca i to je super vest. Ljudi, mene zanima kako se vi hranite, onako generalno. Šta dominira u vašoj ishrani ( žitarice, povrće, meso, mlečni proizvodi, slatkiši.... bilo bi lepo od vas da mi konkretnije navedete primere vaših dnevnih obroka. Da li neko od vas uzima neke dodatke ishrani, tipa vitamina, masnih kiselina...)? Molila bih da mi odgovorite, jer sam naišla na neko istraživanje u kome se dolazi do zaključka da je ishrana i te kako bitna. Pri tome ne mislim na raznorazna tvrdjenja da mlečni proizvodi, šećeri i td izazivaju pogoršanje (naravno ne tvrdim da je to neistina, jer kod pojedinaca dokazano postoji alergijska reakcija na konkretne proizvode, ali ja ipak ne bih generalizovala), već je stvar mnogo delikatnija i u nekom od narednih postova bih to vrlo rado podelila sa vama.
Sto se mene tiče, ja sam krenula sa laserom... neću pričati ništa za sada jer je tek jedan tretman prošao; koristim bioderminu kremu i dalje.... malo sam prilagodila kozmetiku osetljivom tipu kože tj. izbacila preparate koji su prejaki. Kada iskoči bubuljica namažem na to mesto Elidel ( o kontraverzama vezanim za elidel za sada necu pisati jer ništa nije 100% dokazano, a i koji je efekat uterivanja straha ).
Sinoć me je uzasno bolela glava i popila sam panadol.... posle par minuta, kada je analgetik poceo da deluje, osetila sam peckanje kože nosa i neobično pulsiranje u nosu. Kada sam se pogledala u ogledalo bila sam zapanjena... nos mi je BUKVALNO OTEKAO. Naduo se i pocrveneo. Ali samo nos. (meni crvene lice, nos i uši btw.) Definitivno sam imala alergijsku reakciju na paracetamol?! (tokom dana nisam nista jela sto spada u opseg ''kritičnog'' za rozaceu). Ranije nisam primećivala ovu reakciju, ali s obzirom da sam tek nedavno dobila dijagnozu, mozda i nisam ni obraćala paznju toliko... nemam pojma).
Znate kako, za svakog ko kaze da rozacea nije alarmanto stanje po zdravlje, mislim da greši. Definitivno je povezana sa izvesnim zapaljenskim procesima u telu, kojih mi nismo bili svesni, dok nam lice kao semafor nije pocelo signalizirati da tu nešto ne valja.
Slažem se sa tvrdnjama da su laser, kremice, izbegavanje sunca i ostalih individualnih trigera samo spoljašnji korektori stanja, tj. držanje 'spoljašnjosti' pod kontrolom dok se ne izbalansira 'unutrašnjost'.
Zato bih vas molila da mi iskuckate ponešto o vašim prehrambenim navikama, pre i nakod dobijanja dijagnoze....
Ja konkretno ne koristim nikakav antibiotik, i zaista sam uvek bila protiv njih i iskreno se nadam da neću dogurati do stadijuma kada ću morati da ih koristim. Šta vi mislite o antibioticima, ima li nekih novih iskustava sa istim? Imala bih dosta i na tu temu da ispišem.
Divan je dan, odoh malo da sakupim vitamina D, naravno sa SPF50 na licu

Lep pozdrav